Czym zastąpić majonez w wielkanocnych potrawach? Oto 5 odpowiedników, które odchudzą wasze dania
AdobeStock
Newsy

Czym zastąpić majonez w wielkanocnych potrawach? Oto zamienniki, które „odchudzą" wasze dania

Szukacie zdrowej i smacznej alternatywy dla majonezu? Mamy dla was garść ciekawych propozycji.

Sałatka jarzynowa, ugotowane na twardo jajka, kanapki ze swojską wędliną... Do wszystkich tych dań świetnie pasuje majonez. Co jeśli jednak chcemy go ograniczyć? Sprawdźcie czym zastąpić majonez w wielkanocnych daniach. Pomysłów jest naprawdę sporo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym zastąpić majonez w wielkanocnych potrawach?

Majonez to jeden z ulubionych dodatków do wielkanocnych dań. Głównym składnikiem tego sosu jest olej z dodatkiem surowego żółtka, przyprawiona octem lub cytryną, solą i białym pieprzem.

Uwielbiacie przyjemny i kremowy smak majonezu? Niestety, nie wszyscy mogą się nim do woli objadać. Majonez to produkt wysokokaloryczny - jedna łyżka majonezu to ok. 170 kcal.  i aż 20 g tłuszczu.

Czym zastąpić majonez w wielkanocnych potrawach? Oto najlepsze alternatywy, dzięki którym „odchudzicie" swoje wielkanocne dania.

  • Śmietana. Niskotłuszczowa śmietana jest stosunkowo niskokaloryczna i zdrowa. Produkt ten zawiera ważne witaminy i minerały, w tym witaminy A, B12 i ryboflawinę. Zastąpicie nią majonez praktycznie w każdej potrawie.
  • Pesto. Pesto to zielony sos, który wytwarza się z orzeszków piniowych, bazylii, czosnku, sera i oliwy z oliwek. To źródło witamin E, K, manganu i jednonienasyconych tłuszczów pochodzących z oliwy z oliwek. 
Zobacz także
Zróbcie sałatkę jarzynową z tym majonezem. Kosztuje niewiele, smakuje tak samo i jest mniej kaloryczny

Zróbcie sałatkę jarzynową z tym majonezem. Kosztuje niewiele, smakuje tak samo i jest mniej kaloryczny

Kupujecie taki majonez? Unikajcie go jak ognia, zawiera sztuczny konserwant

Kupujecie taki majonez? Unikajcie go jak ognia, zawiera sztuczny konserwant

  • Jogurt grecki jest lekki i bardzo zdrowy, zawiera jeszcze mniej tłuszczu niż chuda śmietana 12%. Zawiera białko, fosfor, witaminę A, wapń i cynk.
  • Hummus. Dzięki gładkiej konsystencji i bogatemu smakowi, hummus, czyli pasta z ciecierzycy i sezamu, jest składnikiem, który może zastąpić majonez w różnych potrawach. Jest również pożywny i bogaty w błonnik, białko i kilka ważnych mikroelementów.
  • Musztarda jest smaczną i niskokaloryczną alternatywą dla majonezu. Czy wiecie, że łyżka musztardy zawiera zaledwie 19 kalorii?
  • Tahini to popularna przyprawa z mielonego sezamu. Użyjcie jej zamiast majonezu do sałatek z makaronem, dzięki czemu nie tylko nadacie im nowy, oryginalny smak, ale też wprowadzicie do diety dodatkowe składniki odżywcze.
  • Awokado. Dzięki zawartości zdrowych dla serca tłuszczów, błonnika, miedzi, kwasu foliowego i witaminy E, tłuste awokado może być świetną alternatywą dla majonezu w sałatkach i kanapkach.
  • Oliwa z oliwek jest bogata w zdrowe tłuszcze nienasycone i ma wiele właściwości prozdrowotnych. Może pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych, wzmacnia serce i chroni przed niektórymi rodzajami raka.

Źródło: zywienie.medonet.pl

Cena masła napawa was przerażeniem? Oto czym możecie je zastąpić
AdobeStock
Newsy
Kostka masła masła kosztuje obecnie nawet 8 zł. Oto czym możecie je zastąpić
Chrzan, hummus, pasty, smarowidła… Sprawdźcie, czym z powodzeniem możecie zastąpić masło.

Szalejąca inflacja w drastyczny sposób odbiła się na cenach podstawowych produktów spożywczych. Czy wiecie, że od początku 2021 roku masło podrożało o prawie 70 procent? Jak donosi „Rzeczpospolita", kostka masła kosztuje obecnie ok. 7-8 zł. Skąd się wzięła tak wysoka cena tego produktu? - Jeszcze kilka tygodni temu kostkę można było kupić za około 5 zł, a na promocjach nawet taniej. Dziś za masło płacimy 7–8 zł i więcej. Tylko sporadycznie można je kupić nieco taniej. Znów, jak kilka lat temu, przy poprzedniej maślanej drożyźnie, zaczęły się już pojawiać w sklepach kostki masła o wadze niższej od tradycyjnych 200 g (np. 170 g), dzięki czemu ich cena jest nieco niższa. Na popularności zyskują też produkty o niższej zawartości tłuszczu i margaryny - pisze „Rzeczpospolita". Czym zastąpić masło? Wiele osób stara się czymś zastąpić masło niezależnie od jego ceny. Dlaczego? Powodów może być wiele. Jedni muszą kontrolować poziom cholesterolu, drudzy są na diecie eliminacyjnej (np. bezlaktozowej), kolejni po prostu nie lubią jego smaku. Jeżeli chcecie zastąpić masło, podpowiemy wam, czym możecie to zrobić. Zamienniki masła w pieczeniu Masło sprawia, że wypieki mają wilgotną konsystencję oraz bogatszy, głębszy smak. Bez masła wypieki mogą wyjść suche i bez charakterystycznego smaku. Na szczęście, istnieje kilka alternatyw dla masła, które możecie wykorzystać w pieczeniu. Jakie? Olej kokosowy. Olej kokosowy może zastąpić masło w pieczeniu w proporcji 1:1, choć może nieznacznie zmienić smak, przy czym niektóre rodzaje oleju kokosowego wpływają na smak bardziej niż inne. Wybierzcie nierafinowany olej kokosowy, ponieważ smakuje on bardziej jak kokos niż odmiany rafinowane. Oliwa z oliwek. W większości przepisów oliwa z...

Zróbcie sałatkę jarzynową z tym majonezem. Kosztuje niewiele, smakuje tak samo i jest mniej kaloryczny
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie sałatkę jarzynową z tym majonezem. Kosztuje niewiele, smakuje tak samo i jest mniej kaloryczny
A gdyby tak w tym roku do sałatki jarzynowej użyć któregoś z wegańskich majonezów? Oto czego możecie się po nich spodziewać.

Jeszcze parę lat temu, jeśli weganie chcieli zjeść podczas świąt sałatkę jarzynową z majonezem, musieli sobie bezjajeczny majonez ukręcić samodzielnie i zabrać w słoiku na świąteczne śniadanie... Dziś majonezy wegańskie są już w wielu sklepach i wprowadzają je na rynek kolejni producenci. Ich ceny zbliżyły się do cen klasycznych majonezów. Próbowaliście już takich sosów? Co się stanie jeśli tym razem zrobicie sałatkę z wegańskim zamiennikiem? Sałatka z jajecznym i wegańskim majonezem smakuje tak samo Choć wegańskie majonezy nie zawierają jajek, a to przecież jeden z podstawowych składników tego sosu, smak tych nowych zamienników często jest nie do odróżnienia od jajecznych pierwowzorów. Jak to możliwe? Po pierwsze producenci wegańskiej żywności mają dużą wprawę w odtwarzaniu smaków innych potraw i są doskonale zorientowani, jakich przypraw dodać, żeby przypominały w smaku i zapachu jajka. Na przykład doprawiają swoje sosy czarną sól kala namak.  To jedna z podstawowych przypraw, używanych w wegańskich potrawach, mająca zastąpić smak i zapach jajka. Z kolei właściwy kolor dań z jajkami, z powodzeniem można uzyskać dodając do nich szczyptę kurkumy. Po krótkotrwałym zachłyśnięciu się sukcesami, w odtwarzaniu smaków wegańskich potraw, wytwórcy żywności zaczęli tak modyfikować receptury, żeby nie tylko smak i konsystencja, ale też wartości odżywcze były podobne. Dodają więc roślinnych białek czy wzbogacają produkt w witaminy, np. B12. Wegańskie majonezy są mniej kaloryczne od zwykłych Majonezy, które są zamiennikami jajecznych mają tę dużą zaletę, że z reguły mają mniejsza zawartość tłuszczu i są bardziej dietetyczne. Można w związku z tym zjeść bezkarnie większą ilość sałatki jarzynowej z majonezem....

Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Adobe Stock
Newsy
Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Lubicie jeść majonez? Lepiej sprawdźcie, jaki wpływ ma on na wasz organizm.

Majonez to jeden z ulubionych dodatków do dań Polaków. Smarujemy nim kanapki, dodajemy go do różnych potraw, dipów i sałatek. Czy jedzenie majonezu jest zdrowe? Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jemy majonez? Co to jest majonez? Majonez to bardzo prosty sos, który powstaje z połączenia żółtka jajka, octu (lub soku z cytryny), oleju, musztardy, soli i pieprzu. Mimo iż majonez jest uznawany za tłusty i kaloryczny, w rzeczywistości, jedzenie tego sosu w rozsądnych ilościach może być dla nas dobre. Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Możecie podnieść poziom cholesterolu. Majonez ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych - łyżka zawiera około 1,6 grama tłuszczów nasyconych. I chociaż może wam się wydawać, że to wcale nie dużo, jeśli weźmiecie pod uwagę fakt, że większość ludzi nie odmierza porcji majonezu, gdy go używa, cały ten tłuszcz nasycony może łatwo się sumować i mieć negatywny wpływ na poziom naszego cholesterolu. Jednym z głównych powodów, dla których zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych do minimum, jest fakt, że spożycie tłuszczów nasyconych może zwiększać niektóre czynniki ryzyka chorób serca, w tym poziom cholesterolu LDL (złego). Dostarczycie organizmowi zdrowych tłuszczów. Jednym z głównych składników majonezu jest żółtko jajka, które jest uznawane za bardzo zdrowe.  Majonez zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są nienasyconymi tłuszczami. Te nienasycone tłuszcze mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Zatem, mimo iż majonez zawiera tłuszcze nasycone, które są szkodliwe, zawiera również tłuszcze nienasycone, które są zdrowe. Zmniejszenie ryzyka udaru....

Tym składnikiem zastąpiceie olej w wypiekach. Będą tańsze i zdrowsze
Adobe Stock
Newsy
Tym składnikiem zastąpicie olej w wypiekach. Będą tańsze i zdrowsze
Zdarza wam się modyfikować przepisy na podstawie których gotujecie i pieczecie? Używacie nieraz tańszych lub mniej kalorycznych zamienników? Dziś podpowiemy wam, czym w wypiekach zastąpić olej.

W każdym przepisie na ciasto stałym składnikiem jest tłuszcz. Wiele ciast z powodów zdrowotnych i finansowych przygotowywanych jest nie z masłem czy margaryną, ale właśnie z olejem. Jednak olej, który w sklepach jest coraz droższy także można zastąpić innym składnikiem. Zróbcie to, a zobaczycie, że ciasto jest nie tylko tańsze, ale też zdrowsze i smaczniejsze. Ciasto bez tłuszczu – po co zastępować olej w wypiekach? Masło, margaryna czy olej używany do ciast to tłuszcze, które wykazują pewne wartości zdrowotne, zawierają witaminy i minerały, a olej także cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jednak w większości jadamy tych tłuszczy za dużo. Zamiana dużych ilości spożywanego masła, czyli tłuszczu zwierzęcego na olej, jest już zmianą w dobrym kierunku. Możecie zrobić jednak kolejny krok i w ogóle wyeliminować tego typu tłuszcz ze składników ciast, a tym samym zmniejszyć ilość tłuszczu zjadanego codziennie. Chcąc przygotowywać zdrowe desery, nie wystarczy usunąć z ciasta tłuszcz. Warto też zmniejszyć ilość cukru lub zastąpić go słodkimi owocami, przez cały rok np. daktylami, a w sezonie truskawkami czy innymi owocami sezonowymi. Wyeliminowanie oleju z przepisu będzie miało pozytywne działanie nie tylko na zdrowie, ale też na portfel. 1 l zwykłego oleju kosztuje bowiem już 11-12 zł, a ceny tłuszczy stale rosną. Jogurt zamiast oleju – czy to się sprawdza? Olej występujący w przepisie ciasta możecie zastąpić jogurtem naturalnym. To składnik znacznie mniej kaloryczny od oleju. W 100 g jest tylko 66 kalorii, podczas gdy popularny olej rzepakowy ma ich aż 800. W jogurcie także jest tłuszcz, jednak jest go o wiele mniej. Olej ma 100% tłuszczu, natomiast w jogurcie naturalnym jest go tylko 3%. Jogurt ma do tego węglowodany, białko, wapń oraz witaminy z...