
Latem chętnie sięgamy po proste przepisy na dania, które łatwo przygotować. W końcu gdy skwar leje się z nieba, nikt nie ma głowy do tego, by długo stać przy garach w kuchni rozgrzanej od kuchenki czy piekarnika.
Sprawdzają się receptury na dania nieskomplikowane, z wykorzystaniem sezonowych produktów - w końcu to właśnie w szczycie sezonu różne warzywa są nie tylko tańsze, ale po prostu smaczniejsze. Na przykład ziemniaki - każdy przyzna, że smak młodych ziemniaków jest jedyny w swoim rodzaju.
Pomysł na prosty obiad z ziemniaków
Młode ziemniaczki są tak smaczne, że nie potrzeba do nich wielu przypraw i dodatków. Nieco zapomnianym już daniem są ziemniaki ze zsiadłym mlekiem - niektórzy, a zwłaszcza młodsi, mogą się krzywić na samą myśl, ponieważ taki napój nie jest już szczególnie popularny.
A przecież z ziemniakami komponuje się wprost doskonale - do tego jeszcze podsmażona cebulka, koperek i pyszny obiad za parę złotych gotowy. Weźcie poniższy przepis i przypomnijcie sobie ten smak lata.
Przepis na ziemniaki ze zsiadłym mlekiem
Składniki:
-
pół kg młodych ziemniaków
-
2 szklanki zsiadłego mleka
-
1 cebula
-
2 łyżki oleju
-
2 łyżki siekanego koperku
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Ziemniaki należy wyszorować szczotką lub delikatne oskrobać za pomocą ostrego nożyka i opłukać w wodzie.
-
Następnie wrzućcie ziemniaki do garnka, zalejcie wodą, posólcie i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie, aż zmiękną.
-
W tym czasie obierzcie cebulę, pokrójcie ją w kostkę i zeszklijcie na oleju. Smażcie ją chwilę dłużej, by się przyrumieniła.
-
Gdy ziemniaki będą już miękkie, do talerzy wlejcie zsiadłe mleko, wyłóżcie porcję ziemniaków, a z wierzchu posypcie podsmażoną cebulą i koperkiem. Smacznego!
Dlaczego warto pić zsiadłe mleko?
Zsiadłe, a inaczej kwaśne mleko, to napój, który powstaje dzięki fermentacji. Dzięki zawartym w nim bakteriom kwasu mlekowego, dochodzi do naturalnego zakwaszania się mleka. Co istotne, taki proces jest możliwy tylko w przypadku świeżego mleka, a nie pasteryzowanego.
Zsiadłe mleko jest świetnym wyborem na lato, ponieważ dobrze gasi pragnienie, orzeźwia, a do tego dostarcza cennych witamin i minerałów do organizmu - takich, jak wapń, potas, a także magnez, siarka czy białko i witaminy z grupy B. Wzmacnia kości, poprawia pamięć i koncentrację, a nawet wpływa pozytywnie na kondycję włosów i paznokci.