Polędwiczki w miodzie
Inspirowane Smakiem/gotujmy.pl
Newsy

Delikatne polędwiczki w pysznym, kremowym sosie. Wasza rodzina pospada z krzeseł, gdy ich spróbuje

Wieprzowina to nie tylko pospolita łopatka, schab czy karkówka. Mięso wieprzowe może być także rarytasem. Zwłaszcza, gdy mówimy o świetnie przyrządzonych polędwiczkach.
Hubert Rój
styczeń 08, 2021

Chude mięso polędwiczki wieprzowej to rarytas, którego nie jemy dzień w dzień. Zdecydowanie najdelikatniejszy, a przez to najcenniejszy kawałek wieprzowiny należy przygotować ze szczególną starannością.

Podobno polędwiczki wieprzowe najlepiej smażyć lub piec na grillu. Nie wszyscy dysponujemy grillami przez cały rok, dlatego wybierzmy rozwiązanie pośrednie.

A będzie nim podsmażenie zamarynowanego mięsa, a następnie dopieczenie go w piekarniku. Taki zabieg pozwoli nam na wyciągnięcie z polędwiczek maksimum smaku.

Jeszcze większe doznania smakowe staną się rzeczywistością, gdy potraktujemy nasze polędwiczki specjalną marynatą na bazie musztardy. Palce lizać!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na delikatne polędwiczki w kremowym sosie

Składniki

  • Kawałek polędwiczki wieprzowej – ok. 50 dag
  • Tymianek
  • Majeranek
  • Papryka słodka i ostra w proszku
  • Rozmaryn
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • Sól i pieprz
  • Olej rzepakowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie

  1. Zacznijcie od przygotowania marynaty do polędwiczek. W naczyniu wymieszajcie po łyżeczce tymianku i majeranku, odrobinę papryki ostrej w proszku, szczyptę rozmarynu. Do przypraw dodajcie miód i musztardę.
  2. Polędwiczki pokrójcie w plastry i delikatnie rozbijmy tłuczkiem, a następnie oprószcie je solą i pieprzem.
  3. Mięso dokładnie otoczcie marynatą i odstawcie w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę, a najlepiej na noc.
  4. Przed przystąpieniem do pieczenia, polędwiczki należy delikatnie obsmażyć na gorącym oleju z każdej ze stron.
  5. Następnie przełóżcie mięso do brytfanny lub na blaszkę i pieczcie w temp. 180 st. C. przez około 15-20 min.
  6. W tym czasie przygotujcie sos na patelni po smażeniu polędwiczek.
  7. Dodajcie na nią nieco wody, wino, sos sojowy i łyżeczkę papryki słodkiej. Gotujcie do zredukowania sosu.
  8. Upieczone polędwiczki należy podawać z sosem, ziemniakami lub kaszą i surówką.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
danie 1 garnkowe
gotujmy.pl/kuchennyświat
Newsy Smakowity obiad z 1 naczynia. Pyszna karkówka, ziemniaki, gorący piekarnik i gotowe
Przepyszne, kruche i rozpływające się mięso w towarzystwie ziemniaków, warzyw i ciągnącego się sera. Czego chcieć więcej? Oto idealne danie z jednej brytfanny.
Hubert Rój
styczeń 04, 2021

Przygotowywanie dań jednogarnkowych ma długą tradycję. Wywodzi się z tradycji pasterskich. Czasem przypominały gulasze, czasem zupy lub inną potrawkę. Na ogół przygotowywano je niegdyś nad palącym się ogniskiem w zawieszonym nad ogniem kociołku. Danie musiało być pożywne i sycące – bywało, że stanowiło jedyny posiłek dla strudzonych pasterzy. Co ciekawe, wiele kulinarnych rozwiązań narodziło się właśnie podczas takiego gotowania pod gołym niebem. Pasterze doprawiali swoje gulasze dzikimi ziołami rosnącymi na halach, łąkach i polanach. W ten sposób do kuchni dostały się takie zioła jak cząber, czy lebiodka, dzisiaj znana również pod nazwą oregano. Dania jednogarnkowe współcześnie Dzisiaj, w dobie pełnych lodówek i świetnie zaopatrzonych sklepów, nie ma już obaw o to, czy złapie nas nagle głód. Mimo wszystko dania jednogarnkowe, a także „jednonaczyniowe” wciąż są popularne. Ich zaletą jest oczywiście szybkość przygotowania . My proponujemy, by przygotować taki „kociołek” nie nad ogniskiem, a po prostu w piekarniku. Wystarczy kawałek dobrego mięsa, trochę ziemniaków i innych warzyw oraz ser i voila! Składniki: 1 kg karkówki lub innego dość tłustego mięsa wieprzowego Ok. 1,5-2 kg ziemniaków Łyżka oleju roślinnego 2 cebule 2-3 ząbki czosnku Papryka czerwona Ok. 10 dag sera żółtego Oregano Pieprz i sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na średniej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w talarki, paprykę w kawałki podobnej wielkości jak pokrojone ziemniaki. Karkówkę kroimy na niewielkie kawałki, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego, następnie dodajemy na nie paprykę i cebulę. Polewamy całość olejem,...

Przeczytaj
Szynka z dodatkami
aga25/gotujmy.pl
Newsy Zaskocz swoich bliskich. Genialne i pyszne roladki z szynki. Znikną z talerzy w mgnieniu oka
To pomył na przystawkę w sam raz dla małych niejadków. Mali smakosze przekonają się do takiej szynki prędzej, niż byście się spodziewali.
Hubert Rój
styczeń 05, 2021

Szynki, polędwice, wędliny i inne mięsne wyroby to często przekleństwo dla najmłodszych. Małe brzdące szaleją za czekoladkami, cukierkami ani myślą o jedzeniu normalnego jedzenia. Zazwyczaj nie pomaga ani prośba, ani groźba. Szkraby można przechytrzyć tylko sposobem. A tym sposobem jest zwykle ładne i efektowne podanie posiłku. Jak więc zachęcić malców do jedzenia szynki? Najlepiej wypróbować naszą propozycją. Są nią pyszne i łatwe w przygotowaniu ruloniki. Będziemy potrzebowali do nich kilku składników. Oprócz oczywiście szynki będą to: m.in. groszek konserwowy, ser żółty i jajka. Efekt zaskoczy nie tylko najmłodszych! Ruloniki z szynki – przepis Składniki: 10 plasterków szynki 2 łyżki chrzanu 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka groszku konserwowego 5 plasterków sera żółtego 1-2 ogórki kiszone 1 łyżka kukurydzy w puszce Marchewka 1 łyżka śmietany Sól i pieprz Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo, oddzielamy żółtko od białka. Żółtko rozdrabniamy widelcem i mieszamy z chrzanem. Pozostałe białka kroimy w kostkę, podobnie jak ogórek. Marchewkę gotujemy i także kroimy w drobną kostkę. Pokrojone białko, marchewkę, ogórki, kukurydzę i groszek mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy do smaku. Na plasterek szynki kładziemy pół plasterka sera i porcję naszej „sałatki warzywnej”. Zawijamy i smarujemy na koniec pastą jajeczno-chrzanową. Podajemy z chlebem. Smacznego!

Przeczytaj
Kotlet schabowy
Wikipedia Commons
Newsy Oto sekret idealnego schabowego. Musicie schować go do lodówki we właściwym momencie
Mówi się, że klasyka to klasyka i nie ma sensu z nią eksperymentować. Czy da się ulepszyć coś doskonałego, czyli kotlet schabowy? Z nami przekonacie się, że tak!
Hubert Rój
styczeń 08, 2021

Kotlety schabowe znamy i kochamy. Wszyscy na własne oczy widzieliśmy, jak przygotowywały je nasze mamy i babcie. Wydaje się, że jedyną drogą, by powtórzyć ich kulinarny sukces, jest zwykłe naśladowanie bardziej doświadczonych od siebie. Kuchnia kocha jednak eksperymentowanie, sprawdzanie, zmienianie. W ten sposób powstają przecież nowe przepisy. Jak więc można „pobawić się” ze schabowym? Sposobów na kombinacje mamy kilka. Pierwszy jest już raczej dobrze znany – jest nim marynata z mleka i cebuli. Nocne moczenie mięsa w takim zestawie sprawi, że kotlety będą po usmażeniu bardziej chrupkie z zewnątrz, a jeszcze bardziej delikatne w środku. Jest jeszcze jeden etap przygotowania schabowych, o którym być może nie  słyszeliście. O co chodzi? Moczenie mięsa w jajku przed smażeniem. Nie, nie chodzi tu nam o klasyczny składnik panierki. Zostawcie kotlety w jajku na ok. pół godziny, odstawcie je do lodówki i dopiero po tym czasie dokończcie panierowanie. Efekty będą nieoczekiwane. Kotlet stanie się bardziej soczysty, a warstwa jajeczna panierki bardziej wyczuwalna i wyeksponowana. Kotlety schabowe – przepis Składniki Ok. 60 dag schabu wieprzowego 2 jajka 1 cebula Szklanka mleka Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do panierowania Pieprz i sól Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Schab pokrójcie na plastry i rozbijcie tłuczkiem. Użyjcie folii spożywczej lub siateczki podczas rozbijania – w ten sposób zadbacie o higienę w kuchni. Rozbite mięso włóżcie do naczynia, obłóżcie cebulą pokrojoną w piórka i zalejcie mlekiem. Odstawcie kotlety na noc do lodówki. Nazajutrz doprawcie kotlety pieprzem i solą, obtoczcie w mące, a następnie roztrzepcie jajka w talerzu. Włóżcie kotlety do...

Przeczytaj