Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z nadzieniem z ryżu. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, przyprawy, podsmażoną na rumiano cebulkę i całość zawijamy w ugotowane licie kapusty, po czym danie ląduje w garnku lub w piekarniku. A co powiecie na gołąbki, do których zamiast ryżu dodaje się kaszę?

Skąd wzięły się gołąbki z kaszą gryczaną?

Obecnie większość osób kojarzy gołąbki z kaszą gryczaną wyłącznie ze świętami Bożego Narodzenia. Wigilijne gołąbki kaszowo-grzybowe są przepyszne, ale zasługują na to, by gotować je także poza tym świętem.

Czyli zupełnie tak, jak czyniły to jeszcze wiele lat temu dawne polskie gospodynie. W ich kuchniach nie było ryżu, który zaczęto do Polski importować na szeroką skalę dopiero w XX w. Kombinowano więc z kaszą gryczaną - również w wersji mięsnej!

Jeżeli marzy wam się zatem odmieniona wersja zwykłych gołąbków, zamiast ryżu dodajcie do zmielonego mięsa wieprzowego kaszę gryczaną. Do farszu z powodzeniem możecie dodać zarówno kaszę jęczmienną, jak i gryczaną.

Zobacz także:

Tak przygotowane gołąbki będą się świetnie komponować z sosem – pieczarkowym lub pomidorowym. Dla odmiany jednak warto czasem podać je z podsmażonym na rumiano boczkiem, który idealnie komponuje się ze smakiem kaszy gryczanej.

Przepis na gołąbki mięsne z kaszą gryczaną

Składniki:

  • Główka kapusty
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 1-2 marchewki
  • Dużą cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Świeżo mielona sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Oraz:

  • Wędzony boczek do omasty

Przygotowanie:

  1. Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, po czym zdejmujemy z niej delikatnie liście.
  2. W oddzielnym garnku gotujemy na sypko kaszę i studzimy ją.
  3. Na patelni podsmażamy  pokrojoną cebulkę z czosnkiem i ze startą drobniutko marchewką.
  4. Ugotowaną kaszę mieszamy z cebulą, czosnkiem, marchewką i mięsem mielonym.
  5. Nadzienie doprawiamy do smaku i formujemy ręcznie farsz.
  6. Farsz nakładamy na ugotowane liście i starannie zwijamy gołąbki, po czym układamy je w naczyniu.
  7. W około 2 szklankach wody rozpuszczamy kostkę rosołową (opcjonalnie) i zalewamy gołąbki.
  8. Wierzch przykrywamy liśćmi kapusty.
  9. Gołąbki pieczemy około 1 godziny w 180°C.
  10. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni na skwarki.
  11. Gołąbki podajemy z boczkiem.
  12. Smacznego!