Danie wyszło wam za ostre? Dodajcie to warzywo, a uratujecie jego smak
Flickr
Newsy

Danie wyszło wam za ostre? Dodajcie to warzywo, a uratujecie jego smak

Czasami człowiek ma ochotę na coś bardziej pikantnego. Łatwo jednak przedobrzyć z przyprawami i sprawić, że wyśmienite, upragnione danie stanie się niezjadliwe. Sprawdźcie trik na szybkie złagodzenie smaku, bez dolewania wody. 

Kolorowe, pełne papryki leczo, pomidorowy sos arrabiata z dodatkiem chili, a także wiele zup szczodrze doprawionych pieprzem i czosnkiem... To wszystko potrafi nieprzyjemnie zaskoczyć swoją nadmierną ostrością.

Nie martwcie się, takie dania można uratować, dodając do nich warzywo, które stępi ostry pazur smakowy, a jednocześnie nie wpłynie destrukcyjnie na konsystencję obiadu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie przyprawy wpływają na ostrość dania? 

Pikantne dania mają wielu zwolenników. Jednak każdy z nas ma wewnętrzną barierę ostrości, której woli nie przekraczać. Na podsycanie „powera” w daniu wpływają różne przyprawy, dlatego warto dawkować je stopniowo, sprawdzając poziom pikantności:

  • czosnek
  • pieprz
  • papryka
  • imbir
  • chrzan
  • chrzan wasabi
  • papryczka chili

Co dodać do ostrej potrawy, by stała się bardziej delikatna? 

Gdy zorientujecie się, że wsypaliście do garnka przesadnie dużą ilość przypraw i wasz obiad zaczyna przypominać wielki, niekontrolowany pożar smakowy, to wówczas możecie sięgnąć po ziemniaka.

To warzywo ratuje nie tylko przesolone potrawy, lecz również zbyt pikantne. Aby pozbyć się nadmiernej ostrości, wystarczy wrzucić do gotującego się sosu lub zupy połówkę surowego kartofla i wyjąć ją dopiero pod koniec gotowania. Taki zabieg znacznie złagodzi smak dania, a wam pozwoli uniknąć kulinarnej wpadki. 

Zobacz także
jak złagodzić pieczenie w buzi

Zjedliście zbyt pikantne danie i pali was w gardle? Wystarczy jedna rzecz i będzie po kłopocie

Pikantne żeberka z takim sosem, że palce lizać. Oszalejecie na punkcie tego smaku

Pikantne żeberka zamarynowane tak, że palce lizać. Przed pieczeniem zróbcie z nimi jeszcze 1 rzecz

Inne sposoby na złagodzenie ostrości w potrawie 

Popularnym sposobem na zdjęcie ostrości jest dodanie do potrawy wody lub mleka. Należy jednak pamiętać o tym, że niesie to za sobą skutki w postaci rozrzedzonej konsystencji, którą trzeba odbudować na nowo. Możecie to zrobić, np. dogotowując warzywa i dodając różnego rodzaju zagęstniki. 

Stosunkowo dobrze sprawdza się również łagodzenie potrawy za pomocą śmietany, której delikatny smak przełamuje nadmierną pikantność. Kwaśny sok z cytryny to także skuteczny pomysł na zniwelowanie ostrych akcentów w daniu. W przypadku potraw doprawionych nadmiernie papryką zadziała z kolei przeciwwaga w postaci cukru.  

Źródło: stylzycia.radiozet.pl 

Ostry smak, papryczka chili
Pixabay/englishlikeanative
Newsy
Wyszło ci zbyt ostre danie? Spokojnie, dzięki tym prostym sposobom uratujesz je z łatwością
Każdemu zdarzają się kulinarne wpadki. Często bywa, że dosypujemy więcej przypraw niż byśmy chcieli. Jest na to sposób!

