Leniwe
Wikimedia Commons/Przykuta
Newsy

Przepis na bajeczne kluski leniwe z masełkiem. Wystarczy, że dodacie do nich ten 1 składnik

Kluski leniwe to treściwe danie, które może zastąpić podwieczorek, deser lub drugie danie. Z tego przepisu wychodzą najlepsze. Już nigdy nie będziecie chcieli jeść innych leniwych.

Kluski leniwe smakują o każdej porze roku. Ich leniwa nazwa pasuje do dań, którym można poświęcić trochę czasu w leniwy weekend. 

Kluski leniwe najbardziej smakują z dodatkiem białego sera. Najlepiej podawać je z podsmażoną bułką tartą z masłem. Jeżeli lubicie, to możecie podawać je także z cynamonem lub odrobiną cukru.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluski leniwe z masełkiem

Przepis na kluski leniwe jest bardzo prosty i nie zajmie wam duo czasu. Do przygotowania leniwych będziecie potrzebować ok. 30 minut. Ten prosty i przyjemny przepis nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczą chęci i postępowanie zgodnie z przepisem.

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 50 dag tłustego sera białego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon (to nasz sekretny składnik, który zmienia smak potrawy)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
Zobacz także
https://newsy.gotujmy.pl/newsy/jasiek-kuron-podal-przepis-na-zelazne-kluski-jajek-sie-nie-dodaje-bo-i-po-co-skwitowala-fanka-7782-r1/

Jasiek Kuroń podał przepis na żelazne kluski. „Jajek się nie dodaje, bo i po co?" – skrytykowała go fanka

Lane kluski to nie tylko dodatek. Znacie galuszki? Spróbujcie ich w pełnej, obiadowej wersji SEO: Przepis na galuszki: pyszne marchewkowe kluski lane

Przepis na galuszki: pyszne marchewkowe kluski lane

Przygotowanie:

  1.  Zmielony biały ser wkładamy do miski.
  2. Oddzielamy żółtka od białek.
  3. Dodajemy żółtka i cukier do sera. Ucieramy wszystko razem. Powinniśmy uzyskać jednolitą konsystencję.
  4. W innej misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
  5. Pianę z jajek dodajemy do wcześniej utartej masy serowej. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką.
  6. Do tak przygotowanej masy dodajemy powoli przesianą mąkę. Najlepiej robić to stopniowo. Dodajemy część mąki, mieszamy ją i dodajemy kolejną. Jeżeli po dodaniu całej mąki masa będzie zbyt rzadka, należy dodać jeszcze odrobinę, aby ciasto samo odchodziło od miski.
  7. Z masy musimy zrobić teraz wałeczki o średnicy ok. 2,5 cm. Gdy będą gotowe, kroimy je na ukos.
  8. Pokrojone kluski wrzucamy do gotującej się wody. Leniwe są gotowe, gdy wypłyną na wierzch.
  9. Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i przekładamy  je na talerz.
  10. Teraz wystarczy już tylko dodać podsmażoną bułkę tartą z masłem i gotowe.

Jeżeli chcecie dodatkowo urozmaicić smak leniwych, to posypcie je odrobiną cukru i (lub) cynamonem. Jeżeli nie zjecie wszystkich klusków za jednym razem, to możecie je odgrzać następnego dnia na patelni z odrobiną masła. Będą równie smaczne, a jednak podane w inny sposób.

Źródło: Gotujmy.pl

Kluski leniwe
WWWiola/gotujmy.ol
Newsy
Jak zrobić mięciutkie kluski leniwe w 10 min?  Będziecie potrzebowali tylko 4 składników
Cała armia domowników do wykarmienia, a nie pozostało już zbyt wiele czasu? Zamiast lepić w nieskończoność pierogi, zróbmy kluski leniwe!

