Czym zastąpić majonez w wielkanocnych potrawach? Oto 5 odpowiedników, które odchudzą wasze dania
AdobeStock
Newsy

Czym zastąpić majonez w wielkanocnych potrawach? Oto zamienniki, które „odchudzą" wasze dania

Szukacie zdrowej i smacznej alternatywy dla majonezu? Mamy dla was garść ciekawych propozycji.

Sałatka jarzynowa, ugotowane na twardo jajka, kanapki ze swojską wędliną... Do wszystkich tych dań świetnie pasuje majonez. Co jeśli jednak chcemy go ograniczyć? Sprawdźcie czym zastąpić majonez w wielkanocnych daniach. Pomysłów jest naprawdę sporo.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym zastąpić majonez w wielkanocnych potrawach?

Majonez to jeden z ulubionych dodatków do wielkanocnych dań. Głównym składnikiem tego sosu jest olej z dodatkiem surowego żółtka, przyprawiona octem lub cytryną, solą i białym pieprzem.

Uwielbiacie przyjemny i kremowy smak majonezu? Niestety, nie wszyscy mogą się nim do woli objadać. Majonez to produkt wysokokaloryczny - jedna łyżka majonezu to ok. 170 kcal.  i aż 20 g tłuszczu.

Czym zastąpić majonez w wielkanocnych potrawach? Oto najlepsze alternatywy, dzięki którym „odchudzicie" swoje wielkanocne dania.

  • Śmietana. Niskotłuszczowa śmietana jest stosunkowo niskokaloryczna i zdrowa. Produkt ten zawiera ważne witaminy i minerały, w tym witaminy A, B12 i ryboflawinę. Zastąpicie nią majonez praktycznie w każdej potrawie.
  • Pesto. Pesto to zielony sos, który wytwarza się z orzeszków piniowych, bazylii, czosnku, sera i oliwy z oliwek. To źródło witamin E, K, manganu i jednonienasyconych tłuszczów pochodzących z oliwy z oliwek. 
Zobacz także
Zróbcie sałatkę jarzynową z tym majonezem. Kosztuje niewiele, smakuje tak samo i jest mniej kaloryczny

Zróbcie sałatkę jarzynową z tym majonezem. Kosztuje niewiele, smakuje tak samo i jest mniej kaloryczny

Kupujecie taki majonez? Unikajcie go jak ognia, zawiera sztuczny konserwant

Kupujecie taki majonez? Unikajcie go jak ognia, zawiera sztuczny konserwant

  • Jogurt grecki jest lekki i bardzo zdrowy, zawiera jeszcze mniej tłuszczu niż chuda śmietana 12%. Zawiera białko, fosfor, witaminę A, wapń i cynk.
  • Hummus. Dzięki gładkiej konsystencji i bogatemu smakowi, hummus, czyli pasta z ciecierzycy i sezamu, jest składnikiem, który może zastąpić majonez w różnych potrawach. Jest również pożywny i bogaty w błonnik, białko i kilka ważnych mikroelementów.
  • Musztarda jest smaczną i niskokaloryczną alternatywą dla majonezu. Czy wiecie, że łyżka musztardy zawiera zaledwie 19 kalorii?
  • Tahini to popularna przyprawa z mielonego sezamu. Użyjcie jej zamiast majonezu do sałatek z makaronem, dzięki czemu nie tylko nadacie im nowy, oryginalny smak, ale też wprowadzicie do diety dodatkowe składniki odżywcze.
  • Awokado. Dzięki zawartości zdrowych dla serca tłuszczów, błonnika, miedzi, kwasu foliowego i witaminy E, tłuste awokado może być świetną alternatywą dla majonezu w sałatkach i kanapkach.
  • Oliwa z oliwek jest bogata w zdrowe tłuszcze nienasycone i ma wiele właściwości prozdrowotnych. Może pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych, wzmacnia serce i chroni przed niektórymi rodzajami raka.

Źródło: zywienie.medonet.pl

Cena masła napawa was przerażeniem? Oto czym możecie je zastąpić
AdobeStock
Newsy
Kostka masła masła kosztuje obecnie nawet 8 zł. Oto czym możecie je zastąpić
Chrzan, hummus, pasty, smarowidła… Sprawdźcie, czym z powodzeniem możecie zastąpić masło.

Szalejąca inflacja w drastyczny sposób odbiła się na cenach podstawowych produktów spożywczych. Czy wiecie, że od początku 2021 roku masło podrożało o prawie 70 procent? Jak donosi „Rzeczpospolita", kostka masła kosztuje obecnie ok. 7-8 zł. Skąd się wzięła tak wysoka cena tego produktu? - Jeszcze kilka tygodni temu kostkę można było kupić za około 5 zł, a na promocjach nawet taniej. Dziś za masło płacimy 7–8 zł i więcej. Tylko sporadycznie można je kupić nieco taniej. Znów, jak kilka lat temu, przy poprzedniej maślanej drożyźnie, zaczęły się już pojawiać w sklepach kostki masła o wadze niższej od tradycyjnych 200 g (np. 170 g), dzięki czemu ich cena jest nieco niższa. Na popularności zyskują też produkty o niższej zawartości tłuszczu i margaryny - pisze „Rzeczpospolita". Czym zastąpić masło? Wiele osób stara się czymś zastąpić masło niezależnie od jego ceny. Dlaczego? Powodów może być wiele. Jedni muszą kontrolować poziom cholesterolu, drudzy są na diecie eliminacyjnej (np. bezlaktozowej), kolejni po prostu nie lubią jego smaku. Jeżeli chcecie zastąpić masło, podpowiemy wam, czym możecie to zrobić. Zamienniki masła w pieczeniu Masło sprawia, że wypieki mają wilgotną konsystencję oraz bogatszy, głębszy smak. Bez masła wypieki mogą wyjść suche i bez charakterystycznego smaku. Na szczęście, istnieje kilka alternatyw dla masła, które możecie wykorzystać w pieczeniu. Jakie? Olej kokosowy. Olej kokosowy może zastąpić masło w pieczeniu w proporcji 1:1, choć może nieznacznie zmienić smak, przy czym niektóre rodzaje oleju kokosowego wpływają na smak bardziej niż inne. Wybierzcie nierafinowany olej kokosowy, ponieważ smakuje on bardziej jak kokos niż odmiany rafinowane. Oliwa z oliwek. W większości przepisów oliwa z...

Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Adobe Stock
Newsy
Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Niektórzy powinni go unikać
Lubicie jeść majonez? Lepiej sprawdźcie, jaki wpływ ma on na wasz organizm.

Majonez to jeden z ulubionych dodatków do dań Polaków. Smarujemy nim kanapki, dodajemy go do różnych potraw, dipów i sałatek. Czy jedzenie majonezu jest zdrowe? Co się dzieje z organizmem, gdy regularnie jemy majonez? Co to jest majonez? Majonez to bardzo prosty sos, który powstaje z połączenia żółtka jajka, octu (lub soku z cytryny), oleju, musztardy, soli i pieprzu. Mimo iż majonez jest uznawany za tłusty i kaloryczny, w rzeczywistości, jedzenie tego sosu w rozsądnych ilościach może być dla nas dobre. Co się dzieje z organizmem, gdy jemy majonez? Możecie podnieść poziom cholesterolu. Majonez ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych - łyżka zawiera około 1,6 grama tłuszczów nasyconych. I chociaż może wam się wydawać, że to wcale nie dużo, jeśli weźmiecie pod uwagę fakt, że większość ludzi nie odmierza porcji majonezu, gdy go używa, cały ten tłuszcz nasycony może łatwo się sumować i mieć negatywny wpływ na poziom naszego cholesterolu. Jednym z głównych powodów, dla których zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych do minimum, jest fakt, że spożycie tłuszczów nasyconych może zwiększać niektóre czynniki ryzyka chorób serca, w tym poziom cholesterolu LDL (złego). Dostarczycie organizmowi zdrowych tłuszczów. Jednym z głównych składników majonezu jest żółtko jajka, które jest uznawane za bardzo zdrowe.  Majonez zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są nienasyconymi tłuszczami. Te nienasycone tłuszcze mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Zatem, mimo iż majonez zawiera tłuszcze nasycone, które są szkodliwe, zawiera również tłuszcze nienasycone, które są zdrowe. Zmniejszenie ryzyka udaru....

Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod oknami i ma spektakularne właściwości
Adobe Stock
Newsy
Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod waszymi oknami i ma spektakularne właściwości
Złote pola widoczne wiosną z okien pociągu czy samochodu to znak, że właśnie rośnie nam jeden z najzdrowszych roślinnych tłuszczy. Na jesień szykuje się sporo więc smażenia, pieczenia i gotowania. Będzie na czym.

Olej rzepakowy uznawany jest za szczególny, ze względu na swoje właściwości. Jako jeden z niewielu tłuszczy zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i wyjątkowo mało tych nasyconych. Dzięki temu jest bezpieczny do stosowaniu w wysokich temperaturach oraz zdrowy, gdy używamy go na zimno. Sprawdźmy w czym nam pomaga i jak go stosować. Czy olej rzepakowy może zastąpić dzienną porcję suplementów? Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 jest znacznie większa niż w nazywanej „śródziemnomorskim złotem” oliwie z oliwek. Zawartość omega-3 jest aż 10 razy większa niż w zdrowej oliwie. Nic więc dziwnego, że entuzjaści tego tłuszczu zaczęli o nim mówić „oliwa północy”. Już spożywanie dwóch łyżek oleju rzepakowego pozwala zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega 3. A dwie łyżki to dokładne tyle, ile potrzebujemy do przygotowania sosu winegret do średniej wielkości miski sałatki. Olej rzepakowy nie tylko jest skarbnicą witamin takich jak A i K, ale także transportuje do organizmu i pomaga we przyswajaniu tych witamin pobieranych z pożywienia, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Chodzi o witaminy A, D, E i K. Używanie oleju rzepakowego do przyrządzenia dań bogatych w te witaminy, jak ryby, jajka, grzyby i większość warzyw powoduje, że pochodzące z żywności witaminy są lepiej wchłaniane. Smażmy więc ryby na oleju rzepakowym, używajmy go do smażenia jajecznicy i grzybów nawet jeśli wolimy te na maśle, a przygotowując sosy sałatkowe spokojnie sięgajmy po rodzimy olej zamiast śródziemnomorskiej oliwy. Zastosowania kuchenne oleju rzepakowego Wyjątkowość oleju rzepakowego polega też na tym, że szczególnie dobrze znosi wysoką temperaturę. Smażenie na nim jest bezpieczne,...

Promocje w Lidlu
Adobe Stock
Newsy
Od poniedziałku Lidl szaleje z cenami. Majonez 70%, a olej aż 80% taniej
Jeżeli wybieracie się jutro na zakupy, to warto pójść do Lidla – sieć przygotowała atrakcyjne promocje!

Jedna z najczęściej wybieranych przez Polaków sieci handlowych organizuje od jutra niesamowite promocje na produkty, które na pewno przydadzą się podczas przygotowań do Wielkanocy! Sprawdźcie, co będzie można od jutra kupić nawet o 80% taniej. Promocje w Lidlu od 15.03 Warto wybrać się jutro do Lidla na zakupy! Sieć zorganizowała ogromne przeceny na popularne produkty. Zobaczcie, co kupicie taniej: Polska mąka pszenna typ 500: 2,19 zł Monini, Oliwa extra virgin 700 ml: 19,99 zł Gosia, Aluminiowe foremki do babek i pasztetów 3 szt: 2,79 zł Gosia, Papier do pieczenia 8 m: 4,99 zł Kania, Majonez z żółtkiem jaja z chowu na wolnym wybiegu 400 ml: 2,59 zł (było 3,09 zł) + drugi produkt 70% taniej Skusicie się? Przepis na wielkanocne jajka z majonezem i rzeżuchą Majonez kupiony na promocji z powodzeniem wykorzystacie do wielkanocnych dań, sałatek i przystawek. Doskonale nada się do przygotowania tradycyjnych jajek faszerowanych! Wypróbujcie poniższy przepis – do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 6 jajek 3 plastry szynki schwarzwaldzkiej 4 suszone pomidory 2 łyżki majonezu 1 łyżka orzeszków piniowych 1 łyżeczka zielonego pesto 1 ząbek czosnku Garść rzeżuchy Szczypta mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo i obierzcie ze skorupki. By mieć pewność, że jajka idealnie się ugotują, pamiętajcie o czasie – około 10 minut w przypadku większych jajek i 8-9 minut, jeśli jajka są małe. Ostudzone jajka przekrójcie na pół i wydrążcie z nich żółtka. Rozetrzyjcie je widelcem. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i połóżcie na nim plastry szynki schwarzwaldzkiej (lub innej suszonej szynki). Włóżcie blachę do piekarnika...