Czym włoskie nioki (gnocchi) różnią się od polskich kopytek? Jedną z róznic są rowki w kluskach. Do czego służą?
Adobe Stock
Newsy

Czym włoskie gnocchi różnią się od naszych kopytek? Jedną z różnic są rowki w kluskach. Do czego służą?

Spójrzcie na te dwa przepisy na kopytka i gnocchi i znajdźcie różnice. Jak to możliwe, że w dwóch różnych krajach jada się to niemal identyczne danie? Choć kluski są tak podobne, mają jednak pewne różnice.

Polskie kopytka i włoskie nioki (poprawnie: gniocchi) to tylko jeden przykład potrawy, która w podobnej postaci powstała na dwóch różnych krańcach Europy. Takich dań jest znacznie więcej, jak placki ziemniaczane podawane u nas ze śmietaną, a na Węgrzech z gulaszem, czy choćby gołąbki podawane u nas z mięsem i ryżem, a na południu znane jako dolma, zawijane w liście winogron, a nie kapusty i podawane bez mięsa, a do tego na zimno. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się biorą podobne dania w różnych częściach świata?

Powodów jest kilka. Trzy z nich mają największy wpływ na kuchenne podobieństwa: 

  • Te same składniki. Ludzie z różnych stron świata używających tych samych składników dań, dochodzą często do tych samych pomysłów ich użycia w potrawach. Jeśli mamy do dyspozycji ziemniaki, nietrudno wpaść na to, żeby je zetrzeć i usmażyć z nich placki, żeby ugotować, utłuc i zrobić z nich kluski
  • Te same techniki. Dysponując tymi samymi sposobami obróbki termicznej jak gotowanie, smażenie, pieczenie, uzyskujemy podobne efekty. Np. usmażymy starte ziemniaki, będą miały podobny smak i chrupiącą konsystencję. Jeśli dysponujemy liśćmi (kapusty lub winogron) w różnych częściach świata wpadamy na ten sam pomysł, żeby zawinąć w nie kruchy farsz
  • Bliskość sąsiedzka. Wiele dań przekracza granice razem z jej mieszkańcami. To dlatego najwięcej, niemal identycznych potraw, można znaleźć po dwóch stronach tej samej granicy. Mieszkańcy regionów przygranicznych odwiedzają się, żenią i tworzą rodziny z sąsiadami zza granicy. Tak, w naturalny sposób przenoszą do nowych domów własne dania i przyzwyczajenia kulinarne

Czym się różnią włoskie nioki od polskich kopytek? Może najpierw zapytajmy, w czym są podobne te dwa dania pochodzące z północy i południa Europy? Porównajcie przepisy na nioki i kopytka a zauważycie, że sposób ich przygotowania jest niemal identyczny. W polskim przepisie możecie znaleźć dodatek mąki ziemniaczanej, ale nie każda z polskich gospodyń jej używa.

Różnice polegają jedynie na wielkości i kształcie klusek. Polskie są cięte na ukos, „w kopytko”, włoskie są mniejsze, spłaszczone i mają odciśnięte w cieście rowki. Te rowki są bardzo ważne. Pozwalają utrzymać na ugotowanej klusce większą ilość sosu. A każdy wie, że sos do klusek to podstawa.

Zobacz także
Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?

Leniwe

Przepis na bajeczne kluski leniwe z masełkiem. Wystarczy, że dodacie do nich ten 1 składnik

Przepis na najprostsze polskie kopytka

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, ugotujcie i ostudźcie. Dokładnie utłuczcie lub przeciśnijcie przez praskę.
  2. Połączcie ziemniaki z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, jajkami i wyróbcie delikatne ciasto.
  3. Oderwijcie mały kawałek ciasta i uformujcie wałek. Odcinajcie nożem kluski około 3 cm szerokości.
  4. Kopytka gotujcie w osolonej wodzie około 1 minutę od wypłynięcia. Wyłówcie łyżką cedzakową i podawajcie.

Przepis na proste włoskie kluski gniocchi

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2-3 szklanki pszennej mąki
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie, ugotujcie i ostudźcie. Dokładnie utłuczcie lub przeciśnijcie przez praskę.
  2. Dodajcie do ziemniaków rozmącone jajka oraz mąkę i sól. Zagniećcie ciasto do połączenia składników. Nie należy zbyt długo wyrabiać ciasta, bo stanie się rzadsze.
  3. Odetnijcie mały kawałek ciasta i utoczcie z niego wałeczek, grubości kciuka. Wałeczek pokrójcie na kawałki wielkości 1,5 cm. Każdy kawałek rozwałkujcie na zębach widelca oprószonego mąką lub po prostu odciśnijcie zęby widelca z jednej strony kluseczki.
  4. Gnocchi gotujcie w osolonej wodzie około 1 minutę od wypłynięcia. Wyłówcie łyżką cedzakową i podawajcie.

