poledwiczki w sosie mysliwskim
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy

Delikatne polędwiczki w sosie myśliwskim z pieczarkami na obiad. Zrobisz je dwa dni z rzędu

Doskonałe na obiad z rodziną, ale i do podania gościom. Nikt nie zgadnie, w czym panierowałaś mięso.
Magda Borucińska
grudzień 05, 2020

Polędwiczki wieprzowe są wyjątkowo delikatnym mięsem, które doskonale smakuje, gdy przyrządzimy je z sosem. W naszej wersji dodatek sosu sojowego oraz myśliwskiego nadają mięsu wyjątkowego, niespotykanego dotąd smaku. Gwarantujemy, że żaden z gości nie będzie wiedział co takiego dodałaś do potrawy! 
To danie sprawdzi się idealnie podczas niedzielnego obiadu z rodziną, wykwintnej kolacji z gośćmi albo urodzinowej kolacji z partnerem. Gwarantujemy, że nawet twoja teściowa będzie zachwycona i z pewnością poprosi o przepis.
Świetnie smakują podane po prostu z ugotowaną kaszą gryczaną. W sosie znajdują się ogórki kiszone i pieczarki, więc nie musisz podawać żadnej surówki, ale jeśli chcesz to polecamy np. kiszoną kapustę lub inne lekko kwaśne warzywa.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Polędwiczki w sosie myśliwskim z pieczarkami i ogórkiem kiszonym

Składniki

  • 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
  • 5 dużych ogórków kiszonych
  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 opakowania sosu myśliwskiego
  • 4 łyżki sosu sojowego, najlepiej ciemnego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Umyj i osusz mięso za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Oczyść je z błonek i pokrój na plastry.
  3. Lekko rozbij tłuczkiem, wałkiem lub po prostu dłonią.
  4. Do większej miski włóż mięso i polej sosem sojowym, dodaj sól do smaku (nie za dużo, sos sojowy jest bardzo słony).
  5. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę. Możesz włożyć mięso do lodówki albo zostawić na blacie w temperaturze pokojowej.
  6. Sos myśliwski wysyp na talerz i panieruj w nim kotleciki.
  7. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa. 
  8. Wyjmij drugą, najlepiej dużą i głęboką.
  9. Zagotuj w niej 2 szklanki wody i włóż do niej mięso.
  10. Gotuj aż będzie miękkie.
  11. Na pierwszej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Gdy się zeszkli dodaj pokrojone w cienkie plasterki lub półplasterki ogórki kiszone. 
  12. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.
  13. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
  14. Dodaj mięso i podsmaż przez chwilę aż składniki się dobrze połączą.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
jak zrobić puree
Pixabay
Newsy Dzięki tym składnikom, który każdy ma w lodówce, tłuczone ziemniaki to będzie niebo w gębie
Jak zrobić ziemniaki, które będą puszyste, kremowe i smaczne? My znamy odpowiedź!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Ziemniaki to nieodłączny element polskiej kuchni. Wyobrażacie sobie niedzielny obiad bez tłuczonych kartofli? My też nie! Dziś mamy dla was ciekawe sposoby na doprawienie ziemniaków tak, by wyszły niezwykle smaczne i aksamitne. A może i wy macie swoje własne sekrety na przyrządzenie idealnych ziemniaków? Polski ziemniak Może nie wszyscy wiedzą, ale ziemniaki królują w naszych kuchniach od bardzo niedawna! To warzywo przypłynęło do nas wraz z innymi zdobyczami Nowego Świata kilkaset lat temu, na statkach pierwszych zdobywców Ameryki. Sycące i łatwe w uprawie ziemniaki szybko podbiły Europę, która do tego czasu żywiła się głównie kaszą i zbożami. Wcześniej podstawą polskiej kuchni była właśnie kasza z różnymi dodatkami – najczęściej z warzywami, ponieważ mięso było rarytasem zarezerwowanym dla zamożnych i lepiej urodzonych. Pruski król Fryderyk II Wielki do dziś jest nazywany „królem ziemniakiem”, ponieważ za jego rządów kartofle rosły dosłownie wszędzie – nawet przed królewskim pałacem! Jego celem było rozpowszechnienie uprawy tego warzywa, co niewątpliwie mu się udało. Do dziś na jego grobie w Poczdamie układane są ziemniaczane bulwy. Sposoby na ziemniaki Metod przyrządzania kartofli jest bardzo dużo. Najczęściej spożywane są w formie dodatku do dania głównego i zwykle przygotowuje się je na poniższe sposoby: Tłuczone ziemniaki z masłem, czyli puree, Krojone na ćwiartki ziemniaki gotowane w osolonej wodzie, Ziemniaki w mundurkach, czyli nieobrane i gotowane w całości, Pieczone ziemniaki w piekarniku. Można piec surowe ziemniaki i wtedy będą bardziej suche lub wcześniej je ugotować, pokroić w plastry i upiec z dodatkiem oliwy, Smażone na patelni plastry ziemniaków (zwane talarkami), Domowe chipsy – surowe ziemniaki należy...

Przeczytaj
Schabowe Gessler
Adobe Stock, ons.pl
Newsy Przepis Magdy Gessler na idealny kotlet schabowy. Nie zgadniesz, co do niego dodaje
Schabowe to prawdziwa podstawa dla każdej pani domu. Dobre mięso, złocista panierka, ach! Aż cieknie ślinka! Magda Gessler radzi, by użyć jednego nietypowego składnika. Wtedy wyjdą jeszcze lepsze!
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

Kotlety schabowe wszyscy znamy i kochamy. Mało mówi się jednak o ich pochodzeniu. Wejście popularnych "schaboszczaków" w poczet klasyki polskiej kuchni odbyło się całkiem niedawno, czyli po II wojnie światowej. Kotlety schabowe sięgają swoimi korzeniami do wykwintnego austriackiego specjału, czyli sznycla wiedeńskiego. To delikatne w smaku danie składa się z cieniutko zbitego plastra cielęcego mięsa smażonego w panierce na smalcu. W lepszych restauracjach można było dostać sznycle usmażone na maśle. Dzisiaj wybieramy do naszych kotletów niemal wyłącznie mięso wieprzowe. I wcale nie oznacza to, że nasza potrawa musi być mniej smaczna. Zwłaszcza kiedy zastosujemy jeden trik, który zdradziła uczestnikom „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler. Żeby kotlety schabowe udały się i smakowały tak jak kiedyś, trzeba stosować kilka powszechnie znanych zasad, takich jak cienkie ubicie mięsa, doprawienie solą i pieprzem i smażenia w wysokiej temperaturze. To jednak nie wszystko. Jak twierdzi gwiazda TVN, miękkość wewnątrz, a chrupkość na zewnątrz zapewnimy kotletom poprzez moczenie mięsa w marynacie z mleka i cebuli. Najlepiej zostawić je w chłodnym miejscu na całą noc. Doskonałe kotlety schabowe Składniki 50 dag schabu Szklanka mleka 1 cebula 2 duże, roztrzepane jaja Mąka pszenna – kilka łyżek Bułka tarta Sól Pieprz Smalec lub olej do smażenia Przygotowanie Schab kroimy na dość grube plastry Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Cebulę kroimy w piórka i obkładamy nią nasze rozbite mięso. Zalewamy mięso z cebulą szklanką mleka i odkładamy do lodówki na noc. Nazajutrz „wyławiamy” kotlety schabowe z zalewy i dokładnie je osuszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w...

Przeczytaj