Sałatka jarzynowa, ugotowane na twardo jajka, kanapki ze swojską wędliną... Do wszystkich tych dań świetnie pasuje majonez. Co jeśli jednak chcemy go ograniczyć? Sprawdźcie czym zastąpić majonez w wielkanocnych daniach. Pomysłów jest naprawdę sporo.
Czym zastąpić majonez w wielkanocnych potrawach?
Majonez to jeden z ulubionych dodatków do wielkanocnych dań. Głównym składnikiem tego sosu jest olej z dodatkiem surowego żółtka, przyprawiona octem lub cytryną, solą i białym pieprzem.
Uwielbiacie przyjemny i kremowy smak majonezu? Niestety, nie wszyscy mogą się nim do woli objadać. Majonez to produkt wysokokaloryczny - jedna łyżka majonezu to ok. 170 kcal. i aż 20 g tłuszczu.
Czym zastąpić majonez w wielkanocnych potrawach? Oto najlepsze alternatywy, dzięki którym „odchudzicie" swoje wielkanocne dania.
Zobacz także:
- Śmietana. Niskotłuszczowa śmietana jest stosunkowo niskokaloryczna i zdrowa. Produkt ten zawiera ważne witaminy i minerały, w tym witaminy A, B12 i ryboflawinę. Zastąpicie nią majonez praktycznie w każdej potrawie.
- Pesto. Pesto to zielony sos, który wytwarza się z orzeszków piniowych, bazylii, czosnku, sera i oliwy z oliwek. To źródło witamin E, K, manganu i jednonienasyconych tłuszczów pochodzących z oliwy z oliwek.
- Jogurt grecki jest lekki i bardzo zdrowy, zawiera jeszcze mniej tłuszczu niż chuda śmietana 12%. Zawiera białko, fosfor, witaminę A, wapń i cynk.
- Hummus. Dzięki gładkiej konsystencji i bogatemu smakowi, hummus, czyli pasta z ciecierzycy i sezamu, jest składnikiem, który może zastąpić majonez w różnych potrawach. Jest również pożywny i bogaty w błonnik, białko i kilka ważnych mikroelementów.
- Musztarda jest smaczną i niskokaloryczną alternatywą dla majonezu. Czy wiecie, że łyżka musztardy zawiera zaledwie 19 kalorii?
- Tahini to popularna przyprawa z mielonego sezamu. Użyjcie jej zamiast majonezu do sałatek z makaronem, dzięki czemu nie tylko nadacie im nowy, oryginalny smak, ale też wprowadzicie do diety dodatkowe składniki odżywcze.
- Awokado. Dzięki zawartości zdrowych dla serca tłuszczów, błonnika, miedzi, kwasu foliowego i witaminy E, tłuste awokado może być świetną alternatywą dla majonezu w sałatkach i kanapkach.
- Oliwa z oliwek jest bogata w zdrowe tłuszcze nienasycone i ma wiele właściwości prozdrowotnych. Może pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych, wzmacnia serce i chroni przed niektórymi rodzajami raka.
Źródło: zywienie.medonet.pl