Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny

Nie ma nic lepszego niż domowe wyroby! Samodzielnie przyrządzone nie tylko napawają dumą, ale są również zdecydowanie smaczniejsze niż ze sklepowych półek. Zaskoczcie bliskich podczas świąt wielkanocnych własnoręcznie przygotowanym pasztetem!

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza rychłe przygotowania. Wiele gospodyń już kilka dni wcześniej rozpoczyna tradycyjne pichcenie, aby niczego nie zabrakło na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnego mazurka, babki, żurku czy jaj faszerowanych, nie może zabraknąć również domowych wyrobów mięsnych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowy pasztet

Samodzielne przygotowanie w domu pasztetu nie jest skomplikowaną czynnością, a takie mięso smakuje zdecydowanie lepiej niż ze sklepu. Podczas jego przyrządzania należy pamiętać, iż im więcej różnorodnego mięsa, tym bardziej pasztet będzie aromatyczny. Doskonale sprawdzi się jako przystawka na świątecznym stole. Idealnie smakuje z różnymi dodatkami, świeżym pieczywem oraz solo. Bliscy będą zachwyceni!

Zobacz także

Przepis na delikatny świąteczny pasztet

Składniki:

  • ½ kg karkówki lub łopatki wieprzowej
  • ½ kg boczku surowego 
  • ½ kg mięsa wołowego
  • ½ kg udek z kurczaka
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 3 duże cebule
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 5 jajek
  • 1 ¼ bułki pszennej paryskiej
  • mleko do moczenia bułki
  • gałka muszkatołowa
  • przyprawa maggi
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia
  • smalec
  • bułka tarta
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso wieprzowe oraz wołowe pokrójcie na mniejsze kawałki i przełóżcie do większego garnka.
  2. Następnie obierzcie włoszczyznę, przełóżcie ją do naczynia. Całość zalejcie wodą, aby mięso by całkowicie przykryte. Wszystko przyprawcie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czarnym pieprzem ziarnistym oraz solą.
  3. Garnek ze składnikami przykryjcie pokrywką i gotujcie na niewielkim ogniu do miękkości mięsa.
  4. W międzyczasie udka z kurczaka przyprawcie dedykowaną mu przyprawą. Na patelni rozgrzejcie dobrze olej, przełóżcie na nią kurczaka. Duśćcie go pod przykryciem.
  5. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę i zeszklijcie ją na oleju razem z drobiową wątróbką.
  6. Bułkę pszenną paryską zalejcie zimnym mlekiem, odstawcie na chwilę.
  7. Przygotujcie maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem z drobnymi oczkami.
  8. Ostudzone mięso, ugotowaną włoszczyznę, podsmażoną cebulkę z wątróbką oraz namoczoną i odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę zmielcie dokładnie.
  9. Do masy mięsnej dodajcie żółtka, gałkę muszkatołową, przyprawę maggi, sól i pieprz. Całość wymieszajcie.
  10. Białka ubijcie z odrobiną soli na sztywną pianę, a następnie dodajcie do mięsa. Ponownie wymieszajcie.
  11. Przygotujcie dwie wąskie formy o długości 30 cm. Każdą z nich dobrze wysmarujcie smalcem, a następnie wysypcie bułką tartą. Rozłóżcie do nich równomiernie masę mięsną, zaś wierzch delikatnie wygładźcie zwilżoną łyżką.
  12. Tak przygotowany pasztet wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę.
  13. Upieczony pasztet odstawcie do ostudzenia, a później podawajcie go z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Źródło: gotujmy.pl
 

Komentarze
Pasztet staropolski przepis
Adobe Stock
Przepisy Klasyczny i niezwykle smakowity pasztet po staropolsku. Żaden inny mu nie dorówna. Cały sekret tkwi w...
Tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie zawsze kryją w sobie jakieś sekrety. Nie inaczej jest w przypadku przepisu na idealny pasztet po staropolsku. Wystarczy, że wierzch masy posypiesz przyprawami. Wtedy żaden mu nie dorówna!
Weronika Kępa
listopad 24, 2020

Pasztet po staropolsku niezwykle dobrze smakuje nie tylko z kanapką. Można go przecież również serwować z domowej roboty ćwikłą, bądź chrzanem. Tego typu przysmak idealnie dopełni każde spotkanie przy stole! Przepis na pasztet po staropolsku Będziesz potrzebować 1 kilogram udek z kurczaka 1 kilogram mięsa z królika 1 kilogram karkówki 500 gramów wątróbki wieprzowej 5 dużych cebul 7 jajek 4 czerstwe bułki Przyprawy: sól, pieprz, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano Przygotowanie Mięso (udka z kurczaka, królika i karkówkę) dokładnie umyj. W dużym garnku zagotuj ok. 2 litry wody, a następnie umieść w niej umyte wcześniej mięso z przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarnach. Całość gotuj przez ok. 2 godziny na średnim ogniu. W międzyczasie czerstwe bułki namocz w wodzie i odstaw na ok. 5 minut. Wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju. Z kolei cebulę obierz i również podziel na mniejsze części. Po upływie 2 godzin wyjmij mięso z wywaru, ostudź i oddziel od kości, a następnie umieść w maszynce do mielenia wraz z namoczonymi w wodzie bułkami, cebulą i podsmażoną wątróbką. Do powstałej masy dodaj jajka, sól oraz pieprz, a następnie dokładnie wyrób mięso rękoma. Kontroluj konsystencję pasztetu, jeśli wydaje ci się, że jest zbyt suchy dodaj do niego trochę wywaru z mięsa. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść w niej powstałą mięsną masę. Tak przygotowany pasztet posyp z wierzchu majerankiem i oregano. Ten zabieg sprawi, że przysmak będzie aromatyczny i pyszny jak nigdy. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Pasztet piecz przez ok. 1 – 1,5.  Po upływie tego czasu wyjmij...

Przeczytaj
Pasztet
Anemon/gotujmy.pl
Przepisy Rozpływający się w ustach pasztet wieprzowy. Domowy, najprostszy sposób. A jaki tani!
Mięso, odrobina podrobów, kilka innych dodatków i domowy pasztet gotowy. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż byście się spodziewali!
Hubert Rój
listopad 18, 2020

Kiedy w domowej kasie hula wiatr, a domownicy stanowczo domagają się czegoś smacznego na kanapkę, ten pasztet będzie jak znalazł. Składniki wbrew pozorom nie kosztują zbyt wiele, a dodatkowo nie wymaga on zbyt dużo pracy. Odpowiednią wilgotność zapewni naszemu pasztetowi wywar, w którym będziemy wstępnie obgotowywali nasze mięso. Delikatność zapewni mu dodanie moczonej bułki. Charakterystyczny, nieco cierpki smak to zasługa drobiowych wątróbek . By pasztet wyglądał jak z obrazka, należy przyłożyć się do mielenia mięsa. W naszym przepisie 3-krotnie mielimy mięso w maszynce, a następnie miksujemy je dodatkowo z domieszką pozostałego wywaru. Podanie pasztetu to już kwestia waszej pomysłowości. Jedni lubią ketchup albo pomidory i jasne bułeczki, inni mają jeszcze inne gusta. My zaś polecamy ciemne pieczywo (np. świeży chleb żytni lub razowy), pokrajane w cienkie plastry ogórki kiszone i odrobinę musztardy sarepskiej. Wierzcie nam, niebo w gębie! Przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy. Składniki: Ok. 50 dag łopatki wieprzowej 20 dag podgardla wieprzowego (ostatecznie możemy zamienić ten składnik boczkiem albo kawałkiem innego tłustego mięsa. W razie jego braku należy użyć odrobiny smalcu – zbyt chudy pasztet będzie do niczego!) 20 dag wątróbek drobiowych Cebula, 3 ząbki czosnku Pieprz i sól Pieprz ziołowy Ziele angielskie Liść laurowy Mała czerstwa bułka 3 jajka Gałka muszkatołowa Majeranek Przygotowanie: Zalewamy wrzącą wodą włożoną do garnka łopatkę, podgardle i cebulę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Wlewamy tyle wody, by mięso było przykryte. Tuż przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Przecedzamy mięso, wywar zachowujemy. Mielimy w maszynce nasze...

Przeczytaj
galaretka drobiowo wieprzowa
Gotujmy.pl/Gosia47-47
Newsy To połączenie zachwyca nawet najbardziej wybrednych - galaretka drobiowa z dodatkiem...
Galaretka to jedna z tradycyjnie przygotowywanych świątecznych przystawek. Ta z dodatkiem mięsa idealnie sprawdzi się podczas pierwszego lub drugiego dnia świąt.
Magda Borucińska
grudzień 17, 2020

Wytrawna galareta na świątecznym stole zazwyczaj pojawia się w wersji rybnej. W najpopularniejszej wersji jest to karp, czasem decydujemy się również na białe mięso mintaja. Jeśli zdecydujecie się podać galaretkę z mięsem polecamy delikatnego kurczaka. W poniższym przepisie został połączony z chudą szynką. Wprost zakochacie się w tym połączeniu smakowym.  Jak podawać galaretę drobiową? Możecie tradycyjnie przygotować ją w foremkach, jednakowych filiżankach lub kubeczkach po jogurcie. Doskonale sprawdzą się również większe silikonowe papilotki. Ponieważ galareta jest przejrzysta możecie zrobić ją w szklanych pucharkach – doskonale będzie widać wszystkie składniki. Tak elegancko podane danie z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Do tej przekąski warto podać gościom ćwiartki cytryny, odrobinę octu oraz pieczywo. Przepis na galaretkę drobiowo-wieprzową  Składniki 8 udek z kurczaka 80 dag surowej szynki wieprzowej 2 kostki rosołowe 5 jajek 2 marchewki Mała puszka kukurydzy Posiekany koperek Posiekany koperek sól i pieprz do smaku Przyprawa typu jarzynka lub vegeta Żelatyna Przygotowanie Wlejcie do dużego garnka 2 litry wody i włóżcie uda z kurczaka oraz szynkę. Wrzućcie obrane marchewki, kostki rosołowe i doprawcie solą. Gotujcie całość aż zmięknie. W osobnym garnku ugotujcie jajka na twardo. Wyjmijcie z garnka mięso i marchewki. Przyprawcie rosół vegetą oraz solą i pieprzem do smaku i dodajcie żelatynę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Miękkie mięso wystudźcie i oddzielcie je od kości i skóry. Podzielcie na mniejsze kawałki. Na spodzie małych pojemniczków połóżcie po plasterku marchewki, ćwiartce jajka, odrobinę posiekanego koperku i kukurydzę konserwową. Na warzywa włóżcie...

Przeczytaj
pasztet z wątróbki przepis
Gotujmy.pl
Newsy Domowy specjał. Wyborowy pasztet z wątróbki. Po pierwszym kęsie będziesz w niebie
Warto przygotować na święta domowe wędliny - są bardzo zdrowe i smakują o niebo lepiej niż te kupowane w sklepie! Zróbcie sami pyszny pasztet z wątróbki drobiowej z tego przepisu. Palce lizać!
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Niedługo święta – zastanawiacie się, czym w tym roku oczarować swoich gości. Wszyscy uwielbiają wędliny domowej roboty, dlatego szczególnie polecamy przygotować coś specjalnego! To może być klasyczny, duszony schab, domowa kiełbasa albo… własnoręcznie robiony pasztet z wątróbki! Spróbujcie koniecznie pasztetu z tego przepisu – palce lizać! Zdrowa wątróbka Nie wszyscy przepadają za wątróbką. Wielka szkoda, ponieważ jest ona bogatym źródłem witamin! Zawiera duże ilości m.in.: Żelaza – powinny ją jeść zwłaszcza osoby cierpiące na niedokrwistość (anemię) Witaminy A – odpowiada ona za dobrą kondycję naszych oczu i skóry Witamin z grupy B – regulują ciśnienie krwi, wzmacniają odporność i pomagają w leczeniu wyprysków i innych problemów ze skórą Przepis na domowy pasztet z wątróbki Domowej roboty pasztet z wątróbki to świetny pomysł na wigilijną przekąskę! Doskonale sprawdzi się podany na zimno, na talerzu z wędlinami. Do przygotowania pasztetu potrzebujecie poniższych składników: 70 dag wątróbki drobiowej 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki brandy 30 g suszonej natki pietruszki 30 g masła Odrobina gałki muszkatołowej Sól Pieprz Przygotowanie Umyj dokładnie wątróbkę, oczyść i pokrój na większe kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na maśle i po chwili dodaj wątróbkę. Gdy całość się usmaży, dodaj pietruszkę, brandy, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Duś do miękkości. Kiedy mięso już zmięknie, odstaw by nieco ostygło (zbyt gorące jedzenie może uszkodzić ostrza blendera). Następnie zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę. Pasztet przełóż do słoika, dodaj...

Przeczytaj