Polędwiczki wieprzowe są wyjątkowo delikatnym mięsem, które doskonale smakuje, gdy przyrządzimy je z sosem. W naszej wersji dodatek sosu sojowego oraz myśliwskiego nadają mięsu wyjątkowego, niespotykanego dotąd smaku. Gwarantujemy, że żaden z gości nie będzie wiedział co takiego dodałaś do potrawy!
To danie sprawdzi się idealnie podczas niedzielnego obiadu z rodziną, wykwintnej kolacji z gośćmi albo urodzinowej kolacji z partnerem. Gwarantujemy, że nawet twoja teściowa będzie zachwycona i z pewnością poprosi o przepis.
Świetnie smakują podane po prostu z ugotowaną kaszą gryczaną. W sosie znajdują się ogórki kiszone i pieczarki, więc nie musisz podawać żadnej surówki, ale jeśli chcesz to polecamy np. kiszoną kapustę lub inne lekko kwaśne warzywa.
Polędwiczki w sosie myśliwskim z pieczarkami i ogórkiem kiszonym
Składniki
- 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
- 5 dużych ogórków kiszonych
- 1 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 opakowania sosu myśliwskiego
- 4 łyżki sosu sojowego, najlepiej ciemnego
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Umyj i osusz mięso za pomocą ręcznika papierowego.
- Oczyść je z błonek i pokrój na plastry.
- Lekko rozbij tłuczkiem, wałkiem lub po prostu dłonią.
- Do większej miski włóż mięso i polej sosem sojowym, dodaj sól do smaku (nie za dużo, sos sojowy jest bardzo słony).
- Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę. Możesz włożyć mięso do lodówki albo zostawić na blacie w temperaturze pokojowej.
- Sos myśliwski wysyp na talerz i panieruj w nim kotleciki.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa.
- Wyjmij drugą, najlepiej dużą i głęboką.
- Zagotuj w niej 2 szklanki wody i włóż do niej mięso.
- Gotuj aż będzie miękkie.
- Na pierwszej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Gdy się zeszkli dodaj pokrojone w cienkie plasterki lub półplasterki ogórki kiszone.
- Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.
- Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj mięso i podsmaż przez chwilę aż składniki się dobrze połączą.
Źródło: gotujmy.pl