Słyszeliście kiedyś o ryżu parboiled? To ryż, który ma o wiele więcej składników odżywczych niż zwykły, biały ryż i na dodatek nie skleja się po ugotowaniu. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Czym jest ryż parboiled?

Ryż parboiled, nazywany również ryżem parabolicznym, to ryż, który jest poddawany specjalnej obróbce termicznej z użyciem pary wodnej pod wysokim ciśnieniem (jeszcze przed zapakowaniem).

Dzięki zastosowaniu tej metody, składniki odżywcze przenikają do wnętrza ziaren, co podwyższa właściwości zdrowotne tego ryżu. Cechą charakterystyczną ryżu parboiled jest również to, że po ugotowaniu nie skleja się on i zanadto nie pęcznieje.

Dlaczego warto jeść ryż parboiled?

Ryż parboiled to zdrowy i smaczny ryż, który ma wiele właściwości zdrowotnych.

Zobacz także:

Mała porcja ryżu parboiled zawiera:

  • Kalorie : 194
  • Tłuszcz: 0,5 grama
  • Węglowodany: 41 gramów
  • Błonnik: 1 gram
  • Białko: 5 gram

Ryż parboiled jest doskonałym źródłem żelaza i wapnia. W porównaniu z ryżem białym, ma mniej kalorii, mniej węglowodanów, więcej błonnika i więcej białka, dzięki czemu jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego białego ryżu.

Ponadto, ryż parboiled:

  • zawiera kluczowe składniki odżywcze i przeciwutleniacze - jedna porcja ugotowanego ryżu parboiled, dostarcza od 2 do 3 procent zalecanego dziennego spożycia wapnia, żelaza, magnezu i potasu
  • działa jak prebiotyk, co oznacza, że pobudza wzrost zdrowych bakterii w jelitach
  • zawiera błonnik, który pomaga w przywróceniu funkcji jelit i łagodzi typowe problemy trawienne, takie jak biegunka i zaparcia
  • jest bogaty w mangan, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału serca i pomaga obniżyć ciśnienie krwi
  • zawiera dużo cynku, dzięki czemu może wzmocnić układ odpornościowy
  • zawiera dużą ilość antocyjanów, które powiązano z zapobieganiem nowotworom i zmniejszaniem stanów zapalnych
  • ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest dobry dla osób z cukrzycą i osób będących na diecie niskocukrowej
  • pozytywnie wpływa na układ nerwowy i układ krążenia
  • zawiera znacznie większe ilości witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego
  • reguluje poziom cholesterolu

Źródło: msn.com.pl