Justyna Żyła zaczęła być znana opinii publicznej po swoim burzliwym rozstaniu z mężem,  skoczkiem narciarskim, Piotrem Żyłą. Wykorzystała popularność i zgromadziła w swoich mediach społecznościowych prawie 100 tysięcy obserwatorów.

Dziś, prezentuje im kulinarne pomysły. Z reguły te, pochodzące z jej rodzinnej Wisły. W wydanym przez nią ebooku: „Góralskie przysmaki i ciekawostki" znalazło się wiele dań regionalnych oraz takich, które są jedynie inspirowane kuchnią góralską. Dziś celebrytka przedstawia zwykły przepis na wykorzystanie resztek z obiadu. Zobaczcie jaki.

Jak wykorzystać resztki z obiadu?

Każda pani i pan domu zajmujący się zaopatrzeniem rodziny w produkty żywnościowe czy przygotowujący posiłki, zna ten dylemat: co zrobić z resztkami jedzenia po posiłku? 

Czasem zostaje wam trochę makaronu i wpadacie na pomysł, żeby zrobić z niego sałatkę na kolację, czasem zostają niedojedzone ziemniaki, najlepsze na kopytka. A czasem zostaje rosół, którego drugiego dnia nikt z domowników nie chce już jeść. Pewnie z reguły zamieniacie go na pomidorówkę. Justyna Żyła ma inny pomysł: z wczorajszego rosołu robi zupę krem z białych warzyw.

Zobacz także:

Poniedziałkowe „czyszczenie lodówki”. Zamiast tradycyjnej pomidorowej z rosołu z wczoraj, zupa krem z białych warzyw….na rosole z wczoraj.

Przepis na krem z białych warzyw Justyny Żyły

Składniki:

  • Garść żółtej fasolki
  • 1 kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • kalafior
  • 3 nieduże ziemniaki
  • Niewielka ilość kapusty włoskiej
  • Rosół z wczoraj
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól i pieprz do smaku

Składniki na grzanki:

  • Kromki bułki z wczoraj
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 ostrej papryki
  • 1/3 ziół prowansalskich
  • Kilka listków świeżego tymianku, oregano i rozmarynu
  • Oliwa

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa obierzcie i pokrójcie, a następnie zalejcie rosołem i gotujcie, aż warzywa zmiękną.
  2. Zblendujcie wszystko na gładki krem. Można dodatkowo przetrzeć przez sito. Doprawcie solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Celsjusza i przygotujcie grzanki. Kromki bułki pokrójcie w kostkę. Do miski włóżcie wszystkie zioła i oliwę, a następnie przełóżcie kostki bułki i wymieszajcie rękami.
  4. Przełóżcie grzanki na blaszkę i pieczcie około 10 minut.

Zupę krem nałóżcie do misek lub talerzy, posypcie z wierzchu chrupiącymi grzankami i od razu podawajcie.

Źródło: Instagram/Justyna Żyła