Delikatna i wilgotna babka z adwokatem Tomasza Strzelczyka. Kucharz zwraca uwagę na 1 etap przygotowania
Instagram/Tomasz Strzelczyk, Adobe Stock
Newsy

Delikatna babka z adwokatem Tomasza Strzelczyka. Będzie wilgotna, jeśli masło zastąpicie 1 tłuszczem

To ciasto jest puszyste, a dzięki 1 składnikowi dłużej zachowa świeżość. Przygotowując je przyłóżcie się szczególnie do początkowego etapu. Reszta pójdzie jak z płatka.

To doskonała babka dla tych z was, którzy nie lubią robić ciast drożdżowych. Jest delikatna, puszysta i ma smak likieru. Zrobią ją nawet nowicjusze w dziedzinie domowego cukiernictwa. Podajemy przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Olej, zamiast masła lub margaryny do ciast – czy warto?

Tradycyjnie do ciast używa się masła lub jego tańszej wersji – margaryny. Jednak coraz częściej kucharze zamiast tych tłuszczy używają oleju. Warto dokonać takiej zamiany z dwóch powodów:

  • Zdrowie. Margaryna, a szczególnie masło podnoszą poziom cholesterolu. Olej jest bezpieczniejszym i zdrowszym tłuszczem
  • Smak. Ciasto zrobione na oleju jest delikatniejsze i bardziej puszyste, na co zwraca uwagę Tomasz Strzelczyk,  prezentując przepis na swoim kanale na YouTubie:

- Ciasto jest mega wilgotne dzięki temu iż dodałem olej rzepakowy który jest bardziej zdrowy i delikatniejszy w smaku niż masło.

Zobacz także
Mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej was zachwyci. Jest pyszny i nie tuczy

Mazurek z przepisu Anny Lewandowskiej was zachwyci. Jest pyszny i nie tuczy

pascha Magdy Gessler

Tradycyjna pascha na Wielkanoc tylko z przepisu Magdy Gessler. Zdradziła, co trzeba zrobić, by smakowała wybornie

Do ciast doskonale sprawdzi się olej rzepakowy lub słonecznikowy.

Jak przeliczyć ilość masła z przepisu na ilość oleju? Nie przeliczajcie wprost tj. 150 g masła = 150 ml oleju. Przelicznik jest następujący:

  • 100 g masła to 3-4 łyżki oleju
  • 1 kostka margaryny to szklanka oleju

Przepis na puszystą babkę z adwokatem

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 60 g mąki krupczatki
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 200 ml oleju
  • 200 ml likeru adwokat
  • 5 jaj
  • 130 cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Polewa:

  • 150 g białej czekolady
  • 50 ml likieru adwokat
  • 50 ml śmietanki 36- procentowej

Przygotowanie:

Najważniejszym etapem przygotowania ciasta jest dokładne utarcie jajek z cukrem. Zróbcie to przy pomocy miksera lub blendera.

  1. Do miski wlejcie rozbite, całe jajka, dodajcie cukier i cukier waniliowy. Rozcierajcie na wysokich obrotach, aż masa zbieleje, składniki dokładnie się połączą, a cukier rozpuści.
  2. Stopniowo dolewajcie olej cały czas miksując, a następnie dodajcie likier.
  3. Suche składniki połączcie ze sobą w osobnym naczyniu, a następnie dodajcie miksując do jajek.
  4. Foremkę natrzyjcie masłem i oprószcie mąką krupczatką lub bułką tartą, wlejcie ciasto i włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na około 50 min.
  5. Wyjmijcie babkę, gdy będzie miała złoty kolor.
  6. Odstawcie ciasto na bok i wyjmijcie z formy dopiero, gdy przestygnie.
  7. W czasie gdy babka stygnie przygotujcie polewę: do rondelka wlejcie śmietankę i doprowadźcie do wrzenia.
  8. Pokruszcie białą czekoladę.
  9. Do wrzącej śmietanki dodajcie likier, a gdy ponownie się zagrzeje, dodajcie czekoladę.
  10. Na przestudzone ciasto od góry nalewajcie polewę i pozwólcie jej swobodnie ściekać.

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk, Oddasz fartucha

Kawowa babka na Wielkanoc
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Przepis na kawową babkę wielkanocną. Rozpływa się w ustach
Ta pyszna kawowa babka będzie perłą wśród dań na wielkanocnym stole, ale nie tylko. Po świętach można upiec ją również w formie kawowego keksu z kawałkami czekolady. Jej smak was w sobie rozkocha.

Babka to ciasto, które najbardziej kojarzy się nam ze świętami wielkanocnymi. Wśród serników, mazurków i keksów, bez wątpienia wyróżnia się lekkim smakiem oraz oryginalnym kształtem.  Odpowiednio udekorowana lukrem i kolorowymi dodatkami, nie tylko smakuje, ale i pięknie wygląda. Receptur na babkę jest mnóstwo. Drożdżowe, z cytrynową nutą, z rodzynkami, migdałowe czy waniliowe. Możemy eksperymentować do woli. Naszą propozycją na nadchodzące święta jest przepis na kawową babkę , idealną do wielkanocnej kawy i herbaty. Jest pyszna i szybka do zrobienia. To przepis niezawodny i niezastąpiony!  Przepis na kawową babkę  Będziecie potrzebować: 320 g mąki 2 łyżki kawy rozpuszczalnej  4 duże jajka 150 g cukru pudru 3-4 łyżki mleka 160 g margaryny Pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady Szczypta soli Dodatkowo: Foremka z kominkiem o średnicy 24 cm  Tłuszcz do formy Bulka tarta do formy Składniki na polewę i dekorację: 1,5 tabliczki białej czekolady 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej  2 łyżki mleka Płatki migdałowe oraz suszona żurawina do wykonania kwiatków Sposób przygotowania babki: Formę na babkę posmarujcie tłuszczem i posypcie bułką tartą.  Czekoladę pokrójcie w kostkę. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywno z dodatkiem szczypty soli.  Zaparzcie kawę w niewielkiej ilości przegotowanej wody tak, by po rozpuszczeniu przybrała konsystencję rozpuszczonej czekolady.  Do miski przełóżcie margarynę, cukier oraz żółtka. Składniki zmiksujcie na gładką, puszystą masę.  Do utartej masy dodajcie rozpuszczoną kawę następnie mąkę, proszek do pieczenia oraz...

babka marmurkowa zebra
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy
Marmurkowa babka zasmakuje wszystkim. Jeden składnik sprawia, że jest wyjątkowo wilgotna
Szybka, łatwa i przede wszystkim smaczna babka marmurkowa to idealny pomysł na deser do kawy. Będzie jeszcze lepsza i bardziej wilgotna, jeśli dodacie do niej jeden składnik. Sprawdźcie!

Babka marmurkowa nazywana również zebrą to jedno z najprostszych, najsmaczniejszych ciast. Zachwyca swoim wyglądem, gdyż pionowe pasy idealnie prezentują się na talerzu i niejednokrotnie zadziwiają gości. Jak sama nazwa wskazuje, ciasto jest dwukolorowe. Idealnie sprawdza się do popołudniowej, niedzielnej kawy, jak i na większe uroczystości. Prosta w przygotowaniu, ale podbija kubki smakowe bliskich. Co zrobić, żeby ciasto było wilgotne? Nieraz się zdarza, że upieczone ciasto jest zakalcem bądź jest dość suche. To za sprawą źle dobranych składników. Aby babka marmurkowa za każdym razem wychodziła idealnie, a jednocześnie była wilgotna to podczas przygotowywania, warto do masy dodać olej. Dzięki niemu ciasto będzie delikatne, puszyste i wilgotniejsze. Będziecie mieć pewność, iż po upieczeniu będzie smakować gościom. W chwilę zniknie z talerza! Przepis na babkę marmurkową z olejem Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 1 tabliczka mlecznej czekolady 70 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Jajka wbijcie do miski. Do nich dodajcie cukier oraz cukier waniliowy. Całość ubijajcie za pomocą miksera do uzyskania puszystej masy. Do innego naczynia przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawajcie przesianą mąkę do masy jajecznej, ciągle mieszając ją mikserem na wolnych obrotach.  Gdy cała mąka zostanie wmieszana, wolnym strumieniem wlewajcie do ciasta olej. Całość dokładnie wymieszajcie. Później dodajcie wodę i ponownie zmiksujcie wszystko. Ciasto podzielcie na dwie równe części. Do jednej z nich dodajcie dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao. Każdą z osobna dobrze wymieszajcie....

babka piaskowa przepis
AdobeStock
Newsy
Babka piaskowa, która zawsze się udaje. Ta babcina receptura bije na głowę przepis Magdy Gessler
Kto przygotowuje pyszności na święta wielkanocne ten wie, że koniecznie trzeba upiec wtedy babkę piaskową. Zrobicie ją z tego prostego przepisu!

