
Ich narodowym powodem do dumy są pielmieni. Małe pierożki, wyglądem do złudzenia przypominające nasze świątecznie uszka.
Smak pielmieni jest jednak zupełnie inny. Decyduje o nim mięsny farsz. Różni się on także od naszych klasycznych pierogów z mięsem. Farsz na pielmieni powinien być dość luźny. Przygotowuje się go z mielonego mięsa, a wcześniej nie poddaje smażeniu.
Pielmieni - pierogi w wodzie i ze śmietaną
Rosjanie najchętniej jedzą mięso wieprzowe, stąd też właśnie do pielmieni najczęściej trafia właśnie wieprzowina: np. zmielona łopatka czy szynka.
Mięso na pielmieni powinno być dość tłuste, by pierożki nie były zanadto suche. Ciekawszy od samego farszu jest chyba sposób podawania pielmieni.
Niektórzy Rosjanie jedzą swoje danie w bardzo osobliwy dla Polaków sposób. Pielmieni podają w miskach wraz z odrobiną wody po gotowaniu pierożków.
Do takiego naczynia chętnie dodają jeszcze tłustą śmietaną albo nawet majonez, niezwykle popularny sos za naszą wschodnią granicą.
Przepis na pielmieni
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- Nieco ponad szklanka ciepłego/gorącego mleka
- Łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- Ok. 70 dag tłustego, mielonego, wieprzowego mięsa
- 2-3 cebule
- Sól i pieprz
- Liść laurowy i ziele angielskie
Przygotowanie:
- Cebulę obierzcie, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach.
- Dodajcie cebulę do mięsa, doprawcie farsz solą i pieprzem.
- Wyrabiajcie gładki farsz.
- Przystąpcie do wyrobienia ciasta. Przygotujcie je w podobny sposób jak ciasto na polskie pierogi.
- Nadziewajcie małe, okrągłe kawałeczki ciasta surowym farszem i zawijajcie jak uszka.
- Gotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego przez ok. 10 min – pamiętajcie, że nadzienie w pielmieni jest surowe i musi się odpowiednio ugotować!
- Podawajcie na „sposób rosyjski” opisany wcześniej lub „po polsku” ze skwarkami lub z podsmażoną cebulą.
Źródło: gotujmy.pl