Kluski leniwe smakują o każdej porze roku. Ich leniwa nazwa pasuje do dań, którym można poświęcić trochę czasu w leniwy weekend. 

Kluski leniwe najbardziej smakują z dodatkiem białego sera. Najlepiej podawać je z podsmażoną bułką tartą z masłem. Jeżeli lubicie, to możecie podawać je także z cynamonem lub odrobiną cukru.

Przepis na kluski leniwe z masełkiem

Przepis na kluski leniwe jest bardzo prosty i nie zajmie wam duo czasu. Do przygotowania leniwych będziecie potrzebować ok. 30 minut. Ten prosty i przyjemny przepis nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczą chęci i postępowanie zgodnie z przepisem.

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 50 dag tłustego sera białego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon (to nasz sekretny składnik, który zmienia smak potrawy)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól

Przygotowanie:

  1.  Zmielony biały ser wkładamy do miski.
  2. Oddzielamy żółtka od białek.
  3. Dodajemy żółtka i cukier do sera. Ucieramy wszystko razem. Powinniśmy uzyskać jednolitą konsystencję.
  4. W innej misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
  5. Pianę z jajek dodajemy do wcześniej utartej masy serowej. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką.
  6. Do tak przygotowanej masy dodajemy powoli przesianą mąkę. Najlepiej robić to stopniowo. Dodajemy część mąki, mieszamy ją i dodajemy kolejną. Jeżeli po dodaniu całej mąki masa będzie zbyt rzadka, należy dodać jeszcze odrobinę, aby ciasto samo odchodziło od miski.
  7. Z masy musimy zrobić teraz wałeczki o średnicy ok. 2,5 cm. Gdy będą gotowe, kroimy je na ukos.
  8. Pokrojone kluski wrzucamy do gotującej się wody. Leniwe są gotowe, gdy wypłyną na wierzch.
  9. Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i przekładamy  je na talerz.
  10. Teraz wystarczy już tylko dodać podsmażoną bułkę tartą z masłem i gotowe.

Jeżeli chcecie dodatkowo urozmaicić smak leniwych, to posypcie je odrobiną cukru i (lub) cynamonem. Jeżeli nie zjecie wszystkich klusków za jednym razem, to możecie je odgrzać następnego dnia na patelni z odrobiną masła. Będą równie smaczne, a jednak podane w inny sposób.

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl