Ciasta, ciasteczka, drożdżówki z kruszonką czy desery to wyjątkowe słodkości, które urzekają przede wszystkim niezwykłym aromatem i słodkim smakiem. To wszystko za sprawą wyjątkowej wanilii. Wiele gospodyń domowych nie wyobraża sobie pichcenia bez tego składnika. Jednak wszyscy wiedzą, że cukier waniliowy różni się od wanilinowego!

Waniliowy dodatek do słodkości

Obowiązkowym artykułem spożywczym we wszystkich kuchniach jest cukier waniliowy. Nadaje on wypiekom wyjątkowego aromatu, dzięki któremu są one jeszcze lepsze. Poza tym ten dodatek idealnie sprawdza się również w kruszonce do ciasta drożdżowego, domowego budyniu czy różnych deserów. W sprzedaży można się spotkać z dwoma produktami, dość podobnymi, a mianowicie cukrem waniliowym oraz wanilinowym. 

Różnica pomiędzy cukrem waniliowym a wanilinowym

Niewiele osób zwraca uwagę na ten szczegół podczas zakupów, a jest to dość znaczna różnica, nie tylko w kwestii dodatkowej literki „n” w nazwie. Kupienie prawdziwego cukru waniliowego jest utrudnione, gdyż w prawdziwej wersji kosztuje dość sporo. Taka sytuacja wynika z kosztu prawdziwej wanilii, która jest droga. Z tego powodu producenci postanowili produkować tańszy odpowiednik, a mianowicie wanilinę. Z jej dodatkiem powstaje popularny i najczęściej goszczący w domu cukier wanilinowy. Najprościej mówiąc jest mniej kosztowną podróbką oryginalnego cukru z prawdziwą laską wanilii.

Produkcja waniliny

Wanilina tańszym zamiennikiem autentycznej wanilii. Wanilina powstaje z miazgi drzewnej poprzez proces eliminacji ligniny w produkcji papieru. Jest wykorzystywana do produkcji cukru wanilinowego, ale również do różnych kosmetyków. Jej stosowanie może być ryzykowne dla skóry, gdyż może ją podrażniać oraz wywoływać egzemę. 

Zobacz także:

Przepis na domowy cukier waniliowy

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 450 g drobnego cukru

Dodatkowo:

  • szczelny pojemnik z nakrętką

Przygotowanie: 

  1. Cukier wsypcie do słoika.
  2. Laskę wanilii przekrójcie na pół, wyskrobcie ziarenka i dodajcie je do cukru.
  3. Pustą laskę wanilii pokrójcie na drobniejsze kawałki, a później również wsypcie do słoika.
  4. Wszystko dokładnie wymieszajcie i szczelnie zamknijcie pojemnik.
  5. Domowy cukier waniliowy pełnię smaku osiągnie po około pięciu dniach!