Czy zgadniecie, która ryba jest najczęściej kradziona w sklepach?. Co jeszcze?
AdobeStock
Newsy

Co Polacy najczęściej kradną w sklepach? Uwierzylibyście, że w czołówce rankingu jest ta ryba?

W polskich sklepach coraz częściej dokonywane są kradzieże. Po co najczęściej sięgają sklepowi złodzieje?

Jak pokazują badania, Polacy najczęściej sięgają po drogie alkohole. Jak się jednak okazuje, równie często kradną produkty żywnościowe, które słyną ze swojej wysokiej ceny. To między innymi łosoś.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ceny łososia szybują w górę

Łosoś jest uznawany za jedną z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych ryb świata. Dlaczego łosoś jest taki drogi? Ma na to wpływ wiele czynników.

Ceny łososia poszybowały w górę z wielu powodów, w tym z powodu przełowienia, niszczenia delikatnych siedlisk, w których muszą żyć, oraz z powodu rosnącego popytu na tę rybę:

- Choć napotkać można na przypadki zorganizowanych kradzieży łososia, sięgających milionów złotych strat, to jednak z największą skalą kradzieży produktów spożywczych premium mamy do czynienia już bezpośrednio w sklepach, do których one trafiają. Etykiety przeciwkradzieżowe w technologii RF do kontaktu z żywnością, a także etykiety z zakodowanymi informacjami o pochodzeniu produktu, czy dacie przydatności, pozwalają śledzić i zapobiegać takim nadużyciom już od chwili produkcji – wyjaśnia Katarzyna Chapman, Source Tagging Business Development Manager z Checkpoint Systems.

Zobacz także
Kradł wózki i koszyki sklepowe. Może spędzić 5 lat w więzieniu

29-latek kradł wózki i koszyki sklepowe. Może spędzić 5 lat w więzieniu

Sprzedawczyni z Augustowa okradła sklep na… 640 tys. zł. Kobieta usłyszała wyrok

Sprzedawczyni z Augustowa okradła sklep na… 640 tys. zł. Usłyszała śmieszny wyrok

Jak informuje portalspozywczy.pl, nasz kraj jest jednym z czołowych przetwórców oraz importerów łososia:

- Tylko w ciągu trzech pierwszych tygodni stycznia 2021 do Polski zaimportowano 10 880 ton łososia od norweskich eksporterów wobec 4713 ton rok wcześniej, co oznacza wzrost o 130% - czytamy w serwisie.

Co jeszcze najczęściej Polacy kradną w sklepach?

Badanie „Retail Security in Europe”, przeprowadzone przez Crime&tech, spółkