
Kolorowe, pełne papryki leczo, pomidorowy sos arrabiata z dodatkiem chili, a także wiele zup szczodrze doprawionych pieprzem i czosnkiem... To wszystko potrafi nieprzyjemnie zaskoczyć swoją nadmierną ostrością.
Nie martwcie się, takie dania można uratować, dodając do nich warzywo, które stępi ostry pazur smakowy, a jednocześnie nie wpłynie destrukcyjnie na konsystencję obiadu.
Jakie przyprawy wpływają na ostrość dania?
Pikantne dania mają wielu zwolenników. Jednak każdy z nas ma wewnętrzną barierę ostrości, której woli nie przekraczać. Na podsycanie „powera” w daniu wpływają różne przyprawy, dlatego warto dawkować je stopniowo, sprawdzając poziom pikantności:
- czosnek
- pieprz
- papryka
- imbir
- chrzan
- chrzan wasabi
- papryczka chili
Co dodać do ostrej potrawy, by stała się bardziej delikatna?
Gdy zorientujecie się, że wsypaliście do garnka przesadnie dużą ilość przypraw i wasz obiad zaczyna przypominać wielki, niekontrolowany pożar smakowy, to wówczas możecie sięgnąć po ziemniaka.
To warzywo ratuje nie tylko przesolone potrawy, lecz również zbyt pikantne. Aby pozbyć się nadmiernej ostrości, wystarczy wrzucić do gotującego się sosu lub zupy połówkę surowego kartofla i wyjąć ją dopiero pod koniec gotowania. Taki zabieg znacznie złagodzi smak dania, a wam pozwoli uniknąć kulinarnej wpadki.
Inne sposoby na złagodzenie ostrości w potrawie
Popularnym sposobem na zdjęcie ostrości jest dodanie do potrawy wody lub mleka. Należy jednak pamiętać o tym, że niesie to za sobą skutki w postaci rozrzedzonej konsystencji, którą trzeba odbudować na nowo. Możecie to zrobić, np. dogotowując warzywa i dodając różnego rodzaju zagęstniki.
Stosunkowo dobrze sprawdza się również łagodzenie potrawy za pomocą śmietany, której delikatny smak przełamuje nadmierną pikantność. Kwaśny sok z cytryny to także skuteczny pomysł na zniwelowanie ostrych akcentów w daniu. W przypadku potraw doprawionych nadmiernie papryką zadziała z kolei przeciwwaga w postaci cukru.
Źródło: stylzycia.radiozet.pl