"Daj szansę marchewce" - tak Lidl sprzedaje niedoskonałą polską marchew za 1 zł. To aż 74% taniej
Adobe Stock
Newsy

„Daj szansę marchewce” - tak Lidl sprzedaje niedoskonałą polską marchew za 1 zł za 1 kg. To aż 74% taniej

W tym tygodniu kupcie w Lidl krzywą marchewkę. Podpowiadamy dlaczego warto. I nie chodzi tylko o wyjątkowo niską cenę

Krzywe marchewki, nieforemne buraki czy nierówne ziemniaki rosną na każdym polu. Nie wszystkie płody rolne są idealne. Te brzydkie i krzywe zwykle nie trafiają do sprzedaży, a jeśli przypadkiem trafią, z reguły zostają w sklepie na dnie koszy i skrzynek, nieruszone przez klientów.

Michał Gulczyński z Grupy Producentów Owoców i Warzyw na co dzień styka się z niedoskonałymi warzywami:

- Doskonały wygląd warzyw, piękny kolor czy regularny kształt to częste przesłanki decydujące o zakupie danego produktu lub jego odrzuceniu w przypadku niespełnienia tych oczekiwań. Niestety wiemy, że klienci wciąż pozostają w tym zakresie bezlitośni, a przecież natura tak nie działa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

„Daj szansę marchewce” – szczególny rodzaj oferty w Lidl

Sieć Lidl wpiera polskich rolników i ratuje nieperfekcyjne warzywa przed zniszczeniem i zmarnowaniem. Swoją nietypową ofertą próbuje przekonywać klientów, że nieidealne warzywa też są wartościowe. Tak sklepy piszą o ofercie:

- Daj szansę marchewce! Wygląda inaczej, smakuje tak samo. Nie marnuj żywności i wspieraj polskich rolników.

Popękana i powykręcana marchewka jest do kupienie w sklepach Lidl od 9 grudnia do wyczerpania zapasów. Warzywa kosztują złotówkę za kilogram. Sprzedawane są w 5-kilogramowych opakowaniach. 1 Opakowanie kosztuje 4,99 zł.

Lidl odkupił marchewki od Grupy Producentów Owoców i Warzyw Polfarm, znajdującą się w Chwaszczynie, na Kaszubach. Sieć sama zwróciła się do rolników, reagując na wywiad udzielony przez przedstawicieli Grupy, w którym rolnicy opowiadali o wyzwaniach związanych z niemarnowaniem niedoskonałych warzyw. To nie pierwsza tego typu akcja Lidl. Wcześniej dwukrotnie wykupił od rolników krzywe buraki. Akcję z Lidl komentuje Michał Gulczyński z grupy Polfarm:

- Dzięki wspólnej akcji z siecią Lidl Polska uda się uchronić marchewki przed zmarnowaniem. Liczymy, że tego typu działania oprócz zapobiegnięciu marnowaniu warzyw mają również charakter edukacyjny i że w przyszłości wszyscy spojrzymy na niedoskonałości produktów z większą otwartością.

Zobacz także
Jak prawidłowo przechowywać marchew? O tym sposobie nie mieliście pojęcia

Jak prawidłowo przechowywać marchew? O tym sposobie nie mieliście pojęcia

Lane kluski to nie tylko dodatek. Znacie galuszki? Spróbujcie ich w pełnej, obiadowej wersji SEO: Przepis na galuszki: pyszne marchewkowe kluski lane

Przepis na galuszki: pyszne marchewkowe kluski lane

Niedoskonałe warzywa są wartościowe i zdrowe, chociaż brzydkie

Zarówno marchewka, która jest równa, prosta, równomiernie wybarwiona, jak i ta postrzępiona, krzywa z wieloma odrostami, mają takie same właściwości. Zawierają witaminy A, C, B6, E, K, kwas foliowy, niacynę, tiaminę i ryboflawinę. I jedna i druga są pełne minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku.

Obie są źródłem beta-karotenu, poprawiają stan wzroku, działają pozytywnie na kondycje skóry, mają właściwości antynowotworowe, są wykorzystywane w profilaktyce chorób układu krążenia, poprawiają działanie układu trawienia.

Porównując ładną i brzydką marchew pamiętajcie, że częściej to ta mniej nawożona, hodowana w bardziej naturalnych warunkach, będzie też mniej doskonała w wyglądzie. I choć rozsądniej jest wybierać właśnie te brzydkie i krzywe warzywa, wolimy idealne, równiutkie jak wyprodukowane z jednej matrycy.

Nasze nawyki sięgania po idealne okazy mają oczywiście też praktyczne przyczyny. Równą marchew łatwiej jest obrać niż powyginaną. To prawda, jednak i tę drugą da się obrać, możecie ją kupić dużo taniej, przyczyniacie się do wsparcia polskich rolników i chronicie żywność przed wyrzuceniem.

Jeśli chcecie wziąć udział w lidlowej akcji, koniecznie idźcie po krzywą marchew do sklepu. Cena o 70% niższa niż zwykłej marchwi może skusić wielu klientów, a oferta jest ważna do wyczerpania zapasów.

Źródło: Gazetka Lidl, agroindustry.pl, nedonet.pl

Dlaczego warto kupować brzydkie warzywa owoce? Nie tylko dlatego, że są zdrowe
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego warto kupować brzydkie warzywa i owoce? Nie tylko dlatego, że są zdrowe
Nie wszystkie płody rolne są piękne, równe i idealnie wybarwione. Niektóre marchewki są krzywe, a ziemniaki małe. Czy to znaczy, że nie nadają się do jedzenia? Nic podobnego.

Sprawdźcie, czy tak jak większość ludzi, wchodząc do sklepu myślicie stereotypami. Czy podchodząc do działu z warzywami przebieracie pomidory i wybieracie tylko najlepsze okazy, wkładacie do torby tylko równe ziemniaki, idealnie podłużne ogórki i nienagannie okrągłe buraki? A myślicie przy tym, że jeśli coś jest ładne, to jest też dobre? To błąd. Podpowiadamy jak zacząć dobrze myśleć o brzydkich owocach i warzywach Chrońcie jedzenie przed marnowaniem i wybierajcie brzydkie okazy Brzydkie jabłka czy krzywe marchewki są tak samo dobre jak ich perfekcyjne odpowiedniki. Przygotujecie z nich tak samo smaczne, zdrowe i pełnowartościowe dania. Krzywą marchewkę czy niewymiarowe ziemniaki także można obrać, pokroić w kostkę i nikt z domowników nawet się nie zorientuje, że je zupę przyrządzoną z krzywych marchewek, pietruszek z wieloma odrostami, i dodatkiem ziemniaków, z których każdy był innej wielkości. A może właśnie dobrze jest wiedzieć, że zjadacie pizzę z dodatkiem pomidorów o niestworzonych kształtach? Dla niektórych świadome kupowanie brzydkich płodów rolnych może być powodem do dumy, bo: Chronicie żywność przed marnowaniem Wspieracie lokalne rolnictwo Dajecie przykład innym i włączacie się w globalne akcje dobrego wykorzystania zasobów Ziemi Mniej płacicie za pełnowartościowa żywność Firmy i organizacja przeciwdziałające marnowaniu żywności W Polsce i na całym świecie powstają organizacje, które zajmują się promowaniem żywności, niespełniającej wymogów estetycznych. W światowym handlu istnieją przepisy, które do importów i masowej sprzedaży dopuszczają jedynie płody rolne spełniające określone wymagania np. marchewka ma być prosta i mieć odpowiednią długość. Tylko takie okazy mają szansę być sprzedane, pozostałe...

Znany supermarket sprzedaje najgorszej jakości ziemniaki. „Normalnie są przeznaczone dla świń i krów”
Pixabay
Newsy
Znany supermarket sprzedaje najgorszej jakości ziemniaki. „Normalnie są przeznaczone dla świń i krów”
Chociaż supermarkety zapewniają nas o świeżości i wysokiej jakości sprzedawanych produktów, bardzo trudno zachować standard przy tak szerokiej ofercie. Zaopatrzanie sklep w tańsze, gorszej jakości towary, to także częsty zabieg stosowany w celu podwyższenia zysku ze sprzedaży.

Warzywa produkowane masowo i sprzedawane do wielkich sieci sklepów, z pewnością będą się od siebie różnić kształtem, kolorem, a czasem może smakiem. To normalny skutek masowego transportu, a także wielogodzinnego leżenia w magazynach, na półkach sklepowych oraz „przebierania” przez różnych klientów. Jeden z producentów, który sam sprzedaje ziemniaki do dużej sieci handlowej, zauważył jednak, że konkurencja sprzedaje… odpady warzyw zamiast pełnowartościowych produktów! Odpady dla bydła sprzedawane w sklepach dla ludzi?! Michał Kołodziejczyk zauważył, że sieć sklepów Auchan sprzedaje bardzo małe, obdrapane i niskiej jakości ziemniaki. Profesjonalny rolnik wyjaśnia więc, że w prawdziwej sortowni, takie warzywa nie miałyby szans na sprzedaż w sklepie. Filip Pawlik z Agrounii zaprezentował na filmie jak działa proces sortowania ziemniaków, które pakowane są do worków i przewożone do supermarketów. Jest to przeprowadzane z zachowaniem najwyższej ostrożności. Wysokiej jakości warzywo powinno być czyste, o ładnym żółtym kolorze i bez skaz po odkrojeniu skórki. Chociaż każdemu z nas zdarzają się czarne skazy na ziemniakach, które należy odkroić, profesjonalni rolnicy nie dopuszczają tego typu warzyw do klientów. Najmniejsze oznaki zepsucia sprawiają, że ziemniak jest wykluczany z partii trafiającej do sklepów – zostaje odsprzedawany za znacznie niższą kwotę, np. dla bydła hodowlanego. Producent podkreśla, że każdy szanujący się rolnik, sprzedaje jedynie ułamek swoich zbiorów za pełną, detaliczną cenę. Zaprezentował wielkie ilości ziemniaków, które jego firma traktuje już jako odpady, jednak nawet one mają znacznie lepszy wygląd i wyższą jakość niż te, które sprzedawane są...

Wigilia
Pexels/Nicole Michalou
Newsy
Czujecie się ciężko po świętach? Ten sok pomaga schudnąć. Zrobisz go z 3 tanich składników
Soki warzywne mają doskonałe właściwości odtruwające. Jeśli nie oszczędzaliście żołądka w święta Bożego Narodzenia, podpowiadamy warzywny detoks, który przyda się jeszcze przed sylwestrem.

Warzywa to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Można je jeść właściwie bez limitu. Dietetycy od lat alarmują o ich częste spożywanie. Po świętach mogą przynieść ulgę waszej wątrobie. Warzywa są niskokaloryczne i smaczne. Ich wielkim plusem jest możliwość przygotowania z nich różnych potraw, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Co prawda, trudno namówić na nie dzieci, jednak z czasem same zaczną po nie sięgać - to możemy wam zagwarantować.  Różne ich rodzaje nadają się do prostych i zdrowych detoksów. Wystarczy kilka dni na sokach warzywnych i wasze jelita odczują dużą ulgę. Niektóre warzywa, ale i owoce, nadają się do podobnych celów wprost idealnie. Przedstawiamy wspaniałą trójkę, dzięki której święta nie będą wam już dłużej ciążyć! Burak czerwony jest źródłem białka  W buraku znajdziemy nie tylko białko i cukier, ale również ważne dla organizmu składniki odżywcze. W burakach jest dużo substancji o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym. Właściwości prozdrowotne  buraka są dzięki temu nieograniczone. Ze względu na swój bogaty skład, sok z buraka polecany jest szczególnie osobom cierpiącym na anemię. Zawarte w nim żelazo i witaminy z grupy B działają korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek. Sok z buraka obniży także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.  Marchew - idealne warzywo do chrupania Jeśli szukacie przekąski lub ograniczacie kalorie, na pewno sięgacie po marchew. Jest ona przede wszystkim cennym źródłem karotenoidów - przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Marchew obfituje...

Czy można jeść surowe buraki? Oto co zawieraja i jak działają na organizm
Adobe Stock
Newsy
Czy można jeść surowe buraki? Oto, co zawierają i jak działają na organizm
Wszyscy wiemy, że ziemniaków nie wolno jeść na surowo, bo może to wywołać silne zatrucie i bóle brzucha. A czy buraki można schrupać jak marchewkę bez gotowania? Wyjaśniamy.

Barszcz czy buraczki zasmażane, a także wieloskładnikowe sałatki, to chyba najpopularniejsze sposoby jedzenia buraków. We wszystkich tych przypadkach dania przygotowane są z ugotowanych warzyw, które jak inne warzywa korzeniowe miękną, zmieniają smak i ...tracą wartości odżywcze. Czy próbowaliście jeść surowe buraki i czy w ogóle jest to zdrowe? Czy jedzenie surowych buraków jest zdrowe? Lekarze zawsze powtarzają, żeby w miarę możliwości jeść warzywa i owoce na surowo, bo tylko wtedy zachowujemy w nich maksimum właściwości zdrowotnych. Jedzenie surowych buraków jest więc polecane. Podczas gotowania buraków część ich najwartościowszych składników ulega zniszczeniu. A jest ich sporo: Witaminy: A, C, E, K oraz z grupy B Minerały: żelazo, magnez, miedź, potas, cynk Pozostałe substancje: kwas jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawianowy, flawonoidy, polifenole, karotenoidy i betaniny Dzięki tym substancjom surowe buraki mają wiele właściwości zdrowotnych: Pobudzają tworzenie czerwonych krwinek i regulują ciśnienie Wpływają na unormowanie poziomu cholesterolu, zapobiegają rozwojowi miażdżycy, chronią przed zawałem i udarem Oczyszczają organizm z toksyn Poprawiają kondycję mięśni, skóry i włosów Poprawiają metabolizm, dzięki czemu sprzyjają odchudzaniu Wzmacniają odporność Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie Zwiększają szanse uniknięcia nowotworów Jak jeść surowe buraki? Zastanawialiście się dlaczego, więc buraki tak rzadko są przyrządzane na surowo? Powodem jest ich smak: jest po prostu ziemisty, co przez wiele osób odbierane jest jako coś mało przyjemnego. Dodatkowo warzywa te przed ugotowaniem są też dość twarde, łatwiej więc jest je ugotować i zjeść w postaci miękkiej, łatwiejszej...