Chude mięso polędwiczki wieprzowej to rarytas, którego nie jemy dzień w dzień. Zdecydowanie najdelikatniejszy, a przez to najcenniejszy kawałek wieprzowiny należy przygotować ze szczególną starannością.
Podobno polędwiczki wieprzowe najlepiej smażyć lub piec na grillu. Nie wszyscy dysponujemy grillami przez cały rok, dlatego wybierzmy rozwiązanie pośrednie.
A będzie nim podsmażenie zamarynowanego mięsa, a następnie dopieczenie go w piekarniku. Taki zabieg pozwoli nam na wyciągnięcie z polędwiczek maksimum smaku.
Jeszcze większe doznania smakowe staną się rzeczywistością, gdy potraktujemy nasze polędwiczki specjalną marynatą na bazie musztardy. Palce lizać!
Zobacz także:
Przepis na delikatne polędwiczki w kremowym sosie
Składniki
- Kawałek polędwiczki wieprzowej – ok. 50 dag
- Tymianek
- Majeranek
- Papryka słodka i ostra w proszku
- Rozmaryn
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki miodu
- Sól i pieprz
- Olej rzepakowy
- 2 łyżki sosu sojowego
- Pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie
- Zacznijcie od przygotowania marynaty do polędwiczek. W naczyniu wymieszajcie po łyżeczce tymianku i majeranku, odrobinę papryki ostrej w proszku, szczyptę rozmarynu. Do przypraw dodajcie miód i musztardę.
- Polędwiczki pokrójcie w plastry i delikatnie rozbijmy tłuczkiem, a następnie oprószcie je solą i pieprzem.
- Mięso dokładnie otoczcie marynatą i odstawcie w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę, a najlepiej na noc.
- Przed przystąpieniem do pieczenia, polędwiczki należy delikatnie obsmażyć na gorącym oleju z każdej ze stron.
- Następnie przełóżcie mięso do brytfanny lub na blaszkę i pieczcie w temp. 180 st. C. przez około 15-20 min.
- W tym czasie przygotujcie sos na patelni po smażeniu polędwiczek.
- Dodajcie na nią nieco wody, wino, sos sojowy i łyżeczkę papryki słodkiej. Gotujcie do zredukowania sosu.
- Upieczone polędwiczki należy podawać z sosem, ziemniakami lub kaszą i surówką.
Źródło: gotujmy.pl