Polędwiczki w miodzie
Inspirowane Smakiem/gotujmy.pl
Newsy

Delikatne polędwiczki w pysznym, kremowym sosie. Wasza rodzina pospada z krzeseł, gdy ich spróbuje

Wieprzowina to nie tylko pospolita łopatka, schab czy karkówka. Mięso wieprzowe może być także rarytasem. Zwłaszcza, gdy mówimy o świetnie przyrządzonych polędwiczkach.

Chude mięso polędwiczki wieprzowej to rarytas, którego nie jemy dzień w dzień. Zdecydowanie najdelikatniejszy, a przez to najcenniejszy kawałek wieprzowiny należy przygotować ze szczególną starannością.

Podobno polędwiczki wieprzowe najlepiej smażyć lub piec na grillu. Nie wszyscy dysponujemy grillami przez cały rok, dlatego wybierzmy rozwiązanie pośrednie.

A będzie nim podsmażenie zamarynowanego mięsa, a następnie dopieczenie go w piekarniku. Taki zabieg pozwoli nam na wyciągnięcie z polędwiczek maksimum smaku.

Jeszcze większe doznania smakowe staną się rzeczywistością, gdy potraktujemy nasze polędwiczki specjalną marynatą na bazie musztardy. Palce lizać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na delikatne polędwiczki w kremowym sosie

Składniki

  • Kawałek polędwiczki wieprzowej – ok. 50 dag
  • Tymianek
  • Majeranek
  • Papryka słodka i ostra w proszku
  • Rozmaryn
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • Sól i pieprz
  • Olej rzepakowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie

  1. Zacznijcie od przygotowania marynaty do polędwiczek. W naczyniu wymieszajcie po łyżeczce tymianku i majeranku, odrobinę papryki ostrej w proszku, szczyptę rozmarynu. Do przypraw dodajcie miód i musztardę.
  2. Polędwiczki pokrójcie w plastry i delikatnie rozbijmy tłuczkiem, a następnie oprószcie je solą i pieprzem.
  3. Mięso dokładnie otoczcie marynatą i odstawcie w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę, a najlepiej na noc.
  4. Przed przystąpieniem do pieczenia, polędwiczki należy delikatnie obsmażyć na gorącym oleju z każdej ze stron.
  5. Następnie przełóżcie mięso do brytfanny lub na blaszkę i pieczcie w temp. 180 st. C. przez około 15-20 min.
  6. W tym czasie przygotujcie sos na patelni po smażeniu polędwiczek.
  7. Dodajcie na nią nieco wody, wino, sos sojowy i łyżeczkę papryki słodkiej. Gotujcie do zredukowania sosu.
  8. Upieczone polędwiczki należy podawać z sosem, ziemniakami lub kaszą i surówką.

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście
Delikatne i doskonałe polędwiczki na grilla, smaku nadaje im pyszna marynata z przepisu Ewy Wachowicz. Koniecznie spróbujcie.

Zakochacie się w tak przyrządzonych polędwiczkach na grilla. Pełne smaku, dzięki specjalnej marynacie, która sprawia, że mięso staje się wyjątkowo miękkie. Polędwiczki możecie zgrillować w kawałkach albo w formie szaszłyków – użyjcie drewnianych patyczków albo metalowych szpadek.  Marynata Ewy Wachowicz ma wspaniały słodko-kwaśny smak z lekko pikantną nutą, dzięki dodatkowi chilli. Pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz - przepis Składniki 1kg polędwiczek wieprzowych  1 ząbek czosnku 1 szklanka soku ananasowego 2 łyżki sosu teriyaki  Sok z 1/2 dużej cytryny Pół szklanki płynnego miodu  2 łyżki bourbonu  Pół łyżeczki chili w proszku lub posiekanego Przygotowanie Polędwiczki umyjcie, osuszcie i podzielcie na mniejsze porcje. W miseczce połączcie sok ananasowy z sokiem z ananasa, sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, sosem teriyaki i bourbonem. Dobrze wymieszajcie. Czosnek wyciśnijcie przez praskę. Jeśli używacie świeżego chilli, drobno je posiekajcie. Wszystko wymieszajcie. Nie dodawajcie soli, ponieważ sos teriyaki jest słony. Do dużej miski włóżcie pokrojoną polędwiczkę wieprzową i zalejcie ją marynatą. Odstawcie do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Grillujcie na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Mięso w trakcie polewajcie marynatą. Smacznego! Lekkie potrawy na grilla Oprócz polędwiczek możecie również przygotować np. drób. Świetnym wyborem będą szaszłyki z kurczaka z warzywami albo skrzydełka – polecamy przyrządzić je w miodowo-musztardowej zalewie albo w stylu pikantnym . Doskonale sprawdzi się również zgrillowany kawałek łososia w cytrynowej marynacie . Sałatki na grilla Sezon wiosenno-letni obfituje...

Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach
Duszone mięso w wykonaniu Tomasza Strzelczyka osiąga mistrzowski poziom smaku i miękkości. Jest banalnie proste w przygotowaniu i wymaga jednego garnka, piekarnika oraz odrobiny cierpliwości. 

Rozpływające się w ustach mięso w otoczeniu aromatycznych pieczarek, papryki, korniszonów i cebuli to danie, którym podbijecie serca waszych gości i rodziny. Kulinarny gwiazdor YouTube'a uwielbia takie zróżnicowane tekstury i smaki w jednym garnku. Trochę kwaśnego, trochę słodkiego i odrobina pikantnego połączone razem i powoli duszone ucieszą podniebienia nawet najbardziej wybrednych.  Tomasz Strzelczyk doradza, jak przygotować danie jednogarnkowe  Do przygotowania duszonego mięsa Tomasz Strzelczyk używa polędwiczek wieprzowych. Możecie je jednak zastąpić jakimkolwiek innym jakościowym wieprzowym mięsem: karkówką, schabem lub łopatką.  Oprószenie mąką mięsa sprawi, że przygotowywany później sos będzie bardziej zawiesisty. Warzywa do tej potrawy krójcie w grubsze kawałki i plastry, ząbki czosnku rozgniećcie dłonią, a korniszony dodajcie w całości. Wszystkie warzywa i tak zmiękną podczas duszenia, ale się nie rozpadną.  Przepis na mięso z warzywami uduszone w piekarniku  Składniki:  2 polędwiczki wieprzowe   2 cebule   2 papryki (żółta i zielona)   200 g czerwonej papryki konserwowej   500 g surowych pieczarek     200 g korniszonów   4 ząbki czosnku    4 ziarna ziela angielskiego   2 liście laurowe   200 ml bulionu   0,5 szklanki ketchupu (pikantnego)   1 łyżka musztardy sarepskiej  sól, roztarty czarny pieprz, słodka papryka  mąka, smalec  Sposób przygotowania:  Polędwiczki pokrójcie na kotlety i przyprawcie solą, roztartym pieprzem i czerwoną słodką papryką.  Na głębokiej patelni...

Schab pieczony ze śliwką
Adobe Stock
Newsy
Przepyszny pieczony schab ze śliwką. Sos z tym sekretnym składnikiem mistrzowsko podbije jego smak
Wypróbujcie ten łatwy przepis na niedzielny obiad, a domownicy będą zachwyceni!

Szukacie inspiracji na obiadowe mięso przygotowane w niekonwencjonalny sposób? Mamy dla was prawdziwy hit. Ten schab ze śliwką podajcie z sosem, który kryje niezwykły składnik. Podbija smak mięsa w niezwykły sposób. Jest po prostu przepyszny! Pieczony schab ze śliwką z sosem Składniki schabu ze śliwką 1,5 kilograma schabu bez kości Ok. 300 g suszonych śliwek Sos do jasnej pieczeni w proszku 2 łyżki przyprawy do mięs Kilka łyżek oleju 3 łyżki musztardy Suszony majeranek Mała cebula (może być słodka cebula szalotka) 2 łyżki śmietany do sosów 18% Przygotowanie schabu ze śliwką Mięso oczyśćcie z błon. Zróbcie w schabie nacięcie o głębokości 2 cm. W nacięcie będziecie wkładać suszone śliwki. Przygotujcie śliwki. Możecie pokroić je na mniejsze kawałki. Włóżcie śliwki w nacięcie. Wymieszajcie przyprawę do mięs z musztardą i kilkoma łyżkami oleju. Natrzyjcie schab marynatą dokładnie. Włóżcie do lodówki i odstawcie na dobę lub noc, aby smaki dotarły w głąb mięsa. Mięso obsmażcie na gorącej patelni ze wszystkich stron, by zatrzymało soki wewnątrz. Obtoczcie schab w suszonym majeranku. Zawińcie je w folię aluminiową. Mięso pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut. Gdy mięso będzie upieczone, odlejcie sok, który zużyjecie do zrobienia sosu. Na czystej patelni rozgrzejcie olej.  Dodajcie posiekaną cebule i zeszklijcie ją przez chwilę. Dodajcie około szklankę wody z rozmieszanym sokiem po pieczeniu mięsa. Dodajcie jasny sos pieczeniowy w proszku. Wymieszajcie. Zawartość patelni zasmażajcie przez ok. 2 minuty do zgęstnienia. Zaprawcie sos śmietaną. Dodajcie sporą szczyptę roztartego majeranku , to on jest właśnie tym składnikiem, który...

Polędwiczki w sosie musztardowym. Rozpływają się w ustach
Zgobisz/gotujmy.pl
Newsy
Polędwiczki w sosie musztardowym. Rozpływają się w ustach
Polędwiczki w sosie to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Z pomocą przepisu z portalu Gotujmy.pl przyrządzicie pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym.

Kotlety mielone, schabowe i pieczony kurczak to dania, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Są proste w przygotowaniu, szybkie i stosunkowo tanie. Na uwagę zasługują także polędwiczki wieprzowe, które nie cieszą się aż taką popularnością. A to wielka szkoda! Polędwiczki wieprzowe w sosie to zawsze świetny pomysł na rodzinny obiad. Wypróbujcie smaczny przepis na polędwiczki od jednego z użytkowników  portalu Gotujmy.pl. Pomysły na polędwiczki wieprzowe Nie raz dzieliliśmy się z wami świetnymi przepisami na polędwiczki wieprzowe. Koniecznie wypróbujcie aromatyczne polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym , które będą genialnie smakowały podane z kaszą gryczaną i buraczkami. Bardzo polecamy także przepis na aksamitne i rozpływające się w ustach polędwiczki faszerowane serem pleśniowym . Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie z fasolką szparagową Do przygotowania pysznych polędwiczek wieprzowych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 60 dag polędwiczek wieprzowych 400 fasoli szparagowej 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% 3 łyżki musztardy francuskiej Masło klarowane Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie fasolkę, umyjcie i włóżcie do garnka. Zalejcie wodą, posólcie i zagotujcie. Gotujcie fasolkę do miękkości. Oczyśćcie polędwiczki z błon, umyjcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych. Obierzcie ząbki czosnku i pokrójcie drobno. Następnie pokrójcie je w grube plastry, a każdy rozgniećcie dłonią. Przyprawcie mięso solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie polędwiczki i smażcie na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Dodajcie czosnek, wymieszajcie i duście pod przykryciem jeszcze kilka minut. Gdy mięso już zmięknie,...