Gotowania można się nauczyć, ale każdemu, nawet najbardziej wytrawnemu kucharzowi, mogą przytrafić się potknięcia. O ile nie stracimy głowy i będziemy praktykować kilka prostych sztuczek, opanujemy sytuację szybciej niż się zaczęła. To aż takie proste! Słodki, słony Potrawy można zepsuć na kilka sposobów. Między innymi możemy danie przesolić lub dorzucić do ciasta za dużo cukru. Najgorzej, jeśli zmienimy jego smak w skali ostrości. Czasami wystarczy chwila nieuwagi, by do garnka wsypać zbyt dużo pikantnej przyprawy. Nie każdorazowo udaje się również w precyzyjny ocenić moc i pikanterię wybranego składnika. To może zdarzyć się każdemu. Produkty bywają też kapryśne, inaczej zachowują się podczas gotowania te świeże, inaczej te, które leżą w domowej spiżarce tygodniami. Stanowczo za ostro Ważne, by wiedzieć, jak poradzić sobie w podobnej sytuacji. Sposobów na uratowanie potraw jest co najmniej kilka. Coraz bardziej lubimy ostre potrawy. Jednak podczas ich gotowania zdarza nam się przesadzić. Często danie, które właśnie przyrządzaliśmy, ląduje do kosza. Niesłusznie! Na złagodzenie ostrego smaku działają pewne sprytne metody. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.  Listę podpowiedzi znajdziesz poniżej.   Dodawanie większej ilości składników. Ten sposób jest niezwykle skuteczny. Na pewno na desce do krojenia zostało kilka warzyw, które wykorzystujesz do zrobienia dania. Jeśli danie jest zbyt pikantne, dodaj więcej składników, chociażby warzyw, które złagodzą smak przypraw. Jeśli przesadnie przyprawiliśmy ryż lub makaron, dodajmy do sosu odrobinę pokrojonej w cienkie paski słodkiej papryki. Warzywo...

sposób na wykorzystanie pestek chili
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucacie ostre pestki chili? To błąd. O takim wykorzystaniu nasion jeszcze nie słyszeliście
Dietetycy są zgodni - papryczka chili stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych. Podczas gotowania produkt powinien być więc wykorzystywany do maksimum. Jeśli nie wiecie, co zrobić z zawartymi w niej pestkami, skorzystajcie z naszych rad – nadają się idealnie nie tylko na przyprawę!

Lecznicze właściwości papryczek chili odkryto już lata temu. To niewinnie wyglądające warzywo o pioruńsko ostrym smaku nie tylko chroni wasze serce, ale również minimalizuje ryzyko zachorowania na udar mózgu, pomaga w walce z rakiem, zapobiega bólom głowy i migrenom, a także chroni przed chorobami układu pokarmowego. Zastosowanie pestek z papryczek chili Fani ostrych potraw z powodzeniem włączają papryczki chili do swojej codziennej diety, zapominając jednak o tym, że ich pestki są równie cenne co samo warzywo. Aby ich nie marnować możecie między innymi wysiać je do doniczek i hodować w przydomowym ogródku lub nawet na balkonie. Na tym jednak nie koniec. Pestki z papryczek chili możecie również wysuszyć i przechowywać w słoiczku lub puszce. Dodane do potrawy sprawią, że ta w mgnieniu oka nabierze ostrości. Nie będziecie już potrzebować żadnych innych przypraw. A jeśli już o przyprawach mowa, znamy przepis na jedną taką. Do jej przyrządzenia potrzebujecie… papryczek chili wraz z pestkami. Przepis na przyprawę z pestek chili Będziecie potrzebować Papryczek chili wraz z pestkami Oliwy z oliwek Soli Przygotowanie Papryczki chili dokładnie umyjcie, a następnie umieśćcie w misce i wymieszajcie z oliwą. Tak przygotowane wyłóżcie luźno na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Papryczki pieczcie przez ok. 15 minut, w nagrzanym do 160 st. C piekarniku. Po upływie tego czasu wyciągnijcie warzywo z pieca i odstawcie do wystudzenia. Od wystudzonych papryczek oderwijcie ogonki. Tak przygotowane umieśćcie w misce wraz z solą i dokładnie zblendujcie. Miksturę umieśćcie na talerzu i suszcie przez kilka dni, a następnie przesypcie do pojemniczka na przyprawy. Gotowe! Źródło: gotujmy

Chrzan tarty
Adobe Stock
Newsy
Chrzan jest dla was za ostry? Mamy na to pewien sposób...
Tarty chrzan własnej roboty to doskonały naturalny dodatek, który potrafi nadać ostrości nawet najbardziej mdłemu daniu. Nie lubicie jego zanadto intensywnego smaku?

Mamy na to swój własny sposób. Czasem może się przecież zdarzyć tak, że na talerzu zrobi się wręcz za ostro. Ostrość chrzanu wyczuwalna jest zwłaszcza w domowych słoiczkach z tym warzywem. Własnoręcznie tarty chrzan to naturalne składniki i samo zdrowie, ale też potężna moc ostrości. Nie bez przyczyny większość producentów chrzanu próbuje w jakiś sposób złagodzić jego smak. Na półkach sklepowych nie brakuje chrzanu z dodatkiem… mleka w proszku. Zwróciliście uwagę na ten nietypowy składnik na słoiczkach z chrzanem? To właśnie ten dodatek sprawia, że chrzan ze sklepu jest nieco delikatniejszy w smaku. Chrzan „na mleku” Mleko w proszku odpowiada także za jego śnieżnobiałą barwę, nieco inną od tej, którą możemy zaobserwować po utarciu chrzanowego korzenia w domu. Rozwiązanie na złagodzenie domowego chrzanu nasuwa się samo. Jeśli jednak nie dysponujecie mlekiem w proszku, można zanurzyć korzeń chrzanu w mleku na jakiś czas. Taka „mleczna kąpiel” pozwoli zredukować ostrość warzywa i sprawi, że tarty chrzan stanie się bardziej znośny w smaku dla delikatniejszych podniebień. Efektem ubocznym użycia mleka w kontakcie z chrzanem, może być dla niektórych jego… mleczna barwa. Zwłaszcza wtedy, gdy planujecie przygotować tak zwaną ćwikłę. Buraczki wymieszane z chrzanem „na mleku”, będą miały mniej wyrazistą i intensywną czerwoną barwę. Nabiał redukuje ostrość Co ciekawe, mleko może pomóc także i po zjedzeniu ostrego dania, takiego jak np. kanapka posmarowana obficie tartym chrzanem. W takich wypadkach wypicie szklanki białego napoju lub nawet skosztowanie odrobiny słodkiej śmietanki, powinno przynieść ulgę. Wszystko to za sprawą tłuszczów zawartych w nabiale, które odpowiadają za obniżenie...

Leczo
grzej fot/Adobe Stock
Newsy
Czym przyprawić leczo z cukinii? 1 nieodpowiedni dodatek może zniweczyć cały wasz wysiłek
Leczo to proste, ale smaczne danie. Szkoda waszego wysiłku, by zepsuć je poprzez dodanie nieodpowiednich przypraw w nieodpowiednim momencie.

Sezon na cukinię zaraz wkroczy w swoją najbardziej intensywną fazę. Już  teraz w warzywniakach i na bazarach pojawiają się te pierwsze tegoroczne polskie warzywa. Warto z tego skorzystać i przyrządzić uwielbiane przez wszystkich leczo ! Czy do leczo daje się cukinię? Zatwardziali kulinarni konserwatyści tacy jak Robert Makłowicz, uważają, że nasza potrawka z cukinii, pomidorów, cebuli, kiełbasy i pomidorów nie ma prawa nazywać się mianem leczo . Nie warto sobie jednak zaprzątać tym głowy. Fachowcy są zdania, że polskie leczo w pewnym sensie bardziej przypomina francuskie ratatouille niż prawdziwe węgierskie danie. Tym niemniej polska wersja tej potrawy wcale nie ustępuje smakiem węgierskiemu odpowiednikowi. Warto dodać jeszcze, czym obie wersje tego dania się różnią. Chodzi oczywiście o cukinię, której Węgrzy nie zwykli dodawać do kociołka z leczo. Według słów Makłowicza, w środku powinny znaleźć się tylko papryka, cebula, czosnek pomidory, przyprawy i wytopiona słonina. Odłóżmy na bok wynurzenia słynnego podróżnika. Mając pod bokiem świeżutką cukinię aż szkoda nie wykorzystać jej do przygotowania pysznego dania, które można podawać jako osobny obiad lub jako dodatek do innych potraw. Czym doprawić leczo? Wiele gospodyń domowych zadaje sobie podczas przygotowania leczo jedno pytanie. Czym je przyprawić? W tym momencie warto jednak rzucić okiem, co na ten temat uważają specjaliści od leczo, czyli wspomniani Węgrzy. W oryginalnej wersji tej potrawy, kluczową przyprawą jest zawsze wędzona papryka w proszku. Ta przyprawa jest dostępna także w polskich sklepach, ale uważajcie, by nie pomylić jej ze zwykłą słodką papryką w proszku (ta może tylko uzupełnić smak potrawy). Różnica w smaku jest kolosalna! Kiedy już zaopatrzycie się w wędzoną paprykę w proszku, nie żałujcie jej, sypiąc ją do swojego...