Czy zetknęliście się kiedyś z kamieniem solnym? To najnowszy trend w zdrowym gotowaniu, który zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju.

Czym jest kamień solny?

Kamień solny jest to kamień stworzony z bloku różowej soli kamiennej, która pochodzi z Himalajów - a konkretnie z gór położonych pomiędzy rzeką Indus a Himalajami.

Różowa sól himalajska jest uważana za najczystszą sól na świecie ze względu na jej starożytne złoża morskie pokryte lawą wulkaniczną, chroniącą ją przed wszelkimi zanieczyszczeniami.

Coraz więcej osób zastępuje zwykłą sól kuchenną, właśnie nią, dzięki wielu korzyściom zdrowotnym, jakie ma ona do zaoferowania.

Zobacz także:

Jeśli mieliście to szczęście i weszliście w posiadanie kamienia solnego, zróbcie z niego użytek. Użyjcie go do gotowania lub grillowania i cieszcie się wspaniałym smakiem przygotowywanych na nim potraw. 

Co można ugotować na kamieniu solnym?

Kamień solny to wielofunkcyjny przedmiot, który nie tylko posłuży wam jako patelnia, ale także sprawi, że wasze potrawy będą zdrowsze.

Na takim kamieniu możecie gotować i smażyć warzywa, steki, krewetki, szparagi, cukinię, pieczywo, filety rybne, piersi z kurczaka, a nawet banany. Co więcej, kamień ten świetnie się również nadaje do podawania dań.

Możecie go używać:

  • na płycie grzewczej (gazowej lub indukcyjnej)
  • w piekarniku
  • na grillu
  • jako rozgrzaną płytę do podgrzewania lub przygotowywania składników na stole
  • jako zimną płytę do podawania gotowych posiłków

Jak smakują potrawy z kamienia solnego?

Potrawy przyrządzone na takim kamieniu są nie tylko doskonale upieczone, ale też bardzo soczyste i o wiele zdrowsze. Warto dodać, że różowa sól kamienna jest bogata w minerały, które przenikają do dań wzbogacając ich smak.

Jakie jeszcze korzyści ma kamień solny?

  • znacznie minimalizuje ryzyko przypalenia potraw
  • nie wymaga wcześniejszego solenia składników
  • umożliwia przygotowywanie dań bez tłuszczu lub na jego minimalnej ilości
  • sól himalajska ma niższą zawartość sodu w porównaniu ze zwykłą solą stołową, ale wystarczającą do utrzymania niezbędnego pH organizmu
  • to świetny sposób na utrzymanie równowagi elektrolitowej
  • taka sól może poprawiać krążenie krwi, wspomagać funkcje oddechowe i kontrolować stężenie cukru we krwi
  • stabilizuje poziom nawodnienia, poprawia trawienie i zmniejsza refluks żołądkowy
  • różowa sól himalajska zawiera ponad 80 pierwiastków śladowych i innych pierwiastków
  • gotując na niej nie będziecie musieli martwić się o zarazki, ponieważ sól tworzy naturalne środowisko antybakteryjne
  • ze względu na krystaliczną strukturę, różowe bloki soli himalajskiej utrzymują swoją temperaturę – czy to na gorąco, czy na zimno – dłużej niż inne powierzchnie do gotowania i serwowania potraw

Źródło: naturallivingideas.com, kobieta.onet.pl