Wołowina
Pixabay/Free-Photos
Newsy

Czym przyprawiać wołowinę? Te przyprawy wydobędą jej niezwykły smak. Macie je z kuchni

Wołowina to mięso godne najszlachetniejszych stołów. Możecie z niej zrobić nie tylko pyszne dania, ale i zachwycić gości, którzy wpadli do was z wizytą.

Polacy słyną jako naród mięsożerny. Choć tendencja do spożywania mięsa powoli spada, niektórzy fani diety na nim opartej, nie wyobrażają sobie obiadu zrobionego wyłącznie z warzyw.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mięso jako składnik diety bogatej w żelazo

Mięso to produkt, dzięki któremu zaopatrzycie swoje ciało w białko i żelazo. Jedzenie mięsa, szczególnie czerwonego, zapobiega anemii. Potrawy oparte na mięsie cieszą się od lat dużym powodzeniem, ale też trudno wyobrazić sobie niektóre z okazji bez pater pełnych soczystych, domowych wędlin.

Mięso najlepsze od rzeźnika 

Jeśli macie w planach gotowanie mięsa, wybierzcie się do rzeźnika. Jakość mięsa nie tylko poprawi walory smakowe potrawy, ale również będziecie mieli pewność, co jecie. Wołowina nie należy do najtańszych mięs. Doradztwo w jej zakresie będzie bardzo wskazane.

Elementy tuszy wołowej

Tuszę wołową można podzielić na elementy, pośród których można wyróżnić nazwy: karkówka, mostek, krzyżowa, goleń. Mięso wołowe, w zależności od miejsca pochodzenia, ma określoną przydatność kulinarną. Nie każde nadaje się na pyszną, domową wędlinę, ale również nie wszystkie upieczecie w piekarniku.

Karkówka i  żeberko

Wołowa karkówka to mięso idealne do duszenia, gulaszu oraz na grilla. Karkówka świetnie sprawdzi się w roli wymyślnej pieczeni na świąteczny obiad. Ładny kawałek o wadze około 1,5 kg należy obsmażyć z niewielką ilością warzyw, podlewając małą ilością wywaru, a następnie piec przez 2 godziny.

Żebro dzieli się na rozbratel, antrykot oraz żebra właściwe z chrząstkami. Rozbratel charakteryzuje się kruchym i soczystym mięsem, które obrośnięte jest tłuszczem oraz błonami. Doskonale nadaję się na steki, rumsztyki oraz filety. Za to antrykot można smażyć na patelni i na ruszcie. Będzie smakował wybornie!

Najlepsze przyprawy do wołowiny

Każde danie wymaga innych kulinarnych umiejętności i sposobu przyprawiania. Do przyrządzenia wołowiny warto użyć pieprzu czarnego, natki pietruszki. Można użyć także chili, jeśli wybieracie dania na ostro. Do tego czerwonego mięsa pasuje również czosnek, kminek, oregano, jałowiec, majeranek i rozmaryn.

Dodajecie do wołowiny coś jeszcze?

Ubijanie kotletów
Gotujmy.pl/olkaaa
Newsy
Jak rozbić kotlety schabowe bez „pryskania”?  Łatwiej się już nie da
Ubijanie mięsa nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy. Są sposoby, by zaoszczędzić sobie nerwów i bałaganu.

Czy wyobrażacie sobie polską kuchnię bez kotletów? To pytanie retoryczne, bo przecież to jedno z podstawowych dań głównych, którzy Polacy serwują nie tylko od święta.  Jak rozbić i przyrządzić kotlety? Najlepiej zacząć od zaprzyjaźnionego rzeźnika, który pomoże wam wybrać odpowiednie mięso. Sztuka na kotlety powinna być świeża i sprężysta. Możecie poprosić ekspedientkę o pokrojenie gotowych porcji. Kolejną ważną rzeczą jest dokładne umycie mięsa. Najlepiej pod zimną, bieżącą wodą. Niektórzy mięso na kotlety moczą w mleku z dodatkiem cebuli, inni marynują w przyprawach. Mięso schabowe lubi wyrazisty posmak. Możecie podczas jego przyprawiania puścić wodze wyobraźni. Wystarczy dobrze zapełniona szafka z przyprawami, czasem miód, imbir, a nawet sos sojowy. Mięso na kotlety należy także oprawić. Jeśli nie poprosiliście rzeźnika o podzielenie na porcje waszego zakupu, przyda się ostry i cienki nóż. Każdy kotlet trzeba też solidnie rozbić. Najlepiej zrobić to w sposób, który nie zostawi w waszej kuchni najmniejszych śladów po tej niewdzięcznej robocie. Jak rozbijać kotlety, żeby nie pobrudzić kuchni? podczas tłuczenia kotletów zabezpieczcie płytki ręcznikiem kuchennym, możecie też założyć fartuch kuchenny lub przewiązać większą ścierkę wokół pasa włóżcie kotleta do folii spożywczej i obijajcie go przez nią, wszystkie niepotrzebne elementy zostaną w jej środku bez konieczności martwienia się o jasne fronty kuchni włóżcie kotlety do bardziej wytrzymałego woreczka do pieczenia i dopiero po jego utłuczeniu macerujcie je przyprawami Kotlet schabowy  Najczęściej spożywanym w Polsce kotletem jest ten zrobiony ze schabu. Można go podawać jako codzienne danie, ale pasuje...

Zastanawiacie się, ile czasu piec mięso? Rzućcie okiem na tę rozpiskę
Adobe Stock
Newsy
Zastanawiacie się, ile czasu piec mięso? Rzućcie okiem na tę rozpiskę
Zastanawiacie się, jak upiec pieczeń idealną? Wystarczy trzymać się tych kilku prostych zasad!

Przygotowanie mięsa w piekarniku stanowi często wyzwanie dla wielu osób. Jak piec mięso, żeby było soczyste, miękkie i aromatyczne? Często zamiast wymarzonej, pachnącej pieczeni wychodzi nam wysuszone na wiór i nieapetycznie wyglądające mięso, które smakuje jak trociny i pachnie węglem. Poznajcie sekret idealnej pieczeni! Jak wybrać mięso do pieczenia Aby potrawa się udała, bardzo ważny jest odpowiedni wybór bazy, czyli samego mięsa! Niestety, kurczak czy indyk może być większym wyzwaniem ze względu na to, że jest bardzo chudym mięsem. A to tłuszcz niesie smak i odpowiada za soczystość pieczeni! Kolejny warunek to oczywiście świeżość składników. Mięso stare, twarde i pełne wody będzie po prostu niesmaczne. Wybierajmy świeże kawałki i z lekką warstwą tłuszczu. Najlepsze do pieczenia są udka z kurczaka, wieprzowa karkówka i boczek, a w przypadku wołowiny – rostbef. Jeżeli decydujemy się na upieczenie gęsiny lub kaczki, to najlepiej piec je w całości. Jak prawidłowo określić czas pieczenia mięsa? Nie wszyscy o tym wiedzą, a to podstawa dobrej pieczeni! Istnieje zasada mówiąca o tym, że mięso piecze się odpowiednio godzinę na każdy jego kilogram. Czyli przykładowo ważącą 4 kilogramy gęś należy piec przez 4 godziny. Prawda, że proste? Mięso pieczemy w około 180 stopniach, jednak należy pamiętać o tym, że jeżeli mamy naprawdę duży kawał mięsa, to trzeba go piec w niższej temperaturze. W przeciwnym razie wyschnie! Bezpieczny zakres temperatur to 150 – 180 stopni Celsjusza. Ile piec mięso? To wbrew pozorom bardzo ważna wskazówka! Rodzaje mięsa mocno różnią się między sobą i każde z nich wymaga innej temperatury i czasu pieczenia. Gdybyśmy ustawili piekarnik tak samo dla kurczaka i gęsi, to skończyłoby się to katastrofą! Poniżej mamy dla was małą...

Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Własne
Newsy
Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Zabrakło wam mięsa na gulasz? Okazuje się, że jest o wiele większy wybór w tej kwestii, niż mogło się wam dotychczas zdawać.

Gulasz to sprawdzone i stosunkowo mało pracochłonne danie, które praktycznie robi się samo. Tym, czego najbardziej potrzebuje smaczny gulasz, jest czas - danie to wychodzi najlepsze wtedy, gdy mięso ma możliwość długo dusić się z przyprawami. I tu pojawia się pytanie - jakiego mięsa użyć? Jakie będzie najlepsze do gulaszu? Odpowiedź może was zaskoczyć.  Jakie mięso dodać do gulaszu? Tradycyjnie gulasz przyrządza się z mięsa wołowego lub, w wersji bardziej budżetowej - z wieprzowego. Można też nawet pokusić się o wymieszanie dwóch gatunków mięsa. To pozwoli wydobyć głębię smaku i aromatu z potrawy i zaoszczędzić kilka złotych na drogiej wołowinie. Możecie się jednak zdziwić, że gulasz wyjdzie również wtedy, gdy użyjecie do niego zupełnie innego mięsa. Na przykład drobiu. Co prawda drób nie jest tak aromatyczny jak wołowina czy wieprzowina, ale ma inną zaletę - mięso to świetnie wchłania smaki i zapachy innych składników. Nie musicie się więc martwić o to, że gulasz drobiowy wyjdzie wam mdły. W dodatku z pewnością posmakuje on dzieciom, którym nie zawsze odpowiada smak wołowiny i wieprzowiny.  Co ciekawe, w tradycyjnych przepisach na gulasz węgierski wcale nie jest powiedziane, że należy użyć do tego dania tylko jednego, konkretnego rodzaju mięsa. W tej kwestii panuje duża dowolność, dlatego gulasz możecie śmiało robić na przykład na baraninie, cielęcinie, dziczyźnie, a nawet rybach! Z jakich części mięsa zrobić gulasz? Jeżeli zdecydujecie się na dowolny rodzaj wieprzowiny lub wołowiny, zwróćcie uwagę na wygląd mięsa. Dobrze, jeżeli znajdują się w nim kawałki tłuszczu - właśnie takie mięso na gulasz jest najlepsze! Dzięki temu będzie kruche, miękkie i bardzo smaczne.  Nie bez znaczenia jest też fragment wołowiny czy wieprzowiny - w zależności od tego, jakie mięso wybierzecie. W...

czerwone mięso niezdrowe
AdobeStock
Newsy
Jak codzienne spożywanie czerwonego mięsa wpływa na ciało? Będziecie zaskoczeni
Nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników wołowych kotletów! Sprawdźcie, jak wpływają one na wasze zdrowie.

Przepadacie za stekami i gulaszem wołowym? Lekarze od lat zalecają, żeby ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i jeść je maksymalnie raz w tygodniu. Stwierdzono bowiem, że ma ono najgorszy wpływ na nasz organizm spośród wszystkich gatunków mięsa. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o swoje zdrowie, trzeba całkowicie z niego zrezygnować? Przeczytajcie koniecznie ten artykuł, w którym wyjaśniamy argumenty za i przeciw wołowinie. Wpływ wołowiny na zdrowie Wydawać by się mogło, że im mięso jest droższe, tym musi być lepsze dla naszego zdrowia. Niekoniecznie! Z badań wynika, że dużo tańszy od wołowiny kurczak jest też zdrowszy dla ludzkiego organizmu. Czy w takim razie należy całkowicie usunąć ją ze swojej diety? Przeczytajcie garść faktów na temat czerwonego mięsa i sami zdecydujcie. Źródło żelaza – wołowina jest dobra dla osób cierpiących na niedokrwistość. Żelazo zawarte w tym mięsie jest dużo lepiej przyswajane niż to znajdujące się w warzywach, dlatego anemicy powinni od czasu do czasu pozwolić sobie na stek wołowy. Podwyższa poziom cholesterolu – niestety, musimy zmartwić miłośników amerykańskich burgerów. Wołowina znacząco podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może prowadzić w przyszłości do problemów z nadciśnieniem i miażdżycą, a nawet przyczynić się do zawału serca! Sprzyja stanom zapalnym – udowodniono, że część produktów żywnościowych może sprzyjać stanom zapalnym w organizmie. W tym czerwone mięso! Dlatego osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, trądzik różowaty, nowotwory i inne choroby przewlekłe powinny ograniczyć jego spożycie. Bogate w kwasy omega-3 – wołowina jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiadają m.in. za poprawną pracę serca i...