Święta to czas, gdy pieczemy mnóstwo ciast i ciasteczek, a przede wszystkim – pierników. Zapach korzennych ciastek jednoznacznie każdemu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia i w tym szczególnym okresie nie ma co ich sobie żałować. Dlatego warto upiec ich jak najwięcej i bez wyrzutów sumienia zajadać się pierniczkami przed nadejściem Nowego Roku.

Pierniczki nie tylko wspaniale smakują, ale także stanowią doskonałą dekorację choinki i świątecznych stroików. Wystarczy ozdobić je wzorkami z lukru, a będą wyglądać przepięknie na choince w towarzystwie bombek i światełek. Większość pewnie skorzysta z tradycyjnego przepisu na biały lukier (pisaliśmy o nim tutaj). Warto jednak wypróbować różne barwniki do pierniczków, dzięki czemu będą wyglądały bardzo efektownie.

Kolorowy lukier do pierników

Być może krzywicie się na myśl o barwnikach do lukru. Wiele osób stara się odżywiać zdrowo, a to oznacza jedzenie żywności bez sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Z tego powodu część osób pewnie rezygnuje z kolorowych dekoracji do ciast. Zupełnie niepotrzebnie. Można bowiem bardzo łatwo stworzyć naturalne i bezpieczne dla zdrowia barwniki do żywności.

Z ich pomocą można wyczarować piękne dekoracje do świątecznych pierniczków. Jeżeli odżywiacie się zdrowo, a do tego macie dzieci, to nie musicie rezygnować ze wspólnej zabawy w pieczenie i dekorowanie świątecznych ciastek. Dzięki naturalnym barwnikom z łatwością stworzycie kolorowe ludziki z piernika, choinki i bałwanki. Sprawdźcie poniżej, jak uzyskać poszczególne kolory lukru.

Zobacz także:

Czerwony

W czasie przygotowywania lukru do cukru (zamiast wody) dodaj sok z żurawiny albo porzeczek.

Zielony

Wystarczy wycisnąć liście szpinaku. Powstały sok wymieszany z cukrem pudrem pozwoli uzyskać zielony lukier. Smak szpinaku będzie praktycznie niewyczuwalny.

Żółty

Do zrobienia żółtego lukru do pierników wykorzystaj sok brzoskwiniowy.

Niebieski

Piękny odcień niebieskiego uzyskacie, używając soku z jagód.

Różowy

Różowy lukier spodoba się wszystkim małym kucharkom. Do tego najlepiej nadaje się sok malinowy.

Pomarańczowy

Jak sama nazwa wskazuje, do uzyskania pomarańczowego koloru wykorzystaj sok z pomarańczy. Jeżeli nie masz go pod ręką, to możesz wycisnąć również sok marchewki.