Ciasta bez pieczenia robi się szybko, są łatwe i wychodzą nawet osobom bez większego doświadczenia w kuchni. Ciastem, które zawsze robi furorę, jest delikatna napoleonka, polecamy również kolorowy i słodki galaretkowiec oraz ciasto Kinder Country. Posmakują wszystkim łasuchom!

Sernik bez pieczenia z przepisu monikiT83, użytkowniczki gotujmy.pl, jest przepyszny!

Przepis na sernik z owocami bez pieczenia

Składniki na spód

  • 165g ciastek zbożowych, kakaowych lub maślanych herbatników
  • 85g gorzkiej czekolady

Składniki na masę serową i wierzch

  • 250g sera białego
  • 200g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody do żelatyny
  • 4 nektarynki
  • 1 szklanka borówek
  • 2 łyżeczki dżemu

Przygotowanie

  1. Ciastka zmielcie w blenderze, połamcie i rozdrobnijcie palcami albo wałkiem – muszą mieć konsystencję piasku.
  2. W międzyczasie rozpuście czekoladę w kąpieli wodnej.
  3. Dokładnie wymieszajcie rozdrobnione ciastka z czekoladą i wylejcie do formy o średnicy 16cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Dokładnie wyrównajcie dno i wstawcie formę do lodówki, aby całość stężała.
  5. Ser zmielcie w maszynce do mielenia mięsa; jeśli używacie sera z wiaderka, nie musicie tego robić.
  6. Przez maszynkę przepuśćcie również nektarynkę i połączcie ją z serem. Jeśli nie macie maszynki, możecie użyć blendera.
  7. Żelatynę namoczcie w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Dobrze wymieszajcie, żeby nie było grudek.
  8. Namoczoną żelatynę dodajcie do masy serowej i wymieszajcie.
  9. Śmietankę ubijcie na sztywno, pod koniec ubijania dodajcie cukier puder.
  10. Do masy serowej dodajcie pokrojone w drobną kostkę 2 nektarynki i większość borówek. 1 nektarynkę i garść borówek zostawcie do dekoracji.
  11. Masę serowo-owocową wymieszajcie delikatnie z bitą śmietaną.
  12. Wyłóżcie ją na chłodny spód, wygładźcie i wstawcie do lodówki na 2-3 godziny.
  13. Dżem włóżcie do małego garnka i gotujcie przez chwilę na wolnym ogniu, aż stanie się bardziej płynny. Posmarujcie nim wierzch ciasta.
  14. Wierzch udekorujcie nektarynką pokrojoną w cienkie plastry oraz borówkami. Wstawcie do lodówki.
  15. Ciasto jest gotowe do podania po kilku godzinach, gdy dobrze stężeje.
  16. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: