Czym jest dieta Alleluja? Jej autor twierdzi, że wyleczył dzięki niej raka
Pixabay/Pixabay
Newsy

Czym jest dieta Alleluja? Jej autor twierdzi, że wyleczył dzięki niej raka

Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim jak dieta Alleluja? Na czym ona polega i czy jest ona skuteczna w odchudzaniu?

Część z was być może słyszała kiedyś o diecie znanej jako biblijna dieta Alleluja. Jej pomysłodawcą jest pastor George M. Malkmus i jego żona Rhonda. Opracowali oni dietę w oparciu o to, co według nich „jest idealną dietą, którą Bóg przeznaczył dla nas do spożywania w Ogrodzie Eden".

Jak zapewnia Malkmus, jego dieta składa się z naturalnych pokarmów Boga, które są „obfite w żywe enzymy, które odżywiają komórki i dostarczają naszemu organizmowi prawdziwej energii”. Pastor twierdzi, że dzięki tej diecie wyleczył się z raka. Niestety jednak nie dysponujemy dokumentacją medyczną na poparcie jego twierdzenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na czym polega dieta Alleluja?

Dieta ta jest dietą wegańską. Jej wytyczne są bardzo proste: należy spożywać 85% surowej, nieprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego i 15% gotowanej żywności pochodzenia roślinnego. Ugotowana porcja jest zwykle spożywana pod koniec wieczornego posiłku.

W diecie Alleluja zaleca się pomijanie śniadania i spożywanie tylko napojów z trawy jęczmiennej i soków ze świeżych warzyw, najlepiej zielonych. Na śniadanie poleca się przykładowo sałatkę ze świeżych owoców, pełnoziarnistą granolę, mleko migdałowe i tosty z kiełków z masłem migdałowym. Mięso, ryby, jajka, produkty mleczne, kofeina i alkohol są w tej diecie surowo zabronione.

Dieta Alleluja obejmuje również stosowanie suplementów, które są sprzedawane na stronie internetowej Hallelujah Diet.

Zobacz także
Czym jest janginizacja? Ta metoda robienia przetworów bez cukru to prawdziwy hit

Czym jest janginizacja? Ta metoda robienia przetworów bez cukru to prawdziwy hit

Macie problemy z żołądkiem? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa

Macie problemy z żołądkiem? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego warzywa

Pokarmy polecane w diecie Alleluja:

Porcja 85%

  • Surowe i świeże soki warzywne
  • Świeże owoce (ograniczone do nie więcej niż 15% dziennego spożycia)
  • Surowe orzechy, masło orzechowe i nasiona
  • Kiełkująca fasola
  • Namoczone surowe płatki owsiane
  • Oliwa z oliwek, olej lniany i awokado

15% porcja

  • Warzywa gotowane na parze
  • Gotowany na parze lub pieczony biały ziemniak, batat i kabaczek
  • Gotowana fasola
  • Pieczywo pełnoziarniste, makaron i brązowy ryż
  • Ser sojowy, mleko ryżowe i niewielkie ilości masła ekologicznego i majonezu
  • Surowy miód, melasa, sproszkowany chleb świętojański, syrop klonowy (używać oszczędnie)
  • Herbaty ziołowe, zamienniki kawy na bazie zbóż, butelkowane soki owocowe i warzywne

Zalecenia dotyczące ćwiczeń

Ćwiczenia w diecie Alleluja są zalecane jako element zrównoważonego stylu życia, zarówno w celu utraty wagi, jak i poprawy ogólnego stanu zdrowia. Są polecane jako metoda pomagająca w usuwaniu toksyn z organizmu.

Czy dieta Alleluja może wyleczyć z raka?

Dieta Alleluja to dieta typowo wegańska i nie znajdziemy w niej ani grama mięsa. Dlaczego? Autorzy tej diety uważają, że mięso może „uwięzić” się w naszym systemie, opóźnić eliminację szkodliwych substancji, wywołać toksyczność i różne choroby. Dieta Alleluja mówi też o tym, by nie spożywać nabiału oraz jajek. Kategorycznie zakazuje picia alkoholu i zaleca przyjmowanie suplementów o określonych porach dnia.

Podstawą programu jest przekonanie, że spożywanie surowej żywności jest najlepszym sposobem na uzyskanie potrzebnych składników odżywczych, odbudowę uszkodzonych komórek i długotrwałe zdrowie.

Sam Malkmus twierdzi, że zmiana diety na surowe owoce, warzywa i sok z marchwi uratowała mu życie po tym, jak lekarze zdiagnozowali u niego raka jelita grubego. Nie ma jednak dowodów na to, że ten rodzaj diety rzeczywiście może leczyć nowotwory. Badania sugerują jedynie, że może chronić nas poprzez zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka.

Czy możemy dzięki tej diecie schudnąć?

Dieta Alleluja może pomóc w utracie wagi poprzez zwiększenie spożycia warzyw i roślinnych źródeł białka, zmniejszenie spożycia tłuszczu oraz wyeliminowanie przetworzonej i rafinowanej żywności.

Oprócz tego, przejście na dietę bogatą w owoce i warzywa, taką jak dieta Alleluja, może oferować dodatkowe korzyści zdrowotne, takie jak ochrona przed cukrzycą typu 2 i chorobami serca.

Źródło: webmd.com

dlaczego rybę polewa się sokiem z cytryny?
Adobe Stock
Newsy
Dieta nordycka poprawia ciśnienie, zmniejsza cholesterol i pomaga schudnąć. Zdrowa jak mało która
Ta dieta jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Czym jest dieta nordycka i dlaczego jest ona porównywana do diety śródziemnomorskiej?

Jak sama nazwa wskazuje, dieta nordycka pochodzi z regionu nordyckiego – który obejmuje Szwecję, Norwegię, Islandię, Danię i Finlandię. Ta smaczna i zdrowa dieta opiera się na lokalnej żywności dostępnej w tym regionie.  Czym jest dieta nordycka? W diecie nordyckiej znajdziemy owoce morza, produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa — zwłaszcza te sezonowe. Dieta ta obfituje w złożone węglowodany, chude białka i zdrowe tłuszcze. Unika się w niej żywności przetworzonej, cukru i czerwonego mięsa. Niezwykle ważny jest również wybór żywności o mniejszym negatywnym wpływie na środowisko. Lista żywności w diecie nordyckiej: owoce, zwłaszcza jagody zielone liściaste warzywa, zwłaszcza warzywa korzeniowe owoce morza i ryby nabiał o niskiej zawartości tłuszczu rośliny strączkowe orzechy i nasiona produkty pełnoziarniste olej rzepakowy Właściwości zdrowotne diety nordyckiej Dieta nordycka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa, ponieważ obfituje zarówno w  tłuszcze omega-3 , jak i omega-6, a jak wiadomo, oba z nich zapewniają wiele korzyści dla zdrowia.  Dieta nordycka: może poprawić stan serca może zmniejszyć stan zapalny, co może pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2, raka i trądziku może sprawić, że będziemy bardziej syci, co może pomóc niektórym osobom schudnąć obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi umożliwia lepszą regulację poziomu cukru we krwi Czym dieta nordycka różni się od diety śródziemnomorskiej? Eksperci od spraw żywienia tak porównują obie te diety: - Dieta nordycka to zdrowy schemat żywieniowy, który ma wiele wspólnych elementów z dietą śródziemnomorską – mówi dr Frank Hu, profesor...

Chcecie uniknąć miażdżycy? Jedzenie tej ryby.....
Adobe Stock
Newsy
Chcecie uniknąć miażdżycy? Jedzenie tej ryby może działać lepiej niż leki
Chcecie być zdrowi, to zdrowo jedzcie. Szwedzcy uczeni zbadali, jaki związek ma jedzenie pewnej ryby z obniżeniem ryzyka zachorowania na miażdżycę.

Miażdżyca to jedna z groźnych chorób cywilizacyjnych. Obawiamy się jej, bo może mieć poważne konsekwencje: zawały serca i udary, które są najczęstszymi powodami zgonów osób po 45. roku życia. Do tego udary przyczyniają się do trwałej niepełnosprawności, a są konsekwencją m.in. oderwania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. W zmniejszeniu ryzyka zachorowania na te choroby bardzo ważne znaczenie ma dieta. Dlaczego łosoś pomaga w profilaktyce miażdżycy? Szwedzcy naukowcy ogłosili, że regularne jedzenie łososia może pomóc w walce z jedną z bardziej powszechnych chorób cywilizacyjnych – miażdżycą. Dzieje się tak dlatego, że ta ryba zawiera kwasy tłuszczowe omega-3. Badacze odkryli, kwasy tłuszczowe omega-3 tworzą cząsteczki, aktywujące receptor, który może być istotny dla zatrzymania procesu stanu zapalnego, jaki wywołuje odkładanie się w tętnicach blaszek miażdżycowych. Jeden z uczestników badania, dr Hildur Arnardotir mówi, że kwasy tłuszczowe mogą chronić przed miażdżycą na kilka sposobów, jednak nie wszystko zostało zbadane w tym temacie i nadal powinny być  prowadzone prace, zmierzające do lepszego poznania mechanizmów wpływu omega-3 na układ krwionośny, żyły i tętnice. Źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są m.in. tłuste ryby. Jedzenie łososia, ale tez makreli czy pstrąga jest dobrym sposobem dostarczania organizmowi tych substancji. Co jeszcze jeść i jak żyć, żeby uniknąć miażdżycy? W profilaktyce miażdżycy bardzo istotne są dwa elementy: styl życia i dieta. W zakresie stylu życia kluczowe jest to, aby żyć aktywnie, nie unikać ruchu, chodzenia na spacery, jazdy na rowerze, pływania i odrzucić używki takie jak papierosy i alkohol. Myśląc o diecie, powinniście zmniejszyć spożycie...

