Znacie zalety ryżu parboiled? Sprawdźcie, czym różni się od zwykłego białego ryżu
Adobe Stock
Newsy

Znacie zalety ryżu parboiled? Sprawdźcie, czym różni się od zwykłego białego ryżu

Wiecie, czym jest ryż parboiled? Jeśli nie to koniecznie sprawdźcie i skorzystajcie z jego zalet w swojej kuchni.

Słyszeliście kiedyś o ryżu parboiled? To ryż, który ma o wiele więcej składników odżywczych niż zwykły, biały ryż i na dodatek nie skleja się po ugotowaniu. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest ryż parboiled?

Ryż parboiled, nazywany również ryżem parabolicznym, to ryż, który jest poddawany specjalnej obróbce termicznej z użyciem pary wodnej pod wysokim ciśnieniem (jeszcze przed zapakowaniem).

Dzięki zastosowaniu tej metody, składniki odżywcze przenikają do wnętrza ziaren, co podwyższa właściwości zdrowotne tego ryżu. Cechą charakterystyczną ryżu parboiled jest również to, że po ugotowaniu nie skleja się on i zanadto nie pęcznieje.

Dlaczego warto jeść ryż parboiled?

Ryż parboiled to zdrowy i smaczny ryż, który ma wiele właściwości zdrowotnych.

Mała porcja ryżu parboiled zawiera:

  • Kalorie : 194
  • Tłuszcz: 0,5 grama
  • Węglowodany: 41 gramów
  • Błonnik: 1 gram
  • Białko: 5 gram

Ryż parboiled jest doskonałym źródłem żelaza i wapnia. W porównaniu z ryżem białym, ma mniej kalorii, mniej węglowodanów, więcej błonnika i więcej białka, dzięki czemu jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego białego ryżu.

Zobacz także
Kulinarne pytanie za 10 tys. zł w „Milionerach": „Nieryż wśród ryżu: basmati, carlose, arborio, ragatoni”- wygralibyście?

Kulinarne pytanie za 10 tys. zł w „Milionerach": „Nieryż wśród ryżu: basmati, carlose, arborio, ragatoni”- wygralibyście?

Dodajcie do ugotowanego ryżu 1 składnik i wstawcie go na 12 g. do lodówki. Ryż będzie mniej kaloryczny

Dodajcie do ugotowanego ryżu 1 składnik i wstawcie go na 12 g. do lodówki. Ryż będzie mniej kaloryczny

Ponadto, ryż parboiled:

  • zawiera kluczowe składniki odżywcze i przeciwutleniacze - jedna porcja ugotowanego ryżu parboiled, dostarcza od 2 do 3 procent zalecanego dziennego spożycia wapnia, żelaza, magnezu i potasu
  • działa jak prebiotyk, co oznacza, że pobudza wzrost zdrowych bakterii w jelitach
  • zawiera błonnik, który pomaga w przywróceniu funkcji jelit i łagodzi typowe problemy trawienne, takie jak biegunka i zaparcia
  • jest bogaty w mangan, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału serca i pomaga obniżyć ciśnienie krwi
  • zawiera dużo cynku, dzięki czemu może wzmocnić układ odpornościowy
  • zawiera dużą ilość antocyjanów, które powiązano z zapobieganiem nowotworom i zmniejszaniem stanów zapalnych
  • ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest dobry dla osób z cukrzycą i osób będących na diecie niskocukrowej
  • pozytywnie wpływa na układ nerwowy i układ krążenia
  • zawiera znacznie większe ilości witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego
  • reguluje poziom cholesterolu

Źródło: msn.com.pl

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Adobe Stock
Newsy
Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Jaką paprykę jecie najczęściej i która jest dla was najsmaczniejsza? Wiecie, która z nich jest najzdrowsza? Rozwiejemy wasze wątpliwości.

