Puszyste rogaliki drożdżowe z nadzieniem z marmolady to powrót do dzieciństwa. Podane z ciepłym mlekiem są iście wyborne. Mogą również stanowić jako słodki dodatek do kawy.
Wiele osób wzbrania się przed wypiekami z ciasta drożdżowego w obawie przed nieudanym zaczynem. Jednak nie należy się go bać.
Odpowiednie proporcje sprawią, że wypiek wyjdzie każdemu. Rogaliki drożdżowe to jeden z pyszniejszych mini wypieków. Są puszyste, delikatne, a nadzienie z marmoladą jest dopełnieniem słodyczy.
Idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy bądź na przekąskę do szklanki ciepłego mleka. Koniecznie sprawdźcie ten przepis na rogaliki. Tak dobrych nigdzie nie dostaniecie!
Zobacz także:
Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą
Składniki:
- ½ opakowania drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 kg mąki
- 6 łyżek cukru
- 3 jajka
- ¾ szklanki oleju
- białko jaja do smarowania
- marmolada
Przygotowanie:
- Na początku przygotujcie rozczyn. Mleko delikatnie podgrzejcie.
- Do większej miski wkruszcie drożdże, dodajcie trzy łyżki cukru, jedną szklankę mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia.
- Na stolnicę wysypcie pozostałą mąkę oraz cukier, wbijcie trzy jajka i wlejcie olej. Partiami dodawajcie wyrośnięty rozczyn z drożdży, cały czas zagniatając ciasto.
- Gdy ciasto będzie dokładnie wyrobione odstawcie je ponownie do wyrośnięcia.
- Ciasto podzielcie na cztery części. Weźcie pierwszą z nich i rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką na kształt koła na grubość około 3mm. Tak rozwałkowane ciasto pokrójcie na 8 trójkątów.
- Na każdą podstawę trójkąta ciasta układajcie po łyżeczce marmolady, a następnie zwijajcie ku wierzchołkowi tworząc w ten sposób rogaliki. Postąpcie tak z resztą ciasta.
- Przygotowane rogaliki układajcie na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i posmarujcie je roztrzepanym białkiem jaja.
- Słodkości pieczcie w 180 stopniach przez około 30 minut.
- Po upieczeniu, odstawcie je do ostudzenia. Na koniec posypcie je cukrem pudrem. Smacznego!