Ich narodowym powodem do dumy są pielmieni. Małe pierożki, wyglądem do złudzenia przypominające nasze świątecznie uszka.
Smak pielmieni jest jednak zupełnie inny. Decyduje o nim mięsny farsz. Różni się on także od naszych klasycznych pierogów z mięsem. Farsz na pielmieni powinien być dość luźny. Przygotowuje się go z mielonego mięsa, a wcześniej nie poddaje smażeniu.
Pielmieni - pierogi w wodzie i ze śmietaną
Rosjanie najchętniej jedzą mięso wieprzowe, stąd też właśnie do pielmieni najczęściej trafia właśnie wieprzowina: np. zmielona łopatka czy szynka.
Mięso na pielmieni powinno być dość tłuste, by pierożki nie były zanadto suche. Ciekawszy od samego farszu jest chyba sposób podawania pielmieni.
Zobacz także:
Niektórzy Rosjanie jedzą swoje danie w bardzo osobliwy dla Polaków sposób. Pielmieni podają w miskach wraz z odrobiną wody po gotowaniu pierożków.
Do takiego naczynia chętnie dodają jeszcze tłustą śmietaną albo nawet majonez, niezwykle popularny sos za naszą wschodnią granicą.
Przepis na pielmieni
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- Nieco ponad szklanka ciepłego/gorącego mleka
- Łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- Ok. 70 dag tłustego, mielonego, wieprzowego mięsa
- 2-3 cebule
- Sól i pieprz
- Liść laurowy i ziele angielskie
Przygotowanie:
- Cebulę obierzcie, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach.
- Dodajcie cebulę do mięsa, doprawcie farsz solą i pieprzem.
- Wyrabiajcie gładki farsz.
- Przystąpcie do wyrobienia ciasta. Przygotujcie je w podobny sposób jak ciasto na polskie pierogi.
- Nadziewajcie małe, okrągłe kawałeczki ciasta surowym farszem i zawijajcie jak uszka.
- Gotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego przez ok. 10 min – pamiętajcie, że nadzienie w pielmieni jest surowe i musi się odpowiednio ugotować!
- Podawajcie na „sposób rosyjski” opisany wcześniej lub „po polsku” ze skwarkami lub z podsmażoną cebulą.
Źródło: gotujmy.pl