Papryka to jedno z nielicznych warzyw, które zachowuje swoje dobroczynne właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Istnieje wiele odmian i kolorów papryki . Do wyboru mamy paprykę zieloną, żółtą, pomarańczową oraz czerwoną. Która z nich jest najzdrowsza? Która papryka jest najzdrowsza? Spośród wielu kolorów papryk, to właśnie chyba najpopularniejsza z dostępnych odmian, czyli  czerwona papryka uważana jest za najzdrowszą. Warzywo to: jest pomocne w zapobieganiu choroby wieńcowej serca rozszerza naczynia krwionośne rozgrzewa organizm od środka jest pełne przeciwutleniaczy chroni tkanki przed uszkodzeniami DNA wzmacnia odporność pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek mózgowych zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego, astmy dziecięcej i raka poprawia zdrowie kości opóźnia procesy starzenia łagodzi dokuczliwe skutki menopauzy Czym się charakteryzują, jak smakują i jakie właściwości mają różne kolory papryk? Przeczytajcie. Dlaczego warto jeść zieloną paprykę? Zielona papryka to papryka, która po prostu jeszcze nie dojrzała. Gdy pozostawimy ją na krzaku początkowo staje się żółta, a następnie pomarańczowa i czerwona. Papryka ta jest lekko gorzka w smaku i ma chrupiącą konsystencję. Mimo, iż zielona papryka jest bardzo zdrowa, jej bardziej dojrzałe odpowiedniczki mają około dwa razy więcej witaminy C i prawie dziewięć razy więcej beta-karotenu. Spośród wszystkich czterech rodzajów papryk, zielona papryka ma najmniej kalorii i węglowodanów,. Zawiera ona ponad 70 procent wody oraz dwa gramy błonnika, który pomaga nam uniknąć przejadania się . Oprócz zawartości błonnika, zielona papryka dostarcza...

Koniecznie dodajcie ten składnik do gotowania ryżu. Będzie sypki i biały
Adobe Stock
Newsy
Koniecznie dodajcie ten składnik do gotowania ryżu. Będzie sypki i biały
Do czego używacie ryżu: zamiast ziemniaków, do sałatek czy do pomidorówki? Tak ugotowany, do wszystkiego będzie odpowiedni.

Sekretny składnik dodany do gotowania ryżu spowoduje, że ryż nie będzie się sklejał. Tak przygotowany, sypki dodatek do obiadu najlepszy będzie, gdy podacie go do potrawek i gulaszy. Wyjaśniamy tajemnicę ugotowania najlepszego ryżu. Jak cytryna wpływa na wygląd i smak ryżu? Jeśli chcecie uzyskać idealny ryż, do gotującej się wody wciśnijcie trochę soku z cytryny. Nie może być go za dużo, ponieważ nadmiar zmieni smak dania i nada mu cytrynowej nuty. Gotując ryż nie chcemy zmieniać jego smaku, tylko wpłynąć na wygląd. Dzięki odpowiedniej ilości soku z cytryny, co oznacza 3 łyżeczki na 1,5-2 l wody, ryż zachowa naturalną, białą barwę. Kwaśne środowisko spowoduje, że po ugotowaniu będzie on mniej kleisty. Jeśli do tego przepłuczecie ryż przed wrzuceniem go do wrzątku, efekt będzie murowany. Taki ryż najlepiej jest wykorzystać do dań, w których odgrywa on zasadniczą rolę, jest dobrze widoczny i chcemy, żeby miał idealny wygląd. Nie zawsze jednak ryż musi być sypki. Są dania, jak sushi czy risotto, a także niektóre dania azjatyckie z ryżem, jedzone pałeczkami, gdy właściwą konsystencją ryżu są sklejające się ziarenka. W przypadku dwóch pierwszych potraw, a więc sushi i risotto, warto używać specjalnego ryżu przeznaczonego do tych dań. Opis przeznaczenia znajdziecie na opakowaniu. Także używając ryżu do tradycyjnych polskich gołąbków, nie warto gotować go na sypko. Sklejony ryż wrobiony w mielone mięso i pozostałe dodatki, pozwoli lepiej uformować farsz do zawinięcia w kapustę. Czy gotowanie ryżu nadal wymaga użycia gazety i koca? Gdy nasze babcie gotowały ryż, poza ryżem, wodą i garnkiem, używały też gazety i koca. Pamiętacie ten sposób gotowania? A może nadal tak gotujecie? Dawny sposób gotowania polegał na tym, że miarkę przepłukanego ryżu należało zalać dwiema miarkami...

Przypomina banana, ale jest warzywem. To warzywo to skarbnica potasu, magnezu i żelaza
AdobeStock
Newsy
Przypomina banana, ale jest warzywem. Obniża ciśnienie, wspomaga trawienie i pomaga schudnąć
Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim, jak plantan? Choć z wyglądu przypomina on banana, w rzeczywistości jest warzywem. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Plantany wyglądają podobnie do bananów, ale zdecydowanie różnią się od nich smakiem. Podczas, gdy dobrze wszystkim zdane banany są mniejsze i dużo słodsze, plantany mają skrobiową konsystencję i smak (zielony plantan jest niesłodki i przypomina nieco w smaku ziemniaka). Plantany są stosowane głównie w kuchni karaibskiej i południowoamerykańskiej. To bogate źródło węglowodanów, błonnika, potasu i innych ważnych składników odżywczych. Dlaczego warto je jeść? Właściwości zdrowotne plantanów Plantan jest dobrym źródłem węglowodanów, szczególnie gdy jest dojrzały a także zawiera cenny mangan i potas. Dlaczego jeszcze warto włączyć go do swojej diety? zawarte w nim węglowodany to „węglowodany złożone”, co oznacza, że zawierają skrobię, błonnik i cukier. Z uwagi na to, że takie węglowodany rozkładają się i wchłaniają długo, dają one na dłużej uczucie sytości, co ostatecznie zmniejsza apetyt i pomaga schudnąć zawiera żelazo i witaminę B6, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju czerwonych krwinek w organizmie, a także zapobiegania anemii i zapaleniu nerwów, które występują przy niedoborach tych składników odżywczych jest bogaty w błonnik, pomaga uniknąć podrażnienia jelit, a także zaparć, wzdęć i innych problemów zdrowotnych związanych ze złym trawieniem w porównaniu z dojrzałymi bananami, zawiera mniej cukru, dzięki czemu jest polecany dla diabetyków jest zalecany dla osób, które mają wrzody lub chcą ich uniknąć, ponieważ zwiększa produkcję śluzu w żołądku plantany, zwłaszcza niedojrzałe, są bogate w wapń, który pomaga wzmocnić kości, a także mięśnie, zęby i paznokcie niedojrzałe plantany zawierają niewielką ilość...

Gotowanie ryżu
Adobe Stock
Triki kulinarne
Jak prawidłowo ugotować ryż? Niby proste, niby oczywiste, ale większość Polaków ma z tym problem
Za twardy albo sklejony – wydawać by się mogło, że bardzo trudno trafić w punkt jeśli chodzi o gotowanie ryżu. By wyszedł idealny wystarczy jednak zastosować kilka prostych zasad.

Ryż to wspaniały, smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań na ciepło, ale również na zimno. Jego prawidłowe przyrządzenie od lat spędza sen z powiek niejednej pani domu. Bowiem, między za twardym, a rozgotowanym ryżem istnieje bardzo cienka granica. Odmiany ryżu Na rynku mamy do dyspozycji ogrom odmian ryżu. Ze względu na samą długość jego ziaren wyróżniamy aż trzy rodzaje: ryż krótkoziarnisty , który świetnie nadaje się chociażby do risotto, średnioziarnisty pasujący do sałatek i deserów oraz długoziarnisty - najbardziej popularny w Polsce. Jak nietrudno się domyślić każdy z nich ma inne właściwości, a co za tym idzie inny sposób i długość gotowania. Na tym jednak nie koniec. Sklepowe półki pękają w szwach również od gatunków ryżu. Możemy na nich znaleźć chociażby ryż basmati, arborio czy jaśminowy. Nie można też zapomnieć o mnogości jego barw – biały, brązowy, czarny, czerwony, a nawet żółty – do wyboru, do koloru! Trzeba jednak przyznać, że taki stan rzeczy niczego nie ułatwia. Ale nie załamujcie się! W końcu praktyka czyni mistrza! Dlaczego sypki ryż jest lepszy? Gotowanie ryżu w woreczkach jest o wiele prostsze niż gotowanie ryżu sypkiego. Warto jednak pamiętać, że drugi sposób jest o wiele zdrowszy. Bowiem zboża pakowane luzem potrzebują znacznie mniej wody do gotowania, dzięki czemu zachowują swoje wartości odżywcze. W przypadku woreczków wszystko co cenne zostaje w wodzie, którą następnie wylewamy do zlewu. Jak prawidłowo ugotować sypki ryż? Przede wszystkim pamiętaj, że przed gotowaniem należy go dokładnie wypłukać , nawet kilkukrotnie, pod bieżącą zimną wodą. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi, która jest odpowiedzialna za sklejanie. Najpopularniejsza metoda gotowania sypkiego ryżu...