Boćwina czy botwina? Pewnie nie raz słyszeliście obie te nazwy i zastanawialiście się, jaka jest między nimi różnica. Okazuje się, że dość znacząca! Choć zarówno „boćwina”, jak i „botwina” odnoszą się do buraków, to wcale nie znaczą tego samego. Sprawdźcie znaczenie tych słów!
Czym jest boćwina?
Słowem „boćwina” określa się po prostu liście pewnej odmiany buraków – buraka liściastego. Mogliście też spotkać się z nazwami mangold, kapusta rzymska, bietola albo burak szpinakowy, jednak wszystkie oznaczają to samo warzywo.
Jego liście są bardzo duże, soczyste i mięsiste. Wyróżnia się dwa rodzaje boćwiny: liściastą i łodygową. Liściasta ma bardzo duże liście i krótkie łodygi, a łodygowa odwrotnie – grube i długie łodygi oraz małe liście. Oba te elementy są jadalne i świetnie nadają się do zup, sałatek, zapiekanek, a nawet gołąbków! Pamiętajcie tylko o tym, że bulwy buraka liściastego są niejadalne i nie można z nich zrobić zupy.
Co to jest botwina?
„Botwina” to określenie liści i korzeni młodych buraków ćwikłowych. Korzenie botwiny są bardzo smaczne i delikatne, podobnie zresztą jak liście, które w porównaniu z boćwiną są o wiele mniejsze i delikatniejsze. Z botwinki można robić sałatki oraz znaną wszystkim zupę botwinkę! Zróbcie ją z poniższego przepisu.
Zobacz także:
Przepis na botwinkę
Do przygotowania zupy z botwiny potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- Litr bulionu
- Pół kilograma młodych ziemniaków
- 1 pęczek botwinki z buraczkami
- Pół pęczka koperku
- 5 łyżek śmietany 18%
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Umyjcie botwinkę i odetnijcie liście od buraków. Posiekajcie liście drobno, a buraczki pokrójcie w plastry lub zetrzyjcie na tarce.
- Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę. Podsmażcie je na oleju przez 7 minut.
- Zagotujcie w garnku bulion i dodajcie do niego podsmażone ziemniaki. Gotujcie około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodajcie buraki.
- Po chwili do garnka włóżcie posiekane liście botwiny i gotujcie jeszcze kilka minut. Doprawcie solą i pieprzem.
- Na koniec zabielcie zupę śmietaną, dodajcie sok z cytryny i świeży koperek. Smacznego!
Czytaj także: