
Puszyste rogaliki drożdżowe z nadzieniem z marmolady to powrót do dzieciństwa. Podane z ciepłym mlekiem są iście wyborne. Mogą również stanowić jako słodki dodatek do kawy.
Wiele osób wzbrania się przed wypiekami z ciasta drożdżowego w obawie przed nieudanym zaczynem. Jednak nie należy się go bać.
Odpowiednie proporcje sprawią, że wypiek wyjdzie każdemu. Rogaliki drożdżowe to jeden z pyszniejszych mini wypieków. Są puszyste, delikatne, a nadzienie z marmoladą jest dopełnieniem słodyczy.
Idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy bądź na przekąskę do szklanki ciepłego mleka. Koniecznie sprawdźcie ten przepis na rogaliki. Tak dobrych nigdzie nie dostaniecie!
Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą
Składniki:
- ½ opakowania drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 kg mąki
- 6 łyżek cukru
- 3 jajka
- ¾ szklanki oleju
- białko jaja do smarowania
- marmolada
Przygotowanie:
- Na początku przygotujcie rozczyn. Mleko delikatnie podgrzejcie.
- Do większej miski wkruszcie drożdże, dodajcie trzy łyżki cukru, jedną szklankę mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia.
- Na stolnicę wysypcie pozostałą mąkę oraz cukier, wbijcie trzy jajka i wlejcie olej. Partiami dodawajcie wyrośnięty rozczyn z drożdży, cały czas zagniatając ciasto.
- Gdy ciasto będzie dokładnie wyrobione odstawcie je ponownie do wyrośnięcia.
- Ciasto podzielcie na cztery części. Weźcie pierwszą z nich i rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką na kształt koła na grubość około 3mm. Tak rozwałkowane ciasto pokrójcie na 8 trójkątów.
- Na każdą podstawę trójkąta ciasta układajcie po łyżeczce marmolady, a następnie zwijajcie ku wierzchołkowi tworząc w ten sposób rogaliki. Postąpcie tak z resztą ciasta.
- Przygotowane rogaliki układajcie na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i posmarujcie je roztrzepanym białkiem jaja.
- Słodkości pieczcie w 180 stopniach przez około 30 minut.
- Po upieczeniu, odstawcie je do ostudzenia. Na koniec posypcie je cukrem pudrem. Smacznego!