Czym się różni śledź od matiasa? Mięso jednego z nich jest zdecydowanie delikatniejsze
Własne
Newsy

Czym się różni śledź od matiasa? Mięso jednego z nich jest zdecydowanie delikatniejsze

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zwykłego śledzia i matiasa różni o wiele więcej niż smak. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Po ich ujawnieniu nie będziecie mieć wątpliwości, który z nich jest lepszy.

Nie od dziś wiadomo, że ryby posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Powinny więc stanowić jeden z podstawowych elementów waszej diety. Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim śledzie. Niestety, większość osób nie zna się na ich rodzajach. Uliki, piklingi czy matiasy, które są najlepsze?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd pochodzą śledzie?

Śledzie powszechnie występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, ale również Morzu Bałtyckim. To nasza lokalna ryba, którą bez problemu dostaniecie w wielu sklepach, targach i stoiskach. Ich cena nie jest wygórowana. To tani przysmak, który może pieścić wasze podniebienia nawet przez cały rok.

Cenne wartości odżywcze śledzi

Śledzie stanowią źródło zdrowego tłuszczu, kwasu omega-3 i żelaza, ale również wielu witamin: A, B, D i E. Ich regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, kości oraz metabolizm. Przysmak ten zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwór.

Zawarte w śledziach wartości odżywcze mają pozytywny wpływ na pracę waszego serca, obniżają ciśnienie, rozwiązują problemy z niedokrwistością, zmniejszają uczucie senności i pozytywnie wpływają na wasz nastrój. 

Nie można również zapomnieć, że śledzie zawierają niewielką ilość rtęci co oznacza, że z powodzeniem mogą je jeść kobiety w ciąży.

Zobacz także
ser żółty

Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego w sklepie? Już nie dacie się oszukać

naleśniki

Wiemy dlaczego wasze ciasto na naleśniki znów było bez smaku. Wciąż zapominacie o jednym kluczowym składniku

Rodzaje śledzi

  1. Uliki to pełnotłuste, młode śledzie pochodzące z połowów dalekomorskich. Są konserwowane w solance o bardzo wysokim stężeniu oraz wędzone w gorącym dymie.
  2. Piklingi to inaczej śledzie wędzone w całości (wraz z wnętrznościami) w dymie o temperaturze przekraczającej 40 st. C. Choć pochodzą one z kuchni niemieckiej bardzo często spożywa się je również w Holandii, Norwegii oraz Polsce. 
  3. Matiasy to bardzo młode śledzie, które nie uczestniczyły jeszcze w tarle. Pochodzą z wybrzeży Szkocji i Szetlandów. Są tłuste, delikatne i słabo solone. Okazuje się, że smak matiasów bije na głowę wszystkie inne rodzaje śledzia.

Czym się różni matias od innych śledzi?

W związku z tym, że matias nie uczestniczył jeszcze w tarle, jego mięso jest zupełnie inne niż powszechnie znanego śledzia. 

Jest znacznie bardziej tłuste i zdecydowanie delikatniejsze. Nie mniej znaczące są też inne różnice: matiasy są zdecydowanie mniej słone od tradycyjnych śledzi. Nie trzeba ich więc odsalać przed spożyciem, ale też szybciej się psują. Ponadto dojrzewają dzięki enzymom własnym, które pozostają w ich organizmach – tłumaczy Bohdan Karmański z firmy Tesoro del Mar.

Okazuje się, że większość sprzedawanych w dużych marketach śledzi nie ma nic wspólnego z matiasami, mimo, że producent twierdzi inaczej. Zwróćcie uwagę zwłaszcza na ryby sprzedawane z dopiskiem a la matias - to jedynie chwyt marketingowy.  Dlatego też w śledzie najlepiej więc zaopatrywać się u zaufanych sprzedawców, którzy nie wprowadzą was w błąd.

Śledzie w słoiku wybieranie
Newsy
Dobrego śledzia wcale nie jest tak łatwo kupić. Na to koniecznie zwróćcie uwagę w sklepie
Umiecie z łatwością odróżnić dobre i świeże śledzie od tych gorszej jakości? Koniecznie sprawdźcie jak to się robi.

Przy przyrządzaniu wszystkich ryb, w tym śledzi, najważniejszy jest zakup dobrego produktu. Jeśli kupicie niesmaczne śledzie, nie uratuje ich nawet najlepszy przepis. To właśnie śledź musi być bohaterem każdego dania, w którym występuje. Upewnijcie się, że wiecie jak rozpoznać w sklepie śledzie najlepszej jakości. Różne rodzaje śledzi W ofercie jest naprawdę wiele rodzajów śledzi. Na półkach znajdziecie między innymi: Świeże śledzie – nieczęsto dostępne na terenach oddalonych od morza Matiasy – młode śledzie konserwowane w lekkiej solance Bismarcki – podwójne filety śledziowe w zalewie z octu, cebuli, gorczycy i liści laurowych Rolmopsy – znane, zrolowane pojedyncze filety śledziowe marynowane przez kilkadziesiąt dni w occie i soli. Zazwyczaj występują z dodatkiem kiszonych, czy konserwowych ogórków lub cebuli w środku Uliki – śledzie podobne do matiasów, ale konserwowane w solance o wyższej zawartości soli Piklingi – śledzie wędzone z wnętrznościami Moskaliki – marynowane tusze śledziowe. Znacznie mniejsze od innych rodzajów śledzi Kipery – śledzie wędzone ze skórą, ale bez głowy i wnętrzności Smokie – różowe matiasy wędzone na zimno Oprócz tego można dostać gotowe już smażone śledzie lub śledzie usmażone i zamarynowane w zalewie octowej. Poznanie rodzajów śledzi występujących w sprzedaży to pierwszy krok w dokonaniu właściwego wyboru. Wybieranie właściwych śledzi Świeże śledzie - jak wybrać? Przy wyborze świeżych śledzi kierujcie się zasadami, jakie stosuje się przy wybieraniu wszystkich innych świeżych ryb. Kierujcie się zapachem i wyglądem ryby. Solone śledzie - jak wybrać? Jeśli kupujecie śledzie z beczki, zerknijcie na...

Marynowany śledź
Adobe Stock
Zdrowie
Dlaczego warto jeść więcej marynowanego śledzia? Powody mogą was zaskoczyć
Śledzie najczęściej pojawiają się w naszych domach przy okazji świąt. Można więc powiedzieć, że jadamy je okazyjnie i dosyć sporadycznie. Mało osób przyrządza je spontanicznie na przekąskę. To duży błąd.

Nie od dziś wiadomo, że ryby mają wiele cennych wartości odżywczych. Powinny więc stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. Na szczególną uwagę zasługują między innymi przez wielu niedoceniane marynowane śledzie. Bez względu na to czy przygotujesz je w oleju, occie czy śmietanie, będą tak samo zdrowe. Gdzie łowione są śledzie? Śledzie powszechnie występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, ale również Morzu Bałtyckim! To nasza lokalna ryba, którą bez problemu dostaniesz w wielu sklepach, targach i stoiskach. Ich cena nie jest wygórowana. To tani przysmak, który może cieszyć twoje podniebienie nawet przez cały rok, a nie tylko od wielkiego dzwonu, czyli w okresie postów czy Bożego Narodzenia. Cenne wartości odżywcze śledzi Jakie są korzyści spożywania śledzi? Zobaczcie sami: Śledź marynowany to przede wszystkim źródło zdrowego tłuszczu, kwasu omega-3 i żelaza, ale również wielu witamin: A, B, D i E Jego regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, a także kości, które stają się mocniejsze Wspomniany kwas omega-3 pozytywnie wpływa na nasz metabolizm, a co za tym idzie na spalanie tłuszczu. Zmniejsza on również ryzyko zachorowania na nowotwór. Zawarte w śledziach wartości odżywcze rozwiązują też problemy z niedokrwistością, zmniejszają senność i pozytywnie wpływają na nasz nastrój  Ryby te zawierają także niewielką ilość rtęci co oznacza, że z powodzeniem mogą je jeść kobiety w ciąży W jaki sposób można jeść śledzie? Śledzie nadają się do spożycia pod wieloma różnymi odsłonami. Wypróbujcie nie tylko gotowe produkty z marketów, ale także spróbujcie przygotować rybę na własną modłę. Polecamy choćby takie warianty jak:...

sposób na małe ości w śledziach
Adobe Stock
Newsy
Genialna metoda na pozbycie się malutkich ości ze śledzi. Polejcie je tym i wstawcie na noc do lodówki. Znikną w mig
Śledzie to świetne rozwiązanie na smaczny posiłek w postaci na przykład sałatki nie tylko w okresie Bożego Narodzenia. Jak radzicie sobie ze śledziowymi ośćmi?

Warto podążyć śladem naszych przodków i tak jak dawni Polacy, częściej jeść śledzie choćby w czasie Wielkiego Postu. Dlaczego? Śledzie to nie tylko fantastyczny smak, ale także cenne źródło wielu witamin i składników odżywczych. Dlaczego warto jeść śledzie? By przekonać się o ich prozdrowotnym działaniu, wystarczy tylko rzucić okiem na tę listę z zaletami jedzenia śledzi. Właściwości zdrowotne śledzi: Są dobrze przyswajalnym źródłem pełnowartościowego białka Zawierają kwasy omega-3 i innych, cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych Wspomagają odporność Zapobiegają chorobom serca Regulują ciśnienie tętnicze krwi Obniżają poziom złego cholesterolu Są źródłem witaminy A, D, E, B6 i innych Mimo stosunkowo dużej ilości tłuszczów, nie są bardzo kaloryczne. 10 dag śledzi zawiera zwykle ok. 160 kcal. Śledzie to jeden z głównych celów połowów światowego rybołówstwa. Wyróżnić można dwa główne gatunki śledzia – śledź pacyficzny i śledź atlantycki. Na naszym Morzu Bałtyckim występuję podgatunek śledzia atlantyckiego, czyli tak zwany śledź bałtycki. Czym jest matias? Niestety, oznakowanie śledzi obecnie będących w sprzedaży pozostawia wiele do życzenia. Krótko mówiąc – często zdarza się, że klienci są wprowadzani w błąd. Wszystko przez nazewnictwo sprzedawanych ryb. Nagminnie dostrzec można na półkach sklepowych słoiki z produktem o nazwie „a'la matias”. Nierzadko także i inne śledzie mylnie bywają nazywane matiasami. Tymczasem, mało kto w ogóle ma świadomość, czym są matiasy. Matiasy to nic innego jak śledzie złowione przez rybaków, jeszcze przed swoim pierwszym tarłem. Znacznie różnią się one w smaku od zwykłych,...

jakie śledzie do oleju
AdobeStock
Newsy
Jaki rodzaj śledzi będzie najlepszy z olejem i cebulą? Wybierzcie te, a zachwycą smakiem wszystkich
Będziecie przygotowywali śledzie w oleju z cebulką? Sprawdźcie, który rodzaj śledzi dostępnych w sklepach nadaje się do tego najlepiej.

Marynowane śledzie to klasyka polskiej kuchni. Dawniej w naszym kraju często jadano różne ryby, jednak śledź do dziś pozostaje jedną z najpopularniejszych. Co ciekawe, raczej rzadko przyrządza się go na ciepło – najczęściej można spotkać śledzie w marynacie, choć i te smażone są bardzo smaczne. Czy wiecie, jaki rodzaj śledzi nadaje się najlepiej do marynowania w oleju z dodatkiem cebulki? Jakie rodzaje śledzi można kupić w sklepie? Ponieważ wybór ryb w supermarketach jest ograniczony, po śledzie najlepiej wybrać się do profesjonalnego sklepu rybnego. Tam dużo łatwiej o mniej popularne gatunki ryb, a nawet, jeśli dana ryba nie jest aktualnie w sprzedaży, zawsze możecie ją zamówić u sprzedawcy. Poniżej zebraliśmy dla was informacje o tym, jakie rodzaje śledzi są dostępne w sklepach w Polsce: Śledź solony To ryby już wypatroszone i pozbawione głowy, które konserwuje się w soli. Zawierają mniej konserwantów i są podobno lepsze w smaku niż popularne matjasy, jednak przyrządzenie ich wymaga sporo roboty! Solone śledzie trzeba wcześniej moczyć, usunąć skórę i kręgosłup. Śledź surowy Jego niska popularność wynika z dwóch rzeczy. Po pierwsze, dobre i świeże śledzie tak naprawdę zdobędziecie tylko nad morzem. Im więcej czasu mija od połowu, tym ryba jest gorszej jakości. A po drugie, śledzie są bardzo ościste i nawet smażenie niewiele na to pomaga. Matiasy (matjasy) Filety śledziowe pozbawione skóry, konserwowane w solance o mniejszej ilości soli niż w przypadku śledzi solonych. To najczęściej spotykane śledzie w sklepach. Można je kupić na wagę albo paczkowane na tackach. W przypadku ryb pakowanych warto zwrócić uwagę na etykietę podaną na opakowaniu, ponieważ część producentów poza solą dodaje do matiasów ocet! Śledź wędzony Ryby podzielone...