Czym zastąpić papier do pieczenia? Wykorzystajcie te sposoby
AdobeStock
Newsy

Czym zastąpić papier do pieczenia? Wykorzystajcie te sposoby

Zabrakło wam papieru do pieczenia? Możecie skorzystać z tych akcesoriów.
Katarzyna Wyborska
czerwiec 04, 2021

Obecnie większość osób do pieczenia używa specjalnego papieru. Dzięki niemu przyrządzanie wypieków jest znacznie łatwiejsze, a mycie blach i foremek mniej czasochłonne. Jednak czasami papieru może zabraknąć, a w przypadku niektórych form do pieczenia w ogóle się on nie sprawdza. Jak sobie poradzić w takich sytuacjach? Poznajcie proste sposoby na pieczenie bez papieru do pieczenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mata silikonowa do pieczenia zamiast papieru

Jednym ze współczesnych wynalazków zdecydowanie ułatwiających pieczenie są specjalne maty silikonowe. W przeciwieństwie do papieru można ich używać wiele razy, a do tego o wiele lepiej utrzymują ciepło niż papier. Co prawda silikonowe maty są droższe od papieru do pieczenia, ale biorąc pod uwagę ich większą skuteczność i możliwość wielorazowego użytku, inwestycja szybko się zwraca. Niestety, maty nie są elastyczne i jeśli macie blaszki do pieczenia różnej wielkości, to musicie się zaopatrzyć w kilka mat.

Zobacz także

Folia aluminiowa zamiast papieru do pieczenia

Kolejnym sposobem na zastąpienie papieru do pieczenia jest użycie folii aluminiowej. Świetnie się sprawdza zarówno w przypadku ciast, jak i zapiekanek czy mięs. Niestety, żywność łatwo przywiera do folii, dlatego wcześniej trzeba ją posmarować np. olejem.

Tłuszcz i bułka tarta, czyli sprawdzony sposób na pieczenie

Możecie także wykorzystać metodę stosowaną od lat, znaną z czasów, gdy o papierze do pieczenia nikt jeszcze nie słyszał. Wystarczy bowiem wysmarować formę masłem lub olejem i obsypać bułką tartą. Ten sposób sprawdza się szczególnie w przypadku foremek o nieregularnym kształcie, np. do pieczenia babki albo do tortownicy.

Czym jeszcze można zastąpić papier do pieczenia?

Istnieje jeszcze kilka pomysłów na wykorzystanie różnych, domowych materiałów do pieczenia. Jeśli więc nie macie pod ręką papieru, folii aluminiowej czy bułki tartej, wykorzystajcie te sposoby:

  • Papier śniadaniowy – zwykły papier do pakowania kanapek świetnie nada się do wyłożenia blaszki do pieczenia. Trzeba go jedynie wcześniej posmarować tłuszczem, np. masłem.
  • Papier pergaminowy – używa się go dokładnie tak samo, jak papieru śniadaniowego. Połóżcie papier na blasze, posmarujcie cienką warstwą tłuszczu i gotowe.

Czytaj także:

Komentarze
Papier do pieczenia
Jevanto production/Adobe Stock
Triki kulinarne Zużyłaś cały papier do pieczenia, a sklepy są już zamknięte? Wykorzystaj ten niezwykły patent
Umiejętność radzenia sobie w najmniej spodziewanych sytuacjach to nieodzowna cecha każdej dobrej gospodyni domowej. Brak papieru do pieczenia? Od dziś to nie powinien być dla was żaden problem!
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Papier do pieczenia sprawia, że pieczenie staje się prostsze. Dzięki niemu nie musimy martwić się o to, że nasze ciasta przykleją się do blaszki. Jednak historia papieru do pieczenia wcale nie jest tak długa, jak mogłoby się wydawać. Nasze babcie dawały sobie radę i bez niego! Przyzwyczajenia robią jednak swoje. Co zrobić podczas awarii na przykład w niehandlową niedzielę? Na pewno znacie tę sytuację. Wszystkie składniki na stole, kończymy zagniatać ciasto i zaraz chcemy wykładać je na blachę. I nagle okazuje się, że czegoś brakuje… Brak papieru do pieczenia to zmora wielu z nas. Istnieją jednak proste sposoby, by poradzić sobie w takich trudnych momentach! Za chwilkę dowiecie się, czego możemy użyć zamiast papieru do pieczenia. Na pewno nie słyszeliście o wszystkich tego typu metodach! Sposoby na brak papieru do pieczenia: Folia aluminiowa, zwana niekiedy przez nas po prostu „sreberkiem”. Co prawda bardziej kojarzy się z pieczeniem ziemniaków na ognisku, ale spokojnie uratuje nas w podbramkowej sytuacji. Tłuszcz do smarowania foremek i blach – stary sposób naszych mam i babć nadaje się jednak nie do wszystkich dań i ciast. Jest zagrożenie, że rozgrzeje się nieco za mocno, wtedy spód ciasta może nie wyjść tak jak trzeba. Innym rozwiązaniem stosowanym dawniej jest bułka tarta. Wystarczy obficie posypać naszą formę tym sproszkowanym pieczywem, a będziemy mieli pewność , że wszystko ładnie się nam odklei po upieczeniu. Papier śniadaniowy – wysmarujmy go tłuszczem, a powinien zadziałać jak tradycyjny papier do pieczenia. Na koniec jeszcze jeden stary sposób doświadczonych gospodyń. Chodzi mianowicie o opakowanie po margarynie! Wystarczy wyłożyć blachę tłustą częścią opakowania do góry i gotowe. Źródło: onet.pl

Przeczytaj
ciasto bez pieczenia
alaaa/gotujmy.pl
Przepisy Ten fantastyczny deser nie wymaga pieczenia! Udaje się za KAŻDYM razem!
Nie przejmuj się, jeśli nie masz piekarnika - te pyszne desery nie wymagają pieczenia i są bardzo łatwe w przygotowaniu!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Chcesz robić słodkie desery, a nie masz piekarnika? Nic nie szkodzi! Istnieje mnóstwo przepisów na ciasta i inne łakocie, które nie wymagają pieczenia. Sprawdź te przepisy – palce lizać! Podstawa to herbatniki! Bazą większości ciast, które nie wymagają pieczenia są… zwykłe herbatniki! Gdy nie mamy czasu lub możliwości, żeby upiec spód ciasta, to wystarczy wyłożyć blachę do pieczenia herbatnikami i na nich układać warstwy kremu, orzechów i innych składników, których używa się w ciastach bez pieczenia. Sprawdźcie te przepisy na desery na herbatnikach – są bardzo proste w przygotowaniu! Ciasto budyniowe  Ciasto 3Bit Ciasto dyniowe Serniki bez pieczenia Innym fantastycznym ciastem, które nie wymaga użycia piekarnika jest sernik na zimno! W tym przypadku również możesz użyć herbatników na spód. To ciasto mimo, że nie jest pieczone, wymaga sporo cierpliwości – masa sernika potrzebuje kilku godzin w lodówce, aby stężeć. Jednak warto czekać! Na wierzchnią warstwę ciasta warto użyć galaretki i świeżych owoców. Sernik na zimno to świetny deser na lato! Wypróbujcie te przepisy: Sernik na zimno z malinami Sernik na zimno z jagodami Fit sernik na zimno   Domowe czekoladki Słodyczami, które zdecydowanie nie wymagają pieczenia, są domowe pralinki! Czekoladki są niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Najłatwiejsze przepisy wymagają jedynie czekolady, nadzienia i foremek. Nadzieniem może być co tylko chcecie – orzechy, masa kajmakowa czy masło orzechowe. Spróbujcie pralinek z tych przepisów: Czekoladki kawowe Pralinki z daktylami Kokosowe pralinki

