Wekowanie zup to doskonały sposób na zrobienie domowych zapasów. Gdy nie macie czasu na gotowanie, wystarczy raz na jakiś czas ugotować duży garnek zupy, przelać ją do słoików i zawekować. Taki domowy obiad będzie dobry przez dłuższy czas i pomoże zaoszczędzić sporo pracy. Najczęściej zupy wekuje się gotując słoiki w garnku z wodą, ale istnieje na to jeszcze prostszy sposób.
Jak pasteryzować zupę w piekarniku?
Świetnym patentem jest pasteryzowanie w piekarniku. W ten sposób oszczędzicie sobie wycierania słoików z zupy. Ta metoda jest prosta i czysta - czego chcieć więcej?
-
Najpierw przelejcie zupę do słoików, zostawiając nieco zapasu u góry, około 3 cm (w przeciwnym razie może ona wypłynąć i narobić niezłego bałaganu).
-
Postawcie je na blaszce wyłożonej ściereczką i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zostawcie w nim na 15 minut (grzanie góra-dół).
-
Po tym czasie uchylcie drzwiczki piekarnika i poczekajcie jeszcze pół godziny, aż słoiki nieco ostygną.
Jak przechowywać słoiki z zupą?
Choć pasteryzacja przedłuża przydatność zupy do spożycia, nie można zapominać o jej odpowiednim przechowywaniu. Słoiki postawcie w suchym i zimnym miejscu - to może być lodówka albo piwnica. Warto dodatkowo zabezpieczyć słoiki i włożyć je do worka.
Zobacz także:
To sprawi, że będą one jeszcze lepiej chronione przed wilgocią, która mogłaby sprawić, że zawartość słoików zacznie się psuć.
Jak długo można przechowywać zupę w słoikach?
Pamiętajmy, że pasteryzowane zupy nie są wieczne. Nie można przechowywać ich miesiącami - po tak długim czasie będą po prostu zepsute. Wstawiona do lodówki, zawekowana zupa będzie dobra przez około dwa-trzy tygodnie od momentu pasteryzacji.
Jeśli danie było robione z myślą o dzieciach, lepiej nie czekać tak długo. Ich delikatne żołądki nie są tak odporne, jak u osób dorosłych, dlatego w tym przypadku zawekowaną zupę dobrze jest zużyć w ciągu tygodnia.