Rosół
Wikipedia commons
Newsy

Czym przyprawić rosół? Te przyprawy nadadzą mu wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku

Warzywa obrane, mięso wybrane, makaron w garnku. Pozostaje jeszcze jeden element do całej układanki. Jakie przyprawy wybrać do rosołu?
Hubert Rój
styczeń 11, 2021

Podstawą smacznego rosołu jest długo gotowany wywar na dobry kawałku mięsa. To żadna tajemnica. Dobrze wiemy, że bez długiego gotowania na wolnym ogniu np. udek z kurczaka czy też szyi indyka wraz z dodatkiem choćby wołowiny, nie uda nam się wymarzona zupa.

Żeby rosół smakował jak u mamy, ważne są także proporcje. Na 4 litry wody powinno przypadać około 1 kg mięsa.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jakie przyprawy dodać do rosołu?

Nie możemy przeholować za to z warzywami. Za dużo marchewki sprawi, że nasza zupa stanie się zbyt słodka w smaku.

Nadmiar pietruszki i selera skończy się z kolei tym, że rosół będzie cierpki w smaku i do niczego się nie nada.

Kiedy już wybierzemy swój ulubiony makaron rosołowy – a najlepiej, gdy będziemy mieli już przygotowany swój własny – czas przystąpić do doprawiania zupy.

Podstawą jest żelazny duet, czyli ziele angielskie i liść laurowy. Kilka ziarenek ziela i parę listków należy wrzucić do zupy na początku gotowania.

Aromat ziela i liści to nie wszystko. Oprócz tego oczywiście pieprzymy i solimy nasz bulion. To oczywiście tuż przed końcem gotowania.

Blady rosół? Nadajcie mu złotego koloru

A jak sprawić, by uzyskać klasyczną barwę rosołu? Pójściem na łatwiznę będzie użycie kostki rosołowej. Tego typu przyprawa rzeczywiście „zafarbuje” nam zupę na żółto, ale na tym kończą się jej zalety. Jej skład to w dużej mierze po prostu sól i wzmacniacze smaku takie jak glutaminian sodu.

Zamiast używać nienaturalnych dodatków, wybierzcie suszony lubczyk. To właśnie ta przyprawa odpowiada nie tylko za smak, ale za kolor waszego wywaru.

Skoro mowa już o lubczyku, przejdźmy do świeżych, zielonych dodatków do waszego rosołu. Lubczyku używamy do zupy także w świeżej postaci.

Nie można zapomnieć jednak o pietruszce. Drobno posiekana natka pietruszki to idealne zwieńczenie każdego dobrego rosołu.

Komentarze
Rosół
Wikipedia Commons
Newsy Kiedy powinno się posolić rosół? Zdziwicie się, gdy poznacie prawdę
Trudno zmienić stare przyzwyczajenia, ale w przypadku gotowania tak podstawowej zupy jak rosół, naprawdę warto to zrobić! Bulion wychodzi znacznie smaczniejszy.
Katarzyna Wyborska
styczeń 08, 2021

Pewnie dla wielu z was rosół był jedną z pierwszych samodzielnie ugotowanych zup. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, każdemu smakuje, a do tego stanowi świetną bazę do innych zup i sosów. Jednak przyrządzając rosół można popełnić sporo błędów! Większość z nich nie psuje od razu całej potrawy, ale ma wpływ na jej smak, kolor, konsystencję albo świeżość. Sprawdźcie, czy też zdarzają się wam różne wpadki przy gotowaniu rosołu. Jak ugotować dobry rosół? Ta smaczna zupa to klasyk na polskich stołach. Wyobrażacie sobie wesele, rodzinne przyjęcie i inne okazje bez podanego rosołu? My też nie! Sprawdza się zawsze, ponieważ dzięki temu, że łagodnie smakuje, lubią go wszyscy. Poniżej zebraliśmy dla was najważniejsze zasady, jakich trzeba przestrzegać podczas gotowania rosołu. Wówczas wyjdzie on aromatyczny, smaczny i będzie miał piękny, głęboki kolor! Temperatura wody – mięso zawsze, ale to zawsze wrzucajcie do zimnej wody! Powolny wzrost temperatury wyciągnie z mięsa wszystko, co najlepsze. Wówczas wywar będzie niezwykle aromatyczny Dobre mięso – ponieważ mięso jest bazą rosołu, trzeba koniecznie zadbać o jego jakość! Warto wybrać się do dobrego sklepu mięsnego i tam kupić porcję rosołową. Dobrze jest gotować rosół na kilku gatunkach mięsa. Świetnie sprawdzają się żeberka wołowe, indycza szyja, nóżki z kurczaka i korpus drobiowy. Ważne – nie odcinajcie z mięsa tłuszczu! To tłuszcz nadaje zupie głęboki smak. Nie żałujcie składników – jeśli wasz rosół zawsze wychodzi blady i bardzo łagodny w smaku, prawdopodobnie dajecie za mało mięsa i warzyw, a za dużo wody. Nie oszczędzajcie! Najlepszy rosół to taki, który jest gotowany na dużej ilości mięsa i włoszczyzny. Sól dodawajcie na końcu – jeżeli...

