Nie macie pojęcia czym jest suska sechlońska? Podpowiemy, że należy do tej samej grupy produktów, co kołacz śląski, miód kurpiowski, oscypek podhalański, obwarzanek krakowski, czy rogal świętomarciński.
Niektóre z nich są znale tylko lokalnie, inne zostały rozsławione na cały kraj, a nawet świat. Łączy je jedno: to regionalne, tradycyjne produkty, chronione certyfikatem Unii Europejskiej. Są naszym dobrem narodowym.
Czym jest suska sechlońska?
„Suska” to określenie suszonej, podwędzonej śliwki. „Sechlońska” oznacza miejsce pochodzenia i wzięła się od nazwy wsi Sechna. To stamtąd pochodzi tradycja suszenia i wędzenia śliwek. Przysmak wpisany jest na listę tradycyjnych produktów, pochodzących z województwa małopolskiego. Ma unijny certyfikat potwierdzający chronione pochodzenie.
Oznacza to, że sprzedawanie śliwek o takiej nazwie możliwe jest tylko wtedy, gdy owoce pochodzą i zostały przetworzone w miejscu swojego pochodzenia. Podobnie jest z np. podhalańskimi oscypkami. Taką nazwę może posiadać jedynie ser pochodzący z danego regionu.
Zobacz także:
W Małopolsce jest 677 suszarni produkujących tę śliwkę. Powstało nawet Święto Suszonej Śliwki, a także „Szlak Suszonej Śliwki” z wytyczonym pomiędzy miejscowymi sadami śliwowymi i suszarniami owoców. W regionie organizowane są wycieczki tym szlakiem, podczas których turyści degustują owoce i poznają wiele ciekawostek na ich temat.
Śliwka jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Zawiera pektyny, błonnik, witaminę A i potas.
Przepis na deser Roberta Makłowicza z suską sechlońską
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 garście suski sechlońskiej
- 4 duże jabłka typu ligol
- 1/3 szklanki tartych lub drobno szatkowanych orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu spadziowego lub innego aromatycznego
- Sok z połówki cytryny
Przygotowanie:
Przygotowania do deseru kucharz zaczął od przypomnienia jak przygotować kaszę jaglaną:
- Pamiętajcie, kasza jaglana, żeby była dobra trzeba na sicie przelać ją zimną wodą, następnie na tym samym sicie przelać ją wrzątkiem. Wówczas wypłukuje się z kaszy goryczkę.
- Przenieście ugotowaną kaszę jaglaną do miski.
- Odmierzcie 2 garście i drobno poszatkujcie suszone śliwki. Dodajcie do niej zmielone lub poszatkowane orzechy i miód. Wszystkie składniki wymieszajcie.
- Wydrążcie jabłka zostawiając daszki.
- Wypełnijcie jabłka farszem, skropcie sokiem z cytryny i przykryjcie daszkami.
- Umieśćcie jabłka w żaroodpornym naczyniu i pieczcie w temperaturze 160 st. Celsjusza przez 30 minut.
Źródło: stronakuchni.pl