Strogonow
Gotujmy.pl/Ostra na słodko
Newsy

Czym zagęścić strogonow, by miał idealną konsystencję? Ta babcina sztuczka jest rewelacyjna

Czas na danie z najwyższej ligi. Z tym przepisem boeuf strogonow wyjdzie wam perfekcyjnie. I będzie odpowiednio gęsty.

Już sama nazwa tego dania sprawia, że można poczuć głód i wilczy apetyt. Zastanawialiście się tak w ogóle skąd się wzięła? Boeuf to francuskie określenie na wołowinę. Strogonow, a tak naprawdę Stroganow, to nazwisko rosyjskiego XIX-wiecznego rosyjskiego urzędnika.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Historia Boeuf Stroganow

Historycy kuchni próbowali doszukiwać się różnych wersji pochodzenia tego dania, ale wydaje się, że prawda jest dość prozaiczna.

Pierwsza wzmianka o „wołowinie po strogonowsku” znalazła się w rosyjskiej książce kucharskiej „Dar dla młodych pań domu” z 1871 r. Danie miało być hołdem dla rosyjskiego ministra spraw wewnętrznych, generała i grafa Aleksandra Stroganowa. A jak przystało na hołd, nie mogło skończyć się na nudnych kotletach czy kluskach. Prawdziwego rosyjskiego męża stanu należało uhonorować godnie.

Strogonow – mięso i sos

Takim właśnie godnym hołdem jest obłędnie pyszne, naprawdę okazałe danie na bazie wołowej polędwicy. Cała tajemnica strogonowa zawiera się w aromatycznym pomidorowym sosie, który wieńczy danie po podsmażeniu polędwicy pokrojonej w paski z cebulą i pieczarkami.

Jeżeli nie mieliście z tym daniem wcześniej do czynienia, być może zadajecie sobie pytanie, jak odpowiednio zagęścić sos. Kluczem do kulinarnego sukcesu jest po prostu zredukowanie pomidorowego wywaru, by nadać mu odpowiednią konsystencję. Swoje zrobi też śmietana.

Jeżeli jednak na patelni wyszło wam za dużo sosu, możecie zastosować starą babciną sztuczkę z mąką pszenną. Rozpuśćcie nieco mąki w szklance – taką zawiesinę wlejcie do strogonowa i przegotujcie całość. Pycha!

Zobacz także
Kapusta na gołąbki

Przygotowywanie kapusty do gołąbków jest czasochłonne? Dzięki temu trikowi wystarczy wam kilka minut

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Boeuf strogonow – przepis

Składniki:

  • 60 dag polędwicy wołowej
  • 3 cebule
  • 1 papryka
  • 5 dag grzybów – np. pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  1. Mięso, paprykę i cebulę pokrójcie kolejno w paski i w piórka.
  2. Grzyby pokrójcie na ćwiartki lub plasterki.
  3. W głębokiej patelni podsmażcie na oleju cebulę na złoty kolor.
  4. Mięso obtoczcie w mące i smażcie z cebulą przez ok. 10 min.
  5. Dodajcie na patelnię paprykę i grzyby.
  6. Zalejcie całość bulionem, dodajcie przyprawy.
  7. Duście pod przykryciem ok. 30-40 min.
  8. Na koniec dodajcie do sosu koncentrat pomidorowy, przegotujcie całość i dodajcie śmietanę.
  9. W razie potrzeby zagęśćcie sos mąką.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

roladki schabowe
Gotujmy.pl
Newsy
Roladki schabowe w tym sosie to kulinarna perła, jakich mało. Tak pyszne, że można zjeść wraz z talerzem
Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Proponujemy wam nadziewane roladki ze schabu w pysznym sosie musztardowym. To szybkie, pyszne i efektowne danie, które posmakuje wszystkim waszym domownikom.

Kruchy schab, aromatyczne przyprawy i obłędnie pyszny musztardowy sos. Czego chcieć więcej, gdy marzy nam się prosty i zarazem wykwintny obiad? To danie cieszy się ogromną popularnością zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Mali i duzi cenią jego aromatyczny i rozpływający się w ustach farsz i lekko pikantny musztardowy sos. Roladki schabowe w sosie to dokonały pomysł na szybki i niebanalny obiad. Danie powstaje w mig, ale równie dobrze możecie je przygotować dzień wcześniej, a później tylko je odgrzewać. Zdaniem wielu osób, wtedy jest nawet o wiele lepsze. Roladki najlepiej sprawdzają się w duecie z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Jak je przygotować? Czytajcie dalej... Składniki: 50 dag polędwicy wieprzowej 3 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu pół szklanki śmietany 1 cebula 5 kiszonych ogórków pół papryki 1 łyżka mąki pszennej musztarda sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Myjemy i obieramy z łupiny cebulę. Pół cebuli kroimy w cienkie pół-talarki, a pozostałe pół w kostkę. Paprykę i ogórki kroimy w paseczki. Mięso dzielimy na porcje i cienko rozbijamy. Każdy płat mięsa nacieramy rozgniecionym czosnkiem, smarujemy musztardą, solimy i pieprzymy. Na mięsie układamy cebulę, ogórki i paprykę, a następnie zwijamy roladki i spinamy je wykałaczkami. Roladki podsmażamy na rozgrzanym smalcu z każdej strony przez ok 2 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ją, aż całość ładnie się zarumieni. Po upływie 5-7 minut, dolewamy odrobinę wody i całość dusimy pod przykryciem przez ok 30-40 min, aż mięso będzie idealnie miękkie. Śmietanę starannie mieszamy z łyżeczką musztardy i mąką. Wlewamy do roladek i zagotowujemy. Smacznego!

Placek po węgiersku
migotka28/gotujmy.pl
Przepisy
Idealne połączenie smaków. Najlepszy przepis na placek po węgiersku. Ostrzegamy: nie skończy się na jednej porcji
To pracochłonne, ale fantastyczne danie kochają wszyscy Polacy. Nie bez powodu placek po węgiersku figuruje na kartach dań w restauracjach całej Polski.

Dzisiaj warto poświęcić nieco czasu, by przygotować placek po węgiersku w swoim domu. Nie wydając ciężkich pieniędzy jesteśmy w stanie zapewnić sobie i członkom swojej rodziny prawdziwe niebo w gębie. Potrzeba jedynie kilku składników i trochę cierpliwości. Wszyscy chcemy, by nasz placek był smaczny i wyglądał tak efektownie jak zamówiony u kelnera w dobrej knajpie. Zanim jednak przejdziemy do tajników tej potrawy, warto zastanowić się nad jedną sprawą – skąd w ogóle pochodzi to danie? Teorii jest wiele, ale nieco rozjaśnić sprawę może alternatywna nazwa tego przysmaku wielu Polaków. Jest nią oczywiście placek po zbójnicku. A skoro są zbójnicy, to muszą być i Tatry. Plackami ziemniaczanymi z sosem od lat chętnie zajadają się właśnie na Podhalu. Wspaniały przepis na nasz placek przywędrował do tatrzańskich zbójników zza gór, czyli ze Słowacji, która z kolei przez długie lata była częścią Królestwa Węgier. Co ciekawe, w dzisiejszym Budapeszcie i okolicach nie serwują swoich zawiesistych sosów z plackami ziemniaczanymi. Węgrzy wolą jadać gulasze z małymi, pszennymi kluseczkami.  Przepis na placek po węgiersku. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebula Sól i i pieprz Olej Kilka łyżek mąki pszennej Ok. 50-70 dag mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) lub wołowego. Cebula i czosnek 1 papryka czerwona Papryka wędzona i słodka w proszku 15 dag pieczarek Kilka łyżek koncentratu pomidorowego Cukier Przygotowanie: Zaczynamy od naszego sosu. Kroimy cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na oleju. Do środka dodajemy pokrojone w podobne kształty mięso....

Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem. Lekki i zdrowy obiad
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem. Lekki i zdrowy obiad
Pyszna i bardzo pożywna faszerowana papryka to doskonały pomysł na danie na obiad. Mięsny farsz was zachwyci.

Faszerowana papryka to niezwykle wdzięczne danie, ponieważ farsz może być zarówno mięsny, jak i wegetariański. Można nadziewać ją mięsem mielonym, ryżem, kaszami oraz warzywami. Całość zapieczcie z żółtym serem albo przygotujcie pyszny sos, którym polejecie danie. Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem Składniki 6 papryk w dowolnym kolorze 400 g mięsa mielonego (dowolnego, doskonale smakuje połączenie: karkówka + indyk + cielęcina) 100 g ugotowanego ryżu 3 duże cebule 1/2 szklanki płatków owsianych Sól i pieprz do smaku Mielona słodka papryka Mielona ostra papryka 2 łyżki papryki w płatkach 2 łyżki pokrojonej drobno papryki marynowanej Maggi w płynie do smaku 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 7 szklanek bulionu drobiowo- warzywnego 250 g przecieru pomidorowego 30% 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 6 płaskich łyżek mąki Natka pietruszki Przygotowanie Umyjcie dokładnie papryki pod bieżącą wodą. Zetnijcie wierzch, ale go nie wyrzucajcie. Usuńcie ogonek oraz pestki z papryki. Ugotujcie ryż w lekko osolonej wodzie. Cebule posiekajcie w drobną kostkę i podsmażcie na złoto na oleju na rozgrzanej patelni. W misce wymieszajcie mielone mięso, podsmażoną cebulę, ugotowany ryż i płatki owsiane. Doprawcie do smaku solą i pieprzem, mieloną ostrą i słodką papryką oraz Maggi. Każdą paprykę nadziejcie farszem, nałóżcie ścięty wierzch i zepnijcie wszystko wykałaczkami. W dużym garnku ułóżcie ściśle papryki obok siebie. Zalejcie je bulionem (powinny być zakryte prawie w całości). Do bulionu dorzućcie liście laurowe, ziele angielskie, paprykę w płatkach oraz paprykę marynowaną. Gotujcie na średnim ogniu przez około 30 minut. Po upływie czasu wyjmijcie delikatnie papryki i...

boeuf Strogonow
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Hitowy przepis na Boeuf Strogonof. Mięso nie będzie gumowate, jeśli zastosujecie ten zmyślny trik
Polacy uwielbiają Boeuf Strogonow. To gęste i pożywne danie. Pasuje idealnie na rozgrzanie w chłodne, zimowe dni.

Boeuf Strogonof wziął swoją nazwę od nazwiska rosyjskiego generała i urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Boeuf Strogonof – popularne danie w Polsce  Potrawa nazywana strogonof przyjęła się w Polsce i różnych krajach świata. To nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Mimo błędnego zapisu jednej litery strogonof cieszy się popularnością w każdej szerokości geograficznej. Nazwa dania, będącego kombinacją tradycji kuchni francuskiej i rosyjskiej, ma pochodzić od hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa, rosyjskiego generała, ministra i gubernatora. Zazwyczaj jest to polędwica krojona w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami, według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych i zagęszczana mąką, przecierem pomidorowym oraz doprawiana pieprzem i solą. Boeuf Strogonof był podawany na carskim dworze Oryginalnie pochodzący z Rosji strogonof dzisiaj znany jest praktycznie na całym świecie, a gęsty wyrazisty sos sprawia, że potrawą można się nadmiarowo nasycić. Najważniejsze, by zmiękczyć wołowinę, aby była delikatna i rozpływająca się w ustach. Boeuf Strogonof - doskonały przykład gulaszu W Polsce przygotowuje się go z wieprzowiny, choć lepszym wyborem jest wołowina, po którą Polacy sięgają trochę rzadziej. By ta mięsna potrawka była krucha i aromatyczna, należy zadbać o odpowiednie przygotowanie mięsa. Czerwone mięso może stać się dość twarde i gumowate, pod wpływem długiego gotowania. Wystarczy kilka trików i będziecie mogli cieszyć się smakiem tego rosyjskiego dania, bez konieczności długiego i uciążliwego żucia. Jak zrobić rozpływający się w ustach Boeuf Strogonof? Jeśli nauczycie się kilku prostych sztuczek, wyjdzie za każdym razem. Restauracyjna wersja jest gotowana bardzo często przez wiele...