Źródło: se.pl, Olgasmile.pl

kopytka przepis
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować smaczne ciasto na kopytka? Będziecie zaskoczeni tym 1 prostym trikiem
Kopytka to świetny pomysł na leniwy obiad. Ich przyrządzenie nie wymaga wizyty w żadnym sklepie. Wszystkie składniki z pewnością macie w domu.

Choć kopytka należą do ulubionych dań dzieci, bo są miękkimi, puszystymi kluskami, dorośli też je kochają! To banalnie prosty, szybki, tani, a na dodatek zdrowy posiłek, który można jeść bez końca. Wystarczy polać masełkiem i posypać cukrem lub dodawać do nich najróżniejsze sosy. Są doskonałe z każdym sosem mięsnym. Zarówno z sosem pieczeniowym, jak i tym, podanym z bitkami duszonymi z cebulką. Świetnie smakują z sosami grzybowymi, a także śmietanowymi. Kopytka podane z sosem pomidorowym smakują dokładnie jak włoskie gnocci. Bo tak jak włoski przysmak, są kluskami ziemniaczano — mącznymi. Zdradzamy sekret na idealne ciasto na kopytka Ten rodzaj ziemniaczanych klusek znany jest od wieków w różnych częściach świata. Wcześniej wspomnieliśmy o włoskich gnocchi, Węgrzy gotują swoje ziemniaczane nokedli, a Czesi – haluszki. Nasze kopytka wywodzące się z Wielkopolski, zwane są też szagówkami. Wszystkie regionalne przepisy łączą składniki: są to ugotowane ziemniaki, mąka i jajka. Jeśli chcecie ugotować idealne, puszyste i najsmaczniejsze kopytka, wykorzystaj ten trik. Po ugotowaniu ziemniaków nie wystarczy ich odlać. Samo odlewanie czy nawet odsączenie na durszlaku, czy sicie, nie pozbawi ich całej wody. Żeby to się stało, należy ziemniaki odparować. Jak to zrobić, pokazujemy w przepisie. Przepis na kopytka Składniki 1 kilogram ziemniaków 500 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Przygotowanie: W dużym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli. Ziemniaki obierzcie, w zależności od wielkości przekrójcie na połówki lub ćwiartki i wrzućcie do gotującej się wody i gotujcie około 20 minut. Dokładnie odcedźcie ziemniaki z wody, a następnie ponownie umieśćcie garnek na ogniu i odparujcie....

kluski leniwe
Adobe Stock
Newsy
Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy
Nazwa klusek leniwych nie wzięła się z przypadku. To danie wręcz stworzone dla leniuszków i oczywiście tych bardziej zabieganych.

W telegraficznym skrócie – niemal te same składniki co na pierogi, za to o wiele mniej pracy. A do tego doskonały smak.  Do ich przygotowania potrzebny jest ser biały i mąka, a także jajko. Kluski leniwe odrobinę przypominają także popularne kopytka. Chodzi tutaj głównie o kształt – leniwe także wykraja się nożem z podłużnego warkocza. Kopytka zawierają jednak gotowane ziemniaki, a kluski z dodatkiem ziemniaków rzadziej je się na słodko. Leniwe są wręcz stworzone do smakowych wariacji. Świetnie sprawdzą się także okraszone skwarkami z cebulką. Co zrobić, aby kluski leniwe były miękkie? Kluski leniwe robi się bardzo łatwo, ale trzeba mimo wszystko pamiętać o kliku rzeczach. Dlatego, zanim przejdziemy do podania przepisu, jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Aby kluski nie wyszły wam za twarde, broń Boże nie dodawajcie do nich zbyt dużo mąki . To właśnie w miękkości i puszystości leniwych leży ich cała wspaniałość. Za to kochają je i duzi i mali. Przepis na kluski leniwe Składniki: opakowanie twarogu tłustego (ok. 25 dag) 1 jajko ok. 5 dag mąki pszennej (kilka łyżek) sól Przygotowanie: Utłuczcie ser biały widelcem na dość gładką masę. Możecie użyć do tego maszynki. Dodajcie do sera jajko i sól, dobrze wymieszajcie. Stopniowo dodawajcie do sera jajka i mąkę pszenną tak, by powstało z tego wszystkiego gładkie, elastyczne ciasto. Wyłóżcie ciasto z miski na stolnicę oprószoną mąką i uformujcie podłużne warkocze. Wykrawajcie z warkoczy kluski o kształcie przypominającym kopytka. Gotujcie we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 min. do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Możecie podawać je na słodko lub na słono, w zależności od upodobań. Pewnie wiele osób się z nami zgodzi, że najlepiej smakują z bułką...

Kopytka z pieczonej dyni Justyny Żyły. Na słodką, ciepłą kolację
Adobe Stock, Instagram / Justyna Żyła
Newsy
Przepis na kopytka z pieczonej dyni Justyny Żyły. Idealne na słodką, ciepłą kolację
Kopytka z gotowanych ziemniaków i upieczonej dyni są jeszcze delikatniejsze. Podajcie je na słodko jak Justyna Żyła. Podpowiadamy jak je zrobić.

Miękkie, delikatne kluski, których podstawowym składnikiem są ugotowane ziemniaki, to danie które można podać zarówno na słodko: polane roztopionym masłem i posypane cukrem, jak i na słono, z sosami mięsnymi czy warzywnymi. Podobne kluski robione są od wieków także w innych krajach. Ziemniaczane kluski we Włoszech mają wygląd małych muszelek i nazywają się gnocchi, na Słowacji mówią na nie haluszki, a w Polsce – kopytka. W Wielkopolsce skąd pochodzą te kluski, mówi się na nie szagówki od słowa „szaga” oznaczającego na ukos, przełaj czy skos. Nazwa ta odpowiada sposobowi krojenia klusek pod kątem, tak, że tworzą się z nich nieduże, skośne romby. Kopytka ziemniaczano-dyniowe Justyny Żyły Justyna Żyła, była żona skoczka narciarskiego, Piotra Żyły, góralka i wielbicielka góralskiej kuchni, czasem na swoim Instagramie prezentuje nietypowe dla górali potrawy. Wprowadza do swojej kuchni nowe składniki i prezentuje je w atrakcyjne sposób. Aż ślinka leci. Tym razem zaproponowała kopytka ziemniaczano-dyniowe, do tego podała masło, cynamon i cukier. Tak przygotowane danie proponuje jeść jako słodką kolację: - Jeżeli kolacja to dlaczego nie na słodko? Na przykład kopytka z pieczonej dyni polane masłem i posypane cynamonem… do tego odrobina cukru i gotowe! Jeszcze inną wersję zaproponowała córka autorki e-booka przedstawiającego góralskie dania. Dziewczynka dodała powidła śliwkowe, dzięki czemu danie stało się jeszcze słodsze: - Moja mała kuchareczka dodała do swojej porcji powidła śliwkowe więc i tę wersję gorąco polecam 😋😊         Wyświetl ten post na Instagramie          ...

ruskie kluski ze skwarkami i cebulką
Adobe Stock
Newsy
Tani obiad w 10 minut? Ruskie kluseczki ze skwarkami podbiją wasze kubki smakowe
To inna wersja pierogów ruskich. Kluseczki są zdecydowanie prostsze i szybsze w przygotowaniu. Idealnie sprawdzają się jako pomysł na obiad. Przygotujcie je dla bliskich, a nawet nie zauważycie, kiedy znikną z talerzy!

Pierogi ruskie to klasyk polskiej kuchni. Są uwielbiane przez wszystkich. Swoją popularność zdobyły, dzięki wyjątkowemu nadzieniu składającemu się z ziemniaków i białego sera. Są serwowane na co dzień, jak i od święta. Niestety to danie jest dosyć pracochłonne ze względu na czas lepienia. Jeśli uwielbiacie te pierogi, to za tą potrawą wręcz przepadniecie.  Kluseczki ruskie To idealny przepis dla zabieganych. Przygotowanie pierogów ruskich wymaga więcej czasu, a nie zawsze jest czas by je przyrządzić. Kluski są świetną alternatywą dla tego dania. Są nie tylko szybkie i proste w przyrządzeniu, ale przede wszystkim tanie. To potrawa na każdą kieszeń. Obłędny smak kluseczek sprawi, że nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Przepis na ruskie kluseczki ze skwarkami i cebulką Składniki: ½ kg ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 cebule kawałek wędzonego boczku olej sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie, a następnie pokrójcie w niewielkie kawałki. Przełóżcie je do garnka, zalejcie wodą i delikatnie posólcie. Ugotujcie je pod przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedźcie od wody i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Zimne ziemniaki zmielcie wraz z półtłustym twarogiem dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.  Do zmielonej masy dodajcie rozbite jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz dwie pszennej. Całość zagniećcie na jednolite, gładkie ciasto. Doprawcie je do smaku solą oraz pieprzem, ponownie wymieszajcie. Ciasto podzielcie na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkujecie na stolnicy posypanej mąką jak wałeczek na kopytka. Podzielcie go na niewielkie kawałki lub uformujcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego....