Polędwiczki w miodzie
Inspirowane Smakiem/gotujmy.pl
Newsy

Delikatne polędwiczki w pysznym, kremowym sosie. Wasza rodzina pospada z krzeseł, gdy ich spróbuje

Wieprzowina to nie tylko pospolita łopatka, schab czy karkówka. Mięso wieprzowe może być także rarytasem. Zwłaszcza, gdy mówimy o świetnie przyrządzonych polędwiczkach.

Chude mięso polędwiczki wieprzowej to rarytas, którego nie jemy dzień w dzień. Zdecydowanie najdelikatniejszy, a przez to najcenniejszy kawałek wieprzowiny należy przygotować ze szczególną starannością.

Podobno polędwiczki wieprzowe najlepiej smażyć lub piec na grillu. Nie wszyscy dysponujemy grillami przez cały rok, dlatego wybierzmy rozwiązanie pośrednie.

A będzie nim podsmażenie zamarynowanego mięsa, a następnie dopieczenie go w piekarniku. Taki zabieg pozwoli nam na wyciągnięcie z polędwiczek maksimum smaku.

Jeszcze większe doznania smakowe staną się rzeczywistością, gdy potraktujemy nasze polędwiczki specjalną marynatą na bazie musztardy. Palce lizać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na delikatne polędwiczki w kremowym sosie

Składniki

  • Kawałek polędwiczki wieprzowej – ok. 50 dag
  • Tymianek
  • Majeranek
  • Papryka słodka i ostra w proszku
  • Rozmaryn
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • Sól i pieprz
  • Olej rzepakowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie

  1. Zacznijcie od przygotowania marynaty do polędwiczek. W naczyniu wymieszajcie po łyżeczce tymianku i majeranku, odrobinę papryki ostrej w proszku, szczyptę rozmarynu. Do przypraw dodajcie miód i musztardę.
  2. Polędwiczki pokrójcie w plastry i delikatnie rozbijmy tłuczkiem, a następnie oprószcie je solą i pieprzem.
  3. Mięso dokładnie otoczcie marynatą i odstawcie w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę, a najlepiej na noc.
  4. Przed przystąpieniem do pieczenia, polędwiczki należy delikatnie obsmażyć na gorącym oleju z każdej ze stron.
  5. Następnie przełóżcie mięso do brytfanny lub na blaszkę i pieczcie w temp. 180 st. C. przez około 15-20 min.
  6. W tym czasie przygotujcie sos na patelni po smażeniu polędwiczek.
  7. Dodajcie na nią nieco wody, wino, sos sojowy i łyżeczkę papryki słodkiej. Gotujcie do zredukowania sosu.
  8. Upieczone polędwiczki należy podawać z sosem, ziemniakami lub kaszą i surówką.

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście
Delikatne i doskonałe polędwiczki na grilla, smaku nadaje im pyszna marynata z przepisu Ewy Wachowicz. Koniecznie spróbujcie.

Zakochacie się w tak przyrządzonych polędwiczkach na grilla. Pełne smaku, dzięki specjalnej marynacie, która sprawia, że mięso staje się wyjątkowo miękkie. Polędwiczki możecie zgrillować w kawałkach albo w formie szaszłyków – użyjcie drewnianych patyczków albo metalowych szpadek.  Marynata Ewy Wachowicz ma wspaniały słodko-kwaśny smak z lekko pikantną nutą, dzięki dodatkowi chilli. Pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz - przepis Składniki 1kg polędwiczek wieprzowych  1 ząbek czosnku 1 szklanka soku ananasowego 2 łyżki sosu teriyaki  Sok z 1/2 dużej cytryny Pół szklanki płynnego miodu  2 łyżki bourbonu  Pół łyżeczki chili w proszku lub posiekanego Przygotowanie Polędwiczki umyjcie, osuszcie i podzielcie na mniejsze porcje. W miseczce połączcie sok ananasowy z sokiem z ananasa, sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, sosem teriyaki i bourbonem. Dobrze wymieszajcie. Czosnek wyciśnijcie przez praskę. Jeśli używacie świeżego chilli, drobno je posiekajcie. Wszystko wymieszajcie. Nie dodawajcie soli, ponieważ sos teriyaki jest słony. Do dużej miski włóżcie pokrojoną polędwiczkę wieprzową i zalejcie ją marynatą. Odstawcie do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Grillujcie na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Mięso w trakcie polewajcie marynatą. Smacznego! Lekkie potrawy na grilla Oprócz polędwiczek możecie również przygotować np. drób. Świetnym wyborem będą szaszłyki z kurczaka z warzywami albo skrzydełka – polecamy przyrządzić je w miodowo-musztardowej zalewie albo w stylu pikantnym . Doskonale sprawdzi się również zgrillowany kawałek łososia w cytrynowej marynacie . Sałatki na grilla Sezon wiosenno-letni obfituje...

Polędwiczki w sosie musztardowym. Rozpływają się w ustach
Zgobisz/gotujmy.pl
Newsy
Polędwiczki w sosie musztardowym. Rozpływają się w ustach
Polędwiczki w sosie to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Z pomocą przepisu z portalu Gotujmy.pl przyrządzicie pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym.

Kotlety mielone, schabowe i pieczony kurczak to dania, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Są proste w przygotowaniu, szybkie i stosunkowo tanie. Na uwagę zasługują także polędwiczki wieprzowe, które nie cieszą się aż taką popularnością. A to wielka szkoda! Polędwiczki wieprzowe w sosie to zawsze świetny pomysł na rodzinny obiad. Wypróbujcie smaczny przepis na polędwiczki od jednego z użytkowników  portalu Gotujmy.pl. Pomysły na polędwiczki wieprzowe Nie raz dzieliliśmy się z wami świetnymi przepisami na polędwiczki wieprzowe. Koniecznie wypróbujcie aromatyczne polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym , które będą genialnie smakowały podane z kaszą gryczaną i buraczkami. Bardzo polecamy także przepis na aksamitne i rozpływające się w ustach polędwiczki faszerowane serem pleśniowym . Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie z fasolką szparagową Do przygotowania pysznych polędwiczek wieprzowych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 60 dag polędwiczek wieprzowych 400 fasoli szparagowej 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% 3 łyżki musztardy francuskiej Masło klarowane Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie fasolkę, umyjcie i włóżcie do garnka. Zalejcie wodą, posólcie i zagotujcie. Gotujcie fasolkę do miękkości. Oczyśćcie polędwiczki z błon, umyjcie i osuszcie za pomocą ręczników papierowych. Obierzcie ząbki czosnku i pokrójcie drobno. Następnie pokrójcie je w grube plastry, a każdy rozgniećcie dłonią. Przyprawcie mięso solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie polędwiczki i smażcie na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Dodajcie czosnek, wymieszajcie i duście pod przykryciem jeszcze kilka minut. Gdy mięso już zmięknie,...

Schab pieczony ze śliwką
Adobe Stock
Newsy
Przepyszny pieczony schab ze śliwką. Sos z tym sekretnym składnikiem mistrzowsko podbije jego smak
Wypróbujcie ten łatwy przepis na niedzielny obiad, a domownicy będą zachwyceni!

Szukacie inspiracji na obiadowe mięso przygotowane w niekonwencjonalny sposób? Mamy dla was prawdziwy hit. Ten schab ze śliwką podajcie z sosem, który kryje niezwykły składnik. Podbija smak mięsa w niezwykły sposób. Jest po prostu przepyszny! Pieczony schab ze śliwką z sosem Składniki schabu ze śliwką 1,5 kilograma schabu bez kości Ok. 300 g suszonych śliwek Sos do jasnej pieczeni w proszku 2 łyżki przyprawy do mięs Kilka łyżek oleju 3 łyżki musztardy Suszony majeranek Mała cebula (może być słodka cebula szalotka) 2 łyżki śmietany do sosów 18% Przygotowanie schabu ze śliwką Mięso oczyśćcie z błon. Zróbcie w schabie nacięcie o głębokości 2 cm. W nacięcie będziecie wkładać suszone śliwki. Przygotujcie śliwki. Możecie pokroić je na mniejsze kawałki. Włóżcie śliwki w nacięcie. Wymieszajcie przyprawę do mięs z musztardą i kilkoma łyżkami oleju. Natrzyjcie schab marynatą dokładnie. Włóżcie do lodówki i odstawcie na dobę lub noc, aby smaki dotarły w głąb mięsa. Mięso obsmażcie na gorącej patelni ze wszystkich stron, by zatrzymało soki wewnątrz. Obtoczcie schab w suszonym majeranku. Zawińcie je w folię aluminiową. Mięso pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut. Gdy mięso będzie upieczone, odlejcie sok, który zużyjecie do zrobienia sosu. Na czystej patelni rozgrzejcie olej.  Dodajcie posiekaną cebule i zeszklijcie ją przez chwilę. Dodajcie około szklankę wody z rozmieszanym sokiem po pieczeniu mięsa. Dodajcie jasny sos pieczeniowy w proszku. Wymieszajcie. Zawartość patelni zasmażajcie przez ok. 2 minuty do zgęstnienia. Zaprawcie sos śmietaną. Dodajcie sporą szczyptę roztartego majeranku , to on jest właśnie tym składnikiem, który...

polędwiczki w sosie
Pixabay
Newsy
Obłędnie pyszne i delikatnie kremowe. Przepis na polędwiczki wieprzowe z ukrytą niespodzianką
Marzy wam się pyszny i rozpływający się w ustach obiad? Przygotujcie polędwiczki wieprzowe z naszego przepisu. Są tak smaczne, że nawet nie zauważycie, jak znikną ze stołu.

Kotlety schabowe, kotlety mielone, gołąbki... Te dania zdecydowanie najczęściej goszczą na naszych stołach. O wiele rzadziej gospodynie domowe sięgają po polędwiczki. Te, gdy są odpowiednio przyrządzone, skrywają w sobie prawdziwe bogactwo smaku. Jak zrobić faszerowane polędwiczki? Jeśli znudziły wam się już tradycyjne kotlety schabowe lub mielone, koniecznie zróbcie polędwiczki z naszego przepisu. Mięso jest kruche i delikatne a w środku skrywa obłędnie pyszny farsz z dodatkiem sera pleśniowego. Czy można chcieć więcej? Z pewnością fajnym dopełnieniem tego dania będzie świeża surówka i kluski śląskie, które dodatkowo można polać pysznym sosem. Polędwiczki to danie, które praktycznie robi się samo. Mięso najpierw marynujemy, później faszerujemy i obsmażamy na patelni, a na koniec podduszamy. Ser pleśniowy dodaje naszemu daniu wyrazistego charakteru i niepowtarzalnego smaku. Tak podane mięso smakuje wprost wybornie. Szybki, oryginalny i bardzo smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pycha! Składniki: 5 polędwiczek wieprzowych 10 łyżek oleju 20 dkg sera pleśniowego rokpol 1 cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 3 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki mąki pszennej 1 opakowanie marynaty pikantnej Winiary Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce mieszamy proszek marynaty z olejem, a następnie dokładnie obtaczamy w marynacie mięso, po czym wkładamy je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Polędwiczki wyjmujemy i odsączamy z zalewy. Marynatę zachowujemy. Ser pleśniowy kroimy na 5 słupków. Mięso nacinamy w środku wzdłuż cienkim, długim nożem. Wkładamy do środka po kawałku sera (2 cm z brzegu powinny być wolne). Końcówki związujemy ciasno grubymi nićmi kuchennymi, żeby ser nie...