Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób
flickr
Newsy

Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób

Polacy jedzą coraz więcej szparagów. Czym różnią się oba rodzaje tego warzywa? Jak je przygotowywać?

Wiosna to sezon na szparagi. Te warzywa już powoli zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i targowiskach, ale najsmaczniejsze będą te z maja.

Szparagi są nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowie. W tym artykule postaramy się zachęcić was do ich kupowania i jedzenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym różnią się różnokolorowe szparagi?

Mimo fundamentalnej  różnicy w wyglądzie białych i zielonych szparagów tak naprawdę stanowią one jeden gatunek.

Różnica w ich barwie jest prozaiczna i leży w sposobie ich uprawiania. Zielone szparagi, to te, których pędy wyrastają ponad ziemię i dzięki temu zawierają zielony barwnik, chlorofil.

Z kolei szparagi białe uprawiane są pod ziemią. W związku z tym istnieje niewielka różnica pod względem zawartych w nich składników odżywczych.

Ostatecznie jednak nie ulega wątpliwości fakt, że szparagi w dowolnej postaci są niezwykle zdrowe i korzystne dla ludzkiego organizmu.

Dlaczego warto jeść szparagi?

  • Zawierają saponiny i flawonoidy – kwercetynę i rutynę, które są cennymi substancjami przeciwzapalnymi, niezbędnymi dla osób z astmą lub artretyzmem
  • Zawierają sporo witaminy C  i E
  • W ich składzie znajduje się kwas foliowy
  • Są niskokaloryczne, ale równocześnie pożywne i sycące
  • Mają właściwości antyoksydacyjne, oczyszczają organizm z toksyn, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych
  • Mają właściwości moczopędne, dzięki asparaginie wspomagają pracę nerek
Zobacz także
Jaka przyprawa podkreśli smak wątróbki? Z tą wychodzi przepyszna

Jak zrobić wątróbkę? Przepis na wątróbkę drobiową z cebulą i majerankiem 

Ciasto drożdżowe wyszło kwaśne? Ten popularny błąd może być powodem

Ciasto drożdżowe wyszło kwaśne? Ten popularny błąd może być powodem

Jak przygotowywać białe i zielone szparagi?

Najważniejsza różnica w przygotowaniu białych i zielonych szparagów to czas gotowania:

  • Białe szparagi należy gotować do miękkości ok. 15 min, najlepiej na parze
  • Zielone szparagi powinno się gotować ok. 3 min

Z czym podawać szparagi? Świetnie będą smakowały w towarzystwie roztopionego masła, oliwy, czy beszamelowego sosu. Nie bójcie się eksperymentów!

Czytaj także:

Przepis na zielone szparagi z patelni. Idealne do obiadu
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zielone szparagi z patelni. Idealne do obiadu
Zielone szparagi smażone na maśle na patelni to perfekcyjny dodatek do wystawnego i wykwintnego obiadu z rodziną. Nie wymagają dużo pracy i są gotowe w 10 minut.

Smażenie szparagów na maśle to dobry pomysł, by wydobyć z nich olbrzymią ilość wspaniałego smaku. Co prawda, gotowanie na wodzie lub na parze czy też pieczenie szparagów wydaje się nieco zdrowszym rozwiązaniem. Jesteśmy jednak zdania, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki delikates jak szparagi smażone z obfitym dodatkiem masła. Przyznacie sami, że na samą myśl o takim specjale ślinka zaczyna cieknąć! Dlatego też nie ociągajcie się z podjęciem decyzji, tylko maszerujcie do sklepów po świeże szparagi. Warto zrobić to zwłaszcza teraz, czyli w czasie wiosny. Kwiecień i maj to okres, w którym trwa sezon na te wspaniałe i zdrowe warzywa. Przepis na zielone szparagi smażone na maśle Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 3 łyżki oliwy 4 łyżki masła Sól Pieprz mielony Przygotowanie: Szparagi oczyśćcie, umyjcie i odetnijcie twarde, zdrewniałe końcówki. Jeśli dysponujecie długimi szparagami, przetnijcie je na dwie części. Na patelnię wylejcie odrobinę oliwy i rozgrzejcie ją. Smażcie na rumiany kolor przez ok. 10 min, w trakcie smażenia przewracajcie szparagi na drugą stronę. Pod koniec smażenia dodajcie do szparagów masło. Pozwólcie, by masło na patelni się rozpuściło i nabrało lekko brązowego koloru. Posólcie i popieprzcie do smaku. Podawajcie np. z młodymi ziemniakami i pieczonym mięsem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeśli uważacie, że smażone w maśle i na oliwie szparagi mogą być dla was nieco za tłuste, wypróbujcie innych sposobów ich przygotowania. Kliknijcie tutaj, jeżeli chcecie dowiedzieć się jak prawidłowo gotować szparagi. O tym, jak wybrać najlepsze szparagi w warzywniaku, sklepie spożywczym, czy też na targowisku pisaliśmy w tym miejscu: Jak kupić najlepsze...

Jak gotować zielone szparagi? Dzięki temu zawsze wyjdą idealne
Pixabay
Newsy
Jak gotować zielone szparagi? Dzięki temu zawsze wyjdą idealne
Szparagi to wiosenny specjał, po który chętnie sięgamy, dopóki trwa na nie sezon. Często jednak sprawiają one problemy przy gotowaniu i wychodzą zbyt twarde lub zbyt miękkie. Radzimy, jak przyrządzić je idealnie, według porad samej Ani Starmach!

Szparagi zawierają całą moc korzystnych składników odżywczych. Niestety są one dostępne przez dość krótki czas, dlatego warto się nimi nacieszyć, póki trwa sezon! Gotowanie szparagów powinno opierać się na kilku podstawowych zasadach, chociaż (wbrew pozorom) wcale nie jest to skomplikowane! Szparagi – korzyści dla zdrowia Warzywo to posiada bardzo wiele właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie i wygląd:  są niskokaloryczne, dlatego mogą być jedzone na diecie, zawierają witaminy A, B6, C, E oraz beta-karoten, bogate są w kwas foliowy (szczególnie ważne dla kobiet planujących ciążę!), zawierają wapń, fosfor i potas, mają w sobie wiele błonnika, który usprawnia pracę jelit. Jak na wyjątkowo niską wartość energetyczną (zaledwie 22 kalorie w 100 g), szparagi są niezwykle bogate w korzystne mikro i makroelementy, dlatego poleca się je absolutnie każdemu. Mogą być z powodzeniem serwowane z bardziej kalorycznymi dodatkami (np. beszamelem, szynką parmeńską czy serem), a nadal będą tworzyć zrównoważone i zdrowe danie. Szparagi często serwowane są samodzielnie, ale spotyka się je także w formie kremowych zup, sosów czy dodatków do mięs. Jak gotować szparagi?  Zielona odmiana szparagów nie wymaga obierania (w odróżnieniu od grubszej i bardziej masywnej odmiany białej). Przed włożeniem do garnka, należy jedynie pozbyć się zdrewniałej końcówki. Nie trzeba jej odcinać, wystarczy odgiąć warzywo – samo złamie się tuż nad sztywną, łykowatą częścią.   Szparagi powinny być gotowane w pozycji pionowej, najlepiej w wysokim garnku. W sklepach z wyposażeniem kuchennym dostępne są specjalne naczynia do ich gotowania, ale nie są one niezbędne - wystarczy dobrze ustawić szparagi w garnku, który mamy w...

Jak obrać szparagi? Karol Okrasa radzi
ONS/Pixabay
Newsy
Jak obrać szparagi? Karol Okrasa ma genialny sposób
Kupiliście szparagi, ale nie wiecie, jak je obrać? Skorzystajcie ze wskazówek Karola Okrasy. Dzięki nim obieranie szparagów będzie dla was dziecinnie proste!

Obieranie szparagów może nastręczać pewnych trudności. Zaczynając od dylematu, czy szparagi się obiera , czy nie, po techniczne niuanse: lepiej nożem czy obieraczką? Obieramy całość, czy tylko doły? Zielone szparagi obiera się tak jak białe? Przeczytajcie, jak obrać szparagi i nie błądźcie dłużej. Jak obrać szparagi? Białe i fioletowe szparagi wymagają obierania. Najlepsza jest do tego obieraczka do warzyw. Młodych i cienkich zielonych szparagów obierać nie trzeba, wystarczy tylko ułamać zdrewniałe końcówki. Jeśli kupiliście szparagi i nie wiecie, jak je obrać, zapoznajcie się ze wskazówkami Karola Okrasy. Jak szybko obrać szparagi? Metoda Karola Okrasy Karol Okrasa obiera też zielone szparagi i ma świetny patent na ich obieranie. Kucharz radzi, by nigdy nie kłaść szparagów na desce do krojenia, tylko na szklanym naczynku ustawionym dnem do góry (powinno mieć proste dno). Na naczyniu kładziemy szparag i obieramy go przy użyciu zwykłej obieraczki do warzyw. Następnie ścinamy z niego cieniutko skórkę z każdej strony, jednocześnie obracając szparag wokół własnej osi. Zobaczcie na filmie, jak robi to Karol Okrasa: Wskazówka! Nie obieramy nigdy całego szparaga – zostawiamy główkę o długości 5-6 cm. Nigdy nie wyrzucajcie też obierków ze szparagów – posłużą wam do przygotowania wywaru lub zupy. Korzyści zdrowotne szparagów W połowie kwietnia ruszył sezon na szparagi, który potrwa do czerwca. Czy wiecie, że warzywo to ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych? Szparagi zawierają duże ilości witaminy K. Ta rozpuszczalna w tłuszczu witamina, bierze udział w zapobieganiu krzepnięciu krwi oraz poprawia stan zdrowia kości i serca. Szparagi są też doskonałym źródłem kwasu foliowego, zapobiegają wzdęciom,...

Szparagi
Radomil/Wikipedia Commons
Newsy
Białe szparagi kontra zielone: polscy rolnicy jednych z nich unikają jak ognia. Dlaczego?
Jeden rodzaj szparagów okazuje się być znacznie cięższy w wyprodukowaniu niż drugi, a klienci wcale nie kupują go tak chętnie.

Hodowcy szparagów ujawniają, że tegoroczne zbiory szparagów opóźniły się aż o trzy tygodnie. Ostatni raz tego typu sytuacja miała miejsce 20 lat temu, co sprawia, że sezon na te warzywa będzie znacznie krótszy, a także droższy dla klientów.  Czym różnią się zielone szparagi od białych? Konsumenci nadal kupują chętniej delikatniejsze, cieńsze i łatwiejsze w przygotowaniu zielone szparagi. Grube i wymagające obierania białe szparagi stanowią zaledwie 5 proc. tego rynku. Jak się okazuje, na terenie całego województwa świętokrzyskiego tylko jeden rolnik masowo sadzi zielone szparagi, jednak powodem nie jest wcale tylko mały popyt. O co więc chodzi? Które szparagi trudniej wyhodować? Na terenach uprawnych państwa Suchodajów z województwa szparagi zajmują aż 20 hektarów. Niemalże w całości są to szparagi zielone. Hodowcy podkreślają, że wyhodowanie białej odmiany jest znacznie bardziej kosztowne i wymagające, a nie ma na nią takiego popytu. Różnica pomiędzy odmianami polega na sposobie zbierania ich: białe szparagi rosną w ziemi, a do pracy nad wykopywaniem ich trzeba zatrudnić znacznie więcej osób. Chociaż niektórzy hodowcy twierdzą, że zysk wynagradza im trudy i poniesione koszty, wielu nadal wybiera szparagi zielone, które rosną nad ziemią i wymagają jedynie ścięcia. Z jednego hektara terenu można wyprodukować w sezonie aż 2-3 tony szparagów. Gdzie w Polsce rosną szparagi? Świętokrzyskie jest wyjątkowym województwem, w którym funkcjonuje wyjątkowo mało hodowli szparagów. Najwięcej upraw tego warzywa znajduje się w Wielkopolsce. Rolnicy z tamtych regionów podkreślają, że sezon na szparagi, choć krótki, jest wyjątkowo rentowny. Szparagi to rośliny wieloletnie, które stale odrastają. Zbiory...