Kapusta kwaszona czy kiszona? Tylko 1 z nich jest zdrowa i bogata w cenne dla zdrowia składniki
Gotujmy.pl/Marta1986
Newsy

Kapusta kwaszona czy kiszona? Tylko 1 z nich jest zdrowa i bogata w cenne dla zdrowia składniki

Okres jesienno-zimowy to najlepszy czas na kiszonki. Dzięki nim wasz system immunologiczny nie ucierpi, a infekcje będą się trzymać z daleka. Sprawdźcie, czym różni się kapusta kiszona od kapusty kwaszonej i nie dajcie się nabić w sklepach w butelkę.

Kiszonki i kwaszonki to jednak nie to samo. Warto wiedzieć to szczególnie przez fakt, że tylko jeden z tych produktów jest zdrowy i skuteczny w walce np. z chorobą!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaką kapustę wybrać?

Kapusta kiszona i kwaszona to dwa różne produkty. Według niektórych jedna z nich jest marną podróbką, ponieważ nie ma tylu właściwości prozdrowotnych, co druga. Kapusta sama w sobie leczy za to kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. 

Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii. Możecie sobie na nią pozwolić praktycznie na każdej diecie. Według legendy, główki kapusty powstały z łez Likurga, którego bóg wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy.

Wartości odżywcze i zdrowotne kapusty białej

W 100 g znajdziecie zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie. Poza tym, w kapuście znajduje się  komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny.

Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Żelaza oraz  kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Nie wyrzucajmy ich. Można je siekać i dodawać do zup lub surówek.

Zobacz także
ogórki konserwowe kiszone

Kupujecie ogórki kiszone czy kwaszone? Tylko jedne z nich są zdrowe. Wiecie które?

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Kapusta kiszona - jak powstaje?

Kiszenie żywności to stara i skuteczna  metoda konserwowania żywności. Podczas przechowywania kapusty w odpowiednich warunkach, w wyniku działalności bakterii fermentacji mlekowej, rozkładane są węglowodany obecne w produkcie. 

Potrzebne wam będzie ciemne miejsce, które pozwala uniknąć nieprzyjemnego zapachu i goryczy. Następnie kapusta jest szatkowana i mieszana z marchwią oraz przyprawami. Później szczelnie się ją zamyka. Fermentacja wymaga czasu, co najmniej dwóch tygodni. 

Jak powstaje kapusta kwaszona?

Kiszona i kwaszona kapusta mają jedynie podobny wygląd i początkowe etapy produkcji. Jednak kolejne kroki znaczącą się różnią. Kapusta kwaszona jest bowiem zalewana octem z dodatkiem cukru, przypraw oraz substancji konserwujących.

Kapusta kwaszona od razu nadaje się do spakowania np. w worki foliowe. Ponieważ fermentacja mlekowa nie zachodzi, w kapuście kwaszonej nie występują cenne dla zdrowia probiotyki. Z kapustą kiszoną jest zupełnie inaczej. Dzięki obecności bakterii fermentacji mlekowej, ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu!

Źródło: gotujmy.pl

kapusta kiszona
Newsy
Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? Jeden szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach
Kapusta kiszona i kwaszona to jedno i to samo? Może być to zaskoczeniem dla wielu osób, ale to dwa różne produkty. I tylko jeden z nich jest tak naprawdę zdrowy!

Choć nazwy są łudząco podobne, kapusta kiszona i kwaszona to nie jest ten sam produkt. Według niektórych osób kwaszona kapusta to marna podróbka kapusty kiszonej. Z pewnością zdarzyło wam się nieraz pomylić się w sklepie i kupić tą niewłaściwą. Przychodzimy z pomocą – znamy jeden drobny szczegół, który z łatwością zauważycie już na etapie zakupów. Sprawdźcie, jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej. Kapusta kiszona - właściwości Podczas jej fermentacji z udziałem bakterii mlekowych dochodzi do przekształcenia cukrów prostych w kwas mlekowy. Jest bogata m.in. w witaminę C i E, probiotyki, wapń i fosfor oraz naturalne przeciwutleniacze. Ze względu na wysoką zawartość probiotyków kapusta kiszona jest, podobnie jak ogórki kiszone, polecana jako bardzo zdrowy produkt. Doskonale wpływa na funkcjonowanie mikroflory jelit i usprawnia pracę układu pokarmowego. Kapusta kwaszona - czym się różni od kiszonej? Z kapustą kiszoną łączy ją praktycznie tylko nazwa. Poszatkowane warzywo zalewane jest mieszanką octu, cukru oraz przypraw i składników odpowiedzialnych za konserwację. Niestety, brak w niej cennych probiotyków, z których słynie kapusta kiszona, ponieważ podczas jej produkcji nie zachodzi fermentacja. To sprawia, że kapusta ma głównie walory smakowe, natomiast jeśli zależy wam na właściwościach prozdrowotnych, wybierzcie produkty kiszone . Kapusta kiszona a kwaszona: po tym je odróżnisz od siebie Rozpoznanie produktów, które zapakowane są w folię czy wiaderko jest bardzo łatwe. W końcu na opakowaniu z pewnością znajdziecie i nazwę, i skład. Ale co zrobić, gdy kapustę kupujecie na pobliskim bazarze i nie wiecie, czy sprzedawca nie wprowadza was w błąd? To, czym należy się kierować podczas zakupów, jest kolor...

Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Trzymajcie się tych proporcji, by wyszła idealna w smaku
AdobeStock
Newsy
Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Trzymajcie się tych proporcji, by wyszła idealna w smaku 
Dlaczego sól jest taka ważna podczas kiszenia kapusty? I ile należy jej dodać podczas kiszenia? Sprawdźcie.

Nic nie przebije smaku tradycyjnej, samodzielnie ukiszonej kapusty. Kapusta kiszona świetnie się sprawdza zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jedzona solo. Jest też bardzo zdrowa. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety? Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kiszona kapusta nie tylko świetnie wzmacnia odporność i chroni przed wieloma chorobami, ale też zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia układ krążenia i serce oraz ma zbawienny wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy. Zawiera w sobie moc witamin – witaminę C, B, A, E, K, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Jedzcie ją regularnie, a na pewno poprawicie stan swojego zdrowia i będziecie rzadziej chorować. Dlaczego sól jest taka ważna podczas kiszenia kapusty? Kiszenie kapusty tak naprawdę polega na konserwowaniu jej pod wpływem fermentacji mlekowej. Żeby doszło do fermentacji, musimy wykorzystać sól. Sól powoduje, że kapusta puszcza soki i powstaje odpowiednie środowisko do rozwoju bakterii mlekowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji soli. Ile soli dodać do kiszenia kapusty? Planujecie samodzielnie zakisić kapustę? Koniecznie sprawdźcie, ile powinno się do niej dodać soli. Proporcje są tu niezwykle ważne. Jeśli nie będziecie się ich trzymać, wasza kapusta wyjdzie niesmaczna – zbyt mdła, nieodpowiednio zakiszona lub wręcz przesolona. Jaka ilość soli na kilogram będzie w tym przypadku idealna? Najlepsze proporcje to 15-20 g (jedna łyżka stołowa) soli na 1 kg kapusty. Jeśli planujecie przygotować np. 10 kg kapusty, będziecie wówczas potrzebowali ok. 150-200 g soli. Jak ukisić w domu kapustę? Samodzielne kiszenie kapusty jest bardzo proste. Trzymajcie się tylko poniższych kroków. Składniki: 2 kg białej kapusty 2 łyżki kminku 1,5 łyżki soli Przygotowanie:...

ogórki konserwowe kiszone
Wikipedia commons
Newsy
Kupujecie ogórki kiszone czy kwaszone? Tylko jedne z nich są zdrowe. Wiecie które?
Kiszone, kwaszone, korniszony, pikle – stojąc przy półce sklepowej z ogórkami, można dostać oczopląsu. Które wybrać z korzyścią dla zdrowia?

Różnica między ogórkami kiszonymi a kwaszonymi nie jest to wiedzą tajemną, którą posiadły tylko doświadczone gospodynie domowe. Bez wejścia w najgłębszy stopień wtajemniczenia, powinniście odróżniać te dwa rodzaje ogórkowych przetworów. Czym są ogórki kwaszone? Smak ogórka kiszonego każdy Polak zna już od wczesnego dzieciństwa. Zastosowań i kombinacji ogórka kiszonego jest całe mnóstwo. Dodawane do zupy ogórkowej, do drugich dań, a także jako zakąska podawana podczas spożywania napojów wyskokowych… W każdej z tych konfiguracji ogórek kiszony na pewno będzie spełniał swoją smakową i zdrowotną rolę. W czym tkwi więc cały kłopot z ogórkami kiszonymi? Sprawa dotyczy wejścia na rynek spożywczy produktu, nazywanego mianem ogórka kwaszonego. Kapusta kiszona i kwaszona Takie nazewnictwo wprowadziło w głowy konsumentów niemały mętlik. Czy „kiszony” oznacza to samo, co „kwaszony”?  Otóż nie. W tym wypadku możemy zastosować czytelną analogię do kapusty. O tym jaka jest kapusta kiszona, wszyscy dobrze wiecie. Z kolei kapusta kwaszona, to ta zaprawiana octem. Kapustą kwaszoną nazwać możemy na przykład śląską modrą kapustę. Śląskie gospodynie obgotowują surową, poszatkowaną czerwoną kapustę, a potem dodają do niej nieco octu i kilka innych dodatków. Lepsze są ogórki kiszone czy kwaszone? Z ogórkami jest podobnie. Ogórkami kwaszonymi możemy śmiało nazwać popularne ogórki konserwowe, czyli korniszony. Niewiele mają one wspólnego z ogórkami kiszonymi, gdyż to właśnie podczas kiszenia, zachodzą procesy fermentacji mlekowej. Fermentacja odbywa się za sprawą kwasu mlekowego w słoiczkach i beczkach z ogórkami. Zastosowanie zalewy octowej to nic innego...

sok z kapusty zdrowie
AdobeStock
Newsy
Oto najzdrowsza rzecz jaką możecie wypić. Ale nigdy nie pijcie więcej niż pół szklanki
W podnoszeniu odporności najlepsze są domowe sposoby - na przykład ręcznie wyciskane soki. Jednak nie zawsze są takie zdrowe!

W trosce o zdrowie stale szuka się sposobów na jego polepszenie i wzmocnienie odporności. Szczególnie teraz, gdy pandemia koronawirusa szaleje w najlepsze i zdaje się nie zwalniać tempa. Można posiłkować się suplementami diety i lekami z apteki, jednak wiele osób im nie ufa i wolą stare, domowe i sprawdzone rozwiązania. Być może wychodzą z założenia, że skoro dawniej nie było takiego wyboru witamin w aptece co dziś, a ludzie musieli sobie inaczej radzić i im to wychodziło, to dlaczego nie kontynuować starych zwyczajów? Jest w tym sporo racji – w końcu domowe syropy czy bulion zawierają dokładnie te same witaminy i minerały, które można znaleźć w suplementach z apteki! Sok na odporność – na pewno zdrowy? Jednym z babcinych sposobów na poradzenie sobie ze spadkiem odporności i przeziębieniem jest stary, dobry sok z kiszonej kapusty. Niektórych pewnie nie trzeba nawet namawiać do picia – kapusta jest przepyszna! Sok otrzymuje się w procesie kiszenia i składa się on z wody oraz z naturalnych soków wydzielanych przez warzywo. Nie wylewa się go w trakcie przygotowywania dań z kapusty ze względu na jego wyjątkowy smak oraz właściwości zdrowotne. Ale okazuje się, że większość zalet soku z kapusty kiszonej to mity! Poniżej wyjaśniamy niektóre z nich: Źródło probiotyków – uważa się, że skoro kiszona kapusta pełna jest zdrowych bakterii wytworzonych podczas fermentacji, to będzie błogosławieństwem dla układu trawiennego. Nic bardziej mylnego! Owszem, w kapuście znajdują się takie bakterie, ale są neutralizowane przez kwas znajdujący się w żołądku. Żeby odczuć jakiekolwiek działanie, trzeba by wypić kilka litrów soku z kapusty – a to niechybnie skończy się ostrą biegunką, która jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Działanie antynowotworowe –...