Chude mięso polędwiczki wieprzowej to rarytas, którego nie jemy dzień w dzień. Zdecydowanie najdelikatniejszy, a przez to najcenniejszy kawałek wieprzowiny należy przygotować ze szczególną starannością.

Podobno polędwiczki wieprzowe najlepiej smażyć lub piec na grillu. Nie wszyscy dysponujemy grillami przez cały rok, dlatego wybierzmy rozwiązanie pośrednie.

A będzie nim podsmażenie zamarynowanego mięsa, a następnie dopieczenie go w piekarniku. Taki zabieg pozwoli nam na wyciągnięcie z polędwiczek maksimum smaku.

Jeszcze większe doznania smakowe staną się rzeczywistością, gdy potraktujemy nasze polędwiczki specjalną marynatą na bazie musztardy. Palce lizać!

Zobacz także:

Przepis na delikatne polędwiczki w kremowym sosie

Składniki

  • Kawałek polędwiczki wieprzowej – ok. 50 dag
  • Tymianek
  • Majeranek
  • Papryka słodka i ostra w proszku
  • Rozmaryn
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • Sól i pieprz
  • Olej rzepakowy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina

Przygotowanie

  1. Zacznijcie od przygotowania marynaty do polędwiczek. W naczyniu wymieszajcie po łyżeczce tymianku i majeranku, odrobinę papryki ostrej w proszku, szczyptę rozmarynu. Do przypraw dodajcie miód i musztardę.
  2. Polędwiczki pokrójcie w plastry i delikatnie rozbijmy tłuczkiem, a następnie oprószcie je solą i pieprzem.
  3. Mięso dokładnie otoczcie marynatą i odstawcie w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę, a najlepiej na noc.
  4. Przed przystąpieniem do pieczenia, polędwiczki należy delikatnie obsmażyć na gorącym oleju z każdej ze stron.
  5. Następnie przełóżcie mięso do brytfanny lub na blaszkę i pieczcie w temp. 180 st. C. przez około 15-20 min.
  6. W tym czasie przygotujcie sos na patelni po smażeniu polędwiczek.
  7. Dodajcie na nią nieco wody, wino, sos sojowy i łyżeczkę papryki słodkiej. Gotujcie do zredukowania sosu.
  8. Upieczone polędwiczki należy podawać z sosem, ziemniakami lub kaszą i surówką.

Źródło: gotujmy.pl