To doskonała babka dla tych z was, którzy nie lubią robić ciast drożdżowych. Jest delikatna, puszysta i ma smak likieru. Zrobią ją nawet nowicjusze w dziedzinie domowego cukiernictwa. Podajemy przepis.
Olej, zamiast masła lub margaryny do ciast – czy warto?
Tradycyjnie do ciast używa się masła lub jego tańszej wersji – margaryny. Jednak coraz częściej kucharze zamiast tych tłuszczy używają oleju. Warto dokonać takiej zamiany z dwóch powodów:
- Zdrowie. Margaryna, a szczególnie masło podnoszą poziom cholesterolu. Olej jest bezpieczniejszym i zdrowszym tłuszczem
- Smak. Ciasto zrobione na oleju jest delikatniejsze i bardziej puszyste, na co zwraca uwagę Tomasz Strzelczyk, prezentując przepis na swoim kanale na YouTubie:
- Ciasto jest mega wilgotne dzięki temu iż dodałem olej rzepakowy który jest bardziej zdrowy i delikatniejszy w smaku niż masło.
Do ciast doskonale sprawdzi się olej rzepakowy lub słonecznikowy.
Jak przeliczyć ilość masła z przepisu na ilość oleju? Nie przeliczajcie wprost tj. 150 g masła = 150 ml oleju. Przelicznik jest następujący:
Zobacz także:
- 100 g masła to 3-4 łyżki oleju
- 1 kostka margaryny to szklanka oleju
Przepis na puszystą babkę z adwokatem
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 60 g mąki krupczatki
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml oleju
- 200 ml likeru adwokat
- 5 jaj
- 130 cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Polewa:
- 150 g białej czekolady
- 50 ml likieru adwokat
- 50 ml śmietanki 36- procentowej
Przygotowanie:
Najważniejszym etapem przygotowania ciasta jest dokładne utarcie jajek z cukrem. Zróbcie to przy pomocy miksera lub blendera.
- Do miski wlejcie rozbite, całe jajka, dodajcie cukier i cukier waniliowy. Rozcierajcie na wysokich obrotach, aż masa zbieleje, składniki dokładnie się połączą, a cukier rozpuści.
- Stopniowo dolewajcie olej cały czas miksując, a następnie dodajcie likier.
- Suche składniki połączcie ze sobą w osobnym naczyniu, a następnie dodajcie miksując do jajek.
- Foremkę natrzyjcie masłem i oprószcie mąką krupczatką lub bułką tartą, wlejcie ciasto i włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na około 50 min.
- Wyjmijcie babkę, gdy będzie miała złoty kolor.
- Odstawcie ciasto na bok i wyjmijcie z formy dopiero, gdy przestygnie.
- W czasie gdy babka stygnie przygotujcie polewę: do rondelka wlejcie śmietankę i doprowadźcie do wrzenia.
- Pokruszcie białą czekoladę.
- Do wrzącej śmietanki dodajcie likier, a gdy ponownie się zagrzeje, dodajcie czekoladę.
- Na przestudzone ciasto od góry nalewajcie polewę i pozwólcie jej swobodnie ściekać.
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk, Oddasz fartucha