Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Oto jak je jeść bez wyrzutów sumienia
Adobe Stock
Newsy

Czy żółte sery to tylko tłuszcz i cholesterol? Jedzcie je bez wyrzutów sumienia w ten sposób

Parmezan na pizzy, cheddar na kanapce i gouda w sałatce to zawsze bogaty smak i czysta przyjemność jedzenia. Nie należy jednak zapominać o kaloriach, soli i cholesterolu i jeść sery z umiarem.

Sery żółte znajdują miłośników na całym świecie. Dzięki temu, że mają dużą zawartość tłuszczu, są doskonałymi nośnikami smaku. Spożywane są bezpośrednio, w Polsce najczęściej na kanapkach, ale też na ciepło w burgerach, pizzach i zapiekankach.

Francuzi i Szwajcarzy zjadają duże ilości żółtego sera jako przekąski po posiłkach lub w postaci roztopionej jako przekąskę fondue z dodatkami. Ale czy częste jedzenie sera jest zdrowe?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości i kaloryczność serów

Ser żółty to żywność wysokokaloryczna. W 100 g sera znajduje się około 300 kcal. Do tego w serze znajduje się duża ilość tłuszczu, przede wszystkim kwasów tłuszczowych nasyconych sprzyjających odkładaniu się cholesterolu i soli. Z tego powodu nie należy spożywać go w nadmiernych ilościach.

Z drugiej strony w żółtym serze znajduje się sporo wartości odżywczych. Przede wszystkim:

  • Wapń. Ser żółty jest ważnym źródłem wapnia w diecie. W 30-gramowej porcji znajduje się 200 mg wapnia, co stanowi 20% dziennego zapotrzebowania na ten minerał
  • Białko. W 100 g sera znajduje się 18 g białka
  • Witaminy. A wśród nich witamina A, B1, B2, B3, B12, D, E i K
  • Pozostałe składniki mineralne. Znajdziecie w serze żelazo, chrom, cynk, fosforu, magnez, miedź, potas, selen, sód
  • Probiotyki, szczepy bakterii zasiedlające jelita
Zobacz także
zakręcona pizza

Ta "zakręcona" pizza wprost zniewala swoim farszem. Jest lepsza niż z Pizza Hut

Zupa serowa Magdy Gessler

Zupa serowa Magdy Gessler. Gotuje ją na tanim serku topionym i jeszcze jednym gatunku sera

Jak jeść ser żółty bez wyrzutów sumienia?

Pomimo tego, że sery zawierają dużo wartości odżywczych, to trzeba pamiętać o wspomnianych na początku kaloriach, tłuszczu i soli. Osoby lubiące żółte sery powinny brać pod uwagę oba aspekty: zdrowotny i niekorzystny dla zdrowia, i stosować umiar w spożywaniu serów, zwracając jednocześnie uwagę na różnorodność składników diety.

Miłośnicy serów nie muszą ich całkowicie eliminować z jadłospisu, ale powinni łączyć z innymi wartościowymi produktami, co pozwoli utrzymać szczupłą sylwetkę i obniży ryzyko chorób z zawałem włącznie.

Tłustych, twardych serów nie powinno się jeść codziennie. Porcja nie powinna być większa nić 30 g żółtego sera. Dobrze jest wybierać także niskotłuszczowe i odtłuszczone wersje ulubionych serów.

Najsłynniejsze twarde sery żółte

  • Pecorino – włoski ser owczy pochodzący z Włoch o złożonym, umiarkowanie wyraźnym smaku
  • Parmezan – ma twardą, zbitą konsystencję i bardzo wyraźnym, okrągłym smakiem. Produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego
  • Cheddar – bardzo wyraźny w smaku, intensywnie ser żółty pochodzący z Anglii.
  • Gouda – półtwardy ser holenderski. Ma słodko-orzechowy smak i przyjemny zapach.
  • Z polskich serów najbardziej znane są delikatny i kwaskowaty ser podlaski czy mazurski ser Salami o łatwo rozpoznawalnym ostrym smaku i drobnych dziurkach
  • W całej Europie cenione są również sery gouda i edam oraz ementaler

Źródło: motywatordietetyczny.pl, abczdrowie.pl, ekologia.pl

Ten popularny produkt uzależnia niczym narkotyk. Większość Polaków je go na śniadanie
AdobeStock
Newsy
Ten popularny produkt uzależnia niczym narkotyk. Większość Polaków je go na śniadanie
Znaleziono w nim substancję, która działa jak silne narkotyki. Zjadacie to codziennie!

Zaskakujące, jak wiele pozornie nieszkodliwych produktów może negatywnie wpływać na zdrowie! Szokiem może być dla wielu z was fakt, że według ostatnich badań wyjątkowo uzależniający okazuje się być… żółty ser. I to równie mocno, jak niektóre narkotyki! Jak to możliwe? Czy żółty ser uzależnia? Naukowcy z Uniwersytetu Michigan w Stanach Zjednoczonych przeprowadzili badanie, które wykazało wyjątkowo uzależniające właściwości żółtego sera. Porównali je do działania niektórych silnych narkotyków! W żółtym serze znajduje się bowiem kazomorfina – substancja, która powstaje w procesie trawienia kazeiny znajdującej się w serze. Kazomorfina jest opiatem i należy do tej samej rodziny co kodeina, morfina i heroina Na „haju” po żółtym serze Podobno to właśnie kazomorfina sprawia, że jedzenie żółtego sera jest tak przyjemne. Podczas spożywania sera, w mózgu pobudzane są receptory opioidowe, które odpowiadają za uczucie odprężenia, uśmierzają ból, a także działają uzależniająco przez pobudzanie w mózgu układu nagrody. Dokładnie tak samo działają narkotyki! Dr Neal Barnard, założyciel Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej twierdzi, że to właśnie przez kazomorfinę ser jest tak uzależniający. Jeszcze niedawno sądzono, że winnymi łatwego uzależnienia się od żółtego sera jest sól i tłuszcz. Ser jest nie tylko smaczny. Tak naprawdę, oprócz soli i tłuszczu, zawiera skoncentrowane opiaty, które sprawiają, że jesteśmy na haju. Czy ser ma wpływ na plagę otyłości? W książce dr Bernarda o tytule „Cheese Trap” zwrócono także uwagę na fakt, iż rosnące spożycie żółtego sera w Stanach Zjednoczonych przyczynia się do plagi...

Maseczki w Lidlu za darmo
Newsy
W Lidlu kupicie ser żółty za 1 grosz. Takiej promocji nie było
Wyjątkowo korzystna oferta w Lidlu. Spieszcie się – trwa tylko 3 dni!

Ser żółty to jeden z ulubionych składników kanapek – nie tylko u dzieci, ale także u dorosłych! Można go użyć nie tylko do przyrządzania tostów czy zapiekanek, ale także do bardzo wielu innych potraw, w tym obiadowych. W tym tygodniu Lidl przygotował wyjątkową promocję dla wszystkich miłośników sera. Skusicie się? Ser żółty – składniki odżywcze Chociaż ser żółty jest dość tłusty, posiada też bardzo dużo korzystnych dla zdrowia składników.  Jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, które korzystnie wpływa na układ mięśniowy Posiada wiele składników mineralnych – uzupełniają one niedobory organizmu Zawiera witaminę A oraz witaminę D, które szybko wchłaniają się w towarzystwie tłuszczu zawartego w serze Bogaty w wapń, który dba o zdrowie układu kostnego Zawiera także cynk, który pozytywnie wpływa na zdrowie i wygląd włosów oraz paznokci  Ser żółty nie powinien być jedzony w bardzo dużych ilościach z racji na spore ilości tłuszczów nasyconych. Codzienne jedzenie sera żółtego w dużych ilościach może przyczynić się do różnych dolegliwości trawiennych takich jak zaparcia, wzdęcia czy bóle żołądka. Ser może jednak być zamiennikiem mięsa w daniach wegetariańskich, chociaż bardziej korzystną opcją będą roślinne zamienniki mięs dostępne w coraz większej ilości sklepów lub np. tofu. Sery żółte posiadają także niewiele substancji alergogennych, dlatego są bezpieczne dla większości alergików pokarmowych. Promocja na ser w Lidlu Niemiecka sieć dyskontów oferuje swoim klientom wyjątkowo korzystną zniżkę na sery swojej własnej marki Pilos. Przy zakupie dwóch opakowań żółtego sera paczkowanego w plastrach marki Pilos (Gouda,...

Naukowcy odkryli  sekret  żółtego sera  (tutuł bez Francuzów)
Adobe Stock
Newsy
Naukowcy odkryli sekret żółtego sera. Jest wysokokaloryczny, ale może też sprzyjać odchudzaniu
Jeśli myśleliście, że wszystko wiecie o żółtym serze, to możecie się zdziwić. Tę właściwość odkryto obserwując dietę Francuzów.

Żółty ser jest produktem wysokokalorycznym. Zwykle w 100 g znajduje się 300-400 kalorii. Wiemy, że powinny go unikać osoby będące na dietach odchudzających, ale także te z nadciśnieniem tętniczym i wysokim cholesterolem. Tymczasem badacze odkryli całkiem nieznane właściwości żółtego sera. Ser przyspiesza metabolizm i redukuje otyłość Niejeden badacz zastanawiał się nad tym, co takiego znajduje się w żółtym serze, że Francuzi, którzy tak dużo go jedzą, cieszą się dobrym zdrowiem i żyją długo. Naukowcy z Uniwersytetu Aarhus w Danii udowodnili, że dieta bogata w żółte sery, pełne tłuszczy nasyconych, może działać korzystnie dla zdrowia. Ich badania potwierdziły, że ser nie tylko przyspiesza metabolizm, ale może też wzmacniać redukcję otyłości. Badanie zostało przeprowadzone na grupie 15 mężczyzn, których podzielono na dwie grupy. Pierwsza stosowała dietę bogatą w mleko i sery, druga z nabiału jadła jedynie masło, a pozostałe produkty, w tym sery, wyeliminowała. Jak się okazało, grupa jedząca sery miała wyższy poziom kwasu masłowego, związku chemicznego wpływającego na: Obniżenie poziomu cholesterolu Przyspieszenie metabolizmu Redukcję otyłości         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Kasia Sz (@kszkszsz) Francuzi jedzą dużo żółtego sera, a są zdrowi i żyją długo Już wcześniej francuskiej diecie przyglądali się inni naukowcy. To zainteresowanie wynikało z tego, że naród jedzący duże ilości sera i pijący ogromne ilości wina, plasował się we wszystkich badaniach na jednym z...

Dlaczego żółte sery mają różne kolory? Dużo zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Dlaczego żółte sery mają różne kolory? Dużo zależy od 1 rzeczy
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, co wpływa na kolor sera? Odpowiedź jest banalnie prosta!

Jaki kolor ma ser? Pewnie większość z was od razu odpowie, że żółty. Ale przecież są różne rodzaje serów! Niektóre są zupełnie białe albo kremowe. Z kolei żółte sery też różnią się od siebie odcieniem! Mogą być bladożółte albo mieć bardzo intensywną barwę, która wchodzi już w odcień pomarańczowy. Od czego to zależy? Jakie są rodzaje serów i ich kolory? Sprawdźcie! Od czego zależy kolor sera? Każdy mistrz serowarstwa wam powie, że ser swój kolor zawdzięcza głównemu składnikowi, z którego jest zrobiony. A jest nim oczywiście mleko! Na barwę sera ma więc wpływ nie tyle rodzaj mleka, ale rodzaj pokarmu, który pałaszowało zwierzę dające to mleko. W zależności od gatunku sera będzie to krowa, owca albo koza. Na przykład barwa sera zrobionego z mleka od krowy, która gryzła trawę na pastwisku w trakcie wiosny i lata będzie bardziej intensywna. Zawdzięcza to beta-karotenowi, który zawarty jest w trawie, którą jedzą krowy! Z kolei ser wyprodukowany z mleka od krowy, która jadła głównie siano (czyli jesienią i zimą) będzie znacznie bledszy. Pamiętajcie, że żółty ser powstaje tylko z mleka krowiego. Nie ma takiej możliwości, żeby ser owczy lub kozi był żółty! Jeśli się z takim spotkacie, możecie mieć pewność, że był barwiony. Dlaczego? Te zwierzęta nie przyswajają bowiem w ogóle beta-karotenu z pożywienia. Rodzaje serów Sery można podzielić ze względu na technologię ich produkcji i teksturę oraz rodzaj skórki: Sery świeże Mozarella Twaróg Ricotta Feta Sery miękkie Brie Camembert Gorgonzola Bryndza Sery półtwarde Cheddar Tylżycki Gouda Sery twarde Parmezan Pecarino Romano...