Czym powinno się przyprawić świątecznego karpia? Odważcie się w tym roku na małą odmianę i użyjcie czegoś więcej niż tylko tradycyjnej soli i pieprzu. Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak karpia?
Czym najlepiej przyprawić karpia?
W waszej zamrażarce czeka już świąteczny karp? Sprawdźcie, czym najlepiej go przyprawić, by wydobyć pełnię jego smaku. W wielu polskich domach do przyprawienia tej ryby używa się tylko soli i pieprzu. To błąd. Nie bójcie się przyprawić tej ryby mieszanką suszonych ziół. Weźcie tuszkę, dzwonki lub filety z karpia i oprószcie je delikatnie solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami, takimi jak np. bazylia, tymianek i oregano.
W roli przyprawy sprawdzą się również specjalne mieszanki przypraw do ryb oraz zioła prowansalskie. Tak przygotowany karp będzie miał przyjemny i o wiele bardziej wyrazisty smak niż karp przyprawiony jedynie solą i pieprzem. Ponadto obfite przyprawienie ryby sprawi, że uda się przyćmić i zagłuszyć mulisty nieraz smak tej ryby.
Takie przyprawy dobrze wypadną nawet w konfrontacji z panierką, którą Polacy zwykli raczyć swoją wigilijną rybę. Całość możecie zwieńczyć odrobiną świeżego, drobno pokrojonego koperku.
Zobacz także:
Jak prawidłowo wypatroszyć karpia?
Najlepszy karp to karp, który jest świeży i nie leżał tygodniami w sklepowej lodówce. Niestety, wypatroszenie takiej ryby nie należy do zbyt łatwych zadań. Ale jeśli zależy wam na smaku, kupcie świeżego karpia i samodzielnie wypatroszcie go w domu. Jak to zrobić? Trzymajcie się poniższych kroków.
- Na początku wykonajcie nacięcie tuż za linią głowy w brzuchu (ryba zacznie tracić krew, dlatego użyjcie dużej deski do krojenia).
- Nóż przeciągnijcie w kierunku ogona i zróbcie szeroki otwór w brzuchu ryby.
- Następnie delikatnie wyjmijcie wnętrzności (uważajcie na woreczek żółciowy, ponieważ jeśli go uszkodzicie, a jego zawartość wypłynie do wnętrza ryby - karp będzie gorzki i nie będzie się nadawał do zjedzenia).
- Wnętrzności karpia wyjmijcie delikatnie łyżką.
- Następnie bardzo ostrym (najlepiej gładkim) nożem odetnijcie łeb tuż za pokrywami skrzeli.
- Tak przygotowany korpus dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, pozbywając się resztek krwi.
- Możecie też odciąć nożyczkami płetwy.
Źródło: beszamel.se.pl, porady.interia.pl