Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza rychłe przygotowania. Wiele gospodyń już kilka dni wcześniej rozpoczyna tradycyjne pichcenie, aby niczego nie zabrakło na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnego mazurka, babki, żurku czy jaj faszerowanych, nie może zabraknąć również domowych wyrobów mięsnych.

Domowy pasztet

Samodzielne przygotowanie w domu pasztetu nie jest skomplikowaną czynnością, a takie mięso smakuje zdecydowanie lepiej niż ze sklepu. Podczas jego przyrządzania należy pamiętać, iż im więcej różnorodnego mięsa, tym bardziej pasztet będzie aromatyczny. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na świątecznym stole. Idealnie smakuje z różnymi dodatkami, świeżym pieczywem oraz solo. Bliscy będą zachwyceni!

Przepis na delikatny świąteczny pasztet

Składniki:

  • ½ kg karkówki lub łopatki wieprzowej
  • ½ kg boczku surowego 
  • ½ kg mięsa wołowego
  • ½ kg udek z kurczaka
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 3 duże cebule
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 5 jajek
  • 1 ¼ bułki pszennej paryskiej
  • mleko do moczenia bułki
  • gałka muszkatołowa
  • przyprawa maggi
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia
  • smalec
  • bułka tarta
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso wieprzowe oraz wołowe pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do większego garnka.
  2. Następnie obierzcie włoszczyznę, przełóżcie ją do naczynia. Całość zalejcie wodą, aby mięso by całkowicie przykryte. Wszystko przyprawcie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czarnym pieprzem ziarnistym oraz solą.
  3. Garnek ze składnikami przykryjcie pokrywką i gotujcie na niewielkim ogniu do miękkości mięsa.
  4. W międzyczasie udka z kurczaka przyprawcie dedykowaną mu przyprawą. Na patelni rozgrzejcie dobrze olej, przełóżcie na nią kurczaka. Duśćcie go pod przykryciem.
  5. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę i zeszklijcie ją na oleju razem z drobiową wątróbką.
  6. Bułkę pszenną paryską zalejcie zimnym mlekiem, odstawcie na chwilę.
  7. Przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem z drobnymi oczkami.
  8. Ostudzone mięso, ugotowaną włoszczyznę, podsmażoną cebulkę z wątróbką oraz namoczoną i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę zmielcie dokładnie.
  9. Do masy mięsnej dodajcie żółtka, gałkę muszkatołową, przyprawę maggi, sól i pieprz. Całość wymieszajcie.
  10. Białka ubijcie z odrobiną soli na sztywną pianę, a następnie dodajcie do mięsa. Ponownie wymieszajcie.
  11. Przygotujcie dwie wąskie formy o długości 30 cm. Każdą z nich dobrze wysmarujcie smalcem, a następnie wysypcie bułką tartą. Rozłóżcie do nich równomiernie masę mięsną, zaś wierzch delikatnie wygładźcie zwilżoną łyżką.
  12. Tak przygotowany pasztet wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę.
  13. Upieczony pasztet odstawcie do ostudzenia, a później podawajcie go z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Źródło: gotujmy.pl