Już sama nazwa tego dania sprawia, że można poczuć głód i wilczy apetyt. Zastanawialiście się tak w ogóle skąd się wzięła? Boeuf to francuskie określenie na wołowinę. Strogonow, a tak naprawdę Stroganow, to nazwisko rosyjskiego XIX-wiecznego rosyjskiego urzędnika.

Historia Boeuf Stroganow

Historycy kuchni próbowali doszukiwać się różnych wersji pochodzenia tego dania, ale wydaje się, że prawda jest dość prozaiczna.

Pierwsza wzmianka o „wołowinie po strogonowsku” znalazła się w rosyjskiej książce kucharskiej „Dar dla młodych pań domu” z 1871 r. Danie miało być hołdem dla rosyjskiego ministra spraw wewnętrznych, generała i grafa Aleksandra Stroganowa. A jak przystało na hołd, nie mogło skończyć się na nudnych kotletach czy kluskach. Prawdziwego rosyjskiego męża stanu należało uhonorować godnie.

Strogonow – mięso i sos

Takim właśnie godnym hołdem jest obłędnie pyszne, naprawdę okazałe danie na bazie wołowej polędwicy. Cała tajemnica strogonowa zawiera się w aromatycznym pomidorowym sosie, który wieńczy danie po podsmażeniu polędwicy pokrojonej w paski z cebulą i pieczarkami.

Zobacz także:

Jeżeli nie mieliście z tym daniem wcześniej do czynienia, być może zadajecie sobie pytanie, jak odpowiednio zagęścić sos. Kluczem do kulinarnego sukcesu jest po prostu zredukowanie pomidorowego wywaru, by nadać mu odpowiednią konsystencję. Swoje zrobi też śmietana.

Jeżeli jednak na patelni wyszło wam za dużo sosu, możecie zastosować starą babciną sztuczkę z mąką pszenną. Rozpuśćcie nieco mąki w szklance – taką zawiesinę wlejcie do strogonowa i przegotujcie całość. Pycha!

Boeuf strogonow – przepis

Składniki:

  • 60 dag polędwicy wołowej
  • 3 cebule
  • 1 papryka
  • 5 dag grzybów – np. pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  1. Mięso, paprykę i cebulę pokrójcie kolejno w paski i w piórka.
  2. Grzyby pokrójcie na ćwiartki lub plasterki.
  3. W głębokiej patelni podsmażcie na oleju cebulę na złoty kolor.
  4. Mięso obtoczcie w mące i smażcie z cebulą przez ok. 10 min.
  5. Dodajcie na patelnię paprykę i grzyby.
  6. Zalejcie całość bulionem, dodajcie przyprawy.
  7. Duście pod przykryciem ok. 30-40 min.
  8. Na koniec dodajcie do sosu koncentrat pomidorowy, przegotujcie całość i dodajcie śmietanę.
  9. W razie potrzeby zagęśćcie sos mąką.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl