Znacie zalety ryżu parboiled? Sprawdźcie, czym różni się od zwykłego białego ryżu
Adobe Stock
Newsy

Znacie zalety ryżu parboiled? Sprawdźcie, czym różni się od zwykłego białego ryżu

Wiecie, czym jest ryż parboiled? Jeśli nie to koniecznie sprawdźcie i skorzystajcie z jego zalet w swojej kuchni.

Słyszeliście kiedyś o ryżu parboiled? To ryż, który ma o wiele więcej składników odżywczych niż zwykły, biały ryż i na dodatek nie skleja się po ugotowaniu. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest ryż parboiled?

Ryż parboiled, nazywany również ryżem parabolicznym, to ryż, który jest poddawany specjalnej obróbce termicznej z użyciem pary wodnej pod wysokim ciśnieniem (jeszcze przed zapakowaniem).

Dzięki zastosowaniu tej metody, składniki odżywcze przenikają do wnętrza ziaren, co podwyższa właściwości zdrowotne tego ryżu. Cechą charakterystyczną ryżu parboiled jest również to, że po ugotowaniu nie skleja się on i zanadto nie pęcznieje.

Dlaczego warto jeść ryż parboiled?

Ryż parboiled to zdrowy i smaczny ryż, który ma wiele właściwości zdrowotnych.

Mała porcja ryżu parboiled zawiera:

  • Kalorie : 194
  • Tłuszcz: 0,5 grama
  • Węglowodany: 41 gramów
  • Błonnik: 1 gram
  • Białko: 5 gram

Ryż parboiled jest doskonałym źródłem żelaza i wapnia. W porównaniu z ryżem białym, ma mniej kalorii, mniej węglowodanów, więcej błonnika i więcej białka, dzięki czemu jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego białego ryżu.

Zobacz także
Kulinarne pytanie za 10 tys. zł w „Milionerach": „Nieryż wśród ryżu: basmati, carlose, arborio, ragatoni”- wygralibyście?

Kulinarne pytanie za 10 tys. zł w „Milionerach": „Nieryż wśród ryżu: basmati, carlose, arborio, ragatoni”- wygralibyście?

Dodajcie do ugotowanego ryżu 1 składnik i wstawcie go na 12 g. do lodówki. Ryż będzie mniej kaloryczny

Dodajcie do ugotowanego ryżu 1 składnik i wstawcie go na 12 g. do lodówki. Ryż będzie mniej kaloryczny

Ponadto, ryż parboiled:

  • zawiera kluczowe składniki odżywcze i przeciwutleniacze - jedna porcja ugotowanego ryżu parboiled, dostarcza od 2 do 3 procent zalecanego dziennego spożycia wapnia, żelaza, magnezu i potasu
  • działa jak prebiotyk, co oznacza, że pobudza wzrost zdrowych bakterii w jelitach
  • zawiera błonnik, który pomaga w przywróceniu funkcji jelit i łagodzi typowe problemy trawienne, takie jak biegunka i zaparcia
  • jest bogaty w mangan, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału serca i pomaga obniżyć ciśnienie krwi
  • zawiera dużo cynku, dzięki czemu może wzmocnić układ odpornościowy
  • zawiera dużą ilość antocyjanów, które powiązano z zapobieganiem nowotworom i zmniejszaniem stanów zapalnych
  • ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest dobry dla osób z cukrzycą i osób będących na diecie niskocukrowej
  • pozytywnie wpływa na układ nerwowy i układ krążenia
  • zawiera znacznie większe ilości witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego
  • reguluje poziom cholesterolu

Źródło: msn.com.pl

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Adobe Stock
Newsy
Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Jaką paprykę jecie najczęściej i która jest dla was najsmaczniejsza? Wiecie, która z nich jest najzdrowsza? Rozwiejemy wasze wątpliwości.