To nie przypadek sprawił, że to danie ma taką, a nie inną nazwę. Kluski leniwe to propozycja dla zapracowanych i zabieganych gospodyń. Składnikami przypominają pierogi ruskie, ale różnią się szybkością wykonania. A więc w sam raz dla leniuchów! Nie wymagają dużo pracy, a smakują bardzo dobrze. W odróżnieniu od pierogów nie potrzebujemy do ich wykonania ziemniaków, a jedynie ser biały i mąkę z dodatkiem jajka. Kluski leniwe przypominają nieco kształtem kopytka i w niektórych rejonach naszego kraju są nazywane po prostu kopytkami z serem. W jeszcze innych miejscach w Polsce, kluski nazywane są także leniwymi pierogami. Z czym podać kluski leniwe? Podobnie jak kopytka, kluski leniwe można podawać zarówno ze skwarkami, z masłem, jak również w towarzystwie jakiegoś mięsnego dania i surówki. Nie brakuje też zwolenników leniwych na słodko. Tak czy siak, zawsze zdadzą egzamin na ocenę celującą! Jak sprawić, by kluski leniwe nie były za twarde i żeby rozpływały się w ustach? Ważne byśmy nie przesadzili z ilością dodawanej mąki, a także z czasem wyrabiania ciasta – wtedy mogą być nie do przełknięcia! Przepis na kluski leniwe Składniki: 25 dag twarogu tłustego 1 jajko 5 dag mąki pszennej sól Przygotowanie: Jeżeli nie chcemy, by w naszych kluskach bardzo wyraźne były białe oczka (małe kawałki twarogu), warto przepuścić ser przez maszynkę do mięsa, praskę do ziemniaków albo przynajmniej utłuc go nieco widelcem. Do twarogu dodajemy rozbite jajko i sól do smaku (opcja dla perfekcjonistów z zapasem wolnego czasu: by nasze leniwe były jeszcze delikatniejsze, możemy rozdzielić białko od żółtka, ubić je na pianę, a następnie oddzielnie dodać obydwie części do masy serowej).PotrzPo Dodajemy stopniowo...

kluski leniwe
Adobe Stock
Newsy
Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy
Nazwa klusek leniwych nie wzięła się z przypadku. To danie wręcz stworzone dla leniuszków i oczywiście tych bardziej zabieganych.

W telegraficznym skrócie – niemal te same składniki co na pierogi, za to o wiele mniej pracy. A do tego doskonały smak.  Do ich przygotowania potrzebny jest ser biały i mąka, a także jajko. Kluski leniwe odrobinę przypominają także popularne kopytka. Chodzi tutaj głównie o kształt – leniwe także wykraja się nożem z podłużnego warkocza. Kopytka zawierają jednak gotowane ziemniaki, a kluski z dodatkiem ziemniaków rzadziej je się na słodko. Leniwe są wręcz stworzone do smakowych wariacji. Świetnie sprawdzą się także okraszone skwarkami z cebulką. Co zrobić, aby kluski leniwe były miękkie? Kluski leniwe robi się bardzo łatwo, ale trzeba mimo wszystko pamiętać o kliku rzeczach. Dlatego, zanim przejdziemy do podania przepisu, jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Aby kluski nie wyszły wam za twarde, broń Boże nie dodawajcie do nich zbyt dużo mąki . To właśnie w miękkości i puszystości leniwych leży ich cała wspaniałość. Za to kochają je i duzi i mali. Przepis na kluski leniwe Składniki: opakowanie twarogu tłustego (ok. 25 dag) 1 jajko ok. 5 dag mąki pszennej (kilka łyżek) sól Przygotowanie: Utłuczcie ser biały widelcem na dość gładką masę. Możecie użyć do tego maszynki. Dodajcie do sera jajko i sól, dobrze wymieszajcie. Stopniowo dodawajcie do sera jajka i mąkę pszenną tak, by powstało z tego wszystkiego gładkie, elastyczne ciasto. Wyłóżcie ciasto z miski na stolnicę oprószoną mąką i uformujcie podłużne warkocze. Wykrawajcie z warkoczy kluski o kształcie przypominającym kopytka. Gotujcie we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 min. do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Możecie podawać je na słodko lub na słono, w zależności od upodobań. Pewnie wiele osób się z nami zgodzi, że najlepiej smakują z bułką...

Przepis na kluski kładzione na słodko z jabłkami. Pyszne jak u babci
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kluski kładzione na słodko z jabłkami. Pyszne jak u babci
Kluski kładzione na słodko z jabłkami to przepis na łatwe w przygotowaniu danie jak od babci. Kluski kładzione to dobry sposób na szybki obiad lub kolację z tego, co jest w domu. Wystarczą mąka i jajka, żeby wyczarować coś pysznego.

