kotleciki rybne z kaszą jaglaną
Gotujmy.pl
Newsy

Delikatne kotleciki rybne polecają się na piątkowy obiad. Podawajcie z kiszoną kapustą

Będą bardziej zwarte, treściwsze i na pewno ciekawsze w smaku niż tradycyjna ryba w panierce – takie kotlety rybne zrobicie raz-dwa!

Tilapia, panga, mintaj – niektóre gatunki białej ryby mogą szybko się znudzić. W takich wypadkach na piątkowy obiad należy poszukać zastępczych opcji.

Eksperymentowaliście już z kotletami mielonymi z ryby? To naprawdę może się udać, jeżeli tylko dodacie do mięsa kaszę jaglaną.

Połączenie kaszy i ryby zapewni oczywiście sklejające wszystko jajko. Oprócz tego kotleciki warto dobrze przyprawić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym można doprawić mielone kotlety rybne?

Świetnie będzie pasowała do nich czubrica, czyli popularna bułgarska przyprawa na bazie cząbru górskiego.

Bułgarzy dodają czubricę niemal do wszystkiego. Sery, kanapki, różnego rodzaju mięsa - listę można by ciągnąć w nieskończoność. Bez obaw dodajcie ją także do mielonej ryby.

W Bułgarii sprzedaje się czubricę wzbogaconą o paprykę w proszku, dlatego też możecie dodać do swojej masy na kotlety także i tę przyprawę.

Tak wysmażone kotleciki z ryby i kaszy doskonale współgrać będą na talerzu z kwaśną, konkretną w smaku kapustą kiszoną.

Do tego proponujemy frytki, tradycyjne puree ziemniaczane lub np. wypieczony lub ugotowany z dodatkiem curry ryż. Mniam!

Zobacz także
jak zrobić puszyste ciasto drożdżowe

Magda Gessler zdradziła sposób na puszyste ciasto drożdżowe. Gwiazda stosuje 1 trik

Pyszny bigos

Kiedy powinno się dodać kiełbasę do bigosu? Wielu popełnia błąd, przez co danie jest do niczego

Przepis na mielone kotleciki rybne z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 30 dag filetów rybnych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy (przyprawa na bazie cząbru)
  • Odrobina papryki słodkiej w proszku – opcjonalnie
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotujcie w proporcji 1:2 (stosunek kaszy do wody) z odrobiną soli. Kasza będzie gotowa, gdy wchłonie całą wodę.
  2. Ostudzoną kaszę i surową rybę zmielcie w maszynce do mięsa.
  3. Wbijcie do zmielonej masy jajko i wymieszajcie.
  4. Dodajcie przyprawy do smaku – sól, pieprz, czubricę.
  5. Formujcie kotleciki i panierujcie je w bułce tartej.
  6. Zaraz po zapanierowaniu smażcie kotleciki na sporej ilości rozgrzanego tłuszczu na złoty kolor.
  7. Podawajcie z kiszoną kapustą i ziemniakami lub np. ryżem.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Te kotlety to prawdziwy hit!

