Czym się różni cukier wanilinowy od cukru waniliowego? Będziecie w szoku
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy

Czym się różni cukier wanilinowy od cukru waniliowego? Będziecie w szoku

Cukier waniliowy czy wanilinowy? To odwieczna zagwostka wielu gospodyń domowych. Wbrew pozorom oba świetnie sprawdzają się w kuchni, a różnica wynika z jednego prostego powodu.

Ciasta, ciasteczka, drożdżówki z kruszonką czy desery to wyjątkowe słodkości, które urzekają przede wszystkim niezwykłym aromatem i słodkim smakiem. To wszystko za sprawą wyjątkowej wanilii. Wiele gospodyń domowych nie wyobraża sobie pichcenia bez tego składnika. Jednak wszyscy wiedzą, że cukier waniliowy różni się od wanilinowego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Waniliowy dodatek do słodkości

Obowiązkowym artykułem spożywczym we wszystkich kuchniach jest cukier waniliowy. Nadaje on wypiekom wyjątkowego aromatu, dzięki któremu są one jeszcze lepsze. Poza tym ten dodatek idealnie sprawdza się również w kruszonce do ciasta drożdżowego, domowego budyniu czy różnych deserów. W sprzedaży można się spotkać z dwoma produktami, dość podobnymi, a mianowicie cukrem waniliowym oraz wanilinowym. 

Zobacz także
Nigdy nie zamrażajcie dań, które zawierają ten składnik. Po rozmrożeniu będą gorzkie i niesmaczne

Nigdy nie zamrażajcie dań, które zawierają ten składnik. Po rozmrożeniu będą gorzkie i niesmaczne

Pokrójcie 2 cebule i połóżcie na talerzyku w sypialni. Zdębiejecie, gdy obudzicie się z rana

Pokrójcie 2 cebule i połóżcie na talerzyku w sypialni. Zdębiejecie, gdy obudzicie się z rana

Różnica pomiędzy cukrem waniliowym a wanilinowym

Niewiele osób zwraca uwagę na ten szczegół podczas zakupów, a jest to dość znaczna różnica, nie tylko w kwestii dodatkowej literki „n” w nazwie. Kupienie prawdziwego cukru waniliowego jest utrudnione, gdyż w prawdziwej wersji kosztuje dość sporo. Taka sytuacja wynika z kosztu prawdziwej wanilii, która jest droga. Z tego powodu producenci postanowili produkować tańszy odpowiednik, a mianowicie wanilinę. Z jej dodatkiem powstaje popularny i najczęściej goszczący w domu cukier wanilinowy. Najprościej mówiąc jest mniej kosztowną podróbką oryginalnego cukru z prawdziwą laską wanilii.

Produkcja waniliny

Wanilina tańszym zamiennikiem autentycznej wanilii. Wanilina powstaje z miazgi drzewnej poprzez proces eliminacji ligniny w produkcji papieru. Jest wykorzystywana do produkcji cukru wanilinowego, ale również do różnych kosmetyków. Jej stosowanie może być ryzykowne dla skóry, gdyż może ją podrażniać oraz wywoływać egzemę. 

Przepis na domowy cukier waniliowy

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 450 g drobnego cukru

Dodatkowo:

  • szczelny pojemnik z nakrętką

Przygotowanie: 

  1. Cukier wsypcie do słoika.
  2. Laskę wanilii przekrójcie na pół, wyskrobcie ziarenka i dodajcie je do cukru.
  3. Pustą laskę wanilii pokrójcie na drobniejsze kawałki, a później również wsypcie do słoika.
  4. Wszystko dokładnie wymieszajcie i szczelnie zamknijcie pojemnik.
  5. Domowy cukier waniliowy pełnię smaku osiągnie po około pięciu dniach!
     

 

Cukier waniliowy i wanilinowy to nie samo. Też daliście się nabrać? Czym się różnią?
Adobe Stock
Newsy
Cukier waniliowy i wanilinowy to nie samo. Też daliście się nabrać? Czym się różnią?
Kupujecie cukier waniliowy? A może wanilinowy? Sprawdźcie, jaka jest pomiędzy nimi różnica.

Wiele przepisów na ciasta zawiera w liście składników cukier wanilinowy. A może waniliowy? Zwróciliście kiedyś uwagę na to, jak on się właściwie nazywa? Co więcej, w sklepach można kupić zarówno cukier wanilinowy, jak i cukier waniliowy. Na czym polega różnica między nimi? Sprawdźcie. Cukier wanilinowy – z czego się składa? Najczęściej w sklepach można kupić cukier wanilinowy. W jego skład wchodzi wanilina, którą można co prawda znaleźć w prawdziwej wanilii, ale pozyskuje się ją w sztuczny sposób ze związków, które nie mają nic wspólnego z wanilią – na przykład z eugenolu i ligniny. Dzięki temu wanilina jest znacznie tańsza od wanilii, dlatego tak chętnie stosuje się do produkcji cukru o smaku wanilii. Wpływ waniliny na organizm Niestety, wanilina jest gorsza od wanilii nie tylko ze względu na jakość. Ta substancja często wywołuje reakcje alergiczne, takie jak egzema, wysypka i podrażnienie skóry. W USA wanilina znajduje się na liście rejestru Narodowego Instytutu Zdrowia Stanów Zjednoczonych. Dlatego warto zrezygnować z cukru wanilinowego na rzecz tego zawierającego wanilię. Prawdziwy cukier waniliowy – właściwości Szukając prawdziwego cukru waniliowego zwracajcie uwagę przede wszystkim na jego skład. W takim cukrze zawartość wanilii powinna wynosić co najmniej 27 procent. Cukier waniliowy jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy, ponieważ wanilia pomaga w leczeniu różnych dolegliwości. Przyniesie ulgę w bólach stawów i poprawi samopoczucie, ponieważ wpływa pozytywnie na kondycję psychiczną. Jak zrobić domowy cukier waniliowy? Cukier waniliowy można kupić w sklepie lub przygotować go samodzielnie. Polecamy zrobić go w domu, ponieważ gotowy cukier waniliowy jest dość drogi. Ceny niewielkich saszetek z tym składnikiem...

Jak zrobić kompot z rabarbaru? Wspaniały przepis na gorące dni
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kompot z rabarbaru? Wspaniały przepis na gorące dni
Mamy tutaj miłośników kompotu? Przyrządźcie go z rabarbaru!

Rabarbar smakuje doskonale jako dodatek do ciast, ale nie tylko – próbowaliście na przykład kompotu z rabarbaru? Ten napój jest bardzo smaczny zarówno schłodzony, jak i gorący, świeżo po przyrządzeniu. Poznajcie wspaniały przepis na pyszny kompot ze świeżego rabarbaru autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kompot z rabarbaru Do przygotowania orzeźwiającego kompotu z rabarbaru potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma rabarbaru 1 łyżka cukru waniliowego (nie wanilinowego! O różnicach między cukrem waniliowym a wanilinowym pisaliśmy w tym artykule ) 1 łyżka miodu Cukier do smaku Przygotowanie: Oczyśćcie rabarbar, umyjcie i pokrójcie na nieduże kawałki. Wsypcie rabarbar do garnka i zalejcie 2 litrami wody. Zagotujcie i gotujcie do miękkości. Kiedy rabarbar już zmięknie, dodajcie łyżkę miodu, łyżkę cukru waniliowego oraz tyle cukru, ile chcecie do smaku. Wymieszajcie. Przykryjcie garnek z kompotem i odstawcie, by nabrał aromatu. Przed rozlaniem do kubków przecedźcie. Smacznego! Pomysły na deser z rabarbarem Gdy przychodzi sezon na rabarbar, koniecznie trzeba go wykorzystać do przyrządzenia smacznych deserów. Warty uwagi jest przepis na tartę z rabarbarem oraz bezą z wiórkami kokosowymi . To ciasto proste i szybkie w przygotowaniu! Jeśli chcecie zrobić rabarbar na słodko jeszcze szybciej, to polecamy wam przepis na rabarbar pod kruszonką . Ciekawe jest również ciasto ucierane z rabarbarem a la biszkopt z kruszonką . Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej! Przyrządzając ciasto z rabarbarem, przyda się wam wiedza na temat tego, jak odpowiednio przygotować rabarbar do ciasta . Dzięki temu każdy wypiek z tym składnikiem wam wyjdzie! Z kolei jeżeli macie ochotę na eksperymenty w kuchni, to...

cukier puder
Adobe Stock
Newsy
Zbrylony i twardy jak kamień cukier puder? Użyjcie tego, a znowu stanie się sypki
Nieodpowiednie bądź dłuższe przechowywanie otwartego cukru pudru prowadzi do jego zbrylenia. Dzięki temu trikowi, ponownie szybko stanie się sypki! Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Zbrylony cukier puder to zmora niejednej gospodyni domowej. Na ten stan ma wpływ kilka czynników, a między innymi sposób jego przechowywania. Choć często również można się spotkać z taką postacią cukru już w sklepie. By uporać się z niepraktycznymi grudkami, warto zastosować jeden prosty patent. Z czego powstaje cukier? Cukier to substancja słodząca najczęściej pochodząca z trzciny cukrowej oraz buraków cukrowych. Mimo iż od wielu lat jest sporną kwestią wśród dietetyków, to jednak gości w każdym domu i stanowi dodatek do wielu potraw czy wypieków.  Drogi cukier Cukier pojawił się już wiele tysięcy lat temu, jednak przez cały ten czas był różnie postrzegany i wykorzystywany. Niegdyś był dość drogim produktem, co uniemożliwiało go nabycie przez każdego człowieka. Wówczas był zarezerwowany dla bogatszych ludzi z wyższych sfer. Początkowo był wykorzystywany jako lekarstwo i przyprawa.  Z czasem stał się jednak dobrem luksusowym, a jego spożycie z roku na rok coraz szybciej rosło. Obecnie jest jednym z najbardziej pożądanych produktów na rynku. Jest wykorzystywany niemal do wszystkiego, co też spowodowało znaczny wzrost jego spożywania.  Rodzaje cukru na rynku W sprzedaży można się spotkać z wieloma rodzajami cukru. Każdy z nich czymś się różni. Wśród dostępnych produktów należy wyróżnić, takie jak: biały cukier rafinowany - jest produkowany z buraków cukrowych, to oczyszczona wersja produktu pozbawiona melasy, dzięki czemu ma postać krystaliczną, cukier trzcinowy - wytwarzany z trzciny cukrowej, zawiera melasę, która nadaje mu charakterystyczny, delikatny, bursztynowy kolor, biały cukier z aromatem z wanilii, nazywany również po prostu cukrem wanilinowym. Ze względu na wielkość ziaren, cukier...

ciasto z patelni przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na błyskawiczny placek jabłkowy z patelni. Wystarczą jabłka i składnik, które dodajesz do naleśników
Brak piekarnika to już żadna wymówka! Teraz możesz zrobić ciepłe i pachnące ciasto z jabłkami na patelni! Sprawdź dokładny przepis.

Lubicie eksperymenty w kuchni? Jeżeli tak, to z pewnością spodoba wam się ten niezwykły przepis na ciasto, które powstaje na patelni. Wiele osób mówi, że nie robi ciast, bo nie ma piekarnika. Teraz już nie będzie wymówek, bo przecież patelnie ma w domu każdy. Wiele osób to zna. Nie macie piekarnika, więc wszystkie wasze ciasta to serniki na zimno i kremowe herbatnikowce? Goście już przed przyjściem doskonale wiedzą, na jakie słodkości mogą u was liczyć? Następnym razem będziecie mogli ich zaskoczyć. Jest pewne ciasto, które możecie zrobić na ciepło, nawet jeśli nie macie piekarnika. Jak to możliwe? Wystarczy patelnia, jabłko i składniki na ciasto naleśnikowe. To naprawdę nieprawdopodobne – z tego przepisu wychodzi prawdziwy placek z jabłkami jak z piekarnika. Przepis na ciasto z patelni Takie ciasto nie dość, że jest przepyszne i niczym się nie różni od tego przygotowywanego w piekarniku, to jeszcze piecze się je bardzo szybko! Wystarczy niecałe pół godziny i gotowe! Jeżeli masz ochotę na ten niezwykły placek, to przygotuj: 1 jajo 2-3 jabłka, zależnie od wielkości patelni Pół szklanki mleka Pół szklanki mąki pszennej 40 g cukru 3 łyżki oleju 1 saszetkę cukru wanilinowego 1 saszetkę proszku do pieczenia Łyżeczkę octu Sól. Przygotowanie Na patelni rozpuść masło z cukrem. Jabłka obierz, wydrąż środek i pokrój w dość grube plastry. W miseczce rozrób jajko z cukrem białym i wanilinowym. Przełóż jajko z cukrem do dużej miski, dodaj sól, mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia i ocet. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Wyłóż na patelni plastry jabłek, a następnie wylej na nie ciasto. Przykryj patelnię pokrywką. Na wolnym ogniu smaż (piecz) piecz przez 20 minut. Po tym...