Sery żółte znajdują miłośników na całym świecie. Dzięki temu, że mają dużą zawartość tłuszczu, są doskonałymi nośnikami smaku. Spożywane są bezpośrednio, w Polsce najczęściej na kanapkach, ale też na ciepło w burgerach, pizzach i zapiekankach.
Francuzi i Szwajcarzy zjadają duże ilości żółtego sera jako przekąski po posiłkach lub w postaci roztopionej jako przekąskę fondue z dodatkami. Ale czy częste jedzenie sera jest zdrowe?
Właściwości i kaloryczność serów
Ser żółty to żywność wysokokaloryczna. W 100 g sera znajduje się około 300 kcal. Do tego w serze znajduje się duża ilość tłuszczu, przede wszystkim kwasów tłuszczowych nasyconych sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i soli. Z tego powodu nie należy spożywać go w nadmiernych ilościach.
Z drugiej strony w żółtym serze znajduje się sporo wartości odżywczych. Przede wszystkim:
Zobacz także:
- Wapń. Ser żółty jest ważnym źródłem wapnia w diecie. W 30-gramowej porcji znajduje się 200 mg wapnia, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania na ten minerał
- Białko. W 100 g sera znajduje się 18 g białka
- Witaminy. A wśród nich witamina A, B1, B2, B3, B12, D, E i K
- Pozostałe składniki mineralne. Znajdziecie w serze żelazo, chrom, cynk, fosforu, magnez, miedź, potas, selen, sód
- Probiotyki, szczepy bakterii zasiedlające jelita
Jak jeść ser żółty bez wyrzutów sumienia?
Pomimo tego, że sery zawierają dużo wartości odżywczych, to trzeba pamiętać o wspomnianych na początku kaloriach, tłuszczu i soli. Osoby lubiące żółte sery powinny brać pod uwagę oba aspekty: zdrowotny i niekorzystny dla zdrowia, i stosować umiar w spożywaniu serów, zwracając jednocześnie uwagę na różnorodność składników diety.
Miłośnicy serów nie muszą ich całkowicie eliminować z jadłospisu, ale powinni łączyć z innymi wartościowymi produktami, co pozwoli utrzymać szczupłą sylwetkę i obniży ryzyko chorób z zawałem włącznie.
Tłustych, twardych serów nie powinno się jeść codziennie. Porcja nie powinna być większa nić 30 g żółtego sera. Dobrze jest wybierać także niskotłuszczowe i odtłuszczone wersje ulubionych serów.
Najsłynniejsze twarde sery żółte
- Pecorino – włoski ser owczy pochodzący z Włoch o złożonym, umiarkowanie wyraźnym smaku
- Parmezan – ma twardą, zbitą konsystencję i bardzo wyraźnym, okrągłym smakiem. Produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego
- Cheddar – bardzo wyraźny w smaku, intensywnie ser żółty pochodzący z Anglii.
- Gouda – półtwardy ser holenderski. Ma słodko-orzechowy smak i przyjemny zapach.
- Z polskich serów najbardziej znane są delikatny i kwaskowaty ser podlaski czy mazurski ser Salami o łatwo rozpoznawalnym ostrym smaku i drobnych dziurkach
- W całej Europie cenione są również sery gouda i edam oraz ementaler
Źródło: motywatordietetyczny.pl, abczdrowie.pl, ekologia.pl