Przeczytaj
Szumowiny, rosół
Gotujmy.pl/IKa
Newsy Szumowiny w rosole - zdejmować czy nie? Zdziwicie się, gdy poznacie prawdę
To jedna z części gotowania rosołu, która nie kojarzy się wam pewnie najlepiej.
Aleksandra Jaworska
styczeń 07, 2021

Zasady gotowania rosołu przydadzą się każdemu, kto lubi królową polskich zup. Trudno z tym zresztą dyskutować. W końcu rosół to nie tylko samodzielny wywar, ale i baza do wielu innych klasycznych przepisów. Najważniejsze zasady gotowania rosołu Jeśli zależy wam na dojściu do poziomu mistrzowskiego w gotowaniu rosołu, poznajcie kilka zasad, które ułatwią wam cały proces. Gotowanie rosołu należy zacząć od zimnej wody . To coś, co musicie koniecznie zapamiętać. Dzięki temu więcej składników smakowych przejdzie do rosołu i będzie on bardziej esencjonalny i aromatyczny. Kiedy gotujecie mięso w zimnej wodzie, odda ono cały swój smak. Druga, nie mniej ważna zasada dotyczy momentu solenia rosołu. Zawsze solicie go pod koniec ! Głównie dlatego, że składniki wrzucane do rosołu też są słone. Dopiero jak puszczą soki, możecie zdecydować, czy sól będzie dodatkowo potrzebna. Kolejna porada dotyczy warzyw. Można je wrzucać znacznie później, gdyż ich gotowanie nie zajmie tyle, co gotowanie mięsa. Pamięć o tym, co zagwarantują poszczególne produkty także ma znacznie. Marchew dodaje słodyczy i koloru, pietruszka goryczki, por i cebula dodaje ostrości, seler i goździki nadadzą smak korzenny. Jedna z ostatnich, piekielnie ważnych zasad, to sposób gotowanie rosołu. Wywar należy gotować długo na małym ogniu, a nie krótko na dużym. Jakie dodatki podać do rosołu? Rosół zazwyczaj jest podawany jako pierwsze danie. Możecie poprosić o nałożenie go z wkładką, wtedy mięso i marchew mogą was nasycić. Jeśli wolicie sam wywar, wybierzcie cienki makaron, lane kluski lub samą zupę. Szumowiny na rosole Szumowiny pochodzą głównie w mięsa. Zawiera ono białko, których część rozpuszcza się w wodzie, a część nie. Podczas...

Przeczytaj
zupa cebulowa
olkaaa / gotujmy.pl
Newsy Podnosi odporność i smakuje wprost obłędnie. Podajemy przepis na prostą zupę cebulową
Na nadchodzące mrozy nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca i podnosząca odporność zupa cebulowa.
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Od kilku lat można zaobserwować, że w Polsce zima rozkręca się na całego dopiero w okolicach stycznia. Nie inaczej jest w tym roku! Po ciepłej jesieni i łagodnym początku zimy, z nowym rokiem przyszedł śnieg i pierwsze mrozy. A ma być jeszcze zimniej! Przy takiej pogodzie za oknem niezbędne jest ubieranie się ciepło i odpowiednie odżywianie, dzięki czemu organizm będzie przygotowany na walkę z ewentualnymi infekcjami, o które nietrudno w tym okresie. A co może być lepszego na przeziębienie niż cebula? Sprawdźcie genialny przepis na zupę cebulową! Właściwości cebuli Cebula oraz czosnek to podstawa, jeśli chcecie się uchronić przed przeziębieniem! W cebuli można znaleźć takie witaminy, jak witaminy z grupy B, fosfor, cynk, magnez, potas i sód oraz oczywiście witaminę C! Ponieważ cebula doskonale odkaża i dezynfekuje, warto zrobić z niej domowy syrop na przeziębienie i kaszel. To naturalny antybiotyk, który pomoże w walce z infekcją. Przepis na zupę cebulową Zupa cebulowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga zaledwie kilku składników, które znajdziecie poniżej: 5 cebul 2 litry bulionu warzywnego 3 kromki chleba 1 natka pietruszki 20 dag serka topionego 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Przygotowanie Chleb pokrójcie w kostkę i podsmażcie na suchej patelni. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażcie na maśle i dodajcie łyżeczkę warzywnej przyprawy. Gdy cebula się zrumieni, dodajcie ją do bulionu warzywnego i zagotujcie. Następnie do garnka wrzućcie serek topiony i gotujcie tak długo, aż się rozpuści. I gotowe! Zupę należy podawać z grzankami i szczyptą świeżej pietruszki. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj