Ciasta bez pieczenia robi się szybko, są łatwe i wychodzą nawet osobom bez większego doświadczenia w kuchni. Ciastem, które zawsze robi furorę, jest delikatna napoleonka, polecamy również kolorowy i słodki galaretkowiec oraz ciasto Kinder Country. Posmakują wszystkim łasuchom!
Sernik bez pieczenia z przepisu monikiT83, użytkowniczki gotujmy.pl, jest przepyszny!
Przepis na sernik z owocami bez pieczenia
Składniki na spód
- 165g ciastek zbożowych, kakaowych lub maślanych herbatników
- 85g gorzkiej czekolady
Składniki na masę serową i wierzch
- 250g sera białego
- 200g śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody do żelatyny
- 4 nektarynki
- 1 szklanka borówek
- 2 łyżeczki dżemu
Przygotowanie
- Ciastka zmielcie w blenderze, połamcie i rozdrobnijcie palcami albo wałkiem – muszą mieć konsystencję piasku.
- W międzyczasie rozpuście czekoladę w kąpieli wodnej.
- Dokładnie wymieszajcie rozdrobnione ciastka z czekoladą i wylejcie do formy o średnicy 16cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dokładnie wyrównajcie dno i wstawcie formę do lodówki, aby całość stężała.
- Ser zmielcie w maszynce do mielenia mięsa; jeśli używacie sera z wiaderka, nie musicie tego robić.
- Przez maszynkę przepuśćcie również nektarynkę i połączcie ją z serem. Jeśli nie macie maszynki, możecie użyć blendera.
- Żelatynę namoczcie w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Dobrze wymieszajcie, żeby nie było grudek.
- Namoczoną żelatynę dodajcie do masy serowej i wymieszajcie.
- Śmietankę ubijcie na sztywno, pod koniec ubijania dodajcie cukier puder.
- Do masy serowej dodajcie pokrojone w drobną kostkę 2 nektarynki i większość borówek. 1 nektarynkę i garść borówek zostawcie do dekoracji.
- Masę serowo-owocową wymieszajcie delikatnie z bitą śmietaną.
- Wyłóżcie ją na chłodny spód, wygładźcie i wstawcie do lodówki na 2-3 godziny.
- Dżem włóżcie do małego garnka i gotujcie przez chwilę na wolnym ogniu, aż stanie się bardziej płynny. Posmarujcie nim wierzch ciasta.
- Wierzch udekorujcie nektarynką pokrojoną w cienkie plastry oraz borówkami. Wstawcie do lodówki.
- Ciasto jest gotowe do podania po kilku godzinach, gdy dobrze stężeje.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: