Czym jest janginizacja? Ta metoda robienia przetworów bez cukru to prawdziwy hit
Adobe Stock
Newsy

Czym jest janginizacja? Ta metoda robienia przetworów bez cukru to prawdziwy hit

Czy słyszeliście kiedyś o janginizacji? Najwyższa pora dowiedzieć się o niej nieco więcej.

Lato to czas, gdy przygotowujemy ogromne ilości przetworów. Sezonowe warzywa i owoce to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Mamy ich teraz pod dostatkiem, dlatego tak chętnie bierzemy się za przygotowywanie z nich dżemów, soków, powideł czy kiszonek. Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim, jak janginizacja? Ta metoda robienia przetworów to w ostatnim czasie prawdziwy hit.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest janginizacja?

Janginizacja – najprościej mówiąc – jest to metoda przygotowywania przetworów bez dodatku cukru. Sposób ten wywodzi się z diety makrobiotycznej i zyskuje ostatnimi czasy coraz większą popularność w polskich domach. Janginizacja polega na przygotowywaniu dżemów czy konfitur bez dodatku cukru. Być może was to zdziwi, ale zamiast białego cukru w janginizacji stosuje się odrobinę soli.

Zobacz także
Słyszeliście kiedyś o „pijanych truskawkach”? Ten przepis to prawdziwy hit na TikToku!

Słyszeliście kiedyś o „pijanych truskawkach”? Ten przepis to prawdziwy hit na TikToku!

Niektórzy dodają do ogórków małosolnych czereśnie, śliwki i nektarynki. Przetestujecie?

Niektórzy dodają do ogórków małosolnych czereśnie, śliwki i nektarynki. Przetestujecie?

Co można poddać procesowi janginizacji?

Janginizacja to proces przygotowywania przetworów, w którym owoce powoli duszą się we własnym soku z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Dzięki tej metodzie przetwory nie tylko są o wiele zdrowsze, ale też mają piękną naturalną barwę i przyjemną żelową konsystencję. Jak wiadomo, zarówno owoce, jak i warzywa, mają swój własny cukier i to właśnie on jest wykorzystywany w tym procesie. Dodatek soli – wystarczy zaledwie szczypta - jest konserwantem. W tym celu można użyć zwykłej soli kuchennej, soli himalajskiej lub morskiej.

Procesowi janginizacji możemy poddawać zarówno owoce, jak i warzywa. Jeśli planujecie przygotować przetwory na zimę, postarajcie się zrobić je bez dodatku cukru – wystarczy, że będziecie dusić owoce lub warzywa w ich własnym soku, który już taki cukier posiada.

W jaki sposób robić słodkie przetwory bez cukru?

Umyjcie owoce, pokrójcie je na cząstki, włóżcie do garnka i dodajcie szczyptę soli, a następnie gotujcie przez ok. 15 minut na bardzo wolnym ogniu. Przetwory zamknijcie w słoikach i pasteryzujcie - to warunek konieczny, gdyż przetwory z mniejszą ilością cukru bez pasteryzacji po prostu szybciej uległyby zepsuciu.

Z uwagi na brak cukru, przetwory poddane janginizacji są o wiele zdrowsze od tradycyjnych, skąpanych w cukrze przetworów. Są one więc doskonałe dla osób, które zmagają się z cukrzycą oraz stosujących diety odchudzające.

Źródło: Radio ZET

Te owoce najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Powinni je ograniczać szczególnie diabetycy
Adobe Stock
Newsy
Te owoce najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Powinni je ograniczać szczególnie diabetycy
Które owoce są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Jedzcie świeże, sezonowe, a te z wysokim IG odstawcie.

Lekarze od dziesięcioleci powtarzają, że żeby utrzymać dobry stan zdrowia, należy włączyć do diety owoce i warzywa. Najnowsze piramidy żywieniowe nieco precyzują tę obecność owoców i warzyw w daniach: na 2 porcje warzyw powinna przypadać 1 porcja owoców. Na zmniejszenie ilości świeżych owoców w stosunku do warzyw wpłynęło to, że owoce, także te nieprzetworzone, zawierają duże ilości cukru. A cukier nie jest obojętny dla zdrowia. Dlaczego cukier w organizmie jest niebezpieczny?  Cukier występuje nie tylko w owocach. Mniejsze ilości znajdują się w niemal wszystkich produktach spożywczych, także warzywach, zbożach, nabiale. To niezbędny węglowodan, który w organizmie rozkłada się na glukozę. Choć glukoza jest ważna do prawidłowego funkcjonowania, np. do prawidłowej pracy mózgu potrzebujemy 130 g glukozy dziennie, to szkodliwy jest zarówno jej nadmiar, jak i zbyt szybkie pojawienie się we krwi. To jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi po zjedzeniu poszczególnych produktów, w tym owoców, pokazuje indeks glikemiczny produktów. Wysoki indeks glikemiczny sprawia, że wchłonięte podczas trawienia węglowodany powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Takie zjawisko jest szczególnie niebezpieczne dla cukrzyków. Które owoce najszybciej podnoszą poziom cukru? Owoce o tej samej zawartości cukru, mogą w różny sposób powodować wzrost poziomu cukru we krwi. Niebezpieczne dla zdrowia jest, to gdy dzieje się to gwałtownym rzutem. Owoce, które mają wysoki indeks glikemiczny, a więc których powinniście unikać, a gdy macie cukrzycę – wyeliminować z diety, to: Dżemy, konfitury i przetwory owocowe. Owoce w czasie przetwarzania, smażenia, gotowania tracą dużą część swoich właściwości zdrowotnych. Poza tym z reguły przetwory...

Pigwa
Newsy
Jakie właściwości ma pigwa? Przepis na miksturę do herbaty z 2 składników 
Owocowe wyciągi na rozgrzewkę i przeziębienie nie muszą być nalewkami. Można je zrobić bez dodatku alkoholu. Podpowiadamy jak.

Pigwa pospolita jest popularną rośliną, hodowaną w ogródkach na nalewki i inne przetwory. Ma duże, twarde owoce, przypominające jabłka albo gruszki. Jest jednak dużo bardziej kwaśna, od najkwaśniejszych jabłek. Czasem mylona jest z pigwą japońską, odmianą o nieco mniejszych owocach. Na szczęście oba gatunki nadają się na przetwory, mają też podobne właściwości, więc działają równie skutecznie na odporność i przeziębienie. Lecznicze właściwości pigwy Pigwa przede wszystkim zawiera duże ilości witaminy C, stąd jej wyjątkowo kwaśny smak. Możemy w niej znaleźć także wiele witamin i minerałów, dzięki którym owoce wzmacniają odporność organizmu. Pigwa jest skarbnicą witaminy B, a z minerałów, zapasem  wapnia, potasu, żelaza, miedzi, magnezu i fosforu. Zawiera też garbniki, pektyny i olejki eteryczne. Sok z owoców tej rośliny jest polecany do picia z miodem przy suchym kaszlu, przeziębieniu i grypie, a profilaktycznie w czasie jesiennego przesilenia, skutkującego obniżeniem odporności i większą podatnością na zarażenia. Leczniczo działają także nasiona pigwy. Napar z nasion łagodzi niestrawność. Dzięki niemu możemy się również pozbyć zgagi i refluksu . Pomaga też na nieżyt żołądka i jelit. Z pestek, z kolei można przygotować nalewkę, zwaną pestkówką lub zwykły wyciąg dodawany do herbaty, na poprawę apetytu. Mikstura z pigwy, na odporność i szybsze wyzdrowienie Najczęściej owoce pigwy wykorzystuje się do przygotowania nalewki na zimę. Trunek na alkoholu, nie może jednak być pity przez każdego. Równie skutecznym przetworem z pigwy, będzie przygotowanie soku do herbaty, bez dodatku alkoholu. Można go zrobić bardzo łatwo i bardzo szybko. Potrzebne będą tylko 2 składniki: 1 kilogram owoców pigwy, 500 gram cukru. Owoce myjemy, usuwamy gniazda nasienne i...

Kto nie może jeść czarnego bzu? Jeśli chorujecie na to, zrezygnujcie z soku i dżemu
Adobe Stock
Newsy
Kto nie może jeść czarnego bzu? Jeśli cierpicie na tę chorobę, zrezygnujcie z soku i innych przetworów
Co warto wiedzieć o czarnym bzie, żeby czerpać z jego zdrowotnych właściwości i uniknąć skutków niekorzystnych dla zdrowia?

Z czarnego bzu używamy zarówno kwiatów jak i owoców. Z kwiatów najczęściej robione są napary, z owoców – przetwory. Niedojrzałe owoce tej rośliny są trujące, z kolei przetwory z dojrzałych, nie tylko są smakołykiem, ale też cenionym, domowym lekiem na przeziębienie. Nie wszyscy jednak mogą leczyć grypę i zbijać gorączkę pijąc soki z czarnego bzu. Są osoby, które powinny zrezygnować z przygotowywania zapasów na zimę z dodatkiem tej rośliny. Czarny bez jako składnik wykorzystywany w medycynie naturalnej To roślina, która nie wymaga szczególnych warunków do wzrostu. Rośnie na zwykłych, niespecjalnie żyznych glebach, znosi trudne warunki atmosferyczne, jak w Polsce, z dużymi różnicami temperatury pomiędzy dniem i nocą, a także latem i zimą. Dlatego znana jest na niemal całym świecie, a jej kwiaty i jagody cenione są w wielu krajach i to już od starożytności. Czarny bez wykorzystywany jest w medycynie ludowej we Francji, gdzie został uznany za tradycyjny lek ziołowy. W Niemczech powszechnie używa się w zielarstwie kwiatów tej rośliny. Na Bliskim Wschodzie, choćby w Izraelu ekstrakt z owoców uważany jest za suplement diety. Także w naszym kraju stosowany jest od wieków, a przepisy na napary z kwiatów i przetwory z owoców, przekazywane są z pokolenia na pokolenie, w wielu polskich rodzinach. Dlaczego niektórzy nie mogą jeść przetworów z czarnego bzu? Warto jednak wiedzieć, że są pewne choroby i sytuacje będące przeciwskazaniami do jedzenie potraw z dodatkiem tej rośliny. Naparów i przetworów z jej kwiatów nie mogą spożywać osoby, które biorą leki przeciwcukrzycowe. Czarny bez w interakcji z tymi rodzajami leków, powoduje obniżenie poziomu cukru. Cukrzycy zdecydowanie powinni unikać czarnego...

Prosty i nieskomplikowany przepis na kiszone ogórki po koreańsku à la kimchi. A za to ile smaku!
Adobe Stock
Newsy
Prosty i nieskomplikowany przepis na ogórki w zalewie po koreańsku à la kimchi. A za to ile smaku!
Lubicie przetwory w zalewie i nietypowe smaki? Wypróbujcie tego przepisu na ogórki w zalewie z dodatkiem papryki ostrej w proszku. Smak prawie jak z Korei!

Przetwory w zalewie octowej i kiszonki nie są zarezerwowane wyłącznie dla kuchni polskiej. Niemiecka tradycyjna kuchnia stoi kiszoną kapustą , w krajach byłego Związku Radzieckiego chętnie zalewa się octem nawet pomidory, a w dalekiej Korei nie wyobrażają sobie obiadu bez dodatku kimchi . Metoda kiszenia kapusty kiszonej kimchi opiera się na użyciu specjalnie dobranej suszonej papryki. Ta właśnie ostra kiszonka z dalekiej Azji, podobnie zresztą jak jej dalecy kuzyni, ma swoje korzenie w tradycji kulinarnej naszych przodków. Skąd wzięła się moda na kiszonki? Zakwaszanie warzyw w occie lub kiszenie, czyli celowe doprowadzenie do fermentacji mlekowej ogórków , kapusty, czy nawet kalafiora albo cukinii , stało się popularne z dwóch głównych powodów. Po pierwsze była to sprytna metoda konserwacji żywności. Po drugie – tak zakonserwowana żywność dostarczała ludziom witamin i wartości odżywczych także poza sezonem owocowo-warzywnym. Dzisiaj warzywa kisi się już raczej dla smaku. Właśnie dla zadowolenia kubków smakowych warto kombinować i eksperymentować z kiszeniem na przykład w koreańskim stylu. Dzisiaj przedstawimy wam łatwy przepis na ogórki w zalewie w koreańskim stylu. Nie będziecie potrzebowali do nich żadnych wymyślnych składników. Do dzieła! Przepis na ogórki w zalewie z papryką po koreańsku Składniki: Ok. 1,5 kg ogórków, najlepiej dość grubych (chodzi o uzyskanie sporych rozmiarów plasterków) 2 małe cebule 3 łyżki octu 2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 1 łyżka oleju Pół łyżeczki pieprzu 1-2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Ogórki umyjcie, pokrójcie w plasterki. Cebulę pokrójcie w kostkę....