Czym jest kamień solny? Dzięki niemu gotowanie będzie frajdą a potrawy wyjdą fenomenalnie
Instagram/Cookalotbycharlot
Newsy

Czym jest kamień solny? Dzięki niemu gotowanie będzie frajdą, a potrawy wyjdą fenomenalnie

Ten nietypowy blok solny sprawi, że wasze posiłki będą nie tylko zdrowsze, ale też smaczniejsze. Gotowaliście już na nim?

Czy zetknęliście się kiedyś z kamieniem solnym? To najnowszy trend w zdrowym gotowaniu, który zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest kamień solny?

Kamień solny jest to kamień stworzony z bloku różowej soli kamiennej, która pochodzi z Himalajów - a konkretnie z gór położonych pomiędzy rzeką Indus a Himalajami.

Różowa sól himalajska jest uważana za najczystszą sól na świecie ze względu na jej starożytne złoża morskie pokryte lawą wulkaniczną, chroniącą ją przed wszelkimi zanieczyszczeniami.

Coraz więcej osób zastępuje zwykłą sól kuchenną, właśnie nią, dzięki wielu korzyściom zdrowotnym, jakie ma ona do zaoferowania.

Jeśli mieliście to szczęście i weszliście w posiadanie kamienia solnego, zróbcie z niego użytek. Użyjcie go do gotowania lub grillowania i cieszcie się wspaniałym smakiem przygotowywanych na nim potraw. 

Zobacz także
Ile soli można zjeść dziennie? Nadmiar soli szkodzi, a niedobór sodu grozi nawet udarem

Ile soli można zjeść dziennie? Nadmiar soli szkodzi, a niedobór sodu grozi nawet udarem

Przesoliliście obiad? Uratujecie go tak przygotowaną kromką chleba

Przesoliliście obiad? Nic straconego. Uratujecie go za pomocą kromki chleba

Co można ugotować na kamieniu solnym?

Kamień solny to wielofunkcyjny przedmiot, który nie tylko posłuży wam jako patelnia, ale także sprawi, że wasze potrawy będą zdrowsze.

Na takim kamieniu możecie gotować i smażyć warzywa, steki, krewetki, szparagi, cukinię, pieczywo, filety rybne, piersi z kurczaka, a nawet banany. Co więcej, kamień ten świetnie się również nadaje do podawania dań.

Możecie go używać:

  • na płycie grzewczej (gazowej lub indukcyjnej)
  • w piekarniku
  • na grillu
  • jako rozgrzaną płytę do podgrzewania lub przygotowywania składników na stole
  • jako zimną płytę do podawania gotowych posiłków

Jak smakują potrawy z kamienia solnego?

Potrawy przyrządzone na takim kamieniu są nie tylko doskonale upieczone, ale też bardzo soczyste i o wiele zdrowsze. Warto dodać, że różowa sól kamienna jest bogata w minerały, które przenikają do dań wzbogacając ich smak.

Jakie jeszcze korzyści ma kamień solny?

  • znacznie minimalizuje ryzyko przypalenia potraw
  • nie wymaga wcześniejszego solenia składników
  • umożliwia przygotowywanie dań bez tłuszczu lub na jego minimalnej ilości
  • sól himalajska ma niższą zawartość sodu w porównaniu ze zwykłą solą stołową, ale wystarczającą do utrzymania niezbędnego pH organizmu
  • to świetny sposób na utrzymanie równowagi elektrolitowej
  • taka sól może poprawiać krążenie krwi, wspomagać funkcje oddechowe i kontrolować stężenie cukru we krwi
  • stabilizuje poziom nawodnienia, poprawia trawienie i zmniejsza refluks żołądkowy
  • różowa sól himalajska zawiera ponad 80 pierwiastków śladowych i innych pierwiastków
  • gotując na niej nie będziecie musieli martwić się o zarazki, ponieważ sól tworzy naturalne środowisko antybakteryjne
  • ze względu na krystaliczną strukturę, różowe bloki soli himalajskiej utrzymują swoją temperaturę – czy to na gorąco, czy na zimno – dłużej niż inne powierzchnie do gotowania i serwowania potraw

Źródło: naturallivingideas.com, kobieta.onet.pl

Weźcie torebkę herbaty i wrzućcie ją do toalety. Ten trik zna tylko 1 na 1000 osób
Adobe Stock
Newsy
Weźcie torebkę herbaty i wrzućcie ją do toalety. Ten trik zna tylko 1 na 1000 osób
Herbata i toaleta? Na pierwszy rzut oka takie podłączanie brzmi dość egzotycznie. Zdziwicie się, jakie cuda zwykła torebka z herbatą ekspresową, zdziała w waszej łazience.

Dla zdecydowanej większości osób, żywot torebki z herbatą kończy się zaraz po wyciągnięciu jej z kubka czy szklanki. Tymczasem okazuje się, że mają one cały szereg niesamowitych zastosowań i właściwości. Zacznijmy od toalety… Jak wyczyścić toaletę za pomocą torebek z herbatą? Lubicie sprytne sposoby na czyszczenie domu? Nie macie ochoty wydawać kroci na kolejne żrące środki chemiczne na bazie kwasu solnego? Jeżeli szukacie naturalnego zamiennika domestosu, wypróbujcie alternatywnych rozwiązań. Takim będzie właśnie torebka z herbatą. Oto krótki poradnik używania herbacianych torebek do czyszczenia kamienia i zabrudzeń w toalecie: Przygotujcie kilka torebek herbaty ekspresowej w torebkach papierowych. Wrzućcie je naraz do muszli. Nie spłukujcie wody. Odczekajcie kilkanaście minut – uważajcie, by nie przedłużyć czasu trwania tego zabiegu, bo przyniesie on efekt odwrotny od zamierzonego! Po kilkunastu minutach wyciągnijcie z toalety torebki i za pomocą gąbki lub ściereczki wytrzyjcie zalegający kamień i zabrudzenia. Działanie herbaty sprawi, że uda wam się je zetrzeć bez najmniejszego problemu. Po zakończonej operacji pociągnijcie za spłuczkę i gotowe! Jakie są inne zastosowania torebek z herbatą? To nie jedyne nietypowe zastosowanie torebki z herbatą w kontekście czyszczenia całego mieszkania i nie tylko. Zobaczcie sami: Wykorzystaną zawartość woreczków do herbaty niektórzy wykorzystują do czyszczenia dywanów Zużyta zawartość torebki może posłużyć jako nawóz i środek przeciwgrzybiczy dla roślin Torebki herbaty działają także odtłuszczająco w czasie mycia uciążliwie brudnych naczyń Torebki z herbatą mogą być użyte także jako straszak na szkodniki. Myszy i szczury źle znoszą zapach olejków eterycznych zawartych w herbacie...

Czy kamień z czajnika jest szkodliwy? Czym grozi jego wypicie?
Adobe Stock
Newsy
Czy kamień z czajnika jest szkodliwy? Czym grozi jego wypicie?
W czajniku zagotowuje się przeważnie wodę z kranu. Zawiera jednak kamień, który osadza się w czajniku. Czy jest to szkodliwe?

W wielu miastach, nawet tych dużych (jak np. Warszawa), władze zapewniają o dobrej jakości wody kranowej, która jest w pełni bezpieczna do spożycia. Jednak po zagotowaniu woda z kranu wytrąca kamień, który osadza się w czajniku. Czy jest on szkodliwy dla zdrowia? Wyjaśniła to chemiczka Sylwia Panek, która prowadzi w mediach społecznościowych profil o nazwie Mama Chemik. Czy kamień z czajnika szkodzi? „Wodę z wodociągów zazwyczaj można pić prosto z kranu, bo musi ona spełniać wymagania określone w rozporządzeniu Ministerstwa Zdrowia. Należy jednak pamiętać, że badania wody są wykonywane w zakładzie wodociągowym, z którego jest ona do Was doprowadzana, więc teoretycznie jej jakość po drodze do Waszego domu może ulec pogorszeniu. Wpłynąć może na to przede wszystkim kiepski stan instalacji wodociągowej i hydraulicznej. Niektórzy narzekają również na zapach chloru” – tłumaczy chemiczka.  Chociaż większość problemów z wodą kranową może rozwiązać dzbanek filtrujący, często nie usuwa on całego kamienia. Ekspertka uspokaja jednak, że nie będzie miało to niekorzystnych skutków dla zdrowia, a wręcz przeciwnie.  „Ale czym jest ten kamień? To nierozpuszczalne węglany wapnia i magnezu, które powstają między innymi w trakcie gotowania wody. Twarda woda to z kolei woda zawierająca duże ilości jonów magnezu i wapnia. Jonów, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Te dwa pierwiastki pełnią bardzo ważną rolę w naszym organizmie: zapewniają prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego, wspomagają pracę serca, a także wzmacniają nasze kości. Co ciekawe, ich przyswajalność z wody jest dużo większa niż z pożywienia. Dlatego jeżeli macie w domu twardą wodę nie musicie się jej bać, możecie pić ją prosto z kranu, bez...

Pieką pizzę na gorącej lawie wulkanu. Przeczytajcie o tym niebezpiecznym trendzie z Gwatemali
Instagram/pizzapacayadedavid
Newsy
Pieką pizzę na gorącej lawie wulkanu. Przeczytajcie o tym niebezpiecznym trendzie z Gwatemali
Co powiecie na pizzę pieczoną na lawie wulkanu? Szalony pomysł? Ktoś się jednak na to odważył.

Na zboczach wulkanu Pacaya, który wznosi się nad stolicą Gwatemali, ma miejsce bardzo niebezpieczna praktyka. Nejaki David Garcia z Gwatemali proponuje turystom pieczenie pizzy na aktywnym wulkanie. Czy to na pewno bezpieczne? Pieką pizzę na gorącej lawie wulkanu Popularny w Gwatemali szef kuchni David Garcia robi pizzę na tamtejszym wulkanie Pacaya. Garcia powiedział, że zaczyna proces robienia pizzy o 7 rano, co daje mu wystarczająco dużo czasu na przygotowanie składników, przygotowanie ciasta i rozłożenie prowizorycznej pizzerii pod parasolem na gwatemalskim wulkanie Pacaya. Dlaczego rozpoczyna pracę tak wcześnie? Ponieważ za moment pojawią się tu turyści, którzy będą chcieli skosztować jego pizzy.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Mario David Garcia Mansilla (@pizzapacayadedavid) - Wtedy zaczynają napływać zamówienia - wyjaśnia. Technika Davida, którą sam nazywa on „szaloną” – jest złożona, ponieważ mężczyzna pracuje w niewyobrażalnie wysokich temperaturach, cały czas walcząc z żywiołami, takimi jak silne wiatry czy poruszająca się pod jego stopami lawa. Przyznajcie, że brzmi to bardzo niebezpiecznie, jednak chętnych na taką degustację nie brakuje.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Mario David Garcia Mansilla (@pizzapacayadedavid)...

Rozkwita moda na gotowanie w zmywarce. Podpowiadamy, które dania wychodzą idealnie
Adobe Stock
Newsy
Gotowanie w zmywarce zyskuje popularność. Podpowiadamy, które dania wychodzą w niej idealnie
Macie miejsce w zmywarce? Wstawcie do niej słoik z jedzeniem. Możecie je tylko podgrzać lub od początku przyrządzić potrawę.

Ten sposób gotowania, choć został wymyślony już kilka lat temu, staje się popularny szczególnie dziś, gdy rosną ceny, w tym rachunki za prąd. Autorka pomysłu, Lisa Casali mówi, że od kiedy wykorzystuje w przyrządzaniu posiłków zmywarkę, jej rachunki za prąd i wodę znacząco się zmniejszyły. Nowa technika gotowania, odkryta przez przypadek Lisa Casali jest włoską blogerką kulinarną, która doskonale łączy pasję gotowania z podejściem ekologicznym i znajomością zasad zdrowego odżywiania. Jest autorką kilku książek, prowadzi programy kulinarne poświęcone samodzielnemu wytwarzaniu żywności. Casali jest też konsultantką fundacji WWF, której celem jest walka o środowisko naturalne. Doradza fundacji w kampanii na rzecz zrównoważonego odżywiania.          Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Lisa Casali (@ecocucina) Jak to się stało, że ekspertka zaczęła gotować w zmywarce? To był czysty przypadek. Któregoś dnia Casali miała gotowy obiad, który wymagał jedynie podgrzania i chciała wstawić zmywarkę, ale zobaczyła, że jeszcze nie jest pełna. Wykorzystała więc puste miejsce w zmywarce, wstawiając jedzenie zapakowane do szczelnie zamkniętych słoiczków. Okazało się, że otrzymała idealnie przygotowany posiłek. Od tej pory testowała różne dania, aż powstała jej książka „Gotowanie w zmywarce”. Co gotować w zmywarce? Te potrawy wychodzą najlepiej Nie wszystkie potrawy gotowane tą metodą wychodzą dobrze. Nie sprawdzą się produkty, które wymagają długiego gotowania...