Smażone grzyby z cebulką to jedno z najsmaczniejszych dań z leśnych grzybów. Co zrobić, żeby wydobyć pełnię ich smaku? Oprócz dodania do nich odpowiednich przypraw, ważny jest jeszcze element tłuszczu. W wcale nie musi być to oklepane masło.

Na jakim tłuszczu smażyć grzyby?

Przyjęło się powszechnie uważać, że to właśnie grzyby smażone na maśle są tymi najsmaczniejszymi. Czy to aby na pewno prawda? Być może nie zgodziliby się z tym zwolennicy tradycyjnej, dawnej polskiej kuchni. 

Dawniej do smażenia grzybów używano nieraz także i wieprzowego smalcu i słoniny. Najpierw wytapiano tłuszczu do uzyskania skwarek i potem wrzucano na patelnię grzyby i cebulkę. Czy może być coś lepszego? 

Czym najlepiej przyprawiać smażone grzyby?

Smażone grzyby z cebulką to doskonała propozycja na aromatyczne, jesienne danie. Świetnie się komponują zarówno z tłuczonymi ziemniakami, jak i z pajdą świeżego chleba. A czym można jeszcze poprawić ich smak? Czym przyprawiać smażone grzyby? Jeśli lubicie ciekawe smakowe doznania, przyda wam się nie tylko sól i pieprz. A zatem co jeszcze? Czytajcie dalej.

Zobacz także:

Przyprawy te nie tylko sprawią, że grzyby staną się bardziej lekkostrawne, ale też będą miały i intensywniejszy i bogatszy smak. Do smażonych grzybów świetnie pasuje szczególnie rozmaryn, który ma lekko sosnowy, leśny posmak. Po usmażeniu nasze grzyby możemy również posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem.

O czym jeszcze należy pamiętać smażąc grzyby?

  1. Na początku grzyby powinniśmy starannie wyczyścić, najlepiej tuż po zabraniu ich do domu.
  2. Grzyby nie powinny długo moczyć się w wodzie, ponieważ ją wchłoną, co bardzo utrudni ich smażenie.
  3. Usuńcie zanieczyszczenia z grzybów przy pomocy pędzelka.
  4. Jeśli jednak zdecydujecie się na umycie grzybów w wodzie, trzymajcie je w niej krótko i dobrze odciśnijcie grzyby przed smażeniem za pomocą papierowego ręcznika.
  5. Pokrójcie grzyby na kawałki usmażcie je na patelni z dodatkiem wybranego tłuszczu.
  6. Rozłóżcie grzyby na patelni w odstępach (lub smażcie je partiami).
  7. Jeśli grzyby na patelni puszczą sok, wystarczy, że go odparujecie i dalej będziecie smażyć grzyby, aż do uzyskania pożądanego efektu.
  8. Grzyby solimy dopiero na koniec smażenia.

Przepis na smażone grzyby ze słoniną

Składniki:

  • 500 g grzybów
  • 1 cebula
  • 100 g słoniny
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Na początku należy oczyścić grzyby, sparzyć je wrzątkiem, umyć i pokroić na kawałki.
  2. Obierzcie cebulę i na drobno posiekaj.
  3. Na nagrzaną patelnię wrzućcie pokrojoną słoninę i smażcie do momentu, gdy się wytopi w tłuszcz.
  4. Dodajcie grzyby, cebulę, posól do smaku i smaż do miękkości (nie zapomnijcie pomieszać od czasu do czasu). 
  5. Podajcie grzyby ze świeżą natką pietruszki.

Smacznego!