Przeczytaj
Masło, margaryna
Pixabay/congerdesign
Newsy Do ciasta masło czy margaryna? Co najlepiej wybrać do pieczenia? Będziecie zaskoczeni
Pewnie zadajecie sobie pytanie, co będzie lepsze do ciasta - masło czy margaryna? Warto to wiedzieć, szczególnie przed startem wigilijnego pichcenia słodkości.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Jeśli macie podstawowe pojęcie kulinarne zapewne wiecie, że do wypieku jakiegokolwiek ciasta potrzebne są jajka, mąka i tłuszcz. Zdaje się, że ten z pozoru łatwy skład ma znaczenie. Pozostaje jeszcze pytanie, wybieracie margarynę czy masło? Czy masło można zastąpić w cieście margaryną? Jeżeli zapytacie o pieczenie ciast znane wam gospodynie, spotkacie się z jedną, często padającą wówczas odpowiedzią. Najpewniej polecą, żeby masło zastąpić zdecydowanie tańszą margaryną. Obydwa produkty mają bowiem podobną zawartość tłuszczu, a to w przypadku pieczenia najbardziej istotne. Biorąc pod uwagę walory smakowe, wręcz z zamkniętymi oczami powinniśmy wybrać masło. Jak powstaje masło? Ten jadalny tłuszcz otrzymujemy ze śmietany z mleka krowiego, a także owczego i koziego. Pozostałą część masła stanowi woda. Znajdziemy w nim również duże ilości witaminy A, retinolu i beta-karotenu. Mając na uwadze prawidłowy poziom cholesterolu, powinniśmy sięgać po masło z głową. Tradycyjnie jest wyrabiane w urządzeniach zwanych maselnicami. Masło można wyrobić też ręcznie. Będzie smakowało równie dobrze. Lubi towarzystwo ziół, soli i czosnku. Masło jest ponadto bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których potrzebuje nasz organizm. Z czego składa się margaryna? Margaryna składa się głównie z olejów roślinnych i tłuszczu. To gwarancja dużej ilości nienasyconych, prostych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla naszego zdrowia. Osoby, które dbają o linię z pewnością wiedzą, o czym mowa. Jaki tłuszcz jest lepszy do pieczenia ciast? Po jaki rodzaj tłuszczu sięgamy najchętniej? W zdecydowanej większości wygra masło, choć nie zaszkodzi, jeśli zastąpicie je margaryną. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje. Masło można zmienić na...

Przeczytaj
czym zastąpić drożdże
AdobeStock
Triki kulinarne Nie masz drożdży? Żaden problem! Z powodzeniem możesz je zastąpić...
Skończyły ci się drożdże, a ty jesteś w trakcie pieczenia ciast? Nic nie szkodzi - dzięki tym sposobom poradzisz sobie bez nich!
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Masz ochotę na pizzę, ale nie masz drożdży, a w sklepie wszystko wyprzedane? Pieczesz drożdżówki i skończyło ci się ciasto? Drożdże są niezbędnym elementem w naszej kuchni, dlatego warto wiedzieć, jak i czym można je zastąpić, gdy ich nam zabraknie! Co zamiast drożdży? Brak drożdży w lodówce może stanowić naprawdę spory problem, szczególnie gdy już zaplanowałaś co będziesz gotować. Część osób ma też po prostu alergię na drożdże i szukają alternatywy, by móc cieszyć się różnymi wypiekami, w których drożdże są niezbędne. Puszyste bułki i ciasta powstają właśnie dzięki drożdżom – to grzyby, które aktywują się w momencie wymieszania ich z wodą i cukrem, który trawią. W wyniku tej reakcji w cieście powstają pęcherzyki dwutlenku węgla, które rozszerzają się pod wpływem temperatury pokojowej. Wtedy właśnie dochodzi do zjawiska, które nazywamy rośnięciem ciasta. Dlatego wypieki z użyciem drożdży są takie pulchne! Jak zastąpić drożdże? Istnieje kilka metod, które pozwolą z powodzeniem zastąpić drożdże w sytuacji, gdy ich nie mamy lub nie możemy ich używać. Sprawdźcie, jak to zrobić! Proszek do pieczenia – ten podstawowy produkt znajdujący się w każdej kuchni, składa się z sody oczyszczonej i regulatora kwasowości. Podobnie jak drożdże, proszek działa na ciasto spulchniająco. Można osiągnąć ten efekt na dwa sposoby – podgrzewając i dodając wody. Ciasta z użyciem proszku do pieczenia wyrastają bardzo szybko, dlatego świetnie sprawdza się on w przypadku naleśników i szybkich wypieków. Co ważne, ciasto z użyciem proszku do pieczenia nie wymaga dodatkowego czasu na wyrastanie, tak jak ma to miejsce w przypadku drożdży. Soda oczyszczona i kwas – soda wraz ze środkiem zakwaszającym ma dokładnie takie samo...

Przeczytaj