poledwiczki w sosie mysliwskim
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy

Delikatne polędwiczki w sosie myśliwskim z pieczarkami na obiad. Zrobisz je dwa dni z rzędu

Doskonałe na obiad z rodziną, ale i do podania gościom. Nikt nie zgadnie, w czym panierowałaś mięso.

Polędwiczki wieprzowe są wyjątkowo delikatnym mięsem, które doskonale smakuje, gdy przyrządzimy je z sosem. W naszej wersji dodatek sosu sojowego oraz myśliwskiego nadają mięsu wyjątkowego, niespotykanego dotąd smaku. Gwarantujemy, że żaden z gości nie będzie wiedział co takiego dodałaś do potrawy! 
To danie sprawdzi się idealnie podczas niedzielnego obiadu z rodziną, wykwintnej kolacji z gośćmi albo urodzinowej kolacji z partnerem. Gwarantujemy, że nawet twoja teściowa będzie zachwycona i z pewnością poprosi o przepis.
Świetnie smakują podane po prostu z ugotowaną kaszą gryczaną. W sosie znajdują się ogórki kiszone i pieczarki, więc nie musisz podawać żadnej surówki, ale jeśli chcesz to polecamy np. kiszoną kapustę lub inne lekko kwaśne warzywa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Polędwiczki w sosie myśliwskim z pieczarkami i ogórkiem kiszonym

Składniki

  • 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
  • 5 dużych ogórków kiszonych
  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 opakowania sosu myśliwskiego
  • 4 łyżki sosu sojowego, najlepiej ciemnego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Umyj i osusz mięso za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Oczyść je z błonek i pokrój na plastry.
  3. Lekko rozbij tłuczkiem, wałkiem lub po prostu dłonią.
  4. Do większej miski włóż mięso i polej sosem sojowym, dodaj sól do smaku (nie za dużo, sos sojowy jest bardzo słony).
  5. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę. Możesz włożyć mięso do lodówki albo zostawić na blacie w temperaturze pokojowej.
  6. Sos myśliwski wysyp na talerz i panieruj w nim kotleciki.
  7. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki mięsa. 
  8. Wyjmij drugą, najlepiej dużą i głęboką.
  9. Zagotuj w niej 2 szklanki wody i włóż do niej mięso.
  10. Gotuj aż będzie miękkie.
  11. Na pierwszej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Gdy się zeszkli dodaj pokrojone w cienkie plasterki lub półplasterki ogórki kiszone. 
  12. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki.
  13. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
  14. Dodaj mięso i podsmaż przez chwilę aż składniki się dobrze połączą.

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście
Delikatne i doskonałe polędwiczki na grilla, smaku nadaje im pyszna marynata z przepisu Ewy Wachowicz. Koniecznie spróbujcie.

Zakochacie się w tak przyrządzonych polędwiczkach na grilla. Pełne smaku, dzięki specjalnej marynacie, która sprawia, że mięso staje się wyjątkowo miękkie. Polędwiczki możecie zgrillować w kawałkach albo w formie szaszłyków – użyjcie drewnianych patyczków albo metalowych szpadek.  Marynata Ewy Wachowicz ma wspaniały słodko-kwaśny smak z lekko pikantną nutą, dzięki dodatkowi chilli. Pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz - przepis Składniki 1kg polędwiczek wieprzowych  1 ząbek czosnku 1 szklanka soku ananasowego 2 łyżki sosu teriyaki  Sok z 1/2 dużej cytryny Pół szklanki płynnego miodu  2 łyżki bourbonu  Pół łyżeczki chili w proszku lub posiekanego Przygotowanie Polędwiczki umyjcie, osuszcie i podzielcie na mniejsze porcje. W miseczce połączcie sok ananasowy z sokiem z ananasa, sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, sosem teriyaki i bourbonem. Dobrze wymieszajcie. Czosnek wyciśnijcie przez praskę. Jeśli używacie świeżego chilli, drobno je posiekajcie. Wszystko wymieszajcie. Nie dodawajcie soli, ponieważ sos teriyaki jest słony. Do dużej miski włóżcie pokrojoną polędwiczkę wieprzową i zalejcie ją marynatą. Odstawcie do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Grillujcie na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Mięso w trakcie polewajcie marynatą. Smacznego! Lekkie potrawy na grilla Oprócz polędwiczek możecie również przygotować np. drób. Świetnym wyborem będą szaszłyki z kurczaka z warzywami albo skrzydełka – polecamy przyrządzić je w miodowo-musztardowej zalewie albo w stylu pikantnym . Doskonale sprawdzi się również zgrillowany kawałek łososia w cytrynowej marynacie . Sałatki na grilla Sezon wiosenno-letni obfituje...

Polędwiczki w miodzie
Inspirowane Smakiem/gotujmy.pl
Newsy
Delikatne polędwiczki w pysznym, kremowym sosie. Wasza rodzina pospada z krzeseł, gdy ich spróbuje
Wieprzowina to nie tylko pospolita łopatka, schab czy karkówka. Mięso wieprzowe może być także rarytasem. Zwłaszcza, gdy mówimy o świetnie przyrządzonych polędwiczkach.

Chude mięso polędwiczki wieprzowej to rarytas, którego nie jemy dzień w dzień. Zdecydowanie najdelikatniejszy, a przez to najcenniejszy kawałek wieprzowiny należy przygotować ze szczególną starannością. Podobno polędwiczki wieprzowe najlepiej smażyć lub piec na grillu. Nie wszyscy dysponujemy grillami przez cały rok, dlatego wybierzmy rozwiązanie pośrednie. A będzie nim podsmażenie zamarynowanego mięsa, a następnie dopieczenie go w piekarniku. Taki zabieg pozwoli nam na wyciągnięcie z polędwiczek maksimum smaku. Jeszcze większe doznania smakowe staną się rzeczywistością, gdy potraktujemy nasze polędwiczki specjalną marynatą na bazie musztardy. Palce lizać! Przepis na delikatne polędwiczki w kremowym sosie Składniki Kawałek polędwiczki wieprzowej – ok. 50 dag Tymianek Majeranek Papryka słodka i ostra w proszku Rozmaryn 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki miodu Sól i pieprz Olej rzepakowy 2 łyżki sosu sojowego Pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina Przygotowanie Zacznijcie od przygotowania marynaty do polędwiczek. W naczyniu wymieszajcie po łyżeczce tymianku i majeranku, odrobinę papryki ostrej w proszku, szczyptę rozmarynu. Do przypraw dodajcie miód i musztardę. Polędwiczki pokrójcie w plastry i delikatnie rozbijmy tłuczkiem, a następnie oprószcie je solą i pieprzem. Mięso dokładnie otoczcie marynatą i odstawcie w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę, a najlepiej na noc. Przed przystąpieniem do pieczenia, polędwiczki należy delikatnie obsmażyć na gorącym oleju z każdej ze stron. Następnie przełóżcie mięso do brytfanny lub na blaszkę i pieczcie w temp. 180 st. C. przez około 15-20 min. W tym czasie przygotujcie sos na patelni po smażeniu polędwiczek. Dodajcie na nią nieco wody, wino, sos sojowy i łyżeczkę...

kurczak glazurowany przepis
Gotujmy.pl
Przepisy
Chrupiące skrzydełka z kurczaka glazurowane czosnkiem! Niewiarygodnie pyszne i TANIE danie za MNIEJ niż 10 złotych!
Znudził ci się tradycyjny pieczony kurczak? Spróbuj tego przepisu na egzotyczne, glazurowane skrzydełka z kurczaka!

Dania z drobiu są naprawdę uniwersalne i przepyszne. Kurczak gotowany, smażony czy pieczony – zawsze jest bardzo smaczny! A czy próbowaliście już kurczaka glazurowanego? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Mięso po prostu rozpływa się w ustach, a składniki są bardzo tanie! Kurczak w azjatyckim stylu Internet bardzo pomógł nam otworzyć się na świat i nowe smaki. Coraz popularniejsze są w polskiej kuchni dania, które jeszcze kilka lat temu oglądalibyśmy tylko w karcie dań orientalnej restauracji. Bowiem gdy zagłębimy się w przepisy to okazuje się, że wiele egzotycznych potraw zawiera składniki używane w polskiej kuchni, a resztę można łatwo kupić w sklepach z żywnością i przyprawami z innych krajów. Kurczak glazurowany czosnkiem By upiec to rozpływające się w ustach danie, przygotujcie poniższe składniki: 8-9 skrzydełek z kurczaka 5 łyżek cukru 5 łyżek sosu rybnego 100 ml soku z limonki Olej 2 łyżki sosu sojowego Ćwierć pora Czosnek suszony Liście kolendry Kilka liści bazylii Przygotowanie Do garnka wsyp cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Powstały sos przelej do zamykanej, plastikowej torebki i włóż do niej skrzydełka kurczaka. Zamknij torebkę i kilka razy potrząśnij tak, by mięso pokryło się marynatą. Odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyłóż blachę folią aluminiową, nasmaruj olejem, a piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wyciągnij kurczaka z marynaty i wyłóż równo na blasze. Piecz w piekarniku przez kilkanaście minut, obróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez 10 minut, a później wyjmij z piekarnika. W miseczce wymieszaj 2 łyżki wody, cukru, sosu rybnego i soku z limonki. Na dużej i głębokiej patelni (najlepiej typu...

zraz wołowy
Gotujmy.pl
Newsy
Obłędne w smaku zrazy w sosie cebulowym. Domownicy będą błagać o dokładkę
Zrazy wołowe to tradycyjne polskie danie, które świetnie się sprawdzi podczas rodzinnego obiadu. Jak je przygotować? Podpowiadamy!

Zrazy wołowe to danie, które wielu z nas pamięta z czasów dzieciństwa. Zazwyczaj podawano je podczas uroczystego niedzielnego obiadu lub gdy w domu zawitali goście. Zawijane zrazy wołowe wymagają trochę wprawy a ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Wysiłek ten z pewnością jednak się opłaci, ponieważ danie smakuje obłędnie i zawsze robi piorunujące wrażenie na gościach. Zrazy skąpane w aromatycznym sosie cebulowym dosłownie rozpływają się w ustach. Doskonale smakują zarówno z ziemniakami, jak i tradycyjnymi śląskimi kluskami. Jak je przygotować? Podpowiadamy! Składniki: Kilka płatów mięsa wołowego 1 ogórek konserwowy 1 czerwona cebula 2 średnie białe cebule łyżeczka musztardy filiżanka ciemnego sosu sojowego bulion wołowy Sposób przygotowania: Na początku rozbij lekko mięso i posmaruj je musztardą. Ogórka i czerwoną cebulkę pokrój na ćwiartki i ułóż na mięsie. Zawiń zraza i zawiąż go sznurkiem. Mięso obsmaż z obu stron na patelni. Zrazy przełóż do garnka i zalej bulionem lub przegotowana wodą a następnie dodaj sos sojowy. Danie gotuj na wolnym ogniu, aż do uzyskania miękkości. Cebulę pokrój w plasterki i dodaj do garnka w trakcie gotowania. Gotowe danie podawać z sosem cebulowym, kluskami śląskimi i duszoną czerwoną kapustą. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl