
Smażone grzyby z cebulką to jedno z najsmaczniejszych dań z leśnych grzybów. Co zrobić, żeby wydobyć pełnię ich smaku? Nie zapominajcie o dodaniu do nich odpowiednich przypraw. Świetnie podkręcą smak i aromat waszej potrawy.
Czym najlepiej przyprawiać smażone grzyby?
Zebraliście leśne grzyby i chcecie je usmażyć? Smażone grzyby z cebulką to doskonała propozycja na aromatyczne, jesienne danie. Świetnie się komponują zarówno z tłuczonymi ziemniakami, jak i z pajdą świeżego chleba. Czym przyprawiać smażone grzyby? Przyda wam się nie tylko sól i pieprz. A zatem co jeszcze? Czytajcie dalej!
Najlepsze przyprawy do smażonych grzybów
Jeśli chcecie usmażyć leśne grzyby, nie zapominajcie o przyprawieniu ich tymi przyprawami. Idealnie podkreślą ich aromat i wyjątkowy smak. Poza solą i świeżo zmielonym pieprzem, do smażonych grzybów warto również dodać:
Przyprawy te nie tylko sprawią, że grzyby staną się bardziej lekkostrawne, ale też będą miały i intensywniejszy i bogatszy smak. Do smażonych grzybów świetnie pasuje szczególnie rozmaryn, który ma lekko sosnowy, leśny posmak.
Po usmażeniu nasze grzyby możemy również posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem.
O czym jeszcze należy pamiętać smażąc grzyby?
- Na początku grzyby powinniśmy starannie wyczyścić, najlepiej tuż po zabraniu ich do domu.
- Grzyby nie powinny długo moczyć się w wodzie, ponieważ ją wchłoną, co bardzo utrudni ich smażenie.
- Usuńcie zanieczyszczenia z grzybów przy pomocy pędzelka.
- Jeśli jednak zdecydujecie się na umycie grzybów w wodzie, trzymajcie je w niej krótko i dobrze odciśnijcie grzyby przed smażeniem za pomocą papierowego ręcznika.
- Pokrójcie grzyby na kawałki usmażcie je na patelni na oliwie z dodatkiem masła.
- Rozłóżcie grzyby na patelni w odstępach (lub smażcie je partiami).
- Jeśli grzyby na patelni puszczą sok, wystarczy, że go odparujecie i dalej będziecie smażyć grzyby, aż do uzyskania pożądanego efektu.
- Grzyby solimy dopiero na koniec smażenia.
Przepis na smażone grzyby ze słoniną
Co powiecie na grzyby smażone ze słoniną? Przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
- 500 g grzybów
- 1 cebula
- 100 g słoniny
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Na początku należy oczyścić grzyby, sparzyć je wrzątkiem, umyć i pokroić na kawałki.
- Obierz cebulę i na drobno posiekaj.
- Na nagrzaną patelnię wrzuć pokrojoną słoninę i smaż do momentu, gdy się wtopi w tłuszcz.
- Dodaj grzyby, cebulę, posól do smaku i smaż do miękkości (nie zapomnij pomieszać od czasu do czasu).
Smacznego!