Tilapia, panga, mintaj – niektóre gatunki białej ryby mogą szybko się znudzić. W takich wypadkach na piątkowy obiad należy poszukać zastępczych opcji.

Eksperymentowaliście już z kotletami mielonymi z ryby? To naprawdę może się udać, jeżeli tylko dodacie do mięsa kaszę jaglaną.

Połączenie kaszy i ryby zapewni oczywiście sklejające wszystko jajko. Oprócz tego kotleciki warto dobrze przyprawić.

Czym można doprawić mielone kotlety rybne?

Świetnie będzie pasowała do nich czubrica, czyli popularna bułgarska przyprawa na bazie cząbru górskiego.

Zobacz także:

Bułgarzy dodają czubricę niemal do wszystkiego. Sery, kanapki, różnego rodzaju mięsa - listę można by ciągnąć w nieskończoność. Bez obaw dodajcie ją także do mielonej ryby.

W Bułgarii sprzedaje się czubricę wzbogaconą o paprykę w proszku, dlatego też możecie dodać do swojej masy na kotlety także i tę przyprawę.

Tak wysmażone kotleciki z ryby i kaszy doskonale współgrać będą na talerzu z kwaśną, konkretną w smaku kapustą kiszoną.

Do tego proponujemy frytki, tradycyjne puree ziemniaczane lub np. wypieczony lub ugotowany z dodatkiem curry ryż. Mniam!

Przepis na mielone kotleciki rybne z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 30 dag filetów rybnych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy (przyprawa na bazie cząbru)
  • Odrobina papryki słodkiej w proszku – opcjonalnie
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotujcie w proporcji 1:2 (stosunek kaszy do wody) z odrobiną soli. Kasza będzie gotowa, gdy wchłonie całą wodę.
  2. Ostudzoną kaszę i surową rybę zmielcie w maszynce do mięsa.
  3. Wbijcie do zmielonej masy jajko i wymieszajcie.
  4. Dodajcie przyprawy do smaku – sól, pieprz, czubricę.
  5. Formujcie kotleciki i panierujcie je w bułce tartej.
  6. Zaraz po zapanierowaniu smażcie kotleciki na sporej ilości rozgrzanego tłuszczu na złoty kolor.
  7. Podawajcie z kiszoną kapustą i ziemniakami lub np. ryżem.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl