Golonka ze słoika
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy

Delikatna i soczysta golonka ze słoika z galaretką. Smakuje wybornie

Konserwa kojarzy się z klimatem PRLu, którego wspomnienia wciąż niektórych rozczulają. Można również zrobić ją samemu w domu. Będzie smakować jak zza dawnych lat.

Golonka to bardzo smaczne i tłuste wieprzowe mięso.  Najczęściej znamy ją w wersji obiadowej, pieczoną w piekarniku do chrupkości. Świetnie sprawdzi się również do zrobienia domowej konserwy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowe wędliny

Nic nie zastąpi smaku domowych wyrobów. Niezależnie czy mówimy o słodkościach, czy daniach bardziej wytrawnych. Do korzystania z tradycyjnych receptur nie potrzeba mistrzowskich umiejętności. Zazwyczaj wystarczy kilka prostych składników i wolne popołudnie.

Bez ulepszaczy

Jeśli zwracamy uwagę na to, co pojawia się na naszym talerzu, przede wszystkim powinniśmy postawić na dobrej jakości produkty. Najlepiej sprawdzą się te lokalne, które można kupić na straganach lub dostać bezpośrednio od producenta. Jeśli lubimy domowe gotowanie nasza konsumencka uwaga powinna być wyczulona w sposób szczególny.

Zakupy w sprawdzonych źródłach to gwarancja jakości. Taką samą zapewnia wędlina domowego wyrobu. Nie znajdziecie w niej ulepszaczy ani konserwantów. Będzie smakować również najmłodszym. Jeśli pracujecie nad poprawą własnych nawyków żywieniowych, domowa wędlina przyjdzie wam z pomocą.

Przepis na golonkę w słoiku

Składniki potrzebne do przygotowania golonki w słoiku:

  • 1 golonka wieprzowa
  • 2 litry wody
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • maggi

Przygotowanie

  1. Na początek golonkę zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem, aż mięso będzie odchodzić od kości. Powinno być miękkie, a wywar lekko słonawy.
  2. Ugotowane mięso oddzielamy od skóry i kości. Kroimy je w drobne kawałeczki.
  3. Szykujemy na naszą konserwę wyparzone słoiki.
  4. Mięso powinno zajmować około 3/4 wysokości słoika. Dopełniamy do końca wywarem, zakręcamy i pasteryzujemy przez około 40 minut. Golonka powinna stygnąć około dobę. 
  5. Po tym czasie będzie gotowa do spożywania.

Przysmak z golonki bardzo dobrze komponuje się w chrzanem, ogórkiem kiszonym i świeżym chlebem. Jeśli lubicie jadać na kolację kanapki, golonka ze słoika będzie idealną propozycją na wieczór!

Uwielbiacie pieczoną golonkę? Ugotujcie ją raz w takim wywarze, a nie będziecie chcieli już żadnej innej
AdobeStock
Newsy
Uwielbiacie pieczoną golonkę? Ugotujcie ją w tym wywarze, a nie będziecie chcieli już żadnej innej
Dobra golonka to nie tylko i wyłącznie ta z piekarnika. Zróbcie ją w garnku, w tym aromatycznym wywarze, a wasze kubki smakowe oszaleją.

Amatorów mięciutkiej, a jednocześnie chrupiącej golonki nie brakuje. Upieczenie jej w piekarniku to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tej potrawy, ale warto zrobić golonkę inaczej i ją ugotować - koniecznie w bardzo aromatycznym wywarze. Tak przygotowana golonka jest zdrowsza i tak pyszna, że na długo zapomnicie o tej pieczonej w piekarniku. Zobaczcie, w czym tkwi jej sekret.  Jak zrobić gotowaną golonkę? Golonka nie może się gotować w byle czym. Sama woda nie wystarczy - mięso najlepiej smakuje wtedy, gdy jest długo gotowane w wywarze z warzyw.  Znaczenie ma też wybór mięsa. Golonka powinna pochodzić z pewnego źródła - będzie wówczas po prostu smaczniejsza. Warto więc kupić ją prosto od rzeźnika, wiejskiego gospodarza lub ze sprawdzonego sklepu mięsnego. Koniecznie pamiętajcie o tym, by podczas gotowania golonka była cały czas przykryta. W tym celu dobrze jest wybrać mniejsze golonki, czyli przednie, lub przygotować sobie więcej wywaru z warzyw - będziecie go dolewać w trakcie gotowania w razie potrzeby. Pamiętajcie też o pokrywce na garnek podczas długiego, wolnego gotowania. Polecamy wam poniższy przepis na golonkę gotowaną z warzywami. Tego smaku się nie zapomina! Przepis na gotowaną golonkę Składniki: 1 kilogram golonki (jedna duża albo dwie małe) 3 marchewki 1 por 1 pietruszka pół selera 2 litry bulionu warzywnego 8 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki soli  Przygotowanie: Oczyśćcie golonkę, a następnie umyjcie pod bieżącą, zimną wodą i osuszcie z pomocą papierowych ręczników. Tak oczyszczoną golonkę włóżcie do garnka i zalejcie bulionem warzywnym - powinien w całości przykryć mięso. Zagotujcie. Tuż przed tym, jak bulion się zagotuje, na powierzchni wody zbiorą się szumowiny, czyli ścięte białko z mięsa....

Golonka
Pixabay/harald heuser
Przepisy
Jeden niezawodny sposób sprawi, że golonka wyjdzie miękka jak marzenie. Rozkosz dla podniebienia
Golonka kojarzy się z tłustą, bawarską kuchnią. To pierwsze skojarzenie, po części zasadne, można znacząco urozmaicić. Znamy przepis, dzięki któremu golonka wyjdzie soczysta i krucha, idealna na obiad!

