Czym różni się botwina od boćwiny? Wbrew pozorom to 2 różne rzeczy
Newsy

Czym różni się botwina od boćwiny? Wbrew pozorom to 2 różne rzeczy

Czy boćwina to to samo, co botwina? Moglibyście się zdziwić!
Katarzyna Wyborska
marzec 30, 2021

Boćwina czy botwina? Pewnie nie raz słyszeliście obie te nazwy i  zastanawialiście się, jaka jest między nimi różnica. Okazuje się, że dość znacząca! Choć zarówno „boćwina”, jak i „botwina” odnoszą się do buraków, to wcale nie znaczą tego samego. Sprawdźcie znaczenie tych słów!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest boćwina?

Słowem „boćwina” określa się po prostu liście pewnej odmiany buraków – buraka liściastego. Mogliście też spotkać się z nazwami mangold, kapusta rzymska, bietola albo burak szpinakowy, jednak wszystkie oznaczają to samo warzywo.

Jego liście są bardzo duże, soczyste i mięsiste. Wyróżnia się dwa rodzaje boćwiny: liściastą i łodygową. Liściasta ma bardzo duże liście i krótkie łodygi, a łodygowa odwrotnie – grube i długie łodygi oraz małe liście. Oba te elementy są jadalne i świetnie nadają się do zup, sałatek, zapiekanek, a nawet gołąbków! Pamiętajcie tylko o tym, że bulwy buraka liściastego są niejadalne i nie można z nich zrobić zupy.

Zobacz także

Co to jest botwina?

„Botwina” to określenie liści i korzeni młodych buraków ćwikłowych. Korzenie botwiny są bardzo smaczne i delikatne, podobnie zresztą jak liście, które w porównaniu z boćwiną są o wiele mniejsze i delikatniejsze. Z botwinki można robić sałatki oraz znaną wszystkim zupę botwinkę! Zróbcie ją z poniższego przepisu.

Przepis na botwinkę

Do przygotowania zupy z botwiny potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • Litr bulionu
  • Pół kilograma młodych ziemniaków
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • Pół pęczka koperku
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Umyjcie botwinkę i odetnijcie liście od buraków. Posiekajcie liście drobno, a buraczki pokrójcie w plastry lub zetrzyjcie na tarce.
  2. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę. Podsmażcie je na oleju przez 7 minut.
  3. Zagotujcie w garnku bulion i dodajcie do niego podsmażone ziemniaki. Gotujcie około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodajcie buraki.
  4. Po chwili do garnka włóżcie posiekane liście botwiny i gotujcie jeszcze kilka minut. Doprawcie solą i pieprzem.
  5. Na koniec zabielcie zupę śmietaną, dodajcie sok z cytryny i świeży koperek. Smacznego!

Czytaj także: 

Komentarze