Czym najlepiej przyprawiać smażone grzyby? Mało kto pamięta o dodaniu tej przyprawy
AdobeStock
Newsy

Czym przyprawiać smażone grzyby? Mało kto pamięta o tym dodatku

Dodajcie do smażonych grzybów te przyprawy. Nadadzą im wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku.

Smażone grzyby z cebulką to jedno z najsmaczniejszych dań z leśnych grzybów. Co zrobić, żeby wydobyć pełnię ich smaku? Nie zapominajcie o dodaniu do nich odpowiednich przypraw. Świetnie podkręcą smak i aromat waszej potrawy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym najlepiej przyprawiać smażone grzyby?

Zebraliście leśne grzyby i chcecie je usmażyć? Smażone grzyby z cebulką to doskonała propozycja na aromatyczne, jesienne danie. Świetnie się komponują zarówno z tłuczonymi ziemniakami, jak i z pajdą świeżego chleba. Czym przyprawiać smażone grzyby? Przyda wam się nie tylko sól i pieprz. A zatem co jeszcze? Czytajcie dalej!

Najlepsze przyprawy do smażonych grzybów

Jeśli chcecie usmażyć leśne grzyby, nie zapominajcie o przyprawieniu ich tymi przyprawami. Idealnie podkreślą ich aromat i wyjątkowy smak. Poza solą i świeżo zmielonym pieprzem, do smażonych grzybów warto również dodać:

Zobacz także
Mandat za zbieranie grzybów? Możecie zapłacić od 50-1000 zł. Sprawdzamy za co

Mandat za zbieranie grzybów? Możecie zapłacić od 50-1000 zł. Sprawdzamy za co

Grzyby zalegają w żołądku mogąc powodować ból i podrażnienia. Jak je jeść, żeby lepiej trawić?

Grzyby zalegają w żołądku mogąc powodować ból i podrażnienia. Jak je jeść, żeby lepiej trawić?

Przyprawy te nie tylko sprawią, że grzyby staną się bardziej lekkostrawne, ale też będą miały i intensywniejszy i bogatszy smak. Do smażonych grzybów świetnie pasuje szczególnie rozmaryn, który ma lekko sosnowy, leśny posmak.

Po usmażeniu nasze grzyby możemy również posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem.

O czym jeszcze należy pamiętać smażąc grzyby?

  1. Na początku grzyby powinniśmy starannie wyczyścić, najlepiej tuż po zabraniu ich do domu.
  2. Grzyby nie powinny długo moczyć się w wodzie, ponieważ ją wchłoną, co bardzo utrudni ich smażenie.
  3. Usuńcie zanieczyszczenia z grzybów przy pomocy pędzelka.
  4. Jeśli jednak zdecydujecie się na umycie grzybów w wodzie, trzymajcie je w niej krótko i dobrze odciśnijcie grzyby przed smażeniem za pomocą papierowego ręcznika.
  5. Pokrójcie grzyby na kawałki usmażcie je na patelni na oliwie z dodatkiem masła.
  6. Rozłóżcie grzyby na patelni w odstępach (lub smażcie je partiami).
  7. Jeśli grzyby na patelni puszczą sok, wystarczy, że go odparujecie i dalej będziecie smażyć grzyby, aż do uzyskania pożądanego efektu.
  8. Grzyby solimy dopiero na koniec smażenia.

Przepis na smażone grzyby ze słoniną

Co powiecie na grzyby smażone ze słoniną? Przepis znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 500 g grzybów
  • 1 cebula
  • 100 g słoniny
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Na początku należy oczyścić grzyby, sparzyć je wrzątkiem, umyć i pokroić na kawałki.
  2. Obierz cebulę i na drobno posiekaj.
  3. Na nagrzaną patelnię wrzuć pokrojoną słoninę i smaż do momentu, gdy się wtopi w tłuszcz.
  4. Dodaj grzyby, cebulę, posól do smaku i smaż do miękkości (nie zapomnij pomieszać od czasu do czasu). 

Smacznego!

Karp smażony
Gotujmy.pl/GrażynaMAtuszczyk
Newsy
Czym przyprawić karpia przed smażeniem? Prosta mikstura tylko dla wtajemniczonych
Już za chwilę zasiądziecie przy świątecznym stole. Przed przygotowaniem kolacji wigilijnej, warto wiedzieć kilka rzeczy o przyrządzaniu karpia.

Ciasto naleśnikowe czy bułka tarta? Podobnych zagadnień względem przepisu na karpia jest co najmniej kilka.  Karp z chrupiąca skórką Bez karpia trudno wyobrazić sobie Wigilię. To jedno z klasycznych dań świątecznej kuchni polskiej. Najczęściej sięgacie po niego właśnie w grudniu. Karpia można przyrządzić w galarecie, pieczonego lub w wersji najsmaczniejszej i najczęściej spotykanej - smażonej. Mogłoby się wydawać, że smażenie ryby nie przysporzy większych problemów. Nic bardziej mylnego! Smażenie na tłuszczu niesie za sobą ryzyko pochlapania kuchni olejem. Choć jest jeden trik, o czym też pisaliśmy, by tego uniknąć. Wystarczy na rozgrzany na patelni tłuszcz wysypać odrobinę soli.  Ulubiony karp Polaków to taki z chrupiącą skórką. Do uzyskania podobnego efektu wystarczy oprószenie go mąka. Sama ryba jest dość tłusta, zatem ciasto naleśnikowe można zarezerwować na inny przepis. Bułka też nie sprawdzi się w przypadku karpia. Za bardzo nasiąka olejem i sprawia, że jemy tłusto z nawiązką. Karpia nie trzeba szczególnie przyprawiać Smak karpia należy do charakterystycznych. Trudno pomylić go z inną rybą. Najlepiej przed smażeniem zamarynować go w lodówce na dobę. Taka marynata sprawi, że znany od lat karp zaskoczy was głębią smaku. Wystarczy, że połączycie składniki marynaty, natrzecie nimi karpia i mocno schłodzicie.  Składniki marynaty: sok z cytryny kawałki pokrojonej cebuli starty seler i marchewka sól i pieprz do smaku Ile powinien się smażyć wigilijny karp? Ważne, żeby pokroić rybę na równej wielkości kawałki. Średnie mogą być gotowe już po 5 minutach. Złoty kolor skórki oznacza, że karp jest gotowy do konsumpcji. Po usmażeniu rybę możecie też ułożyć na papierowym...

Zrazy wołowe
Gotujmy.pl/Beatris
Newsy
Rozpływające się w ustach zawijane zrazy. Niebywały smak zawdzięczają dwóm składnikom
Zrazy zawijane można zrobić co najmniej w kilku wersjach. Najbardziej smakują nam duszone, z dużą ilością cebuli i grzybów.

Obecnie zrazy wykonuje się z różnych gatunków mięsa, ciętego w plastry, niekiedy mielonego. To danie charakterystyczne dla kuchni szlacheckiej. W tradycyjnych przepisach blisko mu do smaków Litwy. Nazewnictwo Nazwa "zrazy" wywodzi się z języka polskiego. Oznacza plaster mięsa czy pieczeni odcięty od całości.  Tradycyjne zrazy staropolskie zawijano nie zawsze. Czasem plastry mięsa duszono w specjalnym garnku w sosie własnym z cebulą lub w sosie grzybowym i przyprawach. Różne warianty, jedno mięso Danie występuję nie tylko pod różnymi nazwami. Można je podawać na wiele rozmaitych sposobów! Często, zamiennie stosuje się określenia bitki i rolada. Najpopularniejszy rodzaj zrazów to ten wykonany z rozbitych i zawijanych plastrów mięsa, przede wszystkim wołowiny. Zrazy podajemy się na gorąco z kaszą, ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Składniki na rozpływające się w ustach zwijane zrazy: 4 grube kotlety z szerokiego schabu 4 paski wędzonki 4 paski skórki z razowca 1 średni ogórek kiszony 1/2 cebuli 1/3 szklanki krajanki suszonych grzybów 8 płaskich łyżeczek musztardy sól pieprz mielony papryka mielona słodka 4 łyżki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżki masła maggi w płynie do smaku 1 liść laurowy 6 ziaren czarnego pieprzu 1 duże ziele angielskie 3 szklanki wody Przygotowanie Namaczamy suszone grzyby. Kotlety schabowe układamy na szerokiej desce do krojenia i przykrywamy folią spożywczą. Rozklepujemy dokładnie na cienkie płaty tłuczkiem do mięs. Każdy kotlet doprawiamy solą, pieprzem oraz smarujemy musztardą....

Zupa z żołądków
iziona/gotujmy.pl
Newsy
Sycąca zupa z żołądków drobiowych. Smakuje obłędnie z pajdą świeżego chleba
W gulaszu, w sosie własnym, po prostu w cebuli – tak zwykle przygotowujemy żołądki drobiowe. A czy słyszeliście o zupie z tego kurzego mięsa?

W rankingu na najbardziej nietypową polską zupę, w oczach obcokrajowców panuje spory tłok. Liderem są oczywiście flaczki po zamojsku. Niektórym cudzoziemcom trudno przechodzi przez gardło ten nasz rarytas. Szkoda, bo nawet nie wiedzą, co tracą! Na pozycji numer dwa należy chyba umieścić staropolską czerninę z krwi gęsi. Nieco makabryczne składniki dla przybyszów z innych państw dopełnia jeszcze tradycyjna historia. To oczywiście opowieść o zupie z krwi jako symbolu odrzucenia oświadczyn kawalera. Nie przypadkowo to właśnie od czarnej polewki swój burzliwy początek ma mickiewiczowski spór Sopliców z Horeszkami z „Pana Tadeusza”… Dzisiaj zaprezentujemy wam nasza kandydaturę na trzecie miejsce w tym osobliwym rankingu. Jest nią zupa z drobiowych żołądków. To, co w innych miejscach na świecie nie znajduje uznania na stołach, u nas jest prawdziwym rarytasem. Tym razem zamiast obsmażać żołądki z cebulką, przyrządźcie je w formie smacznej i pożywnej zupy. To danie najlepiej będzie smakowało z pajdą świeżego, pszennego chleba! Zupa z żołądków drobiowych - przepis Składniki: 1 kg żołądków drobiowych Cebula Ząbek czosnku 2 marchewki Pół pora Ćwiartka selera Liście laurowe Ziele angielskie Suszony majeranek 1 łyżka mąki pszennej 20 g masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego Mała garść suszonych grzybów Przygotowanie: Żołądki czyścimy, myjemy i kroimy na drobne kawałki. Grzyby moczymy we wrzątku, następnie kroimy drobno. Żołądki i grzyby zalewamy wodą (ok. 2 l), gotujemy mięso do miękkości wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. W czasie gotowania żołądków dodajemy do zupy obrane i pokrojone warzywa. Mięso w tym czasie zmięknie, a warzywa ugotują się tak...

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Danusia19671/gotujmy.pl
Newsy
Przepyszne pierogi na Wigilię. Łatwy i tani przepis. Najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem
Wigilia to nie tylko uszka. Wielu z nas do świątecznego barszczyku wybierze... pierogi!

Pierogi wigilijne to nieodłączna część świąt w wielu polskich domach. Jak już wspomnieliśmy, są takie miejsca, w których to właśnie pierogi jada się do barszczu. O tym, że 12 potraw wigilijnych nie stanowi stałej, zamkniętej listy dla wszystkich Polaków, może świadczyć jeszcze jeden przykład. Są rodziny, które zamiast barszczu czerwonego wybierają na wigilijną kolację zupę grzybową! Jeżeli nie wierzycie, sprawdźcie ten przepis: KLIK! My tymczasem skupmy się na obiecanych pierogach. Rzadko przygotowujemy w ciągu roku nadzienie z kapusty i grzybów. A szkoda. Ich smak jest doskonały zarówno w wersji wyłącznie gotowanej, jak i w tej odsmażanej. Po prostu niebo w gębie. Oczywiście kluczem będzie dobre, klasyczne, mięciutkie ciasto na pierogi. Użyjmy więc bardzo ciepłej wody, nie wyrabiajmy ciasta zbyt długo – działajmy dokładnie tak jak w przypadku robienia ciasta na klasyczne pierogi ruskie. Oprócz tego kluczem będą smakowite suszone grzyby i odpowiednio przygotowana kapusta kiszona. Jeżeli nie lubimy zbyt dużej kwasowości, poświęćmy chwilkę na delikatne przepłukanie wodą nazbyt kwaśnej kapusty. Przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami Składniki 50 dag mąki pszennej Ciepła woda Sól i pieprz 60 dag kapusty kiszonej 5 dag suszonych grzybów 1 cebula Olej do smażenia Przygotowanie Zacznijmy od przygotowania farszu. Grzyby moczymy w wodzie, następnie obgotowujemy, a potem kroimy na drobne kawałki. Kapustę w razie konieczności płuczemy, kroimy drobno i gotujemy w wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni do miękkości. Wkładamy na patelnię grzyby, obsmażamy, następnie dodajemy kapustę. Doprawiamy pieprzem i solą i przesmażamy razem przez ok. 5-10 min. Przystępujemy do wyrabiania ciasta na...