Czym jest dieta Alleluja? Jej autor twierdzi, że wyleczył dzięki niej raka
Pixabay/Pixabay
Newsy

Czym jest dieta Alleluja? Jej autor twierdzi, że wyleczył dzięki niej raka

Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim jak dieta Alleluja? Na czym ona polega i czy jest ona skuteczna w odchudzaniu?

Część z was być może słyszała kiedyś o diecie znanej jako biblijna dieta Alleluja. Jej pomysłodawcą jest pastor George M. Malkmus i jego żona Rhonda. Opracowali oni dietę w oparciu o to, co według nich „jest idealną dietą, którą Bóg przeznaczył dla nas do spożywania w Ogrodzie Eden".

Jak zapewnia Malkmus, jego dieta składa się z naturalnych pokarmów Boga, które są „obfite w żywe enzymy, które odżywiają komórki i dostarczają naszemu organizmowi prawdziwej energii”. Pastor twierdzi, że dzięki tej diecie wyleczył się z raka. Niestety jednak nie dysponujemy dokumentacją medyczną na poparcie jego twierdzenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na czym polega dieta Alleluja?

Dieta ta jest dietą wegańską. Jej wytyczne są bardzo proste: należy spożywać 85% surowej, nieprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego i 15% gotowanej żywności pochodzenia roślinnego. Ugotowana porcja jest zwykle spożywana pod koniec wieczornego posiłku.

W diecie Alleluja zaleca się pomijanie śniadania i spożywanie tylko napojów z trawy jęczmiennej i soków ze świeżych warzyw, najlepiej zielonych. Na śniadanie poleca się przykładowo sałatkę ze świeżych owoców, pełnoziarnistą granolę, mleko migdałowe i tosty z kiełków z masłem migdałowym. Mięso, ryby, jajka, produkty mleczne, kofeina i alkohol są w tej diecie surowo zabronione.

Dieta Alleluja obejmuje również stosowanie suplementów, które są sprzedawane na stronie internetowej Hallelujah Diet.

Zobacz także
Czym jest janginizacja? Ta metoda robienia przetworów bez cukru to prawdziwy hit

Czym jest janginizacja? Ta metoda robienia przetworów bez cukru to prawdziwy hit

Macie problemy z żołądkiem? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa

Macie problemy z żołądkiem? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa

Pokarmy polecane w diecie Alleluja:

Porcja 85%

  • Surowe i świeże soki warzywne
  • Świeże owoce (ograniczone do nie więcej niż 15% dziennego spożycia)
  • Surowe orzechy, masło orzechowe i nasiona
  • Kiełkująca fasola
  • Namoczone surowe płatki owsiane
  • Oliwa z oliwek, olej lniany i awokado

15% porcja

  • Warzywa gotowane na parze
  • Gotowany na parze lub pieczony biały ziemniak, batat i kabaczek
  • Gotowana fasola
  • Pieczywo pełnoziarniste, makaron i brązowy ryż
  • Ser sojowy, mleko ryżowe i niewielkie ilości masła ekologicznego i majonezu
  • Surowy miód, melasa, sproszkowany chleb świętojański, syrop klonowy (używać oszczędnie)
  • Herbaty ziołowe, zamienniki kawy na bazie zbóż, butelkowane soki owocowe i warzywne

Zalecenia dotyczące ćwiczeń

Ćwiczenia w diecie Alleluja są zalecane jako element zrównoważonego stylu życia, zarówno w celu utraty wagi, jak i poprawy ogólnego stanu zdrowia. Są polecane jako metoda pomagająca w usuwaniu toksyn z organizmu.

Czy dieta Alleluja może wyleczyć z raka?

Dieta Alleluja to dieta typowo wegańska i nie znajdziemy w niej ani grama mięsa. Dlaczego? Autorzy tej diety uważają, że mięso może „uwięzić” się w naszym systemie, opóźnić eliminację szkodliwych substancji, wywołać toksyczność i różne choroby. Dieta Alleluja mówi też o tym, by nie spożywać nabiału oraz jajek. Kategorycznie zakazuje picia alkoholu i zaleca przyjmowanie suplementów o określonych porach dnia.

Podstawą programu jest przekonanie, że spożywanie surowej żywności jest najlepszym sposobem na uzyskanie potrzebnych składników odżywczych, odbudowę uszkodzonych komórek i długotrwałe zdrowie.

Sam Malkmus twierdzi, że zmiana diety na surowe owoce, warzywa i sok z marchwi uratowała mu życie po tym, jak lekarze zdiagnozowali u niego raka jelita grubego. Nie ma jednak dowodów na to, że ten rodzaj diety rzeczywiście może leczyć nowotwory. Badania sugerują jedynie, że może chronić nas poprzez zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka.

Czy możemy dzięki tej diecie schudnąć?

Dieta Alleluja może pomóc w utracie wagi poprzez zwiększenie spożycia warzyw i roślinnych źródeł białka, zmniejszenie spożycia tłuszczu oraz wyeliminowanie przetworzonej i rafinowanej żywności.

Oprócz tego, przejście na dietę bogatą w owoce i warzywa, taką jak dieta Alleluja, może oferować dodatkowe korzyści zdrowotne, takie jak ochrona przed cukrzycą typu 2 i chorobami serca.

Źródło: webmd.com

Zakupy w supermarkecie
Flickr/Ritzo ten Cate
Newsy
W popularnym sklepie kupimy wyjątkowe produkty znanej marki. To pierwsza sieć, w której są dostępne
Grudzień to dobry czas dla marek. Sklepy prześcigają się pod kątem coraz to nowszej oferty produktowej. Klienci docenią z pewnością artykuły spożywcze, które właśnie trafiły na półki pewnej popularnej sieci.

Marki przyzwyczaiły klientów do oferty, która nie nudzi. Ciekawe produkty trafiają na półki systematycznie. Często możemy dzięki temu spróbować różnych kuchni świata.  Roślinne mięso Firma Garden Gourmet Nestlé, którą znajdziemy w sieci sklepów Kaufland postanowiła rozszerzyć swoją ofertę o roślinne mielone, burgery, klopsiki i fileciki. Produkty pochodzenia roślinnego są dostępne w sprzedaży detalicznej w sklepach sieci Kaufland w całej Polsce. Koncern tłumaczy taką decyzję powodzeniem produktów na bazie roślin. Pokarmy zwierzęce, zwłaszcza czerwone mięso, cechuje duży ślad węglowy. Znaczy to, że ich produkcja ma ogromny wpływ na wzrost emisji gazów cieplarnianych, wykorzystanie gruntów i spadek bioróżnorodności.  Dieta planetarna Komisja EAT-Lancet, zajmująca się kwestiami żywienia i przyszłości naszej planety, opublikowała przegląd dotyczący zdrowych diet i zrównoważonych systemów gospodarki żywnościowej. Jako jedną z metod zapobiegania postępującym zmianom klimatycznym zaleca zmianę diety na taką, w której przeważają pokarmy pochodzenia roślinnego, a ubogą w produkty odzwierzęce. Dieta planetarna ma bowiem zrównoważony i niezwykle korzystny wpływ na środowisko. Marki tropem badań Znane marki spożywcze, nie chcąc zostać w tyle wobec najnowszych badań, stawiają na produkty roślinne. Nie musicie się martwić, ich oferta w sieci Kaufland jest naprawdę bogata! Ze względu na walory produktów roślinnych coraz częściej sięgają po nie zarówno zdeklarowani weganie czy wegetarianie, jak i osoby, które starają się jedynie ograniczyć mięso w codziennej diecie. Ten coraz silniejszy trend stanowi o ogromnym potencjale tej części rynku. Nowości produktowe W ramach marki...

Urszula Dudziak wygląda świetnie. Gwiazda pokonała ciężką chorobę będąc na specjalnej diecie
ONS
Gwiazdy
77-letnia Urszula Dudziak wygląda świetnie. Gwiazda pokonała ciężką chorobę będąc na specjalnej diecie
Wygrała walkę z chorobą, a dziś wygląda i czuje się świetnie! Poznajcie niesamowitą historię znanej wokalistki Urszuli Dudziak.

Utalentowana wokalistka może śmiało sobie mówić, że darowano jej życie. Gdy kilka lat temu usłyszała diagnozę – rak piersi – nie załamała się, a zaczęła szybko działać. Poznajcie tę niesamowitą historię! Urszula Dudziak pokonała raka piersi Kilka lat temu gwiazda usłyszała od lekarza tragiczną wiadomość – choruje na raka piersi. Urszula nie była jednak pewna, czy zaczynać chemioterapię. Z pomocą swojej córki dużo czytała o chorobie i sposobach jej leczenia. Jednak przed podjęciem decyzji o chemioterapii poprosiła lekarza, by szczerze jej powiedział, co by zrobił, gdyby na jej miejscu była jego żona albo córka. Gdy odpowiedział, że natychmiast wykonałby mastektomię, wokalistka nie czekała dłużej i poddała się amputacji piersi. Jak mówi, trudno jest jej stwierdzić, czy wyleczenie zawdzięcza tylko operacji, czy może przyczyniła się do tego specjalna dieta, którą wówczas stosowała. Urszula Dudziak przeszła na dietę makrobiotyczną Po poznaniu diagnozy, Urszula za namową córki udała się do znajdującego się w USA instytutu makrobiotycznego, gdzie specjaliści zajmują się alternatywnym leczeniem nowotworów. Tam piosenkarka uczyła się o nowym stylu życia i sposobie odżywiania, który miałby ją uzdrowić.         View this post on Instagram                       Post udostępniony przez Urszula Dudziak (@urszuladudziak.official) Na czym polega dieta makrobiotyczna? Dieta makrobiotyczna w założeniu ma zapobiegać wszelkim chorobom i utrzymać nas długo w pełnym zdrowiu. Opiera się na zasadach starożytnej chińskiej medycyny, która...

Szpitalne jedzenie
Pixabay/Gazeta Gomorska
Newsy
To, co trafia na talerze chorych w niektórych polskich szpitalach, rozczarowuje. Ciężko uwierzyć
Mogłoby się wydawać, że szpital to miejsce, w którym najważniejszy jest pacjent. Co ze szpitalną stołówką? Czy dbałość o posiłki dla chorych to priorytet?

Pobyt w szpitalu to nic przyjemnego. Długie godziny w zazwyczaj niewygodnym łóżku, szereg badań i widmo choroby, przez którą do szpitala trafiliśmy. Przyjemnym czasoumilaczem są na pewno odwiedziny bliskich i pożywne jedzenie, które wzmacnia organizm w walce z dolegliwościami.  Przede wszystkim śniadanie Lekarze i dietetycy od lat biją na alarm, by dzień zaczynać od obfitego śniadania, które dostarczy nam energii na rozruch dnia. Na śniadanie smakują płatki owsiane, solidna porcja owoców, czy w końcu jajecznica na cebuli i bekonie.  Szpitalna perspektywa śniadaniowa wygląda nieco inaczej. Gazeta Pomorska podzieliła się zdjęciami nadesłanymi do redakcji przez pacjentów, jakie udowadniają coś zupełnie odwrotnego. Śniadania ze zdjęć zamiast pożywne, są po prostu symboliczne. Przejdźmy do obiadu Obiad, w hierarchii ważności po śniadaniu, trzeba zjeść. Organizm, który zmaga się z dolegliwościami, zazwyczaj jest osłabiony. Dodatkowa porcja energii, w postaci talerza pełnego warzyw, czy wysokowartościowej kaszy, przyda się każdemu pacjentowi. Polskie szpitale zdają się nie zauważać tej potrzeby. Na szpitalne talerze trafiają często niczego nieprzypominające miksy. Nie są apetyczne, więc i wątpliwość budzi ich “bogaty” skład. Często to całkowicie przypadkowy zestaw spożywczy. Zapraszam na kolację Kolacja, jako ostatni posiłek dnia, jest równie istotna. Najlepiej jeść ją kilka godzin przed snem, by nie obciążać układu trawiennego i nie kłaść się do łóżka z pełnym brzuchem. Tutaj sprawdzą się lekkie konsystencje, szczególnie warzywne, z obniżoną zawartością cukru. Kolacja w postaci dwóch, białych kromek chleba i łyżki niewiadomego pochodzenia dżemu to zdecydowane pójście na łatwiznę. Takie kolacje zdarzają się jednak...

Sok pomidorowy
Pixabay/Dvinchanin
Newsy
Sok z pomidorów - dlaczego warto pić go regularnie? Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Sok pomidorowy to naturalny napój Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Pomidory są bogate w likopen  Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni komórki przed uszkodzeniami, obniża ryzyko...