Czy zieloną fasolkę szparagową gotuje się tyle samo czasu co żółtą?
AdobeStock
Newsy

Nie gotujcie zielonej fasolki szparagowej tyle samo czasu co żółtej! Ile minut wystarczy?

Jak długo należy gotować fasolkę szparagową? Sprawdźcie optymalny czas gotowania fasolki szparagowej, by nie była rozgotowana i smakowała jak najlepiej.

Ciepłe miesiące wielu z was kojarzą się na pewno z takimi sezonowymi warzywami jak na przykład fasolka szparagowa. W Polsce można ją znaleźć w sklepach od maja aż do końca lata. Sprawdźcie, jak ugotować fasolkę szparagową, by smakowała idealnie i zachowała wszystkie witaminy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo gotować fasolkę?

Czas gotowania fasolki szparagowej zależy od jej rodzaju. Zapamiętajcie, że żółtą fasolkę należy gotować od 5 do 12 minut od chwili, gdy woda się zagotuje. Natomiast zieloną fasolkę trzeba gotować nieco dłużej – od 8 do 12 minut.

Zobacz także
Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia?

Jak wybrać najlepsze ogórki do kiszenia? Liczy się nie tylko wielkość, ale też kształt i odmiana

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Zróbcie tak, a pokochacie to warzywo

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Zróbcie tak, a pokochacie to warzywo

Przepis na makaron z wołowiną i fasolką szparagową

Najczęściej fasolkę dodaje się do głównego dania z dodatkiem masła lub bułki tartej, ale świetnie sprawdzi się także jako składnik potrawy. Wypróbujcie przepis na makaron z wołowiną i fasolką szparagową – do jego przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 300 g mięsa wołowego z antrykotu
  • 100 g makaronu świderki
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • Pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki mięsnego bulionu
  •  Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso i oczyśćcie z błon. Pokrójcie na plasterki o szerokości około 4 mm, wzdłuż włókien.
  2. Fasolkę umyjcie i obierzcie (odetnijcie końcówki). Pokrójcie na kawałki o długości 2 cm.
  3. W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie i włóżcie makaron. Sprawdźcie koniecznie, jak prawidłowo gotować makaron.
  4. Gdy upłynie połowa czasu gotowania podanego na opakowaniu makaronu, wrzućcie do garnka fasolkę i gotujcie, aż makaron i fasolka będą ugotowane al dente.
  5. Umyty szczypiorek pokrójcie na 3 cm kawałki, a obrany czosnek pokrójcie w plasterki.
  6. W głębokiej patelni lub woku rozgrzejcie olej, wrzućcie wołowinę i smażcie około 3 minuty. Przełóżcie na talerz i polejcie sosem sojowym.
  7. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu podsmażcie czosnek, szczypiorek, dodajcie pieprz i smażcie przez 3 minuty. Doprawcie solą.
  8. Do patelni z powrotem włóżcie wołowinę, wlejcie 1/3 szklanki bulionu, dodajcie makaron, fasolkę i gotujcie przez kilka minut, mieszając co chwilę. Przełóżcie na talerze. Smacznego!

Czytaj także:

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Fasolka szparagowa w słoikach to produkt, który każdy powinien mieć w swojej spiżarni. Doskonała na zimę albo czarną chwilę, gdy musicie ugotować szybko obiad. Zróbcie ją z naszego sprawdzonego przepisu.

Fasolka szparagowa ze słoików to doskonały dodatek do obiadu zamiast surówki albo baza do zupy. Zróbcie zapas fasolki właśnie teraz, gdy nie jest zbyt droga i zostawcie słoiki na czarną godzinę, gdy będziecie musieli przygotować posiłek na szybko albo na zimę, gdy nie będzie można nigdzie kupić tego warzywa. Przepis na fasolkę szparagową w słoiku Składniki 5 kg żółtej lub zielonej fasolki szparagowej 10 łyżeczek soli 10 łyżeczek cukru Przygotowanie Słoiki i nakrętki dokładnie umyjcie, opłuczcie i sparzcie wrzątkiem. Może również po umyciu wyparzyć je w piekarniku w 110 stopniach przez 15 minut. Fasolkę szparagową dobrze umyjcie i odetnijcie końcówki. Możecie ją pokroić w mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Gotujcie przez 3-5 minut w delikatnie wrzątku. Wody nie wylewajcie. Przestudzoną fasolkę szparagową włóżcie do słoików. Ułóżcie ją ściśle. Do każdego słoika wsypcie po łyżeczce soli i cukru. Zalejcie fasolkę wodą, tak, żeby ją zakrywała. Jeśli zabraknie wam wody z gotowania, możecie dopełnić słoiki zwykłą wodą. Zakręćcie dobrze słoiki. Aby zapasteryzować słoiki, potrzebujecie szerokiego garnka. Jego dno wyłóżcie ściereczką i ustawcie słoiki, tak aby się nie dotykały. Dolejcie wodę, tak by sięgała 3/4 wysokości słoików. Wolno gotujcie pod przykryciem przez godzinę. Wyjmijcie, żeby ostygły. Po 24 godzinach zapasteryzujcie słoiki z fasolką ponownie w ten sam sposób przez 40 minut. Smacznego! Przepisy na fasolkę szparagową Fasolka szparagowa jest bardzo wdzięcznym warzywem, z którego zrobicie mnóstwo mało skomplikowanych dań. Chyba każdy próbował ugotowanej fasolki podanej z bułką tartą. Możecie zrobić lekką jarzynową zupę z fasolką , podać w formie...

Ile czasu gotować żółtą fasolkę szparagową? Krócej niż myślicie
Flickr
Newsy
Ile czasu gotować żółtą fasolkę szparagową? Krócej niż myślicie
Co prawda do sezonu na fasolkę szparagową pozostało jeszcze trochę czasu, warto już teraz przyswoić wiedzę na temat jej prawidłowego gotowania. Podpowiadamy, jak długo powinno się ją gotować, by nie była rozgotowana.

Gotowanie popularnej szparagówki jak wiedzą doświadczone gospodynie nie należy do szczególnie trudnych kulinarnych zadań. Niemniej jednak osoby niedoświadczone powinny pilnować czasu gotowania fasolki, by nie dopuścić do jej rozgotowania. Wtedy nie nada się już do niczego. Jak ugotować żółtą fasolkę szparagową: Fasolkę dokładnie umyjcie w wodzie. Odetnijcie końcówki fasolki z dwóch stron. Wypłukaną i przygotowaną fasolkę włóżcie do garnka i zalejcie ją zimną wodą. Na 1 kg fasolki powinny przypadać 4 litry wody. Taką ilość fasolki posólcie jedną łyżeczką soli i dosłodźcie 1 łyżeczką cukru. Gotujcie ok. 10-15 min do uzyskania oczekiwanego efektu. Jeżeli wolicie fasolkę bardziej kruchą i chrupiącą, gotujcie krócej. Jeżeli zaś gotujecie już nieco starszą fasolkę i chcecie, by stała się miękka, wydłużcie czas gotowania o dosłownie parę minut. Fasolkę próbujcie podczas gotowania, by nie dopuścić do jej rozgotowania. Kiedy fasolka szparagowa będzie już gotowa, odcedźcie ją za pomocą cedzaka, łyżki cedzakowej lub wykorzystując sprytny patent z przykrywką. Chwyćcie garnek razem z przykrywką i pod kątem wylejcie wodę przez szczelinę. Uważajcie tylko, by się nie poparzyć wrzątkiem! Przygotowaną, umytą fasolkę szparagową można także gotować na parze. Będzie miękka po również ok. 15 min gotowania. Gotową fasolkę szparagową podawajcie według własnego uznania do dań głównych lub jako odrębne danie. Polecamy podprażenie na patelni bułki tartej i roztopienie odrobiny masła, a następnie wymieszanie takiej zasmażki z fasolką w garnku. Smacznego! Jeśli w waszych spiżarniach zostało jeszcze dużo białej fasoli Piękny Jaś, wykorzystajcie ją na ostatnie w tym roku podejścia do fasolki po bretońsku. Dobry przepis na to danie znajdziecie w...

Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? To zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? To zależy od 1 rzeczy
Kupiliście fasolkę szparagową i zastanawiacie się czy i jak ją obrać? Spieszymy z odpowiedzią!

Fasolka szparagowa występuje w dwóch odmianach – żółtej i zielonej. O ile zielona odmiana jest bardziej delikatna i nie wymaga obierania, żółta zwykle zawiera włókna, które wymagają usunięcia. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy fasolka jest już starsza i bardzo dojrzała - sprawdźcie, jak przygotować fasolkę szparagową w słoiku .  Jak obrać żółtą fasolkę szparagową? Kupiliście żółtą fasolkę szparagową i nie wiecie, jak ją obrać? Wyjaśnimy wam to krok po kroku. Na początku przygotujcie niewielki nożyk i miskę, do której będziecie wrzucać odcięte końcówki i łyka (grube włókna). Jeśli kupiliście młodą, żółtą fasolkę szparagową, nie będzie ona wymagała obierania. Co innego dojrzała, która jest często łykowata a jej grube włókna nie nadają się do jedzenia. Taką fasolę należy obrać i wyciąć z niej wszelkie zgrubienia. Obieranie żółtej fasolki szparagowej krok po kroku Włóż fasolkę do miski a następnie zalej ją wrzącą wodą, która sprawi, że łyka łatwiej odejdą od strąków. Po upływie kilkunastu sekund wylej wodę, poczekaj aż fasola ostygnie i przystąp do jej obierania, Usuwaj włókniste brzegi fasoli tak, żeby nie obciąć ich całkowicie. Nadetnij koniec z gałązką i delikatnym ruchem pociągnij w dół – razem z końcówką usuniesz twarde, łykowate części fasolki. Czynność powtórz z drugiej strony fasolki. Jak obrać zieloną fasolkę szparagową? Fasolka szparagowa zielonostrąkowa nie wymaga obierania, ponieważ jest bardzo delikatna – wszystko, co należy zrobić to obciąć końcówki fasoli z obu stron.  Która z tych fasolek jest zdrowsza? Zielona fasolka ma bardziej wyrazisty i wytrawny smak niż...

Fasolka szparagowa po bretońsku. Fuzja smaków, która was zaskoczy
migotka28/Gotujmy.pl
Newsy
Fasolka szparagowa po bretońsku. Fuzja smaków, która was zaskoczy
Lubicie zarówno fasolkę szparagową, jak i fasolkę po bretońsku? Na pewno nie próbowaliście ich w połączeniu!

Fasolka szparagowa to sezonowe warzywo, które obecnie zaczyna już tanieć. Jest to więc świetny moment na wprowadzenie tego produktu do codziennego jadłospisu – jest on bogaty w błonnik, a jednocześnie zawiera niewiele kalorii i ma niski indeks glikemiczny. Może być z powodzeniem spożywany przez cukrzyków oraz osoby na diecie redukcyjnej. Jeśli jesteście fanami fasolki po bretońsku , na pewno próbowaliście już tego dania w różnych odmianach – ale czy zdarzyło wam się je stworzyć z użyciem właśnie odmiany szparagowej?  Fuzja tych dwóch smaków może nie przyszłaby wam nigdy do głowy, ale gwarantujemy, że zaskoczy nie tylko waszych domowników, ale i wszystkich gości! Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku Ten niezwykle oryginalny przepis wcale nie jest skomplikowany w wykonaniu!  Składniki: 1 kg fasolki szparagowej (mieszanka żółtej i zielonej ) 2,5 l wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki majeranku 3 listki laurowe 250 g wędzonego boczku 1 cebula 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżka mąki Przygotowanie:  Fasolkę szparagową dokładnie umyjcie, odkrójcie końcówki i pokrójcie warzywo na kawałki. Następnie pokrojoną fasolkę przełóżcie do garnka. Zalejcie wodą, dodajcie majeranek oraz listki laurowe i zagotujcie. Wędzony boczek pokrójcie w drobną kostkę. Gdy zawartość garnka się zagotuje, dodajcie pokrojony boczek oraz koncentrat. Gotujcie aż fasolka będzie miękka. W między czasie obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Cienką kiełbasę również pokrójcie w kostkę. Na patelni podsmażcie pokrojoną kiełbasę, a gdy lekko się zarumieni, dodajcie cebulkę i smażcie, aż się zeszkli. Następnie dodajcie łyżkę mąki i wszystko razem...