To doskonała babka dla tych z was, którzy nie lubią robić ciast drożdżowych. Jest delikatna, puszysta i ma smak likieru. Zrobią ją nawet nowicjusze w dziedzinie domowego cukiernictwa. Podajemy przepis.

Olej, zamiast masła lub margaryny do ciast – czy warto?

Tradycyjnie do ciast używa się masła lub jego tańszej wersji – margaryny. Jednak coraz częściej kucharze zamiast tych tłuszczy używają oleju. Warto dokonać takiej zamiany z dwóch powodów:

  • Zdrowie. Margaryna, a szczególnie masło podnoszą poziom cholesterolu. Olej jest bezpieczniejszym i zdrowszym tłuszczem
  • Smak. Ciasto zrobione na oleju jest delikatniejsze i bardziej puszyste, na co zwraca uwagę Tomasz Strzelczyk,  prezentując przepis na swoim kanale na YouTubie:

- Ciasto jest mega wilgotne dzięki temu iż dodałem olej rzepakowy który jest bardziej zdrowy i delikatniejszy w smaku niż masło.

Do ciast doskonale sprawdzi się olej rzepakowy lub słonecznikowy.

Jak przeliczyć ilość masła z przepisu na ilość oleju? Nie przeliczajcie wprost tj. 150 g masła = 150 ml oleju. Przelicznik jest następujący:

Zobacz także:

  • 100 g masła to 3-4 łyżki oleju
  • 1 kostka margaryny to szklanka oleju

Przepis na puszystą babkę z adwokatem

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 60 g mąki krupczatki
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 200 ml oleju
  • 200 ml likeru adwokat
  • 5 jaj
  • 130 cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Polewa:

  • 150 g białej czekolady
  • 50 ml likieru adwokat
  • 50 ml śmietanki 36- procentowej

Przygotowanie:

Najważniejszym etapem przygotowania ciasta jest dokładne utarcie jajek z cukrem. Zróbcie to przy pomocy miksera lub blendera.

  1. Do miski wlejcie rozbite, całe jajka, dodajcie cukier i cukier waniliowy. Rozcierajcie na wysokich obrotach, aż masa zbieleje, składniki dokładnie się połączą, a cukier rozpuści.
  2. Stopniowo dolewajcie olej cały czas miksując, a następnie dodajcie likier.
  3. Suche składniki połączcie ze sobą w osobnym naczyniu, a następnie dodajcie miksując do jajek.
  4. Foremkę natrzyjcie masłem i oprószcie mąką krupczatką lub bułką tartą, wlejcie ciasto i włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na około 50 min.
  5. Wyjmijcie babkę, gdy będzie miała złoty kolor.
  6. Odstawcie ciasto na bok i wyjmijcie z formy dopiero, gdy przestygnie.
  7. W czasie gdy babka stygnie przygotujcie polewę: do rondelka wlejcie śmietankę i doprowadźcie do wrzenia.
  8. Pokruszcie białą czekoladę.
  9. Do wrzącej śmietanki dodajcie likier, a gdy ponownie się zagrzeje, dodajcie czekoladę.
  10. Na przestudzone ciasto od góry nalewajcie polewę i pozwólcie jej swobodnie ściekać.

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk, Oddasz fartucha