Dawniej jedli tak wszyscy, dzisiaj wielu by grymasiło. A przecież to najlepszy obiad na lato
Getty Images
Newsy

Dawniej jedli tak wszyscy, dzisiaj wielu by grymasiło. A przecież to najlepszy obiad na lato

Wcale nie potrzeba wielu produktów i przypraw do tego, by ugotować coś smacznego. W końcu to właśnie te najprostsze dania często smakują nam najbardziej. Przypominamy dziś przepis na potrawę, którą kiedyś wielu z nas się zajadało, choć dziś jest już trochę zapomniana.

Latem chętnie sięgamy po proste przepisy na dania, które łatwo przygotować. W końcu gdy skwar leje się z nieba, nikt nie ma głowy do tego, by długo stać przy garach w kuchni rozgrzanej od kuchenki czy piekarnika.

Sprawdzają się receptury na dania nieskomplikowane, z wykorzystaniem sezonowych produktów - w końcu to właśnie w szczycie sezonu różne warzywa są nie tylko tańsze, ale po prostu smaczniejsze. Na przykład ziemniaki - każdy przyzna, że smak młodych ziemniaków jest jedyny w swoim rodzaju. 

Pomysł na prosty obiad z ziemniaków

Młode ziemniaczki są tak smaczne, że nie potrzeba do nich wielu przypraw i dodatków. Nieco zapomnianym już daniem są ziemniaki ze zsiadłym mlekiem - niektórzy, a zwłaszcza młodsi, mogą się krzywić na samą myśl, ponieważ taki napój nie jest już szczególnie popularny.

A przecież z ziemniakami komponuje się wprost doskonale - do tego jeszcze podsmażona cebulka, koperek i pyszny obiad za parę złotych gotowy. Weźcie poniższy przepis i przypomnijcie sobie ten smak lata. 

Zobacz także
Kiedyś dzieci zajadały się "bożym chlebkiem", dziś wielu nie wie, co to jest. Skarb dla oskrzeli i wątroby

Kiedyś dzieci zajadały się bożym chlebkiem, dziś wielu nie wie, co to jest. Skarb dla oskrzeli i wątroby

W PRL-u był to nie lada przysmak, dzisiaj młodzi się tego brzydzą. Naładowany białkiem i minerałami

Naładowany białkiem i minerałami PRL-owski przysmak. Dziś młodzi się tego brzydzą, a szkoda

Przepis na ziemniaki ze zsiadłym mlekiem

Składniki:

  • pół kg młodych ziemniaków

  • 2 szklanki zsiadłego mleka

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki siekanego koperku

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki należy wyszorować szczotką lub delikatne oskrobać za pomocą ostrego nożyka i opłukać w wodzie.

  2. Następnie wrzućcie ziemniaki do garnka, zalejcie wodą, posólcie i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie, aż zmiękną.

  3. W tym czasie obierzcie cebulę, pokrójcie ją w kostkę i zeszklijcie na oleju. Smażcie ją chwilę dłużej, by się przyrumieniła.

  4. Gdy ziemniaki będą już miękkie, do talerzy wlejcie zsiadłe mleko, wyłóżcie porcję ziemniaków, a z wierzchu posypcie podsmażoną cebulą i koperkiem. Smacznego!

Dlaczego warto pić zsiadłe mleko?

Zsiadłe, a inaczej kwaśne mleko, to napój, który powstaje dzięki fermentacji. Dzięki zawartym w nim bakteriom kwasu mlekowego, dochodzi do naturalnego zakwaszania się mleka. Co istotne, taki proces jest możliwy tylko w przypadku świeżego mleka, a nie pasteryzowanego. 

Zsiadłe mleko jest świetnym wyborem na lato, ponieważ dobrze gasi pragnienie, orzeźwia, a do tego dostarcza cennych witamin i minerałów do organizmu - takich, jak wapń, potas, a także magnez, siarka czy białko i witaminy z grupy B. Wzmacnia kości, poprawia pamięć i koncentrację, a nawet wpływa pozytywnie na kondycję włosów i paznokci.