Czyszczenie lodówki wg. Justyny Żyły. Zamiast pomidorówki, krem z białych warzyw na wczorajszym rosole
Adobe Stock, Instagram/Justyna Żyła
Newsy

Krem z białych warzyw na wczorajszym rosole wg Justyny Żyły. Sprytny patent na czyszczenie lodówki

Takiego czyszczenia lodówki pewnie się nie spodziewaliście. Nie będzie ani o usuwaniu zapachu, ani o myciu półek. Justyna Żyła podpowiada jak wykorzystać „wczorajszy” rosół.

Justyna Żyła zaczęła być znana opinii publicznej po swoim burzliwym rozstaniu z mężem,  skoczkiem narciarskim, Piotrem Żyłą. Wykorzystała popularność i zgromadziła w swoich mediach społecznościowych prawie 100 tysięcy obserwatorów.

Dziś, prezentuje im kulinarne pomysły. Z reguły te, pochodzące z jej rodzinnej Wisły. W wydanym przez nią ebooku: „Góralskie przysmaki i ciekawostki" znalazło się wiele dań regionalnych oraz takich, które są jedynie inspirowane kuchnią góralską. Dziś celebrytka przedstawia zwykły przepis na wykorzystanie resztek z obiadu. Zobaczcie jaki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wykorzystać resztki z obiadu?

Każda pani i pan domu zajmujący się zaopatrzeniem rodziny w produkty żywnościowe czy przygotowujący posiłki, zna ten dylemat: co zrobić z resztkami jedzenia po posiłku? 

Zobacz także
Justyna Żyła napisała książkę kucharską. Zbiór swoich góralskich przepisów wyceniła na dużą kwotę

Justyna Żyła napisała książkę kucharską. Zbiór swoich góralskich przepisów wyceniła na sporą kwotę

kremówki przepis

Najlepszy przepis na kremówki, ulubione ciastka Jana Pawła II. Wyjdą lepsze niż te z wadowickiej cukierni

Czasem zostaje wam trochę makaronu i wpadacie na pomysł, żeby zrobić z niego sałatkę na kolację, czasem zostają niedojedzone ziemniaki, najlepsze na kopytka. A czasem zostaje rosół, którego drugiego dnia nikt z domowników nie chce już jeść. Pewnie z reguły zamieniacie go na pomidorówkę. Justyna Żyła ma inny pomysł: z wczorajszego rosołu robi zupę krem z białych warzyw.

Poniedziałkowe „czyszczenie lodówki”. Zamiast tradycyjnej pomidorowej z rosołu z wczoraj, zupa krem z białych warzyw….na rosole z wczoraj.

Przepis na krem z białych warzyw Justyny Żyły

Składniki:

  • Garść żółtej fasolki
  • 1 kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • kalafior
  • 3 nieduże ziemniaki
  • Niewielka ilość kapusty włoskiej
  • Rosół z wczoraj
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól i pieprz do smaku

Składniki na grzanki:

  • Kromki bułki z wczoraj
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 ostrej papryki
  • 1/3 ziół prowansalskich
  • Kilka listków świeżego tymianku, oregano i rozmarynu
  • Oliwa

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa obierzcie i pokrójcie, a następnie zalejcie rosołem i gotujcie, aż warzywa zmiękną.
  2. Zblendujcie wszystko na gładki krem. Można dodatkowo przetrzeć przez sito. Doprawcie solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Celsjusza i przygotujcie grzanki. Kromki bułki pokrójcie w kostkę. Do miski włóżcie wszystkie zioła i oliwę, a następnie przełóżcie kostki bułki i wymieszajcie rękami.
  4. Przełóżcie grzanki na blaszkę i pieczcie około 10 minut.

Zupę krem nałóżcie do misek lub talerzy, posypcie z wierzchu chrupiącymi grzankami i od razu podawajcie.

Źródło: Instagram/Justyna Żyła

Szparagi
Radomil/Wikipedia Commons
Triki kulinarne
Wyrzucasz KOŃCÓWKI szparagów? To BŁĄD! Niesamowite, co można z nich zrobić!
Szparagi to warzywny rarytas. Przygotowujemy go na specjalne okazje. Warto zużyć je w całości i nie zmarnować ani kawałeczka tego cennego warzywa.

Szparagi to produkt, który przez długie lata był poza zasięgiem dla polskich rodzin. Jedno z ponurych skojarzeń, jakie budziła ta roślina, to wyjazdy na saksy do naszych zachodnich sąsiadów właśnie w celu zbioru tych szlachetnych warzyw. Do dzisiaj zresztą Niemcy są największym producentem szparagów w Europie. Obecnie szparagi coraz częściej dostępne są nie tylko w drogich restauracjach, ale w naszych sklepach. Ich ceny także dawno przestały oscylować wokół astronomicznego poziomu. Jednak mimo wszystko warto szanować ich każdą część. Taką, czasem nie do końca szanowaną, częścią szparagów są końcówki. Okazuje się, że można je sprytnie spożytkować. W jaki sposób? Z końcówek szparagów warto przyrządzić smaczną zupę! A konkretnie chodzi nam o zupę krem ze szparagów. W ten sposób upieczecie dwie pieczenie na jednym ogniu. Jednego dnia podajcie gotowane szparagi, a drugiego zaskoczcie swoich bliskich smakowitym pierwszym daniem, również ze szparagami w roli głównej. Poniżej przedstawimy wam sprytny przepis na zupę z końcówek szparagów. Składniki: Końcówki z pęczka szparagów Pół batata (wersja ekonomiczna – 2 średniej wielkości ziemniaki) Pół szklanki zielonego groszku 3-4 ząbki pieczonego w łupinach czosnku Sól, pieprz Czarnuszka Nieco jarmużu Oliwa z oliwek Przygotowanie: Do garnka wlewamy około litr wody. Gotujemy w garnku części szparagów z pokrojonym batatem (lub z ziemniakami) i z groszkiem przez około pół godziny. Dodajemy czosnek. Przyprawiamy do smaku. Miksujemy blenderem na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, można odparować nieco wody na wolnym ogniu. Zupę krem ze szparagów podajemy z chipsami z jarmużu z oliwą....