Czym różni się botwina od boćwiny? Wbrew pozorom to 2 różne rzeczy
Newsy

Czym różni się botwina od boćwiny? Wbrew pozorom to 2 różne rzeczy

Czy boćwina to to samo, co botwina? Moglibyście się zdziwić!

Boćwina czy botwina? Pewnie nie raz słyszeliście obie te nazwy i  zastanawialiście się, jaka jest między nimi różnica. Okazuje się, że dość znacząca! Choć zarówno „boćwina”, jak i „botwina” odnoszą się do buraków, to wcale nie znaczą tego samego. Sprawdźcie znaczenie tych słów!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest boćwina?

Słowem „boćwina” określa się po prostu liście pewnej odmiany buraków – buraka liściastego. Mogliście też spotkać się z nazwami mangold, kapusta rzymska, bietola albo burak szpinakowy, jednak wszystkie oznaczają to samo warzywo.

Jego liście są bardzo duże, soczyste i mięsiste. Wyróżnia się dwa rodzaje boćwiny: liściastą i łodygową. Liściasta ma bardzo duże liście i krótkie łodygi, a łodygowa odwrotnie – grube i długie łodygi oraz małe liście. Oba te elementy są jadalne i świetnie nadają się do zup, sałatek, zapiekanek, a nawet gołąbków! Pamiętajcie tylko o tym, że bulwy buraka liściastego są niejadalne i nie można z nich zrobić zupy.

Zobacz także
Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?

Jak zetrzeć świeży chrzan, żeby nie łzawiły oczy?

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik

Co to jest botwina?

„Botwina” to określenie liści i korzeni młodych buraków ćwikłowych. Korzenie botwiny są bardzo smaczne i delikatne, podobnie zresztą jak liście, które w porównaniu z boćwiną są o wiele mniejsze i delikatniejsze. Z botwinki można robić sałatki oraz znaną wszystkim zupę botwinkę! Zróbcie ją z poniższego przepisu.

Przepis na botwinkę

Do przygotowania zupy z botwiny potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Litr bulionu
  • Pół kilograma młodych ziemniaków
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • Pół pęczka koperku
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Umyjcie botwinkę i odetnijcie liście od buraków. Posiekajcie liście drobno, a buraczki pokrójcie w plastry lub zetrzyjcie na tarce.
  2. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę. Podsmażcie je na oleju przez 7 minut.
  3. Zagotujcie w garnku bulion i dodajcie do niego podsmażone ziemniaki. Gotujcie około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodajcie buraki.
  4. Po chwili do garnka włóżcie posiekane liście botwiny i gotujcie jeszcze kilka minut. Doprawcie solą i pieprzem.
  5. Na koniec zabielcie zupę śmietaną, dodajcie sok z cytryny i świeży koperek. Smacznego!

Czytaj także: 

Przepis na zupę z botwiny Jakuba Kuronia. Idealna na wiosenny obiad
Pixabay
Newsy
Przepis na zupę z botwiny Jakuba Kuronia. Idealna na wiosenny obiad
Sezon na botwinkę ma swój szczyt w maju i w czerwcu – to wtedy będzie najlepsza. 

Zupa z botwiny nazywana jest także botwinkową albo po prostu botwinką. Oparta jest na młodych liściach buraka ćwikłowego, które bardzo często wykorzystuje się do barszczu, chłodnika czy właśnie zupy botwinkowej. Może być jednak serwowana także jako dodatek do sałat oraz tart. Botwina – właściwości Liście buraka ćwikłowego bogate są w: Witaminy A, B, C, D, E i K Żelazo, magnez i potas Warzywo to ma właściwości kojące nerwy, a także przeciwzapalne. Może być z powodzeniem spożywane w celu zniwelowania objawów przeziębienia czy podwyższonej temperatury. Przepis na zupę z botwiny Składniki: 1 porcja rosołowa (np. 2 skrzydełka i szyjka  z kurczaka) 1,5 l wody 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 niewielkie marchewki 1 korzeń pietruszki ćwiartka korzenia selera jedna cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oleju roślinnego 3-4 ziemniaki  1 duży pęczek botwiny z buraczkami 2-3 łyżki soku z cytryny 100 g śmietanki 30% sól, pieprz ew. koperek do posypania Przygotowanie: Botwinkę pokrójcie: buraczki w plasterki, łodygi w pół centymetrowe kawałki, liście posiekajcie dość drobno. Marchewkę, pietruszkę i selera obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę. Do garnka wlejcie wodę. Dodajcie porcję rosołową i warzywa pokrojone w kostkę. Gotujcie na małym ogniu 15 minut, wsypcie ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 5 minutach dodajcie podsmażoną na oleju z masłem cebulkę oraz buraczki pokrojone w plastry, gotujcie kolejne 5 minut. Następnie dodajcie łodygi, a po 5 minutach liście. Wlejcie sok z cytryny, gotujcie nie dłużej niż 2-3 minuty, aby liście całkiem nie straciły koloru. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie ze śmietaną, jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem (opcjonalnie).

Barszcz ukraiński na botwince. Naprawdę przepyszny
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Barszcz ukraiński na botwince. Przepis krok po kroku
W okresie wiosennym najlepszą zupą na lekki obiad jest barszcz ukraiński przygotowany na młodej botwince. Wówczas jest idealnie delikatny, a jednocześnie aromatyczny. Barszcz ukraiński na botwince jest banalnie prosty.

Barszcz ukraiński według tradycyjnego przepisu jest przygotowywany z buraków, jednak wiosną i latem spokojnie można zastąpić je młodą botwinką. Niektórzy przyznaliby, iż w takiej wersji jest jeszcze lepszy. To świetny pomysł na szybki obiad, który z pewnością podbije kubki smakowe bliskich. Barszcz ukraiński na botwince Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, należy przygotować zaledwie kilka składników, takich jak wywar mięsno-warzywny, ziemniaki, buraki bądź botwinkę, fasolę oraz kwaśną śmietanę. Z tych produktów można wyczarować pyszne danie, które idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni. Dodatek śmietany idealnie równoważy całość. Przepis na barszcz ukraiński na botwince Składniki: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 pęczki młodej botwinki 200 ml soku z buraków 300 g fasoli jasiek duży 3 ziemniaki sól pieprz Przygotowanie: Fasolę przełóżcie do miski i zalejcie ją zimną wodą, aby cała znalazła się pod jej powierzchnią. Zostawcie ją tak na minimum 12 godzin. Najlepiej jest je odstawić do moczenia dzień wcześniej. Następnego dnia, fasolę wraz z wodą przełóżcie do garnka oraz dodajcie dwie szklanki świeżej. Całość gotujcie przez 30 minut. Porcję rosołową opłuczcie, włóżcie ją do garnka. Mięso zalejcie około 2 ½ litra zimnej wody. Gotujcie je przez 10 minut, w międzyczasie z wierzchu zbierajcie pojawiającą się szumowinę. Marchewkę oraz pietruszkę obierzcie ze skórek, a następnie pokrójcie je w niewielką kostkę. Pokrojone warzywa dodajcie do gotującego się wywaru mięsnego. Wszystko gotujcie kolejne 10 minut. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i przełóżcie do drugiego garnka. Zalejcie je zimną wodą. Gotujcie je przez 15 minut do...

Botwinka do słoików. Idealna do czerwonego lub ukraińskiego barszczu
Gotujmy.pl
Newsy
Botwinka do słoików. Idealna do czerwonego lub ukraińskiego barszczu
Botwinka ze słoika to idealna baza na barszcz czerwony lub ukraiński. Sezon na botwinę zaczyna się od maja – nie zapomnijcie przyrządzić jej zapasów na później, by móc cieszyć się botwinką przez cały rok.

Ten przepis na botwinkę do słoików posłuży wam do zrobienia całorocznej bazy do zup. Barszcz czerwony czy ukraiński smakuje i wygląda perfekcyjnie, gdy pływają w nim nie tylko kawałki buraka, ale też jego łodygi i zielona botwinka. Dlaczego nie cieszyć się smakiem botwiny przez cały rok? Wystarczy zrobić łatwe i proste przetwory z botwinki do słoiczków.  Przepis na botwinkę do słoików Pamiętajcie, żeby kupić botwinę, nie boćwinę . Tak przygotowana botwinka ze słoika nada się też do chłodnika z botwiny - kto powiedział, że nie możecie go jadać przez cały rok? Składniki: Botwinka razem z listkami Sól do smaku Odrobina cukru Sok z cytryny lub ocet Woda Przygotowanie: Młode buraczki z liśćmi przebierzcie i dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą. Obierzcie buraki ze skórki i pokrójcie. Tak samo postępujcie z łodygami i liśćmi – postarajcie się, żeby wszystkie kawałki były podobnej wielkości (ok. 3-4 cm). Wrzućcie wszystko do garnka, zalejcie wodą i doprawcie solą i odrobiną cukru. Gotujcie buraczki ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodajcie do środka łyżkę soku z cytryny lub octu. Przełóżcie ugotowaną botwinkę do czystych słoiczków i szczelnie zamknijcie. Pasteryzujcie przez ok. 10-15 min. Po zapasteryzowaniu postawcie słoiczki do góry dnem. Tak przygotowana botwinka będzie nadawała się idealnie do czerwonego barszczu lub innej potrawy na bazie buraków. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Sprawdźcie też, jak szybko ugotować zwykłe buraki i co zrobić, żeby ugotowane buraczki nie straciły koloru podczas gotowania. Czytaj także: Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje...

Przepis na botwinkę z jajkiem. Lekka i wiosenna zupa
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na botwinkę z jajkiem. Lekka i wiosenna zupa
Pyszna zupa z botwinką i jajkiem poleca się na obiad! Przyrządzicie ją z tego przepisu.

Gdy zaczyna się sezon na botwinkę, nie sposób nie wykorzystać jej do zrobienia pysznej zupy! Z dodatkiem śmietany, koperku, jajek i młodych ziemniaków smakuje doskonale. Do zrobienia klasycznej botwinki wykorzystajcie świetny przepis autorstwa bogusia82, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Botwinka z jej receptury wygląda tak smacznie, że trudno jej się oprzeć! Pomysł na botwinkę Z botwinki przygotujecie smaczną zupę, ale nie tylko! Wykorzystać można ją na wiele ciekawych sposobów: Botwinka ze słoika – wiedzieliście, że botwinkę można marynować? Przyda się wam później na przykład do zrobienia chłodnika . Duszona botwinka – tak przygotowana botwinka świetnie smakuje z kaszą i mięsem. Botwinka przyda się wam nawet do przyrządzenia farszu do pierogów ruskich ! Gdy będziecie w sklepie, musicie być jednak uważni – nie pomylcie botwiny z boćwiną , ponieważ to dwie różne rzeczy! Przepis na botwinkę z jajkiem Do przygotowania pysznej botwinki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 2 pęczki botwiny Pół pęczka świeżego koperku Pół szklanki śmietany 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka octu 5 jajek Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Włóżcie jajka do zimnej wody i ugotujcie na twardo. Botwinkę oczyśćcie z liści. Obierzcie buraczki i pokrójcie bardzo drobno. Przełóżcie do garnka, zalejcie bulionem warzywnym i zagotujcie. Gotujcie następnie do miękkości. Uważajcie, żeby botwinka się nie rozgotowała! Gdy botwinka już się ugotuje, zdejmijcie garnek z ognia. Dodajcie łyżkę octu, zamieszajcie i odstawcie na chwilę – dzięki temu zupa nabierze ładnego koloru. Rozmieszajcie z wodą 2 łyżki mąki pszennej, a po chwili...