Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać
Pixabay
Newsy

Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać na targu

Chcecie wspierać polskich rolników? Podpowiadamy, jak rozpoznać polskie truskawki od zagranicznych!

Zbliża się ukochany przez Polaków sezon na truskawki. Chociaż dostępne na straganach i targach owoce w większości pochodzą z upraw lokalnych, w supermarketach czy niektórych sklepach znajdziecie także te hodowane za granicą.

Niestety coraz częściej także sprzedawcy targowi oszukują swoich klientów i serwują im importowane truskawki, oznaczając je jako polskie. Najczęściej pochodzą one z Grecji, Maroka czy Hiszpanii. Jak je rozpoznać, aby móc dokonywać świadomego wyboru?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Które truskawki są polskie, a które zagraniczne?

Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie owoców.

  • Polskie truskawki najczęściej są jaśniejsze, a nie ciemnobordowe.
  • Krajowe owoce są też przeważnie mniejsze, a także lekko twarde.
  • Polskie odmiany truskawek mają także intensywny słodki aromat.
  • Szypułka przy polskiej truskawce będzie mocno zielona, świeża.
  • Kształt polskich truskawek jest bardziej sercowaty, stożkowaty niż podłużna forma tych zagranicznych

Jak odpowiednio przechowywać truskawki?

Truskawki potrafią bardzo szybko się psuć, mięknąć i pleśnieć, kiedy są nieprawidłowo przechowywane. Jak przedłużyć ich świeżość?

  • od razu przełożyć je z łubianki do miski,
  • włożyć do lodówki, najlepiej do szuflady.

Przechowywane w ten sposób truskawki nie powinny przejawiać objawów zepsucia nawet przez tydzień. Jeśli jednak delikatnie zmiękną lub pojawią się na nich ciemniejsze plamy, nadal można je wykorzystać na dżem, koktajl lub sos do makaronu na słodko.

Zobacz także
Przepis na knedle serowe z truskawkami.

Z kuchni babci: knedle z truskawkami to cudowny smak dzieciństwa. Z tego przepisu smakują jak za dawnych lat

leniwe ciasto drożdżowe

Połączcie składniki wieczorem, a rano upieczcie. Drożdżowe z truskawkami, które robi się samo. Zero wysiłku

Właściwości odżywcze truskawek

Te małe, czerwone owoce to prawdziwa skarbnica witamin i innych korzystnych dla zdrowia składników, które mają wszechstronne właściwości:

  • odkwaszają organizm
  • obniżają poziom złego cholesterolu
  • spalają tłuszcz
  • obniżają ciśnienie krwi
  • korzystnie działają na system odpornościowy
  • poprawiają zdrowie i wygląd cery, paznokci i włosów
  • niwelują ryzyko wystąpienia nowotworów.

W truskawkach znajdziecie bardzo dużo witamin z grupy B, witaminy A i E, a także fosfor, krzem, magnez, mangan. Owoc ten bogaty jest również w błonnik i duże ilości wody, która sprawia, że jest to niskokaloryczna przekąska. Liście truskawek posiadają także właściwości przeciwzapalne i kojące, które przyspieszają gojenie ran.

zupa owocowa
Gotujmy.pl
Newsy
Zupa owocowa – klasyk czasów dzieciństwa. Jeden składnik sprawi, że będzie smakowała nieziemsko
Talerz zupy owocowej to nieodłączne wspomnienie z dzieciństwa. Jeżeli masz dzieci i pragniesz odtworzyć na nowo zapomniany już nieco smak tradycyjnej owocowej zupy, skorzystaj z naszego przepisu. Maluchy będą wniebowzięte!

Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką. Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy! Zupa truskawkowa z makaronem i miętą truskawki 1 kg woda 1,5 litra kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata makaron 150 g śmietana 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych. Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia? Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu. Truskawki: zwiększają odporność dzięki witaminie C pomagają utrzymać zdrowy wzrok zmniejszają ryzyko zachorowania na raka poprawiają sprężystość i elastyczność skóry obniżają poziom cholesterolu zmniejszają uciążliwe stany zapalne regulują ciśnienie krwi pomagają w kontrolowaniu wagi są świetne w okresie prenatalnym Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem.  Źródło: Gotujmy.pl  

Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie
Słyszeliście o takim zastosowaniu szypułek z truskawek? Okazuje się, że są jadalne i bardzo zdrowe.

Sezon na truskawki wkrótce się rozpocznie. To ulubiony czas w roku wielu osób. Polskie truskawki są wtedy bardzo tanie i pyszne. Można z nich przygotowywać wiele posiłków. Pewnie nie brakuje wam pomysłów na wykorzystanie truskawek. Możecie przecież dodawać je do owsianki, robić koktajl truskawkowy , makaron z truskawkami, knedle z truskawkami albo ciasto truskawkowe. W sezonie warto też zamrozić truskawki, żeby wykorzystać je w zimę, kiedy owoce te są niesmaczne i bardzo drogie. Czy wiedzieliście jednak, że wcale nie musicie pozbywać się szypułek z truskawek? Są bardzo zdrowe! Czy szypułki i liście truskawek są jadalne? Okazuje się, że szypułki i liście truskawek są jak najbardziej jadalne. Zazwyczaj pewnie się ich pozywacie, ale to tylko dlatego, że szypułki są twarde, a liście ciężko pogryźć i nie mają przyjemnego smaku. Jeśli chcecie jeść truskawki na surowo w niezmienionej formie, w sałatce, z jogurtem lub po prostu surowe, pewnie najlepiej jest pozbyć się też szypułek. Jeśli jednak miksujecie truskawki na mus lub koktajl i macie dobry blender, zostawcie truskawki z szypułkami! Zdziwicie się, jakie mają właściwości. Właściwości szypułek z truskawek Szypułki i listki z truskawek też zawierają witaminy i minerały: krzem, witaminę C, witaminy z grupy B Są bogatym źródłem chlorofilu – zielonego barwnika z roślin, który jest korzystny dla zdrowia Napar z szypułek truskawek - właściwości Jeśli oderwiecie już szypułki od owoców truskawek, zostawcie je, nie wyrzucajcie ich! Możecie zrobić z nich zdrowy napar. Zalejcie kwiatki, liście lub szypułki truskawek gorącą wodą i zróbcie z nich napar, który możecie pić po przestygnięciu. Napary z liści truskawek lub szypułek pomagają w: zapaleniach jamy ustnej we wspomaganiu leczenia kamicy...

Ile kosztują pierwsze polskie truskawki? W tym roku tanio nie będzie
AdobeStock
Newsy
Ile kosztują pierwsze polskie truskawki? W tym roku tanio nie będzie (uwaga na oszustów!)
Płać i płacz, jeżeli masz ochotę na truskawki – w tym roku ceny tych owoców zwalają z nóg. Sprawdźcie szczegóły.

Nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników truskawek – w tym roku popularne owoce stają się dobrem luksusowym. Sprawdźcie, ile kosztują polskie truskawki. Wysokie ceny truskawek Hodowcy truskawek mówią wprost: „W tym roku tanio nie będzie”. W tym momencie truskawki w hurcie kosztują aż 30 złotych za kilogram, a to oznacza, że ich cena w warzywniakach i na straganach może dojść nawet do 50 złotych za kilogram! Do tego nie zanosi się na szybki spadek cen, ponieważ w tym roku wiosna jest wyjątkowo chłodna i owoce wolno dojrzewają. Słabe plony Jacek Wysocki, plantator z Mazowsza opowiada o tym, jak trudne są warunki hodowli truskawek w tym roku: Musieliśmy przykrywać truskawki dwiema warstwami osłon, aby przetrwały ostatnie przymrozki. Chłodna pogoda uszkodzi owoce na wielu plantacjach, w efekcie część zbiorów może być słabej jakości. Z niepokojem patrzę w prognozy, nie widać ocieplenia Do prawidłowego wzrostu truskawki potrzebują odpowiedniej temperatury. A ta jest wyjątkowo niska jak na tę porę roku, co bardzo opóźnia dojrzewanie owoców. Przez niesprzyjającą pogodę wysoka cena truskawek może się utrzymać bardzo długo: To będzie bardzo nietypowy rok w branży. Przy tak chłodnej pogodzie, jak teraz, owoce uprawiane bez osłon pojawią się może za 6 tygodni. Truskawki spod osłon będą długo trzymać hurtową cenę około 20-30 zł za kilogram. To oznacza, że nie będzie "górek" nadpodaży i wymuszonych nimi spadków cen. Trudno mi powiedzieć, ile będą kosztować truskawki w detalu, tanio nie będzie – dodaje Jacek Wysocki. Brak rąk do pracy Kolejnym problemem jest brak pracowników na plantacjach. Przez pandemię koronawirusa przy truskawkach pracowało o wiele mniej osób niż zwykle, przez co plantacje są zaniedbane i zbiory będą mniejsze:...

Smoothie z truskawek i rabarbaru. Zdrowe, pyszne i idealne na pierwsze upały
monim/Gotujmy.pl
Newsy
Smoothie z truskawek i rabarbaru. Zdrowe, pyszne i idealne na pierwsze upały
Owocowe koktajle to świetny pomysł na orzeźwienie, kiedy temperatura zaczyna przekraczać 25 stopni. Najlepiej wykorzystać do nich pełne witamin owoce sezonowe.

Truskawki i rabarbar to częste składniki letnich deserów takich jak smoothies (koktajle), ciasta czy dżemy. To doskonałe zestawienie – słodycz truskawek i lekka, orzeźwiająca kwaskowość rabarbaru tworzą wyjątkowo świeże połączenie smaków.  Truskawki i rabarbar – właściwości Zarówno truskawki, jak i rabarbar, są bogate w witaminy z grup A, B, C, E i K. Mają właściwości detoksykujące, odkwaszające i oczyszczające organizm. Obniżają ciśnienie krwi, łagodzą stany zapalne, a także zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. I truskawki i rabarbar są wyjątkowo niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzą się w dietetycznych daniach i napojach. W 100 g truskawek znajduje się ok. 30 kcal, a w 100 g rabarbaru – zaledwie 21 kcal. Przepis na smoothie z truskawek, rabarbaru i porzeczek Ten zdrowy koktajl to niskokaloryczna propozycja na przekąskę lub deser – zwłaszcza dla osób, które chcą zachować szczupłą figurę. Jeśli dodatkowo zastąpicie cukier erytrytolem, napój będzie zawierał same korzystne dla zdrowia składniki! Składniki: 0,5 kg truskawek 4 łodygi rabarbaru 250 g czerwonych porzeczek 2 łyżki cukru (można zastąpić erytrytolem) 300 ml wody 50 ml mleka Przygotowanie: Rabarbar razem z porzeczką wrzućcie do garnka i zasypcie cukrem, odstawcie na godzinę.  Po godzinie zalejcie wodą rabarbar z porzeczką i gotujcie pod przykryciem przez około 30 minut. Całość przelejcie przez sitko i odstawcie powstały kompot do wystygnięcia. Zmiksujcie truskawki i dodajcie do nich kompot i mleko, a całość wymieszajcie i rozlejcie do szklanek. Smacznego! Czytaj także: Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać Kupiła truskawki i po umyciu przeżyła prawdziwy szok. Ohyda?...