Pielęgnacja zlewu z wykorzystaniem... oleju. Będzie jak nowy
Adobe Stock
Newsy

Pielęgnacja zlewu z wykorzystaniem... oleju. Będzie wyglądał jak nowy

Brudny zlew, z zaciekami od kawy i herbaty czy śladami po twardej wodzie, nie jest ozdobą kuchni. Podpowiadamy jak dbać o zlew.

Jeśli zastanawiacie się jak pielęgnować zlew, żeby wyglądał jak nowy, to pierwszą podstawową zasadą zawsze będzie regularność. Najlepiej czyścić go systematycznie, raz w tygodniu, żeby potrawy barwiące nie zostawiały trwałych śladów na powierzchni. Jak zlew już będzie lśnił czystością, zafundujcie mu rytuał z dodatkiem oleju. Wasz zlew jeszcze nigdy nie wyglądał tak dobrze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wyczyścić zabrudzenia na zlewie?

Zlewy kamienne, granitowe, a także metalowe, należy czyścić nie używając do tego ani silnych detergentów, ani drapiących szczotek, druciaków, czy szorstkich stron kuchennych gąbek. Silne środki czyszczące i szorujące mogą drapać i niszczyć powierzchnię.

Na co dzień przecierajcie zlew po użyciu delikatnym detergentem, np. rozwodnionym płynem do mycia naczyń, który usunie zabrudzenia i tłuszcz, a na koniec wytrzyjcie zlew do sucha, żeby nie pozostawały zacieki po wodzie, za pomocą miękkiej ściereczki.

Jeśli na zlewie pojawiają się mocne zabrudzenia, możecie przetrzeć je pastą do zębów, nie zawierającą rysujących drobinek lub wodą z octem wymieszana w proporcji 1:1. W przypadku, gdy woda z octem nie działa wystarczająco skutecznie, dodajcie do octu sodę oczyszczoną.

W tym celu najpierw spryskajcie powierzchnię octem, a następnie posypcie sodą i pozwólcie kilka minut działać tworzącej się pianie. Na koniec przepłuczcie zlew czystą wodą i wytrzyjcie do sucha miękką ściereczką.

Zobacz także
Jak doczyścić jasny zlew z konglomeratu? Ta 1 rzecz z kuchni jest niezastąpiona

Jak doczyścić jasny zlew z konglomeratu? Ta 1 rzecz z kuchni jest niezastąpiona

Jak doczyścić zabrudzony piekarnik? Wystarczą 2 rzeczy, które macie w kuchni i będzie lśnił jak nowy

Jak doczyścić zabrudzony piekarnik? Wystarczą 2 rzeczy, które macie w kuchni i będzie lśnił jak nowy

Zabezpieczanie zlewu olejem – po tym rytuale będzie wyglądał jak nowy

Aby znacząco poprawić wygląd kamiennego lub metalowego zlewu, użyjcie oleju. Może to być dowolny olej roślinny, jakiego używacie w kuchni do gotowania i smażenia.

Olejowanie zlewu krok po kroku:

  1. Przed konserwacją olejem zlew musi być dokładni umyty i wytarty do sucha.
  2. Następnie miękką ściereczkę zwilżcie olejem i wetrzyjcie go cienką warstwą na całą powierzchnię zlewu.
  3. Po tym zabiegu zlew nie powinien być używany przez kilka godzin aby olej porządnie wsiąknął.

Dzięki takiej pielęgnacji zlew będzie wyglądał doskonale.

Źródło: haps.pl

Brudny zlew czym odmyć
Adobe Stock
Newsy
Posmarujcie zlew tym produktem kuchennym, a pozbędziecie się tłustych plam i zacieków raz na zawsze
Sterta talerzy, cała armia szklanek i kieliszków, a także dziesiątki widelców i noży. Nic dziwnego, że po takim świątecznym armagedonie nasz zlew wygląda jak pobojowisko.

Święta rządzą się swoimi prawami. Jednym z nich jest kompletny nieporządek w kuchni. Zwłaszcza, gdy nasi goście zmieniają talerzyki przy każdym degustowanym daniu. Na pewno to znacie. Żmudny proces mycia naczyń zdaje się nie mieć końca. Gdy uporamy się wreszcie ze wszystkimi naczyniami i sztućcami, czas zrobić coś jeszcze z okropnie wyglądającym zlewem. Nic dziwnego, że po tak intensywnym użytkowaniu na powierzchni zlewu pełno jest różnego rodzaju plam, zacieków i zabrudzeń. Czym myć zlewozmywak? Warto regularnie dbać o zlewozmywak. To przecież miejsce, w którym myjemy nasze warzywa przed spożyciem. Pielęgnowany odpowiednio zlew posłuży nam przez wiele lat. Do tego celu często kupujemy drogie i kosztowne mleczka, detergenty i inne środki czyszczące. Czasem okazuje się, że na darmo wydajemy ciężkie pieniądze. Zlew możemy czyścić i konserwować kuchennymi produktami codziennego użytku. W naszych domach znajdują się różnego rodzaju zlewozmywaki, ale na wszystkie dobrze podziała kilka prostych patentów. Proste rozwiązania Warto po każdym użyciu, a nie tylko od święta czyścić zlew szmatką i płynem do mycia naczyń. Następnie należy wytrzeć go do sucha. Pomoże to w regularnym likwidowaniu warstwy brudu, która może osadzać się na stalowej powierzchni. Świetny środkiem, który zabezpieczy nasz zlewozmywak na przyszłość, będzie olej. Wystarczy gąbka i kropla tłuszczu, by wysmarować delikatnie powierzchnię zlewu. W ten sposób w prosty sposób uda nam się przygotować cienką warstwę, która zabezpieczy zlew przed zabrudzeniami. Na ciężkie zabrudzenia świetnym rozwiązaniem będzie użycie mieszanki octu z sodą. Natrzyjcie powierzchnię zlewu taką mieszanką i zostawcie na kilka minut, a następnie wyszorujcie powierzchnię szmatką. Dezynfekcja i dogłębne wyczyszczenie...

Zapchany zlew
Adobe Stock
Newsy
Tych rzeczy nigdy nie wrzucajcie do zlewu. Momentalnie zapchają rury
Zapchany zlew to niestety nawracający problem w wielu kuchniach. Przestańcie wrzucać tam niektóre rzeczy, a efekty będą szybko odczuwalne!

Zmywanie naczyń nie należy do ulubionych kuchennych zadań. Sterta talerzy, tłuste zabrudzenia i praca, której nawet nikt specjalnie nie doceni. Na myjących spadają dodatkowo jeszcze czasem niemiłe niespodzianki. Do takich zalicza się na przykład zapchany zlew. Przyczyna zapchanych rur „Stojąca” w zlewie woda, to oznaka kłopotów. Szczególnie dla osób, które nie są za pan brat z hydrauliką. Dlaczego? Czasami zaaplikowana substancji udrożniającej rury typu kret może nie wystarczyć. Wielu Polaków do przeczyszczenia syfonu pod zlewem musi wzywać specjalistów. Niekiedy taka operacja jest nieunikniona, ale warto temu zapobiegać. Można to zrobić w bardzo łatwy sposób. Wystarczy zacząć od zastanowienia się, co trafia do waszego odpływu. Czego nie wlewać do zlewu? By uniknąć przeprawy z przepychaczką, środkiem udrożniającym i w ostateczności hydraulikiem, powinniście unikać wrzucania do zlewu następujących rzeczy: Olej do smażenia . Niby płynny, a niebezpieczny dla waszych rur. Aby uniknąć ich zatkania, lepiej wytrzeć resztki oleju papierem kuchennym i wyrzucić do kosza. Większe ilości oleju (np. po frytkach, faworkach czy pączkach) dla dobra rur i zlewu powinno się wyrzucać na śmietnik po przelaniu do słoika. Problemem dla rur i „górnych dróg kanalizacyjnych” mogą być także wszelkiego rodzaju kleiste substancje , takie jak np. gumowate ciasto. Nawet kawa Nie trzeba nikomu przypominać o tym, że niebezpieczna dla drożności kanalizacji jest większość odpadków spożywczych . Kawałki surowego mięsa, skorupki, pestki itd. Koniecznie usuwajcie resztki z talerzy po obiedzie przed włożeniem ich do zlewu. Na koniec chyba najczęstszy błąd, który może zostać popełniany w nieskończoność ze sporą krzywdą dla waszego zlewu....

Jak doszorować biały zlew? Nasza czytelniczka zdrasza genialny sposób
Adobe Stock
Newsy
Jak łatwo wyszorować brudny zlew?  Oto sprytny sposób z użyciem proszku do prania
Czyszczenie zlewu to ciężka praca. Mamy sprawdzone sposoby na szybkie doczyszczenie każdego zlewu i łatwe usunięcie przebarwień.

Zlew wymaga niemal ciągłego czyszczenia. Myjemy w nim nie tylko naczynia, ale też warzywa, mięso i jajka, trzeba więc utrzymywać go w higienicznej czystości, usuwać bakterie i zanieczyszczenia. Innym problemem związanym z utrzymaniem zlewu jest usuwanie uciążliwych przebarwień. To szczególnie trudne, gdy macie jasny czy biały zlew. Biały, ceramiczny zlew pięknie wygląda w kuchni. Nadaje jej klasycznego charakteru. I choć każdy  powinien być regularnie szorowany, to właśnie biały wymaga szczególnie dużo zachodu. Łatwo pojawiają się na nim przebarwienia i zacieki, po myciu naczyń, po potrawach łatwo barwiących powierzchnię. Jak radzić sobie z przebarwieniami na zlewie, podpowiada nasza czytelniczka. Prosty patent na wyszorowanie zlewu proszkiem do prania Żeby nie dopuścić do gromadzenia się osadu, po każdym użyciu zlew powinno się przemyć zwykłą gąbką z detergentem. Jednak raz w tygodniu, podczas większego sprzątania, warto usunąć ze zlewu przebarwienia, które pojawiły się w trakcie jego używania. Do tego celu, czytelniczka naszego portalu, używa zwykłego proszku do prania. Podpowiadamy jak wyczyścić zlew w 3 prostych krokach: Zagotowujemy wodę w garnku lub czajniku. W międzyczasie opłukujemy zlew z resztek, po czym zatykamy korkiem i wsypujemy na dno miarkę proszku do prania. Zalewamy proszek wrzątkiem i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie przecieramy ścianki zlewu szorstką gąbką ścierając odmoczony osad. Wylewany wodę z proszkiem. Zlew spryskujemy detergentem, którego zwykle używamy do czyszczenia lub nanosimy na gąbce, jeśli detergent nie jest w sprayu. Szorujemy gąbką zlew tak jak zwykle. Dokładnie spłukujemy. Jak doczyścić zlew używając sody i octu? Zdarzyło wam się myć talerze po potrawach z przyprawą curry, burakach czy walczyć z osadem po czarnej herbacie? Oto drugi...

Plamy na blacie
Pexels/Anastasia
Newsy
Jak usunąć plamy z drewnianego blatu? Uważajcie. Jedna metoda tylko pogorszy sprawę
Plamy na blacie to codzienność każdej kucharki. Wystarczy chwila nieuwagi i możecie mieć problem.

Blaty, szczególnie drewniane wprowadzają do wnętrza niepowtarzalną, ciepłą atmosferę. Są jednak materiałem bardzo wymagającym. Żeby zachowały swój wygląd, potrzebują regularnego czyszczenia. Jak pielęgnować drewniany blat kuchenny? Drewno potrzebuje pielęgnacji i konserwacji. Trzeba również wiedzieć, jak we właściwy sposób czyścić drewniane blaty, aby im nie zaszkodzić. Na blacie może zostać wiele efektów waszego gotowania. Trudno gotować bez rozsypanej mąki, tłuszczu i soczystych owoców.  Woda i silne detergenty potrafią zniszczyć drewniane powierzchnie, lepiej więc unikać ich stosowania. Nie używajcie też szorstkich gąbek, wybierzcie miękkie ściereczki z naturalnych tkanin. Pamiętajcie, że drewno czyści się zawsze wzdłuż włókien. Po wyczyszczeniu blatu należy zawsze wytrzeć powierzchnię do sucha. Drewniany blat może ulec wielu kulinarnym wypadkom. Mogą na nim powstać różne, trudne do usunięcia plamy. Niektóre powierzchnie są w szczególny sposób narażone na powstanie plam, w wyniku przypadkowego kontaktu powierzchni z gorącym napojem. Plamy po gorących naczyniach Pewnie nie raz zdarzyło się wam postawić na drewniany blat garnek, patelnię, a nawet brytfannę. Chwila nieuwagi i katastrofa gotowa. Po zetknięciu gorącego z drewnem można ujrzeć charakterystyczne białe kółko, które odwzorowuje formę z gorącym płynem. Taką plamę wyczyści tylko jeden patent. Pocierajcie powstałe białe kółko naftą zmieszaną z olejem jadalnym. Następnie należy powierzchnię wypolerować naturalnym korkiem od butelki. Jeżeli plama nie jest duża, można się jej pozbyć, polerując tylko korkiem. Najczęstsze plamy po winie i kawie Alkohol uszkadza blat, co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Zwłaszcza jeśli chodzi o blat...