Kluski kładzione na słodko, kluseczki lane do zupy albo kluski leniwe i żelazne zwane także niekiedy kluskami szarymi – pamiętacie tego typu dania serwowane wam przez wasze babcie? Obiad, podwieczorek, deser czy kolacja – pyszne, babcine dania mączne zdają egzamin o każdej porze dnia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ruszyć w sentymentalną podróż do przeszłości i przygotować je samemu. Proste składniki, niewiele pracy i naprawdę tani koszt. Te kluski kładzione z jabłkami pokocha wasza cała rodzina! Przepis na kluski kładzione na słodko z jabłkami Składniki: 3-4 jabłka 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1 szklanka mąki Szczypta soli Jak zrobić kluski lane na słodko? Zacznijcie od przygotowania musu jabłkowego. Jabłka obierzcie ze skorki, zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach. Do miski wbijcie jajka, dodajcie cukier i ubijcie mikserem na gładką masę. Do środka dodajcie starte jabłka i mąkę. Wymieszajcie całość razem do powstania zwartego, gęstego ciasta. Zagotujcie w dużym garnku wodę z odrobiną soli. Łyżką nabierajcie porcję ciasta i kładźcie na gotujący się wrzątek. Za każdym razem po położeniu jednego kluska, moczcie łyżkę we wrzątku, by uniemożliwić przyklejanie się do niej ciasta. Gotujcie kluski 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawajcie na ciepło np. z podsmażoną bułką tartą na maśle lub ze śmietanką i cynamonem. Smacznego! Źródło przepisu: gotujmy.pl Jeżeli macie ochotę na jeszcze inne kluski, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na mięciutkie kluski śląskie z pysznym sosem pieczeniowym. Dla fanów kuchni regionalnej mamy z kolei wyśmienity przepis na prawdziwy poznański przysmak, czyli kluski szagówki. Czytaj także: Lane kluski z tego przepisu zawsze wychodzą i smakują obłędnie. Dodajcie je...

Jaki twaróg do leniwych? Tak szybkich i puszystych słodkich klusek jeszcze nie jedliście!
Adobe Stock
Newsy
Jaki twaróg do leniwych? Tak szybkich i puszystych słodkich klusek jeszcze nie jedliście!
Kluski leniwe, polane masełkiem lub bułką tartą podsmażoną na maśle, to najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Zróbcie je tak jak pamiętacie – idealnie!

Te bardzo szybkie, słodkie, serowe kluski, to danie, które poprawia nastrój, a do tego można je zrobić w parę minut. Warto użyć do nich właściwych składników. W przypadku leniwych, najważniejszym  jest twaróg, jaki wybrać? Jakiego twarogu używać do leniwych? Innego sera używacie do sernika, innego do leniwych. A jeszcze inny sprawdzi się na kanapkach, posypanych szczypiorkiem i solą. Ser biały może mieć różną twardość i konsystencję i to właśnie ona decyduje o tym, którego warto użyć do pierogów z serem i leniwych. O ile twaróg na sernik powinien być gładko zmielony i półpłynny, a ten który kroimy w plastrach na kanapki, dobrze jeśli test twardy i nie rozkrusza się podczas krojenia. To twaróg na leniwe powinien mieścić się pomiędzy tymi dwoma skrajnościami: półpłynnym i zwartym. Wybierajcie maślany w smaku, puszysty i miękki. Możecie użyć półtłustego lub tłustego. Chudy będzie za suchy. Gdy już wybierzecie właściwy, delikatny, miękki twaróg, zanim pokruszycie go i dodacie do mąki, pamiętajcie o przesianiu mąki przez sito. Dzięki temu napowietrzycie ją i w połączeniu z dobrej jakości serem, wyjdą wam idealne, puszyste, słodkie kluski, jakich jeszcze nie jedliście. Co eksperci mówią o twarogu do leniwych? Blogerka Aniagotuje.pl proponuje, żeby do leniwych użyć twarogu półtłustego lub tłustego w kostce, typu krajanka. I ostrzega, żeby nie używać mielonego twarogu przeznaczonego na serniki, sprzedawanego w wiaderku. Ten twaróg nie jest tak twardy, jak sery sprzedawane w kostce. Z kolei Katarzyna Bosacka z programu „Wiem co jem, wiem co kupuję" używa do leniwych dobrego sera twarogowego, półtłustego. Przy okazji zdradza cały przepis na swoje wyśmienite słodkie kluski,...