Co to za święta bez babki piaskowej! Na Wielkanoc babka piaskowa jest ciastem, którego absolutnie nie może zabraknąć na stole. Lekka, puszysta i z dodatkiem słodkiego lukru smakuje wszystkim łasuchom! W dodatku jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, w przeciwieństwie do ciężkich ciast przyrządzanych na Boże Narodzenie. Przygotujcie ją sami z tego łatwego przepisu, który oczaruje wszystkich domowników. Gwarantujemy, że nikt nie oprze się temu ciastu! Przepis na babkę piaskową Do przygotowania klasycznej, wielkanocnej babki piaskowej potrzebna wam będzie specjalna forma do babki (ostatecznie keksówka, ale wtedy ciasto nie będzie wyglądało tak spektakularnie)  oraz składniki z poniższej listy: Składniki do ciasta: 220 g masła 200 g cukru pudru 150 g pszennej mąki 100 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bułka tarta Składniki na lukier: 100 g cukru pudru 3 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Rozpuśćcie kostkę masła i odstawcie do ostudzenia. Do miseczki wbijcie jajka oddzielając żółtka od białek. Wsypcie do miski z białkami odrobinę soli i ubijcie za pomocą miksera. Do dużej miski przesiejcie mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Weźcie drugą dużą miskę i wlejcie do niej roztopione masło. Dodajcie 200 g cukru pudru i ucierajcie mikserem na wysokich obrotach. Dodawajcie po jednym żółtku aż do uzyskania puszystej masy. Wsypcie mąkę i dalej mieszajcie. Kiedy ciasto zrobi się gęste, dodajcie 2 łyżki piany z białek i mieszajcie do połączenia składników. Na koniec wlejcie resztę piany. Formę na babkę piaskową wysmarujcie dokładnie masłem i posypcie bułką tartą. Wlejcie do środka ciasto i wstawcie na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przesiejcie do miski...

Przepis na gotowaną babkę wielkanocną
Adobe Stock
Newsy
Lekka i puszysta babka gotowana na Wielkanoc. Ten przepis nigdy nie zawodzi
Uwielbiana przez maluchów, szanowana przez dorosłych. Babka świąteczna, bo o niej mowa, od lat pieści podniebienia wszystkich łasuchów.

Mówi się, że uczeń bez jedynki to jak żołnierz bez karabinu. Podobne powiedzenie można by stworzyć z Wielkanocą i gotowaną babką – to ciasto po prostu musi pojawić się na świątecznym stole. Jego przyrządzenie jest dziecinnie proste. Zaufajcie nam, ten przepis nigdy nie zawodzi. Przepis na babkę gotowaną Odwzorowanie tej receptury nie sprawi wam większych trudności. Nie potrzebujecie do tego nawet piekarnika. Wystarczy zwykły garnek i trochę wody. Oczywiście nie może zabraknąć również miksera. Nawet jeśli jesteście początkującymi cukiernikami, ta babka wyjdzie wam rewelacyjnie. Będziecie potrzebować: 1 szklanki mąki pszennej 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanki cukru pudru 1 kostki margaryny 1 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżek soku z cytryny 5 jajek Przygotowanie: Margarynę umieśćcie w niewielkim rondelku i roztopcie na wolnym ogniu. Następnie dodajcie do niej cukier puder. Całość dokładnie wymieszajcie. Żółtka oddzielcie od białek. W dużej misce umieśćcie przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dodajcie do nich cukier waniliowy, sok z cytryny, proszek do pieczenia, roztopione masło oraz żółtka – cały czas miksujcie masę. Do białek dodajcie szczyptę cukru i ubijcie je na sztywną pianę. Tak przygotowaną pianę przełóżcie do masy na bazie mąki. Całość dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszajcie przy pomocy szpatułki. Formę do babki wysmarujcie cienką warstwą masła lub oleju i oprószcie bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przelejcie ciasto. W dużym garnku umieśćcie wodę i foremkę z ciastem. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie przez ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu zdejmijcie garnek z ognia, podnieście pokrywkę, otwórzcie foremkę i odstawcie ciasto na ok....