Kiszonki i kwaszonki to jednak nie to samo. Warto wiedzieć to szczególnie przez fakt, że tylko jeden z tych produktów jest zdrowy i skuteczny w walce np. z chorobą!
Jaką kapustę wybrać?
Kapusta kiszona i kwaszona to dwa różne produkty. Według niektórych jedna z nich jest marną podróbką, ponieważ nie ma tylu właściwości prozdrowotnych, co druga. Kapusta sama w sobie leczy za to kaca, choroby stawów i wszelakie guzy.
Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii. Możecie sobie na nią pozwolić praktycznie na każdej diecie. Według legendy, główki kapusty powstały z łez Likurga, którego bóg wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy.
Wartości odżywcze i zdrowotne kapusty białej
W 100 g znajdziecie zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie. Poza tym, w kapuście znajduje się komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny.
Zobacz także:
Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Żelaza oraz kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Nie wyrzucajmy ich. Można je siekać i dodawać do zup lub surówek.
Kapusta kiszona - jak powstaje?
Kiszenie żywności to stara i skuteczna metoda konserwowania żywności. Podczas przechowywania kapusty w odpowiednich warunkach, w wyniku działalności bakterii fermentacji mlekowej, rozkładane są węglowodany obecne w produkcie.
Potrzebne wam będzie ciemne miejsce, które pozwala uniknąć nieprzyjemnego zapachu i goryczy. Następnie kapusta jest szatkowana i mieszana z marchwią oraz przyprawami. Później szczelnie się ją zamyka. Fermentacja wymaga czasu, co najmniej dwóch tygodni.
Jak powstaje kapusta kwaszona?
Kiszona i kwaszona kapusta mają jedynie podobny wygląd i początkowe etapy produkcji. Jednak kolejne kroki znaczącą się różnią. Kapusta kwaszona jest bowiem zalewana octem z dodatkiem cukru, przypraw oraz substancji konserwujących.
Kapusta kwaszona od razu nadaje się do spakowania np. w worki foliowe. Ponieważ fermentacja mlekowa nie zachodzi, w kapuście kwaszonej nie występują cenne dla zdrowia probiotyki. Z kapustą kiszoną jest zupełnie inaczej. Dzięki obecności bakterii fermentacji mlekowej, ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu!
Źródło: gotujmy.pl