Leniwe
Wikimedia Commons/Przykuta
Newsy

Przepis na bajeczne kluski leniwe z masełkiem. Wystarczy, że dodacie do nich ten 1 składnik

Kluski leniwe to treściwe danie, które może zastąpić podwieczorek, deser lub drugie danie. Z tego przepisu wychodzą najlepsze. Już nigdy nie będziecie chcieli jeść innych leniwych.

Kluski leniwe smakują o każdej porze roku. Ich leniwa nazwa pasuje do dań, którym można poświęcić trochę czasu w leniwy weekend. 

Kluski leniwe najbardziej smakują z dodatkiem białego sera. Najlepiej podawać je z podsmażoną bułką tartą z masłem. Jeżeli lubicie, to możecie podawać je także z cynamonem lub odrobiną cukru.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluski leniwe z masełkiem

Przepis na kluski leniwe jest bardzo prosty i nie zajmie wam duo czasu. Do przygotowania leniwych będziecie potrzebować ok. 30 minut. Ten prosty i przyjemny przepis nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczą chęci i postępowanie zgodnie z przepisem.

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 50 dag tłustego sera białego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon (to nasz sekretny składnik, który zmienia smak potrawy)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
Zobacz także
https://newsy.gotujmy.pl/newsy/jasiek-kuron-podal-przepis-na-zelazne-kluski-jajek-sie-nie-dodaje-bo-i-po-co-skwitowala-fanka-7782-r1/

Jasiek Kuroń podał przepis na żelazne kluski. „Jajek się nie dodaje, bo i po co?" – skrytykowała go fanka

Lane kluski to nie tylko dodatek. Znacie galuszki? Spróbujcie ich w pełnej, obiadowej wersji SEO: Przepis na galuszki: pyszne marchewkowe kluski lane

Przepis na galuszki: pyszne marchewkowe kluski lane

Przygotowanie:

  1.  Zmielony biały ser wkładamy do miski.
  2. Oddzielamy żółtka od białek.
  3. Dodajemy żółtka i cukier do sera. Ucieramy wszystko razem. Powinniśmy uzyskać jednolitą konsystencję.
  4. W innej misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
  5. Pianę z jajek dodajemy do wcześniej utartej masy serowej. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką.
  6. Do tak przygotowanej masy dodajemy powoli przesianą mąkę. Najlepiej robić to stopniowo. Dodajemy część mąki, mieszamy ją i dodajemy kolejną. Jeżeli po dodaniu całej mąki masa będzie zbyt rzadka, należy dodać jeszcze odrobinę, aby ciasto samo odchodziło od miski.
  7. Z masy musimy zrobić teraz wałeczki o średnicy ok. 2,5 cm. Gdy będą gotowe, kroimy je na ukos.
  8. Pokrojone kluski wrzucamy do gotującej się wody. Leniwe są gotowe, gdy wypłyną na wierzch.
  9. Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i przekładamy  je na talerz.
  10. Teraz wystarczy już tylko dodać podsmażoną bułkę tartą z masłem i gotowe.

Jeżeli chcecie dodatkowo urozmaicić smak leniwych, to posypcie je odrobiną cukru i (lub) cynamonem. Jeżeli nie zjecie wszystkich klusków za jednym razem, to możecie je odgrzać następnego dnia na patelni z odrobiną masła. Będą równie smaczne, a jednak podane w inny sposób.

Źródło: Gotujmy.pl

Piernik
gotujmy.pl/luna
Newsy
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 

Nie ma wspanialszego ciasta na święta. Pachnący miodem i przyprawami korzennymi piernik. Z bakaliami i suszonymi śliwkami. Pysznie miękki i aromatyczny, z polewą czekoladową. Przy jego pieczeniu zapach rozchodzi się po całym domu, kusząc wszystkich domowników. Dzięki niemu czuć magię świat.  Staropolski piernik  Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. W Polsce pojawił się już w połowie XVIII wieku i był symbolem majętności. Dziś piernik i pierniczki o pięknych wzorach kojarzą się właśnie ze świętami Bożego Narodzenia.  Wystarczy trochę czasu i serca By upiec wyśmienity piernik na święta nie potrzeba wielkich umiejętności. Wystarczy trochę czasu i serca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ogromnym plusem piernika jest to, że długo utrzymuje świeżość i z każdym kolejnym dniem jego smak jest coraz lepszy. Dlatego warto zrobić go 5 dni przed świętami. Niebezpieczne może być jedynie to, że może zostać zjedzony.    Do zrobienia piernika z bakaliami będziesz potrzebować:  Składniki na ciasto: 35 dag mąki pszennej 3 jajka 12 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao  1 łyżka przyprawy do piernika  15 dag cukru brązowego 20 dag miodu  3 dag suszonych śliwek 2 dag rodzynek 5 dag orzechów włoskich Składniki na polewę czekoladową: 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżeczka oleju 4 dag masła Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem i olejem roztopić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać.  Przygotowanie piernika: Oddzielamy żółtka od białek. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki a śliwki kroimy w małe paski. Przesianą mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao i...

Sernik na zimno
dusiowa/Adobe Stock
Newsy
Zwyczajnie ciasto a jak smakuje. Obłędnie pyszny sernik na zimno rozpływający się w ustach
Z natury jesteśmy chyba nieco leniwi. Kiedy słyszymy hasło „sernik na zimno”, od razu zapala się nam lampka: „z torebki”. Ten z naszego przepisu będzie nieco inny.

Sernik na zimno to fenomenalny deser na wszelkiego rodzaju bale, urodziny, imieniny, a także jako zwykłe niedzielne ciasto do kawy i herbaty. Zamiast przygotowywać to ciasto po raz kolejny z tak zwanego gotowca, wybierzmy bardziej naturalne składniki. Chodzi nam oczywiście o użycie zwykłego białego sera. Wybierzmy nasz ulubiony twaróg (chudy, tłusty lub półtłusty) i użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik na zimno był odpowiednio gładki i puszysty, trzeba będzie zmielić ser niestety przynajmniej trzy razy. Opcją pośrednią między typowym, sklepowym sernikiem na zimno, a wersją najbardziej pracochłonną (ale za to najsmaczniejszą) jest wykorzystanie gotowego twarogu sernikowego. Chodzi nam o typowy ser w wiaderku, jakich wiele na półkach sklepowych. Można go użyć, ale uwierzcie nam – ser zmielony w swoim domu to gwarancja najlepszego smaku. Oto nasz przepis na obłędnie pyszny sernik na zimno: Składniki: Ok. 1 kg sera białego twarogowego (opcjonalnie – 1 kg twarogu sernikowego z „wiaderka” 1 paczka biszkoptów – 10 dag (jeżeli mamy czas, warto pokusić się o upieczenie własnych biszkoptów) 0,5 kg mrożonych malin lub truskawek (mrożone oczywiście tylko poza sezonem) 1 galaretka w czerwonym kolorze 2 łyżki żelatyny 15 dag tłustej śmietany (ponad 30% tłuszczu) 2 łyżki cukru waniliowego Pół szklanki cukru pudru Przygotowanie: Jeżeli używamy twarogu, mielimy go przynajmniej trzykrotnie. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i ubitą na pianę śmietankę. Galaretkę przygotowujemy używając 50 ml wody mniej niż na opakowaniu (nasza powinna być gęstsza). Przygotowujemy truskawki. Rozrabiamy żelatynę, a następnie stopniowo mieszamy ją z masą sernikową. W okrągłej formie wykładamy dokładnie biszkopty, które posłużą nam za spód...

Kokosanki
Gotujmy.pl/WnilioweImprowizacj
Newsy
Klasyczne kokosanki w nowym wydaniu. Dodaj do nich ten owoc, a będą smakować obłędnie
Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi? Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie. Po prostu pycha!

Kokosanki to ten rodzaj ciastek, którego nie musimy pałaszować od razu. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymają świeżość przez parę dni. Najlepiej smakują do kawy z mlekiem i cynamonem. Bogate źródło białka Popularne wiórki kokosowe są bogate w białko, dlatego często sięgają po nie wegetarianie. Oprócz żelaza znajdziemy w nich takie pierwiastki jak: miedź, magnez, kwas foliowy, wapń oraz witamy B i E. Zawarte w nich trójglicerydy średniołańcuchowe, czyli zdrowe tłuszcze, przyspieszają tempo metabolizmu. Dlatego, mimo że są kaloryczne, mogą przynieść korzyści tym, którzy chcą schudnąć. Mają także dobroczynny wpływ na układ naczyniowo-sercowy. W 100 g wiórków znajdziemy aż 3,3 mg żelaza. Zazwyczaj wiórki lub płatki kokosowe stosujemy do ciast, owsianki czy porannego koktajlu. Zawierają witaminy C i E, które wzmacniają odporność naszego organizmu, a także pozytywnie wpływają na kondycję zdrowia skóry. Miąższ kokosa to także witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na kondycję układu nerwowego. Wiórki są ponadto bardzo dobrym źródłem potasu.  Aromatyczne wiórki Wiórki kokosowe mają specyficzny, bardzo przyjemny zapach i delikatną konsystencję. Dzięki nim i jednemu, nietypowemu składnikowi możemy odtworzyć deser sprzed lat. Mowa o pysznych ciasteczkach kokosowych. Kto ich nie lubi? Te z przepisu poniżej mają prawdziwie obłędny smak. Składniki: 4-5 białek pół szklanki cukru pudru 70 g masła 100 g wiórków kokosowych 1 spora gruszka 3-4 łyżki mąki orkiszowej 2-3 łyżki płatków owsianych Sposób przygotowania: Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy porcjami...

sernik z białą czekoladą
justyna92/gotujmy.pl
Newsy
Fantastyczny i bajecznie puszysty sernik z białą czekoladą. Nie ma nic lepszego. Goście oszaleją
Sernik kochają wszyscy Polacy. Sekretem stanowiącym o smaku tego ciasta jest oczywiście ser. Jeżeli dodamy do ciasta także sporo dobrej białej czekolady, osiągniemy ciekawy efekt.

W każdej polskiej rodzinie panują inne zwyczaje jeśli chodzi o pieczenie serników. Jedni ponad wszystko uwielbiają tradycyjny sernik wiedeński bez spodu. Inni nie wyobrażają sobie sernika bez rodzynek. W niektórych domach najchętniej jada się serniki na zimno. Z kolei jeszcze inni wolą sernik z tak zwaną rosą. Wszystkie te ciasta mogą smakować doskonale. Kluczem jest jednak wykorzystanie do ich upieczenia dobrego twarogu. W dzisiejszych czasach powszechne stały się twarogi sernikowe „z wiaderka”. Są wygodne, dość tanie, a czas pieczenia ciasta skraca się o ładnych kilkadziesiąt minut. Nie tędy jednak droga… W tym przypadku pozostaniemy wierni kulinarnej tradycji. Zamiast inwestować w gotowy półprodukt, poświęćmy trochę czasu na przygotowanie twarogu na swój własny sposób. Taki właśnie ser będzie najbardziej odpowiedni do naszego puszystego sernika z białą czekoladą , który dzisiaj wam polecamy. To w końcu co z tym serem? Wybierzmy zwykły twaróg. Postarajmy się o nasz ulubiony biały ser, najlepiej taki, który jest słodkawy w smaku i ma sporo tłuszczu. Lepiej nie korzystajmy więc z twarogu chudego. Kiedy zaopatrzymy się w kilogram sera białego, użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik był odpowiednio gładki, trzeba będzie zmielić ser przynajmniej trzy razy. A teraz czasu już na przepis na sernik z białą czekoladą . Składniki: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty) Paczka herbatników lub ciastek owsianych na spód 10 dag masła lub margaryny 5 jajek 30 dag białej czekolady (3 tradycyjne, 100 gramowe opakowania) Cukier waniliowy Budyń waniliowy Opcjonalnie 15-20 dag cukru Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu. Ciastka kruszymy drobno i mieszamy z roztopionym tłuszczem. Wylewamy ciasteczkową masę do okrągłej tortownicy....