Czysty i szybki sposób na zawekowanie zupy w słoikach. Wystarczy tylko 15 minut
AdobeStock
Newsy

Czysty i szybki sposób na wekowanie zupy w słoikach. Wystarczy tylko 15 minut

Zapomnijcie o wekowaniu w garnku - ten sposób jest banalnie prosty i zaoszczędzi wam sprzątania.

Wekowanie zup to doskonały sposób na zrobienie domowych zapasów. Gdy nie macie czasu na gotowanie, wystarczy raz na jakiś czas ugotować duży garnek zupy, przelać ją do słoików i zawekować. Taki domowy obiad będzie dobry przez dłuższy czas i pomoże zaoszczędzić sporo pracy. Najczęściej zupy wekuje się gotując słoiki w garnku z wodą, ale istnieje na to prostszy sposób.

Jak pasteryzować zupę w piekarniku?

Świetnym patentem jest pasteryzowanie w piekarniku. W ten sposób oszczędzicie sobie wycierania słoików z zupy. Ta metoda jest prosta i czysta - czego chcieć więcej?

  1. Najpierw przelejcie zupę do słoików, zostawiając nieco zapasu u góry, około 3 cm (w przeciwnym razie może ona wypłynąć i narobić niezłego bałaganu). 

  2. Postawcie je na blaszce wyłożonej ściereczką i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zostawcie w nim na 15 minut (grzanie góra-dół). 

  3. Po tym czasie uchylcie drzwiczki piekarnika i poczekajcie jeszcze pół godziny, aż słoiki nieco ostygną. 

Zobacz także
Dodajcie to do zupy pomidorowej zamiast cukru, by natychmiast poprawić jej smak. Wyjdzie wam na zdrowie

Dodajcie to do zupy pomidorowej zamiast cukru, by szybko poprawić jej smak. Wyjdzie wam na zdrowie

Krupnik wychodzi wam mętny i ma paskudny kolor? Zróbcie to z kaszą, a zupa nie będzie już szara

Krupnik wychodzi wam mętny i ma paskudny kolor? Zróbcie to z kaszą, a zupa nie będzie już szara

Jak przechowywać słoiki z zupą?

Choć pasteryzacja przedłuża przydatność zupy do spożycia, nie można zapominać o jej odpowiednim przechowywaniu. Słoiki postawcie w suchym i zimnym miejscu - to może być lodówka albo piwnica. Warto dodatkowo zabezpieczyć słoiki i włożyć je do worka. To sprawi, że będą one jeszcze lepiej chronione przed wilgocią, która mogłaby sprawić, że zawartość słoików zacznie się psuć. 

Jak długo można przechowywać zupę w słoikach?

Pamiętajmy, że pasteryzowane zupy nie są wieczne. Nie można przechowywać ich miesiącami - po tak długim czasie będą po prostu zepsute. Wstawiona do lodówki, zawekowana zupa będzie dobra przez około dwa-trzy tygodnie od momentu pasteryzacji.

Jeśli danie było robione z myślą o dzieciach, lepiej nie czekać tak długo. Ich delikatne żołądki nie są tak odporne, jak u osób dorosłych, dlatego w tym przypadku zawekowaną zupę dobrze jest zużyć w ciągu tygodnia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tak przechowywany barszcz będzie dobry aż do Wigilii. Zróbcie go teraz, a zaoszczędzicie dużo czasu
AdobeStock
Newsy
Tak przechowywany barszcz będzie dobry aż do Wigilii. Zróbcie go teraz, a zaoszczędzicie dużo czasu
Ugotujcie ten barszcz już dziś i spokojnie przygotowujcie się do świąt - będzie dobry jeszcze po Nowym Roku.

Wigilia tuż, tuż, a to oznacza, że niedługo trzeba zacząć przygotowywanie świątecznych potraw. Jeżeli nie chcecie spędzić ostatnich dni tuż przed Wigilią nerwowo mieszając w garnkach, zacznijcie przyrządzać część potraw wcześniej. Możecie tak zrobić na przykład z barszczem czerwonym - ugotujcie go już dziś i podajcie dopiero w Wigilię. Sprawdźcie, co zrobić, by pozostał świeży i smaczny do tego czasu.  Jak przechowywać barszcz czerwony? Barszcz, tak jak każdą inną zupę, można bez problemu przechowywać w taki sposób, że będzie dobry jeszcze przez wiele tygodni po ugotowaniu. Pierwszą metodą jest oczywiście mrożenie - należy przy tym pamiętać, że płyn zwiększy swoją objętość po zamrożeniu, dlatego nie można wypełnić słoików w całości barszczem. Inaczej mogłyby wam eksplodować w zamrażarce. Druga metoda polega na klasycznym wekowaniu. Gorący barszcz wystarczy wlać do słoików, a następnie mocno je zakręcić i postawić do góry dnem. Gdy wystygną, należy włożyć je do lodówki i chłodnej spiżarni. W ten sposób barszcz będzie dobry przez wiele miesięcy od przygotowania. Zróbcie go z przepisu poniżej: Jak zrobić barszcz czerwony do słoików? Składniki: 3 kg buraków 3 marchewki 1 duża pietruszka 1 por 1 seler 1 cebula 1 szklanka rosołu (lub bulionu warzywnego) ⅓ szklanki octu 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli  kilka ząbków czosnku  Przygotowanie: Obierzcie buraki i pokrójcie je na niewielkie kawałki. Zalejcie ⅓ szklanki octu, dodajcie cukier oraz sól i wymieszajcie. Odstawcie na całą noc. Następnego dnia obrane warzywa włóżcie do garnka, wlejcie szklankę rosołu i gotujcie przez 1,5 godziny. Zamiast rosołu możecie użyć bulionu...

Pleśń w przetworach pomimo pasteryzacji? Po włożeniu zawartości do słoiczków róbcie tę 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Pleśń w przetworach pomimo pasteryzacji? Po włożeniu zawartości do słoiczków róbcie tę 1 rzecz
Obawiacie się pleśni w przetworach, które robicie na zimę? Zobaczcie, co trzeba zrobić, by zapobiec psuciu się zawartości słoików.

Nie ma chyba gorszej rzeczy niż odkrycie, że w starannie zawekowanych słoikach z przetworami szybko pojawiła się pleśń. Co jest powodem? Zły sposób przygotowywania, niedostatecznie zakręcone słoiki czy może jeszcze coś innego? Przyczyna często jest błaha i łatwo można uniknąć pleśnienia przetworów jeszcze na etapie ich przygotowywania. Sprawdźcie, jak je zrobić, by się nie zepsuły.  Co zrobić, by przetwory nie pleśniały? Za psucie się żywności odpowiadają grzyby i bakterie, których nie brakuje w naszym otoczeniu. Proces pasteryzacji ma na celu zahamowanie psucia się na dłuższy czas, jednak czasami jest on zawodny i zawartość słoików pleśnieje. Dlaczego tak się dzieje? Powodem często są niedostatecznie wyczyszczone słoiki oraz inne elementy, o których niestety zwykle zapominamy. Mowa tutaj o zakrętkach, sprężynach i gumach. Przed przystąpieniem do robienia przetworów należy dokładnie wyparzyć słoiki oraz wszystkie wymienione wcześniej elementy. Gdy już wyschną, przetrzyjcie je dokładnie wacikiem nasączonym spirytusem - koniecznie o mocy min. 70%.  A kiedy wypełnicie słoiki przetworami i zakręcicie, nie zapomnijcie przetrzeć spirytusem również wierzchu nakrętek. Ta metoda pozwala pozbyć się większości bakterii i innych drobnoustrojów, które mogłyby się przedostać do środka słoików i spowodować psucie się.  Jak wyparzyć słoiki na przetwory?  Przetarcie spirytusem to dopiero ostatni krok, jaki należy wykonać po uprzednim wyparzeniu słoików. Jak to zrobić? Istnieje kilka metod: Gotowanie w garnku - najstarszy i chyba najczęściej stosowany sposób. Włóżcie słoiki do dużego garnka i zalejcie wodą tak, by je przykryła. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 15 minut. Nie zapomnijcie wcześniej umyć słoików gąbką i płynem do naczyń.  Wyparzanie w piekarniku - ta...

Koniec z gotowaniem słoików. Sprawdźcie jak wygodniej można pasteryzować przetwory
Adobe Stock
Newsy
Koniec z gotowaniem słoików. Sprawdźcie, jak wygodniej można pasteryzować przetwory
Pasteryzowanie przetworów to jeden z etapów ich przygotowywania. Niezmiernie ważny, ale niezbyt wygodny. Chcecie poznać łatwiejszy?

Pasteryzowanie tradycyjne to skuteczny sposób na zabezpieczenie smacznych weków. Wykorzystywały go już wasze babcie i zapewne nie miały z tym większych problemów. Podobnie zresztą jak doświadczone panie domu. Szkoda jednak by było nie ułatwić sobie tej czynności, mając do dyspozycji całą nowoczesną kuchnię.   Jak wygląda pasteryzowanie tradycyjne?  Podgrzewanie weków do wysokiej temperatury ma na celu przedłużenie ich trwałości i zapobieżenie ich psuciu. W warunkach domowych pasteryzuje się w garnku, który wykłada się ściereczkami.   Wypełnia się go wrzącą wodą i wstawia słoiki, które nie powinny stykać się ze sobą oraz zanurzać całkowicie w wodzie. Całość gotuje się ok. 20-30 minut. Brzmi skomplikowanie? I takie właśnie jest. Pasteryzowanie na sucho – co to takiego?   Bez wątpienia pasteryzowanie na sucho jest dużo wygodniejsze. Wystarczy do niego urządzenie, które znajduje się w każdej kuchni – piekarnik.  To urządzenie, które bez problemu wygeneruje odpowiednio wysoką temperaturę, pozwalającą na zniszczenie drobnoustrojów w waszych przetworach.  Pamiętajcie jednak, że ten sposób możecie pasteryzować jedynie słoiki zakręcane. W przypadku słoików z gumką musicie wykonać pasteryzację na mokro.  Jak wygląda pasteryzowanie w piekarniku?  Pasteryzacja na sucho krok po kroku:  Na blasze do pieczenia ustawcie słoiki z przetworami (zakrętkami do góry). Zachowajcie między nimi odstęp i ustawcie tak, aby nie dotykały ścianek piekarnika.   Blachę wstawcie do zimnego piekarnika. Ustawcie temperaturę na 120- 130 stopni Celsjusza. Czas pasteryzacji zacznijcie liczyć od momentu nagrzania się piekarnika.  Słoiki wekujcie w piekarniku 30 minut.  Nie wyjmujcie od razu przetworów. Po tym czasie uchylcie...

Co powiecie na arbuza... w słoiku? Letnia przekąska na zimę w 15 minut
AdobeStock
Newsy
Co powiecie na arbuza... w słoiku? Letnia przekąska na zimę w 15 minut
Odważycie się spróbować tego przysmaku? Zimą taki arbuz ze słoika będzie wspaniałym wspomnieniem słonecznego lata.

Arbuz to owoc, który jednoznacznie kojarzy się z latem i wakacjami. Składa się on aż w 93% z wody, dlatego schłodzony przynosi wielką ulgę w upały i wspaniale nawadnia organizm. Ponadto, arbuzy są doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych. Znajdziecie w nich witaminę A, E, witaminy z grupy B oraz mangan, miedź, żelazo, potas, cynk, magnez i sód. Zawierają również dużo błonnika, niezbędnego dla prawidłowego trawienia i przemiany materii oraz likopen (podobnie, jak pomidory), który zwalcza wolne rodniki i tym samym spowalnia procesy starzenia się. Niestety, sezon na arbuzy jest dość krótki i możemy się nimi cieszyć tylko latem. Na szczęście Włosi znaleźli na to sposób i wymyślili sposób na przechowywanie arbuzów w słoikach. Poznajcie przepis na tę ciekawą przekąskę! Przepis na arbuza ze słoika Do przygotowania tej smakowitej i nieco niecodziennej przekąski, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Podane proporcje dotyczą ilości na jeden słoik: 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżka kwasku cytrynowego Oraz: 1 arbuz (o wadze 4-5 kg) 1 łyżka nasion kopru 1 łyżka sody oczyszczonej kolorowy pieprz  wrzątek Przygotowanie: Wymieszajcie łyżkę sody oczyszczonej z odrobiną wody i z pomocą szczoteczki do zębów wyszorujcie arbuza ze skórką. Na koniec dokładnie spłuczcie go wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Pokrójcie arbuza (razem ze skórką) na nieduże plastry- tak, by zmieściły się do dużych słoików o pojemności 3 litrów. Ułóżcie kawałki arbuza w słoikach. Wlejcie do słoików gorącą wodę, przykryjcie zakrętkami i odstawcie na kwadrans. Gdy minie już 15 minut, odcedźcie zawartość słoików. Do środka wsypcie pieprz, koper,...