Justyna Żyła zaczęła być znana opinii publicznej po swoim burzliwym rozstaniu z mężem, skoczkiem narciarskim, Piotrem Żyłą. Wykorzystała popularność i zgromadziła w swoich mediach społecznościowych prawie 100 tysięcy obserwatorów.
Dziś, prezentuje im kulinarne pomysły. Z reguły te, pochodzące z jej rodzinnej Wisły. W wydanym przez nią ebooku: „Góralskie przysmaki i ciekawostki" znalazło się wiele dań regionalnych oraz takich, które są jedynie inspirowane kuchnią góralską. Dziś celebrytka przedstawia zwykły przepis na wykorzystanie resztek z obiadu. Zobaczcie jaki.
Jak wykorzystać resztki z obiadu?
Każda pani i pan domu zajmujący się zaopatrzeniem rodziny w produkty żywnościowe czy przygotowujący posiłki, zna ten dylemat: co zrobić z resztkami jedzenia po posiłku?
Czasem zostaje wam trochę makaronu i wpadacie na pomysł, żeby zrobić z niego sałatkę na kolację, czasem zostają niedojedzone ziemniaki, najlepsze na kopytka. A czasem zostaje rosół, którego drugiego dnia nikt z domowników nie chce już jeść. Pewnie z reguły zamieniacie go na pomidorówkę. Justyna Żyła ma inny pomysł: z wczorajszego rosołu robi zupę krem z białych warzyw.
Zobacz także:
Poniedziałkowe „czyszczenie lodówki”. Zamiast tradycyjnej pomidorowej z rosołu z wczoraj, zupa krem z białych warzyw….na rosole z wczoraj.
Przepis na krem z białych warzyw Justyny Żyły
Składniki:
- Garść żółtej fasolki
- 1 kawałek selera
- 1 pietruszka
- kalafior
- 3 nieduże ziemniaki
- Niewielka ilość kapusty włoskiej
- Rosół z wczoraj
- Gałka muszkatołowa
- Sól i pieprz do smaku
Składniki na grzanki:
- Kromki bułki z wczoraj
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 ostrej papryki
- 1/3 ziół prowansalskich
- Kilka listków świeżego tymianku, oregano i rozmarynu
- Oliwa
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa obierzcie i pokrójcie, a następnie zalejcie rosołem i gotujcie, aż warzywa zmiękną.
- Zblendujcie wszystko na gładki krem. Można dodatkowo przetrzeć przez sito. Doprawcie solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Celsjusza i przygotujcie grzanki. Kromki bułki pokrójcie w kostkę. Do miski włóżcie wszystkie zioła i oliwę, a następnie przełóżcie kostki bułki i wymieszajcie rękami.
- Przełóżcie grzanki na blaszkę i pieczcie około 10 minut.
Zupę krem nałóżcie do misek lub talerzy, posypcie z wierzchu chrupiącymi grzankami i od razu podawajcie.
Źródło: Instagram/Justyna Żyła