Danuta Martyniuk robi kisiel inaczej niż my wszyscy. Nie ma w nim ani grama mąki
AdobeStock, AKPA
Newsy

Danuta Martyniuk robi kisiel inaczej niż my wszyscy. Nie ma w nim ani grama mąki

Żona gwiazdora disco-polo już od dłuższego czasu wzbudza zachwyt po tym, jak dzięki samozaparciu udało jej się schudnąć kilkanaście kilogramów. Pomimo zmian w diecie, celebrytka nie odmawia sobie wszystkiego. Na przykład kisielu - wystarczy po prostu zrobić go nieco inaczej.

Kisiel to smaczna i mega prosta przekąska do zrobienia. Nie trzeba go kupować w sklepie - w końcu wystarczą owoce, woda, mąka i cukier. Jednak, jak w przypadku każdego deseru, trzeba zachować zdrowy rozsądek. Jeśli przesadzicie, kisiel może szybko pójść wam w boczki.

Danuta Martyniuk, która może się pochwalić spektakularną przemianą i zrzuceniem kilkunastu kilogramów wcale sobie kisielu nie odmawia. Gdzie tkwi haczyk? Celebrytka przyrządza ten przysmak w lżejszej i zdrowej wersji. 

Jak Danuta Martyniuk robi kisiel?

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody

  • 1 szklanka dowolnych owoców, np. malin

  • 4 łyżki siemienia lnianego

  • 1-2 łyżeczki miodu 

Wykonanie:

  1. Wlejcie 1,5 szklanki wody do rondelka.

  2. Wsypcie 4 łyżki siemienia lnianego i zagotujcie. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i powoli gotujcie całość przez około kwadrans, co jakiś czas mieszając. Siemię w gorącej wodzie zacznie przyjmować postać charakterystycznego „kisielu”.

  3. Na patelnię wrzućcie jedną szklankę wybranych przez siebie owoców. Sprawdzą się maliny, wiśnie, jagody czy borówki. Wlejcie nieco wody, dodajcie od 1 do 2 łyżek miodu i smażcie, cały czas mieszając. Owoce zaczną puszczać soki i po krótkim odparowaniu otrzymacie gęstą, słodką masę.

  4. Teraz wystarczy powoli wlewać ją do rondelka z już ugotowanym siemieniem lnianym. Wymieszajcie bardzo dokładnie i odstawcie na chwilę do ostudzenia. 

Kisiel można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możecie wziąć przykład z Danuty, która każdy dzień zaczyna od tego przysmaku. 

Zobacz także
zenek martyniuk

Lżejsza o blisko 20 kg Danuta Martyniuk wyznaje: „Słodycze mnie gubiły"

Lżejszy o 6 kg Zenek Martyniuk zdradza, z jakich produktów musiał zrezygnować. Danusia go zmotywowała?

Lżejszy o 6 kg Zenek Martyniuk zdradza, z jakich produktów zrezygnował. Danusia go zmotywowała?

Właściwości siemienia lnianego 

Siemię lniane, czyli nasiona lnu, pozytywnie wpływają na cały organizm. Śluz, który odpowiada za powstanie „kisielu” działa łagodząco na żołądek, tworząc powłoczkę ochronną w przewodzie pokarmowym.

Ponadto, siemię zawiera duże ilości błonnika, dlatego przynosi ulgę przy zaparciach i wspomaga perystaltykę jelit. Pamiętajcie jednak, że tak wysoka zawartość błonnika oznacza, iż przyjmując siemię lniane należy pić dużo wody - w przeciwnym razie dolegliwości w postaci zaparć mogą się jeszcze nasilić. 

Kotlety mielone

Boli was gardło i męczy kaszel? Domowy kisiel z dodatkiem tych nasion złagodzi te dolegliwości
Flickr
Newsy
Boli was gardło i męczy kaszel? Domowy kisiel z dodatkiem tych nasion złagodzi te dolegliwości
Ból gardła i kaszel to nic przyjemnego. Pojawiają się zazwyczaj już we wrześniu, gdy dzieci wracają do szkół i zmienia się aura. Warto uzbroić się wówczas w babcine receptury, które skutecznie rozwiązują problemy dotyczące zdrowia. 

Mleko z masłem i miodem, mikstury na bazie czosnku, syrop z pigwy - to niektóre ze sposobów radzenia sobie z pierwszymi, jesiennymi przeziębieniami. Trzeba przyznać, że są wyjątkowo efektywne, choć nie zawsze smaczne. Ten kisiel z nasionami jest nie tylko bardzo zdrowy, ale także pyszny. Przypadnie do gustu zarówno młodszemu jak i starszemu pokoleniu.  Jakie właściwości mają nasiona lnu?  Nasiona lnu, czyli siemię lniane, wykorzystywane są w naturalnym lecznictwie od wieków. Znane jest ich dobroczynne oddziaływanie na przewód pokarmowy i jelita. Są źródłem cennych kwasów omega i witamin.  W problemach związanych z gardłem i przeziębieniami liczy się przede wszystkim ich działanie antybakteryjne i antywirusowe. Jak również to, że działają łagodząco, nawilżająco i osłaniająco na błony śluzowe. Kisiel lniany będzie działał na wielu poziomach, szybko przynosząc ulgę podrażnionemu gardłu.  Co warto dodać do kisielu lnianego, by wzmocnić jego działanie?  Tym przepisem podzielił się ze swoimi odbiorcami magister farmacji Marcin Korczyk, znany jako „Pan Tabletka”. W wersji podstawowej kisiel zawiera jedynie nasiona lnu i wodę. Nasiona można zarówno mielić, jak i gotować w całości (a później odsączać).  Nie martwcie się o zagęszczenie kisielu. Zgęstnieję on sam na skutek działania lnu. Dodatek w postaci mąki ziemniaczanej będzie zupełnie zbędny.  By wzmocnić działanie domowej mikstury, jak również uatrakcyjnić jej smak warto dodać sok i owoce. Najlepiej, jeżeli będzie to sok o właściwościach rozgrzewających, np. malinowy.  Działanie antybiotyczne i rozgrzewające wzmocnią również takie przyprawy jak imbir, cynamon, anyż i oczywiście goździki. Wybraną przyprawę wrzućcie na początku gotowania. Po przestudzeniu odwaru możecie z kolei dodać do niego łyżeczkę...

Działa antynowotworowo, a kosztuje grosze. Warto jeść go codziennie
Flickr
Newsy
Działają zbawiennie na organizm, a kosztują grosze. Te nasiona warto jeść codziennie w dowolnej postaci
Profilaktyka przeciwnowotworowa jest bardzo ważna. Należy się regularnie badać oraz wdrożyć do swojej diety produkty, które obniżą ryzyko rozwoju raka. Jeden z nich pewnie macie w swojej kuchni - powinniście codziennie go spożywać!

Coraz popularniejsze są produkty z tzw. grupy „superfoods”. To jedzenie, które jest najczęściej bardzo tanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości. Zalicza się do nich jarmuż, żurawinę, miód, dynię, a także… siemię lniane! Sprawdźcie, do czego można je wykorzystać i w jaki sposób wpływa ono na wasz organizm. Właściwości zdrowotne siemienia lnianego Siemię lniane ma postać małych, płaskich nasion lnu. Zalane wodą pęcznieją i tworzą charakterystyczny śluz, dlatego można się spotkać z określeniem „glutek” lub „kisiel z siemienia”. Co czyni siemię tak wyjątkowym? Okazuje się, że nasiona zawierają ogromne ilości błonnika – jedna łyżka zawiera go aż 3 gramy, co odpowiada 1/10 dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Z tego powodu siemię lniane jest bardzo polecane osobom mającym problemy z zaparciami, ponieważ regularne spożywanie nasion świetnie reguluje pracę układu pokarmowego. Jak siemię lniane działa na cholesterol i nowotwory Przeprowadzono badanie, w którym wybrana grupa osób przez pewien czas spożywała napój z dodatkiem siemienia lnianego. Okazało się, że poziom cholesterolu u tych osób znacznie się obniżył, a ich organizm wydalał więcej tłuszczu niż normalnie. W innym badaniu nasiona lnu zmniejszyły ciśnienie krwi u badanych. Siemię lniane zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów hormonozależnych, takich jak: Rak jajnika Rak piersi Rak jelita grubego Rak prostaty Wszystko dzięki zawartemu w nasionach kwasowi tłuszczowemu ALA. Ogranicza on rozwój guzów nowotworowych i komórek rakowych. Choć najczęściej nowotwory hormonozależne występują u kobiet, to mężczyźni również powinni włączyć do swojej diety siemię lniane, ponieważ są oni zagrożeni rakiem prostaty. Udowodniono, że siemię lniane bardzo mocno zwiększa uczucie sytości...

napój z siemienia lnianego i kefiru na jelita
Adobe Stock
Newsy
Ta prosta mikstura oczyści jelita ze złogów. Pijcie 2 razy dziennie, a po tygodniu zobaczycie super efekty
Niewielu ma świadomość, że nawet z pozoru zdrowe jedzenie zawiera toksyczne substancje. Na szczęście ludzki organizm jest przystosowany do ich skutecznego usuwania. Proces ten może jednak zostać zaburzony przez nadmiar pestycydów i konserwantów zawartych w niezdrowej żywności. Najlepiej więc wspomóc go miksturą z siemienia lnianego i kefiru.

Toksyny mogą stanowić poważne zagrożenie dla waszego zdrowia. Ich nadmiar prowadzi m.in. do zaburzenia pracy układu immunologicznego, a co za tym idzie, osłabienia odporności, częstych infekcji, problemów ze snem oraz bólów głowy.  Wspomniane substancje są również bezpośrednią przyczyną tycia, trądziku, wzdęć i zaparć. Warto więc wspomóc proces ich usuwania miksturą z siemienia lnianego i kefiru. Cenne właściwości siemienia lnianego Siemię lniane to przede wszystkim źródło cennego błonnika. Dzięki niemu nie tylko obniża się poziom glukozy i „złego” cholesterolu, ale również znikają zaparcia. Siemię lniane zawiera także mnóstwo lignanów, które mają bardzo pozytywny wpływ na ludzki układ krążenia – zmniejszają ryzyko pojawienia się choroby wieńcowej i miażdżycy, regulują pracę układu hormonalnego oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór piersi i jajników. Korzyści wynikające z picia kefiru Regularne picie kefiru pozytywnie wpływa m.in. na pracę układu pokarmowego – pomaga przywrócić naturalną florę w jelitach, złagodzić dolegliwości zespołu jelita drażliwego oraz wrzodów i wspomóc równowagę przyjaznych bakterii. Napojem można jednak nie tylko leczyć, ale również zapobiegać groźnym chorobom. Nie ulega więc wątpliwości, że mieszanka kefiru i siemienia lnianego wspaniale oczyści wasz organizm i przyniesie ulgę w różnego rodzaju dolegliwościach trawiennych. Przyrządzenie tej mikstury jest banalnie proste. Przepis na napój z siemienia lnianego Będziecie potrzebować: 1 łyżki siemienia lnianego 1 szklanki kefiru Przygotowanie: W małej miseczce umieśćcie siemię lniane, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 2 godziny. Po...

koktajl
Gotujmy.pl/Justyna92
Newsy
Ta domowa mikstura cudownie oczyści złogi z jelit. Pijcie ją codziennie przez 14 dni. Efekt murowany
Każdego dnia w jelitach gromadzą się wszelkiego rodzaju toksyny czy złogi, mogące mieć zły wpływ na stan zdrowia i samopoczucie. Zadbajcie o swój organizm, przygotowując pyszny koktajl, który pomoże uporać się wam z takimi przypadłościami.

Bardzo ważne jest oczyszczanie jelit z zalegających w nich złogów, a inaczej resztek produktów przemiany materii. Prowadzi do tego nieodpowiednia, źle zbilansowana dieta, a także niedobór płynów. Taka sytuacja może doprowadzić do zalegania resztek w organizmie, co w konsekwencji może doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia czy samopoczucia. Jak powinno dbać się o zdrowe jelita? Aby cały układ i narządy prawidłowo pracowały, należy o nie dbać. Podstawą jest zbilansowana dieta, przede wszystkim bogata w błonnik. Ważne jest również picie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. W tej kwestii zaleca się około dwóch litrów na osobę. W płyny zalicza się kawa, herbata, soki, zupy ale mimo wszystko najważniejsza jest woda, której powinno być najwięcej. Poza właściwym jadłospisem, należy także zwrócić uwagę na aktywność fizyczną. Jest ona niezbędnym czynnikiem zdrowego stylu życia. Domowy koktajl na oczyszczenie jelit  Zamiast wspomagać się aptecznymi suplementami, warto jest przygotować domowy napój na oczyszczenie jelit, z zalegających w nich złogów. Powinien on zawierać kilka kluczowych produktów, które spełnią swoje zadanie. Przede wszystkim powinien znaleźć się w nim składnik zawierający dużą dawkę błonnika. Idealnie w tej materii sprawdzi się siemię lniane, które ma pozytywny wpływ na trawienie. Młody jęczmień stymuluje metabolizm, przeciwdziała zaparciom, a co najważniejsze oczyszcza jelita. Cynamon ma działanie antybakteryjnie, co pomaga w terapii schorzeń układu pokarmowego.  Przepis na koktajl oczyszczający jelita ze szpinakiem Składniki: 250 ml wody mineralnej 3 daktyle 2 szklanki świeżego szpinaku 4 banany 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka młodego jęczmienia 1 łyżeczka probiotyku Wykonanie: Do kielicha blendera...