Czy zieloną fasolkę szparagową gotuje się tyle samo czasu co żółtą?
AdobeStock
Newsy

Nie gotujcie zielonej fasolki szparagowej tyle samo czasu co żółtej! Ile minut wystarczy?

Jak długo należy gotować fasolkę szparagową? Sprawdźcie optymalny czas gotowania fasolki szparagowej, by nie była rozgotowana i smakowała jak najlepiej.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 26, 2021

Ciepłe miesiące wielu z was kojarzą się na pewno z takimi sezonowymi warzywami jak na przykład fasolka szparagowa. W Polsce można ją znaleźć w sklepach od maja aż do końca lata. Sprawdźcie, jak ugotować fasolkę szparagową, by smakowała idealnie i zachowała wszystkie witaminy.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak długo gotować fasolkę?

Czas gotowania fasolki szparagowej zależy od jej rodzaju. Zapamiętajcie, że żółtą fasolkę należy gotować od 5 do 12 minut od chwili, gdy woda się zagotuje. Natomiast zieloną fasolkę trzeba gotować nieco dłużej – od 8 do 12 minut.

Zobacz także

Przepis na makaron z wołowiną i fasolką szparagową

Najczęściej fasolkę dodaje się do głównego dania z dodatkiem masła lub bułki tartej, ale świetnie sprawdzi się także jako składnik potrawy. Wypróbujcie przepis na makaron z wołowiną i fasolką szparagową – do jego przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 300 g mięsa wołowego z antrykotu
  • 100 g makaronu świderki
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • Pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki mięsnego bulionu
  •  Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso i oczyśćcie z błon. Pokrójcie na plasterki o szerokości około 4 mm, wzdłuż włókien.
  2. Fasolkę umyjcie i obierzcie (odetnijcie końcówki). Pokrójcie na kawałki o długości 2 cm.
  3. W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie i włóżcie makaron. Sprawdźcie koniecznie, jak prawidłowo gotować makaron.
  4. Gdy upłynie połowa czasu gotowania podanego na opakowaniu makaronu, wrzućcie do garnka fasolkę i gotujcie, aż makaron i fasolka będą ugotowane al dente.
  5. Umyty szczypiorek pokrójcie na 3 cm kawałki, a obrany czosnek pokrójcie w plasterki.
  6. W głębokiej patelni lub woku rozgrzejcie olej, wrzućcie wołowinę i smażcie około 3 minuty. Przełóżcie na talerz i polejcie sosem sojowym.
  7. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu podsmażcie czosnek, szczypiorek, dodajcie pieprz i smażcie przez 3 minuty. Doprawcie solą.
  8. Do patelni z powrotem włóżcie wołowinę, wlejcie 1/3 szklanki bulionu, dodajcie makaron, fasolkę i gotujcie przez kilka minut, mieszając co chwilę. Przełóżcie na talerze. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze