Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób
flickr
Newsy

Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób

Polacy jedzą coraz więcej szparagów. Czym różnią się oba rodzaje tego warzywa? Jak je przygotowywać?
Hubert Rój
kwiecień 08, 2021

Wiosna to sezon na szparagi. Te warzywa już powoli zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i targowiskach, ale najsmaczniejsze będą te z maja.

Szparagi są nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowie. W tym artykule postaramy się zachęcić was do ich kupowania i jedzenia.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Czym różnią się różnokolorowe szparagi?

Mimo fundamentalnej  różnicy w wyglądzie białych i zielonych szparagów tak naprawdę stanowią one jeden gatunek.

Różnica w ich barwie jest prozaiczna i leży w sposobie ich uprawiania. Zielone szparagi, to te, których pędy wyrastają ponad ziemię i dzięki temu zawierają zielony barwnik, chlorofil.

Z kolei szparagi białe uprawiane są pod ziemią. W związku z tym istnieje niewielka różnica pod względem zawartych w nich składników odżywczych.

Ostatecznie jednak nie ulega wątpliwości fakt, że szparagi w dowolnej postaci są niezwykle zdrowe i korzystne dla ludzkiego organizmu.

Dlaczego warto jeść szparagi?

  • Zawierają saponiny i flawonoidy – kwercetynę i rutynę, które są cennymi substancjami przeciwzapalnymi, niezbędnymi dla osób z astmą lub artretyzmem
  • Zawierają sporo witaminy C  i E
  • W ich składzie znajduje się kwas foliowy
  • Są niskokaloryczne, ale równocześnie pożywne i sycące
  • Mają właściwości antyoksydacyjne, oczyszczają organizm z toksyn, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych
  • Mają właściwości moczopędne, dzięki asparaginie wspomagają pracę nerek

Zobacz także

Jak przygotowywać białe i zielone szparagi?

Najważniejsza różnica w przygotowaniu białych i zielonych szparagów to czas gotowania:

  • Białe szparagi należy gotować do miękkości ok. 15 min, najlepiej na parze
  • Zielone szparagi powinno się gotować ok. 3 min

Z czym podawać szparagi? Świetnie będą smakowały w towarzystwie roztopionego masła, oliwy, czy beszamelowego sosu. Nie bójcie się eksperymentów!

Czytaj także:

Komentarze