Kończą wam się pomysły na obiad? Nie chcecie po raz kolejny robi nudnych schabowych? Mamy dla was prawdziwą gratkę! Te kotlety z kaszy jaglanej to pyszny pomysł na bezmięsne danie na obiad. Zróbcie je raz, a rodzina na pewno poprosi o powtórkę innym razem! To połączenie smaków naprawdę świetnie współgra! Kotlety są pyszne jako danie obiadowe, jako kotlety do burgerów, albo po prostu dodatek do pieczywa. Smakują dobrze na gorąco i na zimno Przepis na kotlety jaglane z kapustą Te kotlety z kaszą jaglaną zadowolą każdego członka rodziny. Przepis jest dobrze dopasowany, aby miały idealną konsystencję. Sprawdźcie koniecznie. Składniki na kotlety jaglane z kapustą 100 g kaszy jaglanej Pół młodej białej kapusty 2 cebule białe Ok. 5 pieczarek Jajko Przyprawa: wędzona papryka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny Łyżka masła klarowanego Przygotowanie kotletów jaglanych z młoda białą kapustą Kaszę jaglaną przygotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu: ugotujcie ja w wodzie przez wyznaczony czas i ostudźcie.  Pieczarki umyjcie i obierzcie w razie potrzeby. Pokrójcie lub zetrzyjcie na tarce pieczarki. Drobno posikajcie cebulę. Kapustę umyjcie i zetrzyjcie dokładnie na drobnych oczkach. Możecie uzyc do tego specjalnego malaksera. Na patelni rozgrzejcie mało. Przesmażcie na niej pieczarki do zarumienienia i poczekajcie, aż puszczą soki.  Dodajcie do pieczarek cebule i zeszklijcie ją chwilę. Na patelnię dodajcie też kapustę i podsmażajcie chwilkę. Wystudźcie zawartość patelni. Kaszę przełóżcie do miski i mieszajcie. Dodajcie do kaszy pieczarki z kapustą, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszajcie.  Wbijcie jajko, dodajcie bułkę tartą i kasze manną. Wyróbcie...

Kotlety mielone na ostro z koperkiem. Tani i prosty obiad dla całej rodziny
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Kotlety mielone na ostro z koperkiem. Pokochacie ich ognisty smak
Kotleciki mielone z koperkiem na ostro, to świetny sposób na szybki i bardzo smaczny obiad. Przygotujcie je, a zakochacie się w ich oryginalnym smaku!

Ile gospodyń domowych, tyle pomysłów na kotlety mielone. W tradycyjnej wersji kotlety mielone to nic innego jak kotleciki uformowane z mielonego mięsa (najczęściej wieprzowego, ale może też być drobiowe, indycze oraz wołowe), podsmażonej na maśle cebuli, bułki zamoczonej w mleku i przypraw. Kotlety te obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Najlepiej komponują się z tłuczonymi ziemniakami i różnego rodzaju surówkami, ale są też tacy, którzy lubią jeść je na zimno, z dodatkiem świeżego pieczywa. Jeśli lubicie oryginalne smaki, możecie przygotować kotlety mielone z liśćmi szpinaku , z cukinią , z kiszoną kapustą , a nawet z suszonymi pomidorami dodanymi do masy mięsnej. Możecie też przygotować je w wersji na ostro. Jak to zrobić? Podpowiadamy! Kotlety mielone na ostro z koperkiem Kotlety mielone na ostro z koperkiem to doskonała propozycja na smaczny, tani i sycący obiad. Co nadaje naszym kotletom ostrości? Jest to ząbek czosnku oraz specjalna kompozycja przypraw – ziołowego pieprzu i niezwykle zdrowego pieprzu Cayenne. Czy wiecie, że pieprz Cayenne (lub in. pieprz kajeński) ma mnóstwo właściwości zdrowotnych? Przyspiesza metabolizm, pomaga w uśmierzaniu bólu, zawiera cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, witaminę C i karotenoidy, a także obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz pomaga zapobiegać sklejaniu się komórek i tworzeniu się skrzepów krwi. Przygotujcie mielone z pieprzem kajeńskim jeszcze dziś i zaskoczcie nimi swoich bliskich. Te kotleciki są naprawdę pyszne! Składniki: mięso mielone wieprzowe 250 g jajko 1 szt koperek pieprz Cayenne do smaku pieprz ziołowy do smaku sól ziołowa młynek do smaku ząbek czosnku 4 łyżki bułki tartej Przygotowanie mielonych na ostro: Do miseczki przekładamy...

jak zrobić kotlety z dorsza mielone gessler
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Soczyste i rozpływające się w ustach kotlety rybne Magdy Gessler. Gwiazda robi je tylko z takiej ryby. Wychodzą genialne
Nie ma dobrej potrawy, bez dobrych składników. Z takiego założenia wychodzi zawsze Magda Gessler. Na przykład podczas przygotowywania swoich kotletów mielonych z dorsza.

Słyszeliście kiedyś o mielonych kotletach rybnych? Być może część z was wzdrygnie się na samą myśl o marnotrawstwie cennego, rybiego mięsa. Mielenie ryby w maszynce do mięsa wcale nie musi oznaczać jednak straty cennego składnika i surowca. Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler mogą być prawdziwą ucztą dla koneserów dobrego jedzenia. Ciekawym pomysłem znanej restauratorki jest wymieszanie mięsa rybiego z mięsem wieprzowym, czyli z podgardlem. Z czym podawać kotlety mielone z dorsza? Wierzcie nam – taki miks zapewni niesamowite doznania smakowe. Dość tłuste podgardle zapewni kotlecikom rybnym naprawdę ciekawe smakowe tło. Z czym podawać kotleciki, które Magda Gessler wprowadzała w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”? Mielone z dorsza i podgardla świetnie będą smakowały podlane białym, gęstym sosem tatarskim i na przykład z frytkami. Przepis na mielone kotlety rybne z dorsza Magdy Gessler Składniki: 50 dag filetów z dorsza lub z innej białej, świeżej ryby 1 jajo Sucha bułka Szklanka mleka 2 ząbki czosnku Łyżeczka curry Sól, Pieprz Koperek świeży Łyżka majonezu 1 cebula 10 dag mielonego podgardla Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie: W pierwszej kolejności namoczcie suchą bułkę w mleku. Zmielcie mięso z ryby i podgardle w maszynce do mięsa. Cebulę obierzcie ze skórki, pokrójcie i podsmażcie na patelni na złoty kolor, po czym dodajcie ją do mięsa. Do mięsa dodajcie także rozmoczoną bułkę, jajko, majonez i czosnek. Doprawcie farsz solą, pieprzem, koperkiem, przyprawą curry. Wymieszajcie dokładnie farsz. Będzie gotowy, gdy łatwo zacznie odklejać się od ręki. Wyrabiajcie kotlety, mocząc ręce w wodzie przed uformowaniem kolejnej kulki. Kotlety można zapanierować w...

kotlety mielone
gotujmy.pl/Camilla0804
Newsy
Znudziły się wam klasyczne mielone? Kotlety w tej panierce to świetna alternatywa dla zwykłych „mieloniaków”
Każdy z nas uwielbia klasyczne kotlety mielone. W tej panierce pokochacie je jeszcze bardziej!

Kotlety mielone są tak pyszne, że zapewne podaje się je w każdym polskim domu co tydzień na obiad. Klasyczne kotlety mielone to pozycja obowiązkowa  w rodzinnym menu. Ich receptura jest zazwyczaj podobna, różnić się mogą jedynie dodatki na talerzu. Jedni wolą marchewkę z groszkiem, frytki, kaszę a drudzy, ogórek kiszony, mizerię i tłuczone ziemniaki. Bądźmy szczerzy: wszystkie konfiguracje z kotletem mielonym smakują wprost wybornie.  Sekret kotletów mielonych Przede wszystkim mielone powinny być przygotowane z jak najlepszego mięsa. Im będzie tłustsze, tym bardziej wyjdą soczyste nasze kotlety. Klasykę polskiej, domowej kuchni warto jednak czasem odmienić. Kotlety mielone panierujemy zawsze tradycyjnie w bułce tartej. Proponujemy zastąpić ją płatkami owsianymi. Wyjdą najlepsze na świecie. Będą miękkie i soczyste w środku a chrupiące na zewnątrz. To wydanie „mieloniaków” na pewno was pozytywnie zaskoczy.  Składniki: 500g mięsa mielonego  1 cebula 1 czerstwa bułka 1 jajko łyżka przecieru pomidorowego kilka łyżek płatków owsianych tłuszcz do smażenia przyprawy: sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.  Bułkę namaczamy w letniej wodzie w miseczce, a później dokładnie ją odciskamy.  Do mięsa dodajemy jajko, podsmażoną cebulę, bułkę oraz łyżkę przecieru pomidorowego. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.  Z masy formujemy płaskie kotleciki, panierujemy w płatkach owsianych i smażymy w niezbyt głębokim tłuszczu na złoty kolor. Gotowe!