Golonka z kością, czy bez? To jedno z wielu pytań, które stawiają sobie osoby przed zabraniem się do przyrządzenia tego prawdziwie sytego dania.  Co decyduje o kruchości golonki? Metoda prób i błędów zdaje się wyłaniać zwycięską odpowiedź. Najlepiej zatem gotowanie golonki podzielić na dwa etapy. W pierwszej kolejności należy golonkę podgotować w wywarze z włoszczyzny, następnie upiec ją w piekarniku.  Przepis na miękką golonkę Składniki 1 golonka wieprzowa około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego  2 listki laurowe 1 łyżka soli 1 duża cebula 4 ząbki czosnku ok. 2 łyżek przyprawy do mięs Knorr Przygotowanie W pięciolitrowym garnku w osolonej wodzie ugotujcie włoszczyznę. Do tak przygotowanej mikstury włóżcie golonkę, która ma się gotować 45 minut. Pierwszy etap można uznać za zakończony.  W drugim etapie rozgrzejcie piekarnik do 190 st. Dno naczynia żaroodpornego powinny zakrywać: cebulka pokrojona w piórka, obrane ząbki czosnku (w całości). Smaku doda natarcie golonki przyprawą z każdej strony.  Golonkę należy również naciąć na krzyż. Tak przygotowane mięso połóżcie na wcześniej ułożonej cebuli. Wlejcie szklankę wywaru z gotowania golonki i włóżcie do piekarnika. Całość powinna się piec około 1,5 godziny, bez przykrycia.  Co 20 minut podlewajcie golonkę wywarem. Po upieczeniu należy wyjąć ją z sosu, który można teraz przetrzeć przez sitko razem z cebulą i czosnkiem. Tak przyrządzoną golonkę możecie podać w całości lub pokrojoną na drobniejsze plastry. Obydwie wersje smakują...

Golonka
gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy
Idealny „podkład” pod drinki. Perfekcyjna golonka według tajemnej receptury Magdy Gessler
Jeśli uwielbiacie golonkę, to koniecznie musicie wypróbować przepis na to genialne mięso według Magdy Gessler!

Kto lubi imprezy zakrapiane alkoholem ten doskonale wie, że każde takie przyjęcie nie może się obyć bez odpowiedniego „podkładu”! Porządny, tłusty posiłek z dużą ilością mięsa to obowiązkowy punkt każdego spotkania, w trakcie którego będzie pity alkohol. Spożywanie drinków na pusty żołądek jest bardzo nierozsądne – ból głowy i szybkie upicie się gwarantowane! A w końcu na imprezie (zwłaszcza sylwestrowej), na pewno chcecie jak najdłużej się bawić i być w dobrej formie. By to zagwarantować, trzeba koniecznie zjeść solidną porcję tłustego mięsa – a w tej roli idealnie sprawdzi się golonka! Przepis na golonkę Magdy Gessler Smaczna golonka będzie doskonałym podkładem pod przyjęcie z dużą ilością alkoholu. A my mamy przepis na golonkę nie byle jaką, bo z przepisu Magdy Gessler! Przygotujcie poniższe składniki: 2 duże golonki 100 g selera 100 g marchewki 100 g korzenia pietruszki 2 średnie cebule 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słodka papryka Sól Przygotowanie Oczyszczone golonki natrzyjcie dokładnie solą i papryką z każdej strony, a następnie włóżcie je do naczynia żaroodpornego. Warzywa umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kosteczkę. Wsypcie je do naczynia z golonkami. Wlejcie do żaroodpornego naczynia 400 ml wody i dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie. Wstawcie golonki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 2 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa! Przypominamy, że na każdy kilogram mięso powinno się piec przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia obracajcie golonki co około 15 minut i polewajcie powstałym w naczyniu sosem. I gotowe! Golonka smakuje najlepiej podana z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego!

Chrupiąca golonka
Pixabay/RitaE
Newsy
Porada na wagę złota. Jak zrobić mięciutką golonkę? Rozpływa się w ustach, a skórka chrupie
Golonka to przysmak jakich mało. Szczególnie ta, której skórka jest złocista i chrupiąca. Wiemy jak ją zrobić!

Golonka pasuje do kufla z piwem i kiszonej kapusty. To także jedna z ulubionych potraw wśród Polaków.  Konkretna sztuka mięsa Mięso z golonki jest kruche i soczyste. Można się nim obficie najeść! Jeśli jesteście wytrawnymi mięsożercami, przepis poniżej powinien przypaść wam do gustu. Jedynym problemem, który pojawia się podczas przyrządzania golonki jest znalezienie sposobu, dzięki któremu nie straci miękkości. Mimo iż ogólnie dostępne przepisy zdają się na ten temat mówić od dawna, nie wszystkim ta sztuka wychodzi. Do jej klasycznego przygotowywania można też użyć jednej sprytnej metody, która raz na zawsze rozprawi się z suchym mięsem, które nie ma zbyt wielu zwolenników.  Golonka soczysta i mięciutka Idealne mięso to takie, które dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka  to też idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Na sam początek golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny, a dopiero później upiec w piekarniku. Spróbujcie, a nie uwierzycie jakie to proste i skuteczne. Golonce w takiej odsłonie zwyczajnie trudno się oprzeć. Składniki na mięciutką golonkę dla 3- 4 osób: 1 golonka wieprzowa o wadze około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego 2 większe listki laurowe 1 łyżka soli 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr Sposób przygotowania przepisu W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, delikatnie solimy i do wrzątku wkładamy golonkę. Gotujemy 45 minut. Wyjmujemy z wywaru i możemy...