Papryka to jedno z nielicznych warzyw, które zachowuje swoje dobroczynne właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Istnieje wiele odmian i kolorów papryki . Do wyboru mamy paprykę zieloną, żółtą, pomarańczową oraz czerwoną. Która z nich jest najzdrowsza? Która papryka jest najzdrowsza? Spośród wielu kolorów papryk, to właśnie chyba najpopularniejsza z dostępnych odmian, czyli  czerwona papryka uważana jest za najzdrowszą. Warzywo to: jest pomocne w zapobieganiu choroby wieńcowej serca rozszerza naczynia krwionośne rozgrzewa organizm od środka jest pełne przeciwutleniaczy chroni tkanki przed uszkodzeniami DNA wzmacnia odporność pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek mózgowych zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego, astmy dziecięcej i raka poprawia zdrowie kości opóźnia procesy starzenia łagodzi dokuczliwe skutki menopauzy Czym się charakteryzują, jak smakują i jakie właściwości mają różne kolory papryk? Przeczytajcie. Dlaczego warto jeść zieloną paprykę? Zielona papryka to papryka, która po prostu jeszcze nie dojrzała. Gdy pozostawimy ją na krzaku początkowo staje się żółta, a następnie pomarańczowa i czerwona. Papryka ta jest lekko gorzka w smaku i ma chrupiącą konsystencję. Mimo, iż zielona papryka jest bardzo zdrowa, jej bardziej dojrzałe odpowiedniczki mają około dwa razy więcej witaminy C i prawie dziewięć razy więcej beta-karotenu. Spośród wszystkich czterech rodzajów papryk, zielona papryka ma najmniej kalorii i węglowodanów,. Zawiera ona ponad 70 procent wody oraz dwa gramy błonnika, który pomaga nam uniknąć przejadania się . Oprócz zawartości błonnika, zielona papryka dostarcza...

Gotowanie ryżu
Adobe Stock
Triki kulinarne
Jak prawidłowo ugotować ryż? Niby proste, niby oczywiste, ale większość Polaków ma z tym problem
Za twardy albo sklejony – wydawać by się mogło, że bardzo trudno trafić w punkt jeśli chodzi o gotowanie ryżu. By wyszedł idealny wystarczy jednak zastosować kilka prostych zasad.

Ryż to wspaniały, smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań na ciepło, ale również na zimno. Jego prawidłowe przyrządzenie od lat spędza sen z powiek niejednej pani domu. Bowiem, między za twardym, a rozgotowanym ryżem istnieje bardzo cienka granica. Odmiany ryżu Na rynku mamy do dyspozycji ogrom odmian ryżu. Ze względu na samą długość jego ziaren wyróżniamy aż trzy rodzaje: ryż krótkoziarnisty , który świetnie nadaje się chociażby do risotto, średnioziarnisty pasujący do sałatek i deserów oraz długoziarnisty - najbardziej popularny w Polsce. Jak nietrudno się domyślić każdy z nich ma inne właściwości, a co za tym idzie inny sposób i długość gotowania. Na tym jednak nie koniec. Sklepowe półki pękają w szwach również od gatunków ryżu. Możemy na nich znaleźć chociażby ryż basmati, arborio czy jaśminowy. Nie można też zapomnieć o mnogości jego barw – biały, brązowy, czarny, czerwony, a nawet żółty – do wyboru, do koloru! Trzeba jednak przyznać, że taki stan rzeczy niczego nie ułatwia. Ale nie załamujcie się! W końcu praktyka czyni mistrza! Dlaczego sypki ryż jest lepszy? Gotowanie ryżu w woreczkach jest o wiele prostsze niż gotowanie ryżu sypkiego. Warto jednak pamiętać, że drugi sposób jest o wiele zdrowszy. Bowiem zboża pakowane luzem potrzebują znacznie mniej wody do gotowania, dzięki czemu zachowują swoje wartości odżywcze. W przypadku woreczków wszystko co cenne zostaje w wodzie, którą następnie wylewamy do zlewu. Jak prawidłowo ugotować sypki ryż? Przede wszystkim pamiętaj, że przed gotowaniem należy go dokładnie wypłukać , nawet kilkukrotnie, pod bieżącą zimną wodą. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi, która jest odpowiedzialna za sklejanie. Najpopularniejsza metoda gotowania sypkiego ryżu...

cynamon na odchudzanie
Flickr
Newsy
Ta prosta mikstura działa cuda. Wy śpicie, a ona spala tłuszcz. Pierwsze efekty już po tygodniu
Jeżeli szukacie czegoś, co pozwoli wam szybciej schudnąć, to koniecznie wypróbujcie tę naturalną miksturę!

Zbliża się wiosna, a wasza figura przypomina bałwanka? To ostatni dzwonek na to, by rozpocząć dietę odchudzającą! Jeśli zależy wam na tym, by efekty pojawiły się jak najszybciej, warto nieco się wspomóc w trakcie odchudzania. Pomoże w tym naturalna mikstura składająca się ze składników, które przyśpieszają spalanie tłuszczu. Właściwości cynamonu Ta aromatyczna przyprawa znana jest ludziom od wieków. Pochodzi z Azji, gdzie pozyskuje się ją z kory cynamonowca. Jej charakterystyczny, lekko korzenny zapach jest doskonałym dodatkiem do słodkich przysmaków i potraw. Ale to nie jedyna zaleta cynamonu! Ma on wspaniałe właściwości zdrowotne: Zawiera duże ilości manganu, wapnia i żelaza, Wspomaga układ trawienny, Jest bogaty w błonnik, Reguluje cholesterol i poziom cukru we krwi, Usprawnia pamięć, Poprawia koncentrację, Wspomaga w walce z przeziębieniem, Pobudza. Jak cynamon wspomaga odchudzanie? Nie wszyscy wiedzą, że cynamon jest naturalnym środkiem wspomagającym odchudzanie. Wszystko dzięki temu, że przyprawa ta ma właściwości rozgrzewające. Podnosi temperaturę ciała, dzięki czemu spala więcej kalorii. Trzeba tylko uważać, by nie przesadzić, ponieważ przedawkowanie cynamonu jest niebezpieczne! Lepiej ograniczyć się do jednej łyżeczki dziennie. Cynamon z miodem na odchudzanie Połączenie tych dwóch składników działa fenomenalnie na metabolizm! Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze pomoże wam schudnąć. Przygotowanie jest banalne. Będziecie potrzebowali jedynie tych składników: Składniki: 1 łyżeczka cynamonu w proszku 2 łyżeczki miodu dobrej jakości Wrzątek Przygotowanie: Do głębokiego naczynia wsypcie dwie łyżki cynamonu. Zalejcie cynamon wrzątkiem, wymieszajcie i odstawcie do wystudzenia. Gdy woda...

ile wody do ryżu: metoda na palec
Adobe Stock
Newsy
Ile wody do gotowania ryżu? Azjatycka metoda "na palec" to pewnik
Jeśli nigdy nie wiesz, ile wody dodać do garnka z ryżem, ta metoda odmieni twoje życie. Sprawdza się w garnkach o średnicy do 25 cm.

Gotowanie ryżu może okazać się wyzwaniem. Niewiele potraw jest mniej apetycznych od rozgotowanej paćki ryżowej na talerzu. Jak więc ugotować ryż, żeby był idealnie sypki? Nie tylko czas gotowania ma tu znaczenie, kluczowa jest także ilość wody, którą wlewacie do garnka. Tutaj z odsieczą przychodzą Azjaci i ich metoda odmierzania proporcji ryż-woda. A kto jak kto, ale mieszkańcy Azji na ryżu znają się najlepiej! Gotowanie ryżu metodą „na palec" Zacznijmy od tego, że mówimy tu o ryżu na wagę, a nie tym w plastikowych torebkach . Nie bez powodu: sypki ryż jest bardziej ekologiczny, zdrowszy i łatwiej ugotować go perfekcyjnie. Pod warunkiem oczywiście, że dostosujecie czas gotowania do odmiany ryżu i ilość wody do ilości ryżu. W tym ostatnim pomoże wam azjatycka metoda na palec. Nie potrzebujecie żadnych miarek ani wagi kuchennej, wystarczy palec wskazujący! Proporcje wody i ryżu - sprawdzanie palcem: dokładnie wypłuczcie ryż przed wsypaniem go do garnka wsypcie ryż do garnka i połóżcie palec na środku dodajcie wody do poziomu pierwszego knykcia zakryjcie garnek pokrywką i gotujcie przez ok. 15 minut (lub do momentu, gdy ryż wchłonie wodę) Taki sposób odmierzania proporcji wody do ryżu działa zawsze, bez względu na ilość ryżu, którą chcecie ugotować. Możecie zobaczyć to na tym filmie: Rodzaje ryżu i czas gotowania Metoda gotowania ryżu „na palec" jest też o tyle przydatna, że bez względu na gatunek ryżu, czas gotowania kontrolujecie przede wszystkim, sprawdzając poziom wody w garnku. Kiedy ryż ją wchłonie, jest gotowy. Jeśli jednak chcecie wiedzieć, jak długo gotuje się różne rodzaje ryżu, przyda się wam ta ściągawka: biały - najpopularniejsza w Polsce odmiana ryżu, ale też niestety najmniej zdrowa. Łatwo go rozgotować. Gotujcie biały...