Zakupy w supermarkecie
Flickr/Ritzo ten Cate
Newsy
W popularnym sklepie kupimy wyjątkowe produkty znanej marki. To pierwsza sieć, w której są dostępne
Grudzień to dobry czas dla marek. Sklepy prześcigają się pod kątem coraz to nowszej oferty produktowej. Klienci docenią z pewnością artykuły spożywcze, które właśnie trafiły na półki pewnej popularnej sieci.

Marki przyzwyczaiły klientów do oferty, która nie nudzi. Ciekawe produkty trafiają na półki systematycznie. Często możemy dzięki temu spróbować różnych kuchni świata.  Roślinne mięso Firma Garden Gourmet Nestlé, którą znajdziemy w sieci sklepów Kaufland postanowiła rozszerzyć swoją ofertę o roślinne mielone, burgery, klopsiki i fileciki. Produkty pochodzenia roślinnego są dostępne w sprzedaży detalicznej w sklepach sieci Kaufland w całej Polsce. Koncern tłumaczy taką decyzję powodzeniem produktów na bazie roślin. Pokarmy zwierzęce, zwłaszcza czerwone mięso, cechuje duży ślad węglowy. Znaczy to, że ich produkcja ma ogromny wpływ na wzrost emisji gazów cieplarnianych, wykorzystanie gruntów i spadek bioróżnorodności.  Dieta planetarna Komisja EAT-Lancet, zajmująca się kwestiami żywienia i przyszłości naszej planety, opublikowała przegląd dotyczący zdrowych diet i zrównoważonych systemów gospodarki żywnościowej. Jako jedną z metod zapobiegania postępującym zmianom klimatycznym zaleca zmianę diety na taką, w której przeważają pokarmy pochodzenia roślinnego, a ubogą w produkty odzwierzęce. Dieta planetarna ma bowiem zrównoważony i niezwykle korzystny wpływ na środowisko. Marki tropem badań Znane marki spożywcze, nie chcąc zostać w tyle wobec najnowszych badań, stawiają na produkty roślinne. Nie musicie się martwić, ich oferta w sieci Kaufland jest naprawdę bogata! Ze względu na walory produktów roślinnych coraz częściej sięgają po nie zarówno zdeklarowani weganie czy wegetarianie, jak i osoby, które starają się jedynie ograniczyć mięso w codziennej diecie. Ten coraz silniejszy trend stanowi o ogromnym potencjale tej części rynku. Nowości produktowe W ramach marki...

Ten z pozoru zdrowy produkt może powodować raka prostaty. Polacy się nim zajadają
AdobeStock
Newsy
Ten z pozoru zdrowy produkt może powodować raka prostaty. Polacy się nim zajadają
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Mayo Clinic wykazało, że produkty mleczne są związane z wyższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty. Czy mężczyźni rzeczywiście powinni mieć powody do niepokoju?

Jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez ekspertów z Mayo Clinic, które zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Osteopathic Association", duże spożycie produktów mlecznych, takich jak mleko i ser, może prowadzić do zwiększonego ryzyka zachorowania na raka prostaty. Poznajcie szczegółowe wyniki badań. Produkty mleczne zwiększają ryzyko raka prostaty? W trakcie badań naukowcy dokonali szczegółowego przeglądu dotychczasowych 47 badań opublikowanych od 2006 roku, w których wzięło łącznie udział ponad milion uczestników. Badacze położyli szczególny nacisk na próbę zrozumienia, czy ryzyko raka prostaty związane jest bardziej z żywnością pochodzenia roślinnego, czy zwierzęcego. Naukowcy zauważyli pewne wyraźne powiązanie. Badania wykazały, że produkty mleczne są głównym źródłem wapnia w diecie mieszkańców krajów zachodnich, gdzie wskaźniki raka prostaty są wysokie. W przeciwieństwie do nich, w krajach azjatyckich, gdzie spożycie produktów mlecznych jest niskie, wskaźniki raka prostaty są niższe. Co ciekawe, autorzy badania nie stwierdzili wyraźnego związku między zwiększonym ryzykiem raka prostaty związanego a spożywaniem innej żywności pochodzenia zwierzęcego, takiej jak czerwone i białe mięso, przetworzone mięso i ryby. Zidentyfikowali za to zmniejszone ryzyko raka prostaty związane z dietami roślinnymi. - Nasz przegląd wskazał na powód do niepokoju związanego z wysokim spożyciem produktów mlecznych – powiedział doktor John Shin, onkolog Mayo Clinic i główny autor tego badania. - Odkrycia potwierdzają również rosnącą liczbę dowodów na potencjalne korzyści diet...