Święta to czas, gdy pieczemy mnóstwo ciast i ciasteczek, a przede wszystkim – pierników. Zapach korzennych ciastek jednoznacznie każdemu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia i w tym szczególnym okresie nie ma co ich sobie żałować. Dlatego warto upiec ich jak najwięcej i bez wyrzutów sumienia zajadać się pierniczkami przed nadejściem Nowego Roku.
Pierniczki nie tylko wspaniale smakują, ale także stanowią doskonałą dekorację choinki i świątecznych stroików. Wystarczy ozdobić je wzorkami z lukru, a będą wyglądać przepięknie na choince w towarzystwie bombek i światełek. Większość pewnie skorzysta z tradycyjnego przepisu na biały lukier (pisaliśmy o nim tutaj). Warto jednak wypróbować różne barwniki do pierniczków, dzięki czemu będą wyglądały bardzo efektownie.
Kolorowy lukier do pierników
Być może krzywicie się na myśl o barwnikach do lukru. Wiele osób stara się odżywiać zdrowo, a to oznacza jedzenie żywności bez sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Z tego powodu część osób pewnie rezygnuje z kolorowych dekoracji do ciast. Zupełnie niepotrzebnie. Można bowiem bardzo łatwo stworzyć naturalne i bezpieczne dla zdrowia barwniki do żywności.
Z ich pomocą można wyczarować piękne dekoracje do świątecznych pierniczków. Jeżeli odżywiacie się zdrowo, a do tego macie dzieci, to nie musicie rezygnować ze wspólnej zabawy w pieczenie i dekorowanie świątecznych ciastek. Dzięki naturalnym barwnikom z łatwością stworzycie kolorowe ludziki z piernika, choinki i bałwanki. Sprawdźcie poniżej, jak uzyskać poszczególne kolory lukru.
Zobacz także:
Czerwony
W czasie przygotowywania lukru do cukru (zamiast wody) dodaj sok z żurawiny albo porzeczek.
Zielony
Wystarczy wycisnąć liście szpinaku. Powstały sok wymieszany z cukrem pudrem pozwoli uzyskać zielony lukier. Smak szpinaku będzie praktycznie niewyczuwalny.
Żółty
Do zrobienia żółtego lukru do pierników wykorzystaj sok brzoskwiniowy.
Niebieski
Piękny odcień niebieskiego uzyskacie, używając soku z jagód.
Różowy
Różowy lukier spodoba się wszystkim małym kucharkom. Do tego najlepiej nadaje się sok malinowy.
Pomarańczowy
Jak sama nazwa wskazuje, do uzyskania pomarańczowego koloru wykorzystaj sok z pomarańczy. Jeżeli nie masz go pod ręką, to możesz wycisnąć również sok marchewki.