Wiosna to sezon na szparagi. Te warzywa już powoli zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i targowiskach, ale najsmaczniejsze będą te z maja.

Szparagi są nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowie. W tym artykule postaramy się zachęcić was do ich kupowania i jedzenia.

Czym różnią się różnokolorowe szparagi?

Mimo fundamentalnej  różnicy w wyglądzie białych i zielonych szparagów tak naprawdę stanowią one jeden gatunek.

Różnica w ich barwie jest prozaiczna i leży w sposobie ich uprawiania. Zielone szparagi, to te, których pędy wyrastają ponad ziemię i dzięki temu zawierają zielony barwnik, chlorofil.

Zobacz także:

Z kolei szparagi białe uprawiane są pod ziemią. W związku z tym istnieje niewielka różnica pod względem zawartych w nich składników odżywczych.

Ostatecznie jednak nie ulega wątpliwości fakt, że szparagi w dowolnej postaci są niezwykle zdrowe i korzystne dla ludzkiego organizmu.

Dlaczego warto jeść szparagi?

  • Zawierają saponiny i flawonoidy – kwercetynę i rutynę, które są cennymi substancjami przeciwzapalnymi, niezbędnymi dla osób z astmą lub artretyzmem
  • Zawierają sporo witaminy C  i E
  • W ich składzie znajduje się kwas foliowy
  • Są niskokaloryczne, ale równocześnie pożywne i sycące
  • Mają właściwości antyoksydacyjne, oczyszczają organizm z toksyn, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych
  • Mają właściwości moczopędne, dzięki asparaginie wspomagają pracę nerek

Jak przygotowywać białe i zielone szparagi?

Najważniejsza różnica w przygotowaniu białych i zielonych szparagów to czas gotowania:

  • Białe szparagi należy gotować do miękkości ok. 15 min, najlepiej na parze
  • Zielone szparagi powinno się gotować ok. 3 min

Z czym podawać szparagi? Świetnie będą smakowały w towarzystwie roztopionego masła, oliwy, czy beszamelowego sosu. Nie bójcie się eksperymentów!

Czytaj także: