Obecnie większość osób do pieczenia używa specjalnego papieru. Dzięki niemu przyrządzanie wypieków jest znacznie łatwiejsze, a mycie blach i foremek mniej czasochłonne. Jednak czasami papieru może zabraknąć, a w przypadku niektórych form do pieczenia w ogóle się on nie sprawdza. Jak sobie poradzić w takich sytuacjach? Poznajcie proste sposoby na pieczenie bez papieru do pieczenia.

Mata silikonowa do pieczenia zamiast papieru

Jednym ze współczesnych wynalazków zdecydowanie ułatwiających pieczenie są specjalne maty silikonowe. W przeciwieństwie do papieru można ich używać wiele razy, a do tego o wiele lepiej utrzymują ciepło niż papier. Co prawda silikonowe maty są droższe od papieru do pieczenia, ale biorąc pod uwagę ich większą skuteczność i możliwość wielorazowego użytku, inwestycja szybko się zwraca. Niestety, maty nie są elastyczne i jeśli macie blaszki do pieczenia różnej wielkości, to musicie się zaopatrzyć w kilka mat.

Folia aluminiowa zamiast papieru do pieczenia

Kolejnym sposobem na zastąpienie papieru do pieczenia jest użycie folii aluminiowej. Świetnie się sprawdza zarówno w przypadku ciast, jak i zapiekanek czy mięs. Niestety, żywność łatwo przywiera do folii, dlatego wcześniej trzeba ją posmarować np. olejem.

Tłuszcz i bułka tarta, czyli sprawdzony sposób na pieczenie

Możecie także wykorzystać metodę stosowaną od lat, znaną z czasów, gdy o papierze do pieczenia nikt jeszcze nie słyszał. Wystarczy bowiem wysmarować formę masłem lub olejem i obsypać bułką tartą. Ten sposób sprawdza się szczególnie w przypadku foremek o nieregularnym kształcie, np. do pieczenia babki albo do tortownicy.

Zobacz także:

Czym jeszcze można zastąpić papier do pieczenia?

Istnieje jeszcze kilka pomysłów na wykorzystanie różnych, domowych materiałów do pieczenia. Jeśli więc nie macie pod ręką papieru, folii aluminiowej czy bułki tartej, wykorzystajcie te sposoby:

  • Papier śniadaniowy – zwykły papier do pakowania kanapek świetnie nada się do wyłożenia blaszki do pieczenia. Trzeba go jedynie wcześniej posmarować tłuszczem, np. masłem.
  • Papier pergaminowy – używa się go dokładnie tak samo, jak papieru śniadaniowego. Połóżcie papier na blasze, posmarujcie cienką warstwą tłuszczu i gotowe.

Czytaj także: