Kluski leniwe smakują o każdej porze roku. Ich leniwa nazwa pasuje do dań, którym można poświęcić trochę czasu w leniwy weekend.
Kluski leniwe najbardziej smakują z dodatkiem białego sera. Najlepiej podawać je z podsmażoną bułką tartą z masłem. Jeżeli lubicie, to możecie podawać je także z cynamonem lub odrobiną cukru.
Przepis na kluski leniwe z masełkiem
Przepis na kluski leniwe jest bardzo prosty i nie zajmie wam duo czasu. Do przygotowania leniwych będziecie potrzebować ok. 30 minut. Ten prosty i przyjemny przepis nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczą chęci i postępowanie zgodnie z przepisem.
Składniki:
- 20 dag mąki pszennej
- 12 dag masła
- 50 dag tłustego sera białego
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- cynamon (to nasz sekretny składnik, który zmienia smak potrawy)
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
Przygotowanie:
- Zmielony biały ser wkładamy do miski.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Dodajemy żółtka i cukier do sera. Ucieramy wszystko razem. Powinniśmy uzyskać jednolitą konsystencję.
- W innej misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
- Pianę z jajek dodajemy do wcześniej utartej masy serowej. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką.
- Do tak przygotowanej masy dodajemy powoli przesianą mąkę. Najlepiej robić to stopniowo. Dodajemy część mąki, mieszamy ją i dodajemy kolejną. Jeżeli po dodaniu całej mąki masa będzie zbyt rzadka, należy dodać jeszcze odrobinę, aby ciasto samo odchodziło od miski.
- Z masy musimy zrobić teraz wałeczki o średnicy ok. 2,5 cm. Gdy będą gotowe, kroimy je na ukos.
- Pokrojone kluski wrzucamy do gotującej się wody. Leniwe są gotowe, gdy wypłyną na wierzch.
- Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i przekładamy je na talerz.
- Teraz wystarczy już tylko dodać podsmażoną bułkę tartą z masłem i gotowe.
Jeżeli chcecie dodatkowo urozmaicić smak leniwych, to posypcie je odrobiną cukru i (lub) cynamonem. Jeżeli nie zjecie wszystkich klusków za jednym razem, to możecie je odgrzać następnego dnia na patelni z odrobiną masła. Będą równie smaczne, a jednak podane w inny sposób.
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl