Zbliża się ukochany przez Polaków sezon na truskawki. Chociaż dostępne na straganach i targach owoce w większości pochodzą z upraw lokalnych, w supermarketach czy niektórych sklepach znajdziecie także te hodowane za granicą.

Niestety coraz częściej także sprzedawcy targowi oszukują swoich klientów i serwują im importowane truskawki, oznaczając je jako polskie. Najczęściej pochodzą one z Grecji, Maroka czy Hiszpanii. Jak je rozpoznać, aby móc dokonywać świadomego wyboru?

Które truskawki są polskie, a które zagraniczne?

Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie owoców.

  • Polskie truskawki najczęściej są jaśniejsze, a nie ciemnobordowe.
  • Krajowe owoce są też przeważnie mniejsze, a także lekko twarde.
  • Polskie odmiany truskawek mają także intensywny słodki aromat.
  • Szypułka przy polskiej truskawce będzie mocno zielona, świeża.
  • Kształt polskich truskawek jest bardziej sercowaty, stożkowaty niż podłużna forma tych zagranicznych

Jak odpowiednio przechowywać truskawki?

Truskawki potrafią bardzo szybko się psuć, mięknąć i pleśnieć, kiedy są nieprawidłowo przechowywane. Jak przedłużyć ich świeżość?

Zobacz także:

  • od razu przełożyć je z łubianki do miski,
  • włożyć do lodówki, najlepiej do szuflady.

Przechowywane w ten sposób truskawki nie powinny przejawiać objawów zepsucia nawet przez tydzień. Jeśli jednak delikatnie zmiękną lub pojawią się na nich ciemniejsze plamy, nadal można je wykorzystać na dżem, koktajl lub sos do makaronu na słodko.

Właściwości odżywcze truskawek

Te małe, czerwone owoce to prawdziwa skarbnica witamin i innych korzystnych dla zdrowia składników, które mają wszechstronne właściwości:

  • odkwaszają organizm
  • obniżają poziom złego cholesterolu
  • spalają tłuszcz
  • obniżają ciśnienie krwi
  • korzystnie działają na system odpornościowy
  • poprawiają zdrowie i wygląd cery, paznokci i włosów
  • niwelują ryzyko wystąpienia nowotworów.

W truskawkach znajdziecie bardzo dużo witamin z grupy B, witaminy A i E, a także fosfor, krzem, magnez, mangan. Owoc ten bogaty jest również w błonnik i duże ilości wody, która sprawia, że jest to niskokaloryczna przekąska. Liście truskawek posiadają także właściwości przeciwzapalne i kojące, które przyspieszają gojenie ran.