beata tyszkiewicz dieta
ONS
Newsy

Dama polskiego kina Beata Tyszkiewicz zdradziła jakie warzywo lubi jeść. To dzięki niemu świetnie się czuje i wygląda

Czy to sposób na świetny wygląd i samopoczucie po osiemdziesiątce? Sprawdźcie, jakie jest ulubione warzywo Beaty Tyszkiewicz!

Beacie Tyszkiewicz nie można odmówić klasy i szyku. Aktorka zawsze była bardzo elegancką kobietą, która dobrze wie jak o siebie zadbać i podkreślić własne atuty. Znana jest z tego, że ma swoje zdanie, którego nie zmieni. Była wielokrotnie krytykowana za uzależnienie od papierosów, z którym się szczególnie nie kryła. Zasłynęła kiedyś słowami „Dama pije, pali i przeklina”. Jednak po tym, jak kilka lat temu aktorka przeszła zawał serca, musiała pożegnać się z nałogiem. Lekarze zalecili jej całkowite odstawienie papierosów, ponieważ dalsze palenie mogłoby spowodować drugi zawał. Rzucenie palenia to nie jedyna zdrowa zmiana w stylu życia Beaty Tyszkiewicz!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób Beaty Tyszkiewicz na świetny wygląd

Aktorka wyznała, że zaczęła zwracać uwagę na to, jak się odżywia. Nigdy szczególnie się nie przejadała, ale teraz  pilnuje, by w jej diecie znalazło się dużo warzyw. Najbardziej lubi szpinak i seler, które chętnie dodaje do sałatek. Nie zrezygnowała całkiem z jedzenia mięsa, ale je ograniczyła i przyrządza coś mięsnego góra dwa razy w tygodniu.

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

schabowe jak zrobić

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Przepis na sałatkę ze szpinakiem, selerem i awokado

Chcecie wyglądać w wieku 82 lat tak dobrze, jak Beata Tyszkiewicz? Warto zainspirować się dietą aktorki i spróbować jej ulubionej sałatki ze szpinakiem i selerem. Dodatek awokado sprawi, że danie będzie bardziej sycące.

Do przygotowania sałatki będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 3 garści świeżego szpinaku
  • Pół awokado
  • Pół świeżego ogórka
  • 2 łodygi liści selera naciowego
  • 2 łyżki sezamu
  • Świeży koperek

I do sosu:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 garść szpinaku
  • 3 łodyżki koperku
  • Pół łyżeczki miodu
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Do niewielkiej miseczki wsypcie wszystkie składniki na sos i zblendujcie. Doprawcie solą i pieprzem i wymieszajcie.
  2. Szpinak umyjcie, a ogórka pokrójcie w plasterki. Łodygi selera pokrójcie na wąskie kawałeczki i posiekajcie liście. Awokado obierzcie i pokrójcie w kostkę.
  3. Na suchej patelni uprażcie sezam.
  4. Na środku talerza ułóżcie szpinak, przekładany awokado i kawałkami selera. Dookoła połóżcie plastry ogórka. Całość polejcie sosem i posypcie sezamem. Smacznego!
koktajl owocowo-warzywny przepis
Adobe Stock
Newsy
Chcecie schudnąć i pozbyć się toksyn? Pijcie szklankę tego płynu codziennie rano
Jeśli od pewnego czasu staracie się zgubić zbędne kilogramy, ale wciąż wam nie wychodzi, spróbujcie włączyć do swojej codziennej diety ten zdrowy, warzywno-owocowy koktajl. Napój oprócz tego, że korzystnie wpłynie na waszą sylwetkę, to również oczyści organizm ze szkodliwych z toksyn.

Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce to źródło wielu cennych składników i wartości odżywczych. Włączone do codziennej diety służą nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.  Bowiem produkty przyczyniają się między innymi do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego, ale także wspomagają usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn oraz odchudzanie. Specjaliści twierdzą, że codzienną dawkę warzyw i owoców najlepiej jest spożywać w formie zdrowych koktajli. Ten sposób sprawia, że organizm zdecydowanie szybciej przyswaja cenne składniki oraz łatwiej trawi produkty.  Należy również pamiętać, że o wiele łatwiej jest wypić jeden sok niż zjeść w ciągu jednego dnia mnóstwo różnych warzyw. Dlatego mamy dla was propozycję nie do odrzucenia. Ten koktajl z pewnością wam zasmakuje! Przepis na koktajl owocowo-warzywny Będziecie potrzebować 1 świeżego ogórka 1 łodygę selera 1 jabłko 2 szklanki szpinaku 1 cytrynę Przygotowanie Świeżego ogórka umyjcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie na kilka mniejszych części. Jabłko umyjcie, obierzcie ze skóry i usuńcie gniazda nasienne oraz pestki. Selera i liście szpinaku przepłuczcie pod bieżącą wodą. Tak przygotowane składniki umieśćcie w sokowirówce jeden po drugim.  Jeśli powstały sok jest według was zbyt gęsty możecie dolać do niego niewielką ilość wody lub dorzucić kilka kostek lodu. Na sam koniec do koktajlu dodajcie świeżo wyciśnięty z cytryny. Całość dokładnie zamieszajcie. Gotowe!

melania trump dieta
AdobeStock
Gwiazdy
Jak wygląda codzienny jadłospis Melanii Trump? Była Pierwsza Dama wykłada karty na stół!
Ma 50 lat i wygląda świetnie! Jak ona to robi? Sprawdźcie sekrety Melanii Trump na doskonałą figurę i promienną cerę!

Melania Trump znana jest z nienagannej sylwetki, pięknej cery i świetnego gustu oraz oczywiście tego, że jest żoną ustępującego prezydenta USA. Przeczytajcie, jak ona to robi, że zawsze tak dobrze wygląda! Dużo owoców! Melania przyznaje się, że ma słabość do owoców. Je nawet kilka sztuk dziennie! Jej ulubione śniadanie to talerz pełen malin, borówek i innych jagód w towarzystwie pokrojonego w plastry ananasa i banana. Bardzo lubi także owocowe koktajle pełne witamin. Dieta pełna warzyw Była Pierwsza Dama USA je naprawdę dużo warzyw. W mediach społecznościowych często dzieli się zdjęciami swoich posiłków – można tam zobaczyć warzywne sałatki składające się ze szpinaku, rzodkiewek, awokado i innych roślin. Poza sałatkami, Melania pije też dużo soków warzywnych! Jej ulubiony składa się z selera, jarmużu i marchwi. Coca-Cola? Tak, ale… tylko ze szklanych butelek Podobnie jak jej mąż, Melania przepada za Colą zero. Jednak zastrzega, że pije ją jedynie ze szklanych butelek. Zdaniem pani Trump, plastikowe opakowania zmieniają smak napoju, dlatego ona sama od lat pije Coca-Colę, wodę i soki tylko ze szklanych butelek! Żadnych słodyczy Raczej nikogo nie zdziwi fakt, że Melania nie je słodyczy. W końcu przez wiele lat była modelką! Mimo to potrafi zachować umiar w diecie. Wyznaje, że nie jest bardzo ortodoksyjna jeśli chodzi o słodycze i przekąski i czasami zdarzy się jej zjeść kawałek czekolady jeśli ma na to ochotę, chociaż chętniej sięga po owoce. Fast food? Donald Trump jest prawdziwym Amerykaninem – uwielbia burgery, steki i pizzę. Na wszystkie wyjazdy służbowe zamawia jedzenie z McDonald’s i Coca-Colę. Jak więc dogaduje się z Melanią, która jest wielką przeciwniczką fast foodów? To pozostanie chyba dla nas zagadką...   Źródło:...

przeziębienie domowe sposoby
AdobeStock
Przepisy
Wypij to NA CZCZO, a choroba cię nie dopadnie! Składniki masz w lodówce!
Przyszła jesień i czujesz się osłabiona? Wypróbuj ten przepis na prawdziwą bombę witaminową - domowy sok na wzmocnienie odporności!

Jesienna aura nas nie rozpieszcza. Zimno, wilgotno i ponuro – ten czas to prawdziwe wyzwanie dla naszego układu odpornościowego. Jak wzmocnić organizm jesienią i ustrzec się przed przeziębieniem? Wypróbuj ten banalnie prosty przepis na sok warzywny! Domowe soki na wzmocnienie odporności Na odporność i zdrowy organizm nie ma nic lepszego niż witaminy prosto ze świeżych warzyw i owoców. Nie ma sensu łykać multiwitaminy w tabletkach – wszystkie znajdziecie w pobliskim warzywniaku! Wystarczy wrzucić wybrane warzywa i owoce do blendera, zmiksować i już – domowy zastrzyk witamin gotowy! Dziś mamy dla was świetny i prosty przepis na witaminowy sok, idealny na jesień. Domowy sok na odporność – przepis Do przygotowania tego soku potrzebujecie: 2-3 garści świeżego szpinaku 2 duże pomarańcze 2 łodygi selera Kawałeczek imbiru (ok. 2 cm) Pomarańcze i imbir obierz, umyj seler i pokrój wszystko na kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Możesz dolać odrobinę wody lub mleka. I gotowe! Jeśli konsystencja gęstej papki ci nie odpowiada, to możesz wlać więcej wody do blendera lub wycisnąć mieszankę na sitku do kubka. I gotowe!

pestka z awokado
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucacie pestkę z awokado? Błąd. To niesamowite, co można z niej zrobić
Okazuje się, że pestki z awokado są nawet zdrowsze niż sam owoc. Bowiem posiadają aż 70 proc. więcej antyoksydantów, które między innymi zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór. Jeśli wyrzucacie ją do kosza, popełniacie ogromny błąd. Zróbcie z niej przyprawę!

Niesamowite właściwości awokado W ciągu ostatnich kilku lat właściwości awokado doceniły szczególnie kobiety. Nie jest przecież tajemnicą, że owoc ten zawiera mnóstwo potasu, który między innymi reguluje ciśnienie krwi, zapewnia prawidłową pracę serca, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Jedzenie awokado pozytywnie wpływa również na funkcjonowanie narządu wzroku, a także zapobiega wadom rozwoju płodu i działa przeciwnowotworowo. Okazuje się jednak, że w pestce z awokado można znaleźć o wiele więcej cennych wartości odżywczych. Pestka z awokado to źródło cennych wartości odżywczych Pestka, która zazwyczaj ląduje w koszu, przede wszystkim posiada aż 70 proc. więcej antyoksydantów. Te przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Pestki posiadają również wiele błonnika, który między innymi hamuje apetyt. Spożywanie tego produktu ma niemały wpływ na bardzo dobrą kondycję włosów, paznokci i cery.  Z racji, że pestka z awokado jest bardzo twarda, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Na szczęście da się z niej zrobić smakowitą i przede wszystkim zdrową przyprawę. Przepis na przyprawę z pestki awokado Przygotowanie Przekrójcie awokado i oddzielcie od niego pestkę, a następnie umyjcie ją pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną pestkę odstawcie na ok. 3 dni w suche miejsce.  Po upływie kilku dób obierzcie pestkę ze skorupki, zetrzyjcie ją na tarce o małych oczkach i przesypcie do słoiczka. Możecie również użyć do tego młynka do kawy.  Gotowe! Nie zdziwcie się, jeśli pestka podczas ścierania zmieni kolor na czerwony, to normalne. Tak przygotowaną przyprawę możecie śmiało dodawać do sałatek, kanapek,...