Ich narodowym powodem do dumy są pielmieni. Małe pierożki, wyglądem do złudzenia przypominające nasze świątecznie uszka.

Smak pielmieni jest jednak zupełnie inny. Decyduje o nim mięsny farsz. Różni się on także od naszych klasycznych pierogów z mięsem. Farsz na pielmieni powinien być dość luźny. Przygotowuje się go z mielonego mięsa, a wcześniej nie poddaje smażeniu.

Pielmieni - pierogi w wodzie i ze śmietaną

Rosjanie najchętniej jedzą mięso wieprzowe, stąd też właśnie do pielmieni najczęściej trafia właśnie wieprzowina: np. zmielona łopatka czy szynka.

Mięso na pielmieni powinno być dość tłuste, by pierożki nie były zanadto suche. Ciekawszy od samego farszu jest chyba sposób podawania pielmieni.

Zobacz także:

Niektórzy Rosjanie jedzą swoje danie w bardzo osobliwy dla Polaków sposób. Pielmieni podają w miskach wraz z odrobiną wody po gotowaniu pierożków.

Do takiego naczynia chętnie dodają jeszcze tłustą śmietaną albo nawet majonez, niezwykle popularny sos za naszą wschodnią granicą.

Przepis na pielmieni

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • Nieco ponad szklanka ciepłego/gorącego mleka
  • Łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • Ok. 70 dag tłustego, mielonego, wieprzowego mięsa
  • 2-3 cebule
  • Sól i pieprz
  • Liść laurowy i ziele angielskie

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach.
  2. Dodajcie cebulę do mięsa, doprawcie farsz solą i pieprzem.
  3. Wyrabiajcie gładki farsz.
  4. Przystąpcie do wyrobienia ciasta. Przygotujcie je w podobny sposób jak ciasto na polskie pierogi.
  5. Nadziewajcie małe, okrągłe kawałeczki ciasta surowym farszem i zawijajcie jak uszka.
  6. Gotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego przez ok. 10 min – pamiętajcie, że nadzienie w pielmieni jest surowe i musi się odpowiednio ugotować!
  7. Podawajcie na „sposób rosyjski” opisany wcześniej lub „po polsku” ze skwarkami lub z podsmażoną cebulą.

Źródło: gotujmy.pl