Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy
AdobeStock
Newsy

Czym się różni data ważności od daty przydatności do spożycia? Okazuje się, że to 2 różne rzeczy

Myśleliście, że to dokładnie to samo? Oj nie, różnica jest ogromna! Zwracajcie na to uwagę!
Anna Urbańska
maj 06, 2021

Wiedzieliście, że data przydatności do spożycia to coś zupełnie innego niż data ważności? Zwracajcie uwagę na to oznaczenie na produktach spożywczych, możecie wyciągnąć z niego cenną informację na temat produktów. Jeśli nie znaliście do tej pory różnicy być może niepotrzebnie wyrzuciliście wiele produktów spożywczych… Nie popełniajcie już więcej tego błędu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Różnica między datą ważności, a data przydatności do spożycia

Nie jesteście sami jeśli do tej pory myśleliście, że data przydatności do spożycia to to samo, co data ważności. Sądzi tak wielu konsumentów! Wyjaśniamy podstawową różnicę między tymi dwiema datami.

Data przydatności do spożycia – znaczenie

Jeśli na danym produkcie spożywczym widnieje napis „data przydatności do spożycia”, producent gwarantuje, że do tej daty nie będzie żadnych zmian w jakości produktu. Dany produkt nie zmieni zawartości witamin, koloru, smaku. Jeśli data zostanie przekroczona, dany produkt może zostać dalej bezpiecznie jedzony. Musicie zaufać sobie i zdecydować, czy chcecie go jeść, ale nie jest to przeciwwskazane.

Produkty, na których opakowaniach zobaczycie datę przydatności do spożycia:

  • Kasza
  • Makaron
  • Mąka
  • Czekolada
  • Orzechy
  • Wszystkie przyprawy i sypkie produkty

Zobacz także

Data ważności produktu – co to znaczy?

Datę ważności produktu znajdziecie zazwyczaj na produktach, które szybciej się psują. Często będzie ona oznaczona jako „należy spożyć do”. Raczej nie ryzykujcie i nie jedzcie produktów, które przekroczyły tę datę. Takie produkty to:

  • Jogurty
  • Sery
  • Ryby
  • Mleko
  • Nabiał
  • Twarożki i serki wiejskie
  • Jednodniowe soki

Czy można sprzedawać produkty po dacie ważności lub przydatności do spożycia?

To też wyróżnia te produkty. Produkty z datą przydatności do spożycia można sprzedawać legalnie po upływie tego terminu. Zazwyczaj są one przecenione. Jeśli chcecie zaoszczędzić, śmiało możecie kupić taki produkt. Jeśli okaże się zepsuty, przysługuje wam prawo do reklamacji. Produkty po dacie ważności niestety każdy sklep musi wyrzucić.

Czytaj także:

Komentarze
pilne
Newsy Znany sklep wycofuje popularną przekąskę. Sprawa jest pilna. Odkryto w niej...
Niemiecka sieć dyskontów spożywczo-przemysłowych, Aldi, wycofała ze sprzedaży chipsy o smaku wasabi od marki Feurich. Okazało się, że produkt jest zanieczyszczony popularnym alergenem. Jego spożycie może być bardzo groźne dla niektórych osób.
Weronika Kępa
grudzień 21, 2020

Groźny alergen w chipsach Z oficjalnego komunikatu wynika, że Aldi wycofał ze sprzedaży aż 5 partii chipsów o smaku wasabi. W przekąsce odkryto bowiem gorczycę , która jest jednym z najpopularniejszych produktów wywołujących alergię pokarmową. Informujemy, że w ramach ochrony prewencyjnej konsumentów wycofaliśmy już ze sprzedaży ww. artykuł. Jednocześnie zapewniamy, że zaistniała sytuacja nie dotyczy innych artykułów marki FEURICH oraz pozostałych produktów producenta INTERSNACK POLAND Sp. z o.o. – czytamy w oficjalnym komunikacie sieci Aldi. Objawy alergii na gorczycę Objawy alergii zależą od ilości spożytego produktu. Im mniej, tym będą łagodniejsze . U dorosłych pojawiają się niemal natychmiast – od kilku minut do kilku godzin od dostarczenia organizmowi alergenu. Do najczęściej wymienianych objawów alergii pokarmowych, zalicza się między innymi wymioty, biegunki, pieczenie i szczypanie w okolicach jamy ustnej oraz obrzęk warg, atopowe zapalenie skóry, zapalenie spojówek, zaburzenia ciśnienia krwi, atak astmy oskrzelowej oraz wstrząs anafilaktyczny. Ostatni objaw jest bardzo groźny. Bowiem bez natychmiastowej pomocy medycznej, osoba uczulona na dany produkt lub składnik,  może nawet umrzeć. Dlatego tak ważne jest ich pomijanie w codziennej diecie.  Zwróćcie te chipsy! Aldi apeluje do klientów o zwracanie felernych chipsów. Nawet, jeśli nie posiadacie paragonu, sklep i tak odda wam należność. Takie zachowanie wydaje się bardzo rozsądne, tym bardziej, że wiele osób może nawet nie mieć pojęcia, iż jest uczulonych na gorczycę. Do wycofanych partii zalicza się chipsy z kodem kreskowym 28021025 i datą przydatności do spożycia 24 lutego, 17 marca, 7 kwietnia, 20 maja oraz 1 lipca 2021 roku. Koniecznie...

Przeczytaj
wazne
Newsy GIS ostrzega: w tych produktach znaleziono pałeczki salmonelli. Wyrzuć je do kosza
Jest nowe ostrzeżenie GIS w sprawie produktów, które zaszkodzą twojemu zdrowiu. Ryzyko zanieczyszczenia pałeczką Salmonelli spowodowało wycofanie niektórych suszonych kiełbas z ogólnie dostępnego obiegu.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Główny Inspektorat Sanitarny ponownie bije na alarm. Kontrole przeprowadzane przez jednostkę co jakiś czas wyłaniają na światło dziennie szereg produktowych nieprawidłowości. Jedzenie, które zostało zbadane i wycofane z obiegu to tym razem znana szerokiej rzeszy konsumentów suszona kiełbasa.  Pilne ostrzeżenie Produkty wycofane ze sprzedaży nie nadają się do użytkowania. GIS zazwyczaj ostrzega konsumentów w trybie pilnym. Jeśli mamy informację podaną do publicznej wiadomości oznacza to, że powinniśmy się do niej zastosować właściwie błyskawicznie. To sytuacja bez czasu do namysłu. Do nieprawidłowości związanych z pożywieniem może już dochodzić na etapie jego produkcji. Niedopilnowanie procedur, ale i wypadki losowe mogą zdarzyć się każdemu. O ile można dopuścić możliwość ich istnienia, o tyle te dotyczące jedzenia powinny nas poważnie zainteresować. Rodzaj bakterii Zdarza się, że produkty wycofywane z półek sklepowych niosą w sobie ryzyko zanieczyszczenia pałeczką Salmonelli, która jest rodzajem bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Bakterie te są średniej wielkości, zwykle zaopatrzone w rzęski. Rezydują w komórkach zarażonego organizmu. Czynnikami chorobotwórczymi rodzaju Salmonella mogą być antygeny, znajdujące się w ścianie komórkowej. W Polsce Salmonella to najczęstsza przyczyna bakteryjnych zatruć pokarmowych. Najczęściej zmiany chorobowe ograniczają się do przewodu pokarmowego. GIS alarmuje Główny Inspektor Sanitarny podał do publicznej wiadomości informację o dwóch rodzajach kiełbas suszonych, który zagrażają naszemu zdrowiu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe. Firma Salaisons na podstawie decyzji GIS zdecydowała się wycofać z z obrotu i od...

Przeczytaj
zbiórka żywności
AdobeStock
Newsy Dla wielu Polaków okres świąt to prawdziwy dramat! Dowiedz się, jak możesz im pomóc!
W Święta wiele osób potrzebuje pomocy. Zostań Świętym Mikołajem i pomóż najuboższym - to bardzo proste! Sprawdź szczegóły akcji i dowiedz się, jak możesz się przyłączyć.
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Święta to szczególny czas. Zapominamy wtedy o konfliktach, godzimy się i w rodzinnej atmosferze wspólnie świętujemy te kilka wyjątkowych dni. Jednak nie wszyscy mogą spędzać Święta tak, jak by tego chcieli. Jest bardzo dużo rodzin i osób, dla których ten okres w roku jest wyjątkowo smutny i samotny – ci ludzie nie mają po prostu możliwości, by świętować jak reszta. Brak pieniędzy na podstawowe potrzeby, jak jedzenie i ciepłe ubrania, to wciąż bardzo duży problem części ludzi w Polsce. Sprawdźcie, jak możecie im pomóc! Pomoc w czasach pandemii Pandemia koronawirusa wywróciła nasz świat do góry nogami. Sytuacja zawodowa wielu osób się pogorszyła, a ludzie, którzy jeszcze przed epidemią ledwo sobie radzili, są teraz w ogromnych kłopotach. Dlatego przyda się każda pomoc! Świąteczna Zbiórka Żywności od blisko 25 lat organizuje akcję dobroczynną i niesie pomoc najuboższym. W tym roku akcja ruszyła pod hasłem „Święta godne, a nie głodne”. Dotychczas zbiórki żywności odbywały się najczęściej w supermarketach, gdzie mogliśmy część swoich zakupów oddać wolontariuszom akcji. W tym roku sytuacja jest nieco skomplikowana przez pandemię koronawirusa, ale organizatorzy akcji zadbali o to, żeby Zbiórka mogła odbyć się zgodnie z planem. Przygotowaliśmy dla was informacje o tym, jak możecie wesprzeć akcję! Jak można pomóc? Jest kilka możliwości pomocy w Zbiórce Żywności: Podczas zakupów spożywczych w supermarkecie można oddać część kupionych produktów do specjalnie oznaczonych koszy Zbiórki na dary. Organizatorzy podkreślają, że dzięki sprawnej pracy Banków Żywności, które współpracują ze sklepami spożywczymi, mają dość duży zapas produktów o krótkiej dacie ważności (jak mięso,...

Przeczytaj
Kobieta na zakupach
Adobe Stock
Newsy Tych 5 produktów spożywczych nigdy nie kupuj w supermarkecie lub dyskoncie
Sklepy wielkopowierzchniowe przyzwyczaiły nas do szerokiego asortymentu i względnie niskich cen. Nie wszystko, co znajdziemy na ich półkach, jest dobre dla naszego zdrowia.
Aleksandra Jaworska
grudzień 12, 2020

Supermarkety potrafią kusić swoich klientów promocjami, sposobem ekspozycji towarów i korzystnymi dla kieszeni cenami. Często dajemy się nabrać, patrząc jedynie oczami. Niestety często zapominamy o jakości. Od kilka lat alarmuje się o czytaniu etykiet. Nie można bezmyślnie wkładać produktów do koszyka. Dopiero przeczytanie składu produktu może dać nam odpowiedź, czy dany serek jest wartościowy i warto go kupić. Na etykiecie znajdują się szczegółowe informacje dotyczące składu, kalorii i terminu przydatności do spożycia. Mimo ostrzeżeń nie większość osób nie patrzymy na skład. To ogromny błąd! Właśnie tam znajdziemy wszystkie przydane informacje. Jeśli nie macie tego w zwyczaju, przedstawiamy listę produktów, które nie powinny się znaleźć w waszym koszyku z zakupami . Z czego można bez żalu zrezygnować? Oto nasza lista. Jedzenie z minimalną zawartością owoców Na słodkie bułki nabieramy się dosyć często. Mamy na myśli te różnymi, sztucznymi nadzieniami. Na sklepowych półkach znajdziemy całą masę smaków, w tym truskawkowy, malinowy, a nawet egzotyczny i wieloowocowy. Niestety w przypadku takich produktów, prawdziwe owoce występują tylko w nazwie. Są po brzegi wypchane konserwantami, wypełniaczami i dodatkami smakowymi. Zawartość owoców w tych produktach wynosi nie więcej niż kilka procent. Mielone przyprawy Wszystko, co mielone łatwo wymieszać z tańszymi, mniej wartościowymi dodatkami . Pieprz może przez to być słaby i bez ostrości, a papryka mało intensywna w kolorze. Znacznie lepiej kupić przyprawy w całości i zmielić je samodzielnie w domu. Dzięki temu będziemy mieli gwarancję, że mamy 100% składnika. Bułki, chleb i wypieki Wyroby piekarskie z supermarketów na ogół są robione z chemicznie wybielanej...

Przeczytaj