Wiosna to sezon na szparagi. Te warzywa już powoli zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i targowiskach, ale najsmaczniejsze będą te z maja.
Szparagi są nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowie. W tym artykule postaramy się zachęcić was do ich kupowania i jedzenia.
Czym różnią się różnokolorowe szparagi?
Mimo fundamentalnej różnicy w wyglądzie białych i zielonych szparagów tak naprawdę stanowią one jeden gatunek.
Różnica w ich barwie jest prozaiczna i leży w sposobie ich uprawiania. Zielone szparagi, to te, których pędy wyrastają ponad ziemię i dzięki temu zawierają zielony barwnik, chlorofil.
Zobacz także:
Z kolei szparagi białe uprawiane są pod ziemią. W związku z tym istnieje niewielka różnica pod względem zawartych w nich składników odżywczych.
Ostatecznie jednak nie ulega wątpliwości fakt, że szparagi w dowolnej postaci są niezwykle zdrowe i korzystne dla ludzkiego organizmu.
Dlaczego warto jeść szparagi?
- Zawierają saponiny i flawonoidy – kwercetynę i rutynę, które są cennymi substancjami przeciwzapalnymi, niezbędnymi dla osób z astmą lub artretyzmem
- Zawierają sporo witaminy C i E
- W ich składzie znajduje się kwas foliowy
- Są niskokaloryczne, ale równocześnie pożywne i sycące
- Mają właściwości antyoksydacyjne, oczyszczają organizm z toksyn, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych
- Mają właściwości moczopędne, dzięki asparaginie wspomagają pracę nerek
Jak przygotowywać białe i zielone szparagi?
Najważniejsza różnica w przygotowaniu białych i zielonych szparagów to czas gotowania:
- Białe szparagi należy gotować do miękkości ok. 15 min, najlepiej na parze
- Zielone szparagi powinno się gotować ok. 3 min
Z czym podawać szparagi? Świetnie będą smakowały w towarzystwie roztopionego masła, oliwy, czy beszamelowego sosu. Nie bójcie się eksperymentów!
Czytaj także: