Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Tradycyjne gołąbki przygotowuje się z nadzieniem z ryżu. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, przyprawy, podsmażoną na rumiano cebulkę i całość zawijamy w ugotowane licie kapusty, po czym danie ląduje w garnku lub w piekarniku. A co powiecie na gołąbki, do których zamiast ryżu dodaje się kaszę?
Skąd wzięły się gołąbki z kaszą gryczaną?
Obecnie większość osób kojarzy gołąbki z kaszą gryczaną wyłącznie ze świętami Bożego Narodzenia. Wigilijne gołąbki kaszowo-grzybowe są przepyszne, ale zasługują na to, by gotować je także poza tym świętem.
Czyli zupełnie tak, jak czyniły to jeszcze wiele lat temu dawne polskie gospodynie. W ich kuchniach nie było ryżu, który zaczęto do Polski importować na szeroką skalę dopiero w XX w. Kombinowano więc z kaszą gryczaną - również w wersji mięsnej!
Jeżeli marzy wam się zatem odmieniona wersja zwykłych gołąbków, zamiast ryżu dodajcie do zmielonego mięsa wieprzowego kaszę gryczaną. Do farszu z powodzeniem możecie dodać zarówno kaszę jęczmienną, jak i gryczaną.
Zobacz także:
Tak przygotowane gołąbki będą się świetnie komponować z sosem – pieczarkowym lub pomidorowym. Dla odmiany jednak warto czasem podać je z podsmażonym na rumiano boczkiem, który idealnie komponuje się ze smakiem kaszy gryczanej.
Przepis na gołąbki mięsne z kaszą gryczaną
Składniki:
- Główka kapusty
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
- 1-2 marchewki
- Dużą cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- Świeżo mielona sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Oraz:
- Wędzony boczek do omasty
Przygotowanie:
- Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, po czym zdejmujemy z niej delikatnie liście.
- W oddzielnym garnku gotujemy na sypko kaszę i studzimy ją.
- Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę z czosnkiem i ze startą drobniutko marchewką.
- Ugotowaną kaszę mieszamy z cebulą, czosnkiem, marchewką i mięsem mielonym.
- Nadzienie doprawiamy do smaku i formujemy ręcznie farsz.
- Farsz nakładamy na ugotowane liście i starannie zwijamy gołąbki, po czym układamy je w naczyniu.
- W około 2 szklankach wody rozpuszczamy kostkę rosołową (opcjonalnie) i zalewamy gołąbki.
- Wierzch przykrywamy liśćmi kapusty.
- Gołąbki pieczemy około 1 godziny w 180°C.
- Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni na skwarki.
- Gołąbki podajemy z boczkiem.
- Smacznego!