Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać
Pixabay
Newsy

Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać

Chcecie wspierać polskich rolników? Podpowiadamy, jak rozpoznać polskie truskawki od zagranicznych!

Zbliża się ukochany przez Polaków sezon na truskawki. Chociaż dostępne na straganach i targach owoce w większości pochodzą z upraw lokalnych, w supermarketach czy niektórych sklepach znajdziecie także te hodowane za granicą. Niestety coraz częściej także sprzedawcy targowi oszukują swoich klientów i serwują im importowane truskawki, oznaczając je jako polskie. Najczęściej pochodzą one z Grecji czy Hiszpanii. Jak je rozpoznać, aby móc dokonywać świadomego wyboru?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Które truskawki są polskie, a które zagraniczne?

Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie owoców.

  • Polskie truskawki najczęściej są jaśniejsze, a nie ciemnobordowe.
  • Krajowe owoce są też przeważnie mniejsze, a także lekko twarde.
  • Polskie odmiany truskawek mają także intensywny słodki aromat.
Zobacz także
Przepis na knedle serowe z truskawkami.

Z kuchni babci: knedle z truskawkami to cudowny smak dzieciństwa. Z tego przepisu smakują jak za dawnych lat

leniwe ciasto drożdżowe

Połączcie składniki wieczorem, a rano upieczcie. Drożdżowe z truskawkami, które robi się samo. Zero wysiłku

Jak odpowiednio przechowywać truskawki?

Truskawki potrafią bardzo szybko się psuć, mięknąć i pleśnieć, kiedy są nieprawidłowo przechowywane. Jak przedłużyć ich świeżość?

  • od razu przełożyć je z łubianki do miski,
  • włożyć do lodówki, najlepiej do szuflady.

Przechowywane w ten sposób truskawki nie powinny przejawiać objawów zepsucia nawet przez tydzień. Jeśli jednak delikatnie zmiękną lub pojawią się na nich ciemniejsze plamy, nadal można je wykorzystać na dżem, koktajl lub sos do makaronu na słodko.

Właściwości odżywcze truskawek

Te małe, czerwone owoce to prawdziwa skarbnica witamin i innych korzystnych dla zdrowia składników, które mają wszechstronne właściwości:

  • odkwaszają organizm
  • obniżają poziom złego cholesterolu
  • spalają tłuszcz
  • obniżają ciśnienie krwi
  • korzystnie działają na system odpornościowy
  • poprawiają zdrowie i wygląd cery, paznokci i włosów
  • niwelują ryzyko wystąpienia nowotworów.

W truskawkach znajdziecie bardzo dużo witamin z grupy B, witaminy A i E, a także fosfor, krzem, magnez, mangan. Owoc ten bogaty jest również w błonnik i duże ilości wody, która sprawia, że jest to niskokaloryczna przekąska. Liście truskawek posiadają także właściwości przeciwzapalne i kojące, które przyspieszają gojenie ran.

Czytaj też:

Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie
Słyszeliście o takim zastosowaniu szypułek z truskawek? Okazuje się, że są jadalne i bardzo zdrowe.

Sezon na truskawki wkrótce się rozpocznie. To ulubiony czas w roku wielu osób. Polskie truskawki są wtedy bardzo tanie i pyszne. Można z nich przygotowywać wiele posiłków. Pewnie nie brakuje wam pomysłów na wykorzystanie truskawek. Możecie przecież dodawać je do owsianki, robić koktajl truskawkowy , makaron z truskawkami, knedle z truskawkami albo ciasto truskawkowe. W sezonie warto też zamrozić truskawki, żeby wykorzystać je w zimę, kiedy owoce te są niesmaczne i bardzo drogie. Czy wiedzieliście jednak, że wcale nie musicie pozbywać się szypułek z truskawek? Są bardzo zdrowe! Czy szypułki i liście truskawek są jadalne? Okazuje się, że szypułki i liście truskawek są jak najbardziej jadalne. Zazwyczaj pewnie się ich pozywacie, ale to tylko dlatego, że szypułki są twarde, a liście ciężko pogryźć i nie mają przyjemnego smaku. Jeśli chcecie jeść truskawki na surowo w niezmienionej formie, w sałatce, z jogurtem lub po prostu surowe, pewnie najlepiej jest pozbyć się też szypułek. Jeśli jednak miksujecie truskawki na mus lub koktajl i macie dobry blender, zostawcie truskawki z szypułkami! Zdziwicie się, jakie mają właściwości. Właściwości szypułek z truskawek Szypułki i listki z truskawek też zawierają witaminy i minerały: krzem, witaminę C, witaminy z grupy B Są bogatym źródłem chlorofilu – zielonego barwnika z roślin, który jest korzystny dla zdrowia Napar z szypułek truskawek - właściwości Jeśli oderwiecie już szypułki od owoców truskawek, zostawcie je, nie wyrzucajcie ich! Możecie zrobić z nich zdrowy napar. Zalejcie kwiatki, liście lub szypułki truskawek gorącą wodą i zróbcie z nich napar, który możecie pić po przestygnięciu. Napary z liści truskawek lub szypułek pomagają w: zapaleniach jamy ustnej we wspomaganiu leczenia kamicy...

zupa owocowa
Gotujmy.pl
Newsy
Zupa owocowa – klasyk czasów dzieciństwa. Jeden składnik sprawi, że będzie smakowała nieziemsko
Talerz zupy owocowej to nieodłączne wspomnienie z dzieciństwa. Jeżeli masz dzieci i pragniesz odtworzyć na nowo zapomniany już nieco smak tradycyjnej owocowej zupy, skorzystaj z naszego przepisu. Maluchy będą wniebowzięte!

Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką. Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy! Zupa truskawkowa z makaronem i miętą truskawki 1 kg woda 1,5 litra kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata makaron 150 g śmietana 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych. Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia? Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu. Truskawki: zwiększają odporność dzięki witaminie C pomagają utrzymać zdrowy wzrok zmniejszają ryzyko zachorowania na raka poprawiają sprężystość i elastyczność skóry obniżają poziom cholesterolu zmniejszają uciążliwe stany zapalne regulują ciśnienie krwi pomagają w kontrolowaniu wagi są świetne w okresie prenatalnym Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem.  Źródło: Gotujmy.pl  

Te 3 grupy osób nie powinny jeść truskawek. Mogą im bardzo zaszkodzić
Pixabay
Newsy
Te 3 grupy osób nie powinny jeść truskawek. Mogą im bardzo zaszkodzić
Truskawki są pyszne i bardzo zdrowe, ale nie każdy może je jeść. Te trzy grupy osób powinny zrezygnować z jedzenia tych owoców.

W jednym z wcześniejszych artykułów pisaliśmy, kto nie powinien jeść czereśni . A czy wiecie, kto powinien zrezygnować z jedzenia truskawek ? Kto nie powinien jeść truskawek? Z jedzenia truskawek powinny zrezygnować trzy grupy osób. Wyjaśniamy jakie. 1. Osoby, które są uczulone na truskawki Mimo iż uczulenie na te owoce występuje dosyć rzadko, czasami się ono zdarza. Truskawki zawierają histaminy, substancje chemiczne, które mogą powodować swędzenie, świszczący oddech i pokrzywkę. Do pozostałych objawów alergii na truskawki zaliczamy: wymioty biegunkę stan zapalny 2. Osoby, które mają alergię na salicylany Truskawek nie powinny też jeść osoby, które cierpią na alergię na salicylany, czyli na estry kwasu salicylowego, ponieważ owoce te zwierają duże ich ilości. Do produktów spożywczych zawierających naturalne salicylany należą m.in.: maliny jeżyny truskawki poziomki jabłka cytrusy morele wiśnie banany śliwki suszone i konserwowane owoce pomidory świeże i kiszone ogórki groch Zjedzenie przez taką osobę truskawek może skutkować ostrą wysypką i silnym pieczeniem twarzy. Mogą też wystąpić takie objawy, jak: alergiczny nieżyt nosa obrzęk naczynioruchowy reakcje anafilaktyczne 3. Osoby przyjmujące beta-blokery Pacjenci, którzy przyjmują na co dzień beta-blokery, również nie powinni spożywać truskawek. Jest to rodzaj leków, które lekarze najczęściej przepisują na choroby serca. Specyfiki te znane są z tego, że mogą zwiększać poziom potasu we krwi. Podczas przyjmowania beta-blokerów ludzie powinni spożywać z umiarem pokarmy bogate w potas, takie jak np. truskawki. Właściwości zdrowotne truskawek...

Truskawki szklarniowe są znacznie droższe niż przed rokiem. Cena? Lepiej nie pytajcie!
Pixabay
Newsy
Jak odróżnić polskie truskawki od importowanych? Patrzcie na szypułki!
Jak rozpoznać polskie truskawki wśród tych importowanych? Poza różnicami w cenie, warto zwrócić uwagę na jeden szczegół!

Polskie truskawki są przeważnie droższe niż te importowane. Największą rolę odgrywają tu koszty produkcji. Polscy hodowcy wkładają wiele wysiłku w wyhodowanie najlepszych, naturalnych i najmniej wzbogaconych chemią owoców. Nie muszą być one poddawane długim transportom, dzięki czemu nie wymagają „konserwowania” potencjalnie szkodliwymi dodatkami.  Okazuje się jednak, że poza ceną jest jeszcze jeden czynnik, który pozwoli wam rozpoznać polską truskawkę od jej importowanych sióstr. Jak rozpoznać polską truskawkę? „Świeża szypułka prawdę nam powie” – podkreślają plantatorzy truskawek. Co to oznacza? Szypułka przy polskiej truskawce będzie świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstająca od owocu. Co do samej truskawki, najczęściej te polskie mają stożkowaty albo sercowaty kształt. Jest on zależny w dużej mierze od odmiany, ale lokalne owoce na ogół przybierają właśnie takie formy. Dojrzała polska truskawka jest przeważnie jasnoczerwona, błyszcząca i intensywnie pachnąca.  Zagraniczne truskawki na ogół mają bardziej podłużny kształt. Są również jaśniejsze przy szypułce, ponieważ przed importem były zrywane jeszcze niedojrzałe. Najważniejsza jest jednak kondycja szypułki: jeśli jest ona rozmiękczona, nieświeża i nie odstaje od owocu, bardzo możliwe, że truskawki były importowane z innego kraju. Co ciekawe, producenci zaznaczają, że truskawki marokańskie można łatwo rozpoznać po charakterystycznych nieproporcjonalnie dużych szypułkach. Sezon na polskie truskawki Lokalni hodowcy truskawek w sezonie natychmiast sprzedają swoje owoce – nie mają one szansy długo leżeć na półkach czy w magazynach. „Zbierana dzisiaj, jutro ona będzie na półce. Nie mija nawet doba. Można ją poznać po smaku, jędrności i po...