Czym różni się barszcz czerwony z botwiną od barszczu ukraińskiego? Ten szczegół wpływa na smak zupy
Własne
Newsy

Czym różni się barszcz czerwony z botwiną od barszczu ukraińskiego? Ten szczegół wpływa na smak zupy

Barszcz barszczowi nierówny. Inaczej przygotowuje się to danie w Polsce, inaczej na Ukrainie. Nasze kuchnie przenikały się jednak smakami przez wieki i widoczne jest także w dzisiejszym gotowaniu gospodyń po obu stronach granicy.

To już ostatnie chwile, by przyrządzić w swojej kuchni pyszny, letni barszcz z botwiną. Buraki na ogrodach i na polach uprawnych zaczynają już przerastać. Zanim jednak przejdziecie do wykonania swojej zupy, warto zastanowić się, co tak naprawdę znajdzie się po kilku godzinach na waszym talerzu.

Barszcz to danie, które niejedno ma imię. Wzięło swój początek od strawy przygotowanej na bazie nomen omen barszczu. Dzisiaj echa tej dawnej zupy można usłyszeć – a raczej poczuć – na Ukrainie, gdzie do dzisiaj spotkać można barszcz zielony.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie rodzaju barszczu można wyróżnić?

Do dzisiaj na polskich stołach przetrwał za to barszcz biały, a także barszcz czerwony w swoich kilku wariantach. Pierwszym z nich jest klasyczny, czysty barszcz czerwony, niezabielany i podawany do uszek na wigilii Bożego Narodzenia.

Drugim barszczem, który powinno się wyróżnić, jest barszcz czerwony z młodej botwiny. Polskie gospodynie podają go zwykle z jajkiem, a także z dodatkiem w postaci różnych warzyw. Trzecim rodzajem barszczu jest z kolei barszcz ukraiński.

Czym jednak tak na dobrą sprawę obie zupy się różnią? Na początku warto zaznaczyć, że większość różnic jest dość płynna. Część Polaków używa tych nazw zamiennie – wydaje się, że niesłusznie. Dlaczego? Warto przygotowywać  obie potrawy na przemian, dla urozmaicenia smaku.

Zobacz także
Barszcz ukraiński na botwince. Naprawdę przepyszny

Barszcz ukraiński na botwince. Przepis krok po kroku

Czym różni się botwina od boćwiny? Wbrew pozorom to 2 różne rzeczy

Czym różni się botwina od boćwiny? Wbrew pozorom to 2 różne rzeczy

W jaki sposób gotuje się barszcz ukraiński?

Główną różnicą dzielącą „polski” barszcz czerwony z botwinką i tradycyjny barszcz ukraiński jest sposób gotowania. Chodzi o podsmażanie warzyw przed wrzuceniem ich do wywaru w wypadku barszczu rodem zza wschodniej granicy.

Gospodynie z Ukrainy ścierają lub kroją drobno buraki i podsmażają je oddzielnie. W innym naczyniu podsmażają z kolei marchewkę z cebulą, również pokrojone. Standardem jest dodawanie do potrawy ziemniaków, nieraz fasoli i obowiązkowo – drobno poszatkowanej białej kapusty i koncentratu pomidorowego, który nadaje daniu bardziej czerwonawy niż różowy kolor.

W polskiej wersji barszczu składników jest znacznie mniej. Niektóre panie domu dodają do zupy ziemniaki, inne wrzucają do garnka także czasem fasolkę szparagową czy też kalafior – to jednak należy raczej do rzadkości. Częściej w talerzu ląduje za to ugotowane na twardo jajko, którego nie uświadczy się w barszczu ukraińskim.

Jak zabiela się barszcz ukraiński?

Na koniec jeszcze dwa elementy dzielące te dwa dania. Polki zabielają barszcz czerwony już w garnku, hartując śmietanę do zupy. Barszcz ukraiński to z kolei danie, które podaje się z kleksem ze śmietany na talerzu zgodnie z preferencjami jedzącego.

Warto dodać także, że barszcz ukraiński podaje się z dodatkiem w postaci drobno pokrojonego, świeżego szczypiorku, a także nieraz z pampuszkami – mięciutkimi drożdżowymi bułeczkami posmarowanymi masłem z dodatkiem pietruszki lub koperku z czosnkiem.

Barszcz ukriański
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Przepis na najlepszy barszcz ukraiński. Nie może w nim zabraknąć ważnego składnika
Barszcz ukraiński to zupa bogata w składniki odżywcze. Jeden z jej głównych, burak, ma ich aż w nadmiarze.

Sezon zimowy potrzebuje dodatkowego wsparcia. Danie w postaci gorącej zupy powinno rozgrzać organizm i dodatkowo zapewnić ciekawe doznania smakowe.  Buraki chronią przed działaniem wolnych rodników Betanina, antyutleniacz zawarty w burakach to także cos co wpływa na piękny kolor buraka. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Buraki należą dzięki temu do warzyw, które w najbardziej skuteczny sposób zwalczają raka.  Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Już pół wieku temu naukowcy zauważyli, że stan chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, poprawiał się. Chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków W ich ćwikłowej odmianie jest sporo cukru. Natomiast dla dzieci i młodzieży, a także kobiet w ciąży, szczególnie narażonych na niedobory kwasu foliowego, potrawy z buraków są bardzo wskazane. Dodatkowo, buraki są niskokaloryczne - mają zaledwie 33 kcal w 100 g. Barszcz ukraiński ma wiele fanów Można go przygotować na wiele sposobów. Wystarczy zmienić jeden lub dwa składniki, by uzyskać inny smak. Ale dobrej jakości barszcz ukraiński zawsze musi mieć intensywny, buraczkowy kolor. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby. Właśnie suszone grzyby czynią z niego danie godne nawet najbardziej szlachetnego stołu. Podajemy łatwy przepis na pyszny czerwony barszcz ukraiński. Składniki: 200 g mięsa rosołowego, 2 ziemniaki, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 por, ćwiartka małej główki kapusty, 3 suszone grzyby, 6 buraków,...

Lewandowska barszcz
Paweł Kibitlewski/ons.pl, Adobe Stock
Newsy
Nie uwierzycie, co proponuje dodać do wigilijnego barszczu Anna Lewandowska. Przesadziła?
Barszcz czerwony czy zupa grzybowa? W większości domów na wigilię przyrządza się zupę z buraków czerwonych. Podobnie jest w domu państwa Lewandowskich.

Chudy barszcz czerwony z dodatkiem octu, a do niego uszka lub pierogi z grzybami i kapustą kiszoną. Tak prezentuje się wigilijny standard dla większości Polaków. Anna Lewandowska, żona piłkarza reprezentacji Polski i Bayernu Monachium Roberta, nie byłaby sobą, gdyby nie wprowadziła w wigilijnym barszczu pewnej innowacji. Buraki nie tylko od święta Pani Ania słynie z tego, że dba z całych sił o jak najzdrowsze odżywianie swojego męża i całej rodziny. Dieta bezglutenowa, małe ilości cukrów, słowem – samo zdrowie na talerzu. Tymczasem do świątecznego barszczu Anna Lewandowska postanowiła dodać coś zupełnie nieoczekiwanego. O czym mowa? Chodzi tutaj o czerwone wino! Zanim przejdziemy do sposobu przyrządzania barszczu byłej zawodniczki karate, warto dodać słówko o jej żywieniowych przyzwyczajeniach. Lewandowska na swoim kulinarnym blogu zachęcała do zdrowego gotowania także w trakcie wigilii. Żona słynnego sportowca reklamowała buraki, które ze względu na swoje zdrowotne właściwości są podobno jej ulubionymi.  Dwa wywary i wino Celebrytka proponuje dość specyficzny sposób gotowania barszczu. Zamiast gotować wszystko w jednym garnku, pani Ania wybiera w swoim domu gotowanie wywaru warzywnego i buraczanego w dwóch osobnych garnkach. Dopiero później łączy zawartość obu naczyń i dodaje przyprawy i między innymi wino. Oprócz tego, zamiast octu Lewandowska dolewa do barszczu sok z cytryny i dosładza go miodem. Chcielibyście wypróbować przepis Anny Lewandowskiej na barszcz czerwony? Czy jednak dodawanie tak luksusowych dodatków do postnych, wigilijnych potraw to już przesada? Nasz przepis na tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony znajdziecie klikając w ten link: KLIK!  

Barszcz czerwony
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie to do barszczu, a na pewno nie straci koloru. Idealny trik. Babcia będzie z was dumna 
Barszcz czerwony pojawi się na naszych stołach podczas wigilii. Co zrobić, by nie stracił swojego ostrego, czerwonego koloru?

Każda doświadczona gospodyni domowa zna ten prosty przepis na pamięć.  Nawet jeśli obudzicie babcię o 3 w nocy, to bez problemu wyrecytuje go wam z głowy. Kłopot z barszczem mogą mieć za to młodsze panie domu. Wydawałoby się, że nie da się go zepsuć, a jednak często zdarza nam się, że nasza zupa traci swój magiczny, krwiście czerwony kolor. Intensywna  barwa barszczu czerwonego to zasługa betaniny. Ta substancja zawarta jest oczywiście w czerwonych burakach. Długie gotowanie buraków w naszej zupie może sprawić, że kolor nieco przyblaknie. To samo stanie się, kiedy zdecydujemy się na zabielanie barszczu śmietaną. Do wigilijnego barszczu śmietany zwyczajowo nie dodajemy. Ale warto dodać do niego jeden z dwóch magicznych składników, które pozwolą na utrzymanie pięknego koloru bez względu na wszystko. Tymi składnikami są ocet lub sok z cytryny. Oczywiście, dobry barszcz bez odrobiny kwasowości nie może się udać, ale czasem możemy o tym po prostu zapomnieć. Oprócz tego nie należy przesadzać z czasem gotowania naszej czerwonej zupy i intensywnością ognia. Barszcz powinniśmy gotować na wolnym ogniu tak jak rosół, ale za to znacznie krócej – tylko tyle, ile potrzeba by nasze buraki zdążyły zmięknąć. A teraz pora na przypomnienie tradycyjnego przepisu na barszcz czerwony (bez zakwasu) w sam raz do uszek z grzybami i kapustą. Przepis na barszcz czerwony Składniki: 1 kg buraków czerwonych 2 marchewki Pół selera Pół pora lub cebula Korzeń pietruszki Kilka ząbków czosnku Liść laurowy i ziele angielskie Majeranek Sól i pieprz Ocet Przygotowanie: Obieramy włoszczyznę, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy. Gdy warzywa...

barszcz ukraiński przepis
AdobeStock
Przepisy
Fantastyczny przepis na barszcz ukraiński! Dodaj ten jeden składnik
Jesień to idealny czas na sycące i rozgrzewające zupy - takie, jak barszcz ukraiński! To pyszne danie nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, a jego smak wynagradza godziny spędzone w kuchni!

Jesień i zima to najlepszy czas na gotowanie zup. Ciepłe posiłki rozgrzewają i wzmacniają odporność! Dziś mamy dla was wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński – jest nie tylko nieprawdopodobnie smaczny, ale i bardzo sycący! Barszcz ukraiński w Polsce Już po samej nazwie możemy się domyślać, że ojczyzną tego dania jest Ukraina. Rzeczywiście, to właśnie u naszych wschodnich sąsiadów rozwinęła się tradycja gotowania treściwej zupy bazującej na burakach. Co ciekawe, na samym początku nie gotowano jej z buraków, a liści barszczu zwyczajnego. I do tego kiszonych! To właśnie tej roślinie barszcz zawdzięcza swoją nazwę. Z czasem, gdy rozpowszechniła się uprawa buraków, do zupy zaczęto dodawać ciemnoczerwone bulwy. Na Ukrainie istnieje aż 40 (!) sposobów przygotowania tego dania. Polski barszcz ukraiński oczywiście nieco różni się od pierwowzoru. W przeciwieństwie do naszych sąsiadów, my dodajemy do barszczu białą fasolę i grzyby. Przepis na barszcz ukraiński Aby ugotować tradycyjny barszcz ukraiński, przygotujcie: 600 g buraków 100 g suchej białej fasoli 2 pomidory 1 duży ziemniak 4 liście kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 łyżki koncentratu barszczu 1 łyżka masła 100 ml śmietanki 22% cukier, sól, pieprz   Z wymienionych składników przygotujecie 6 porcji barszczu. Czas przygotowania wynosi niecałe dwie godziny, ale pamiętajcie o tym, że biała fasola musi się wcześniej namoczyć przez 8 godzin! Przygotowanie Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 8 godz., odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, solimy, gotujemy godzinę, odcedzamy i odstawiamy. Buraki płuczemy, obieramy, kroimy w zapałkę, zalewamy 750 ml wody, solimy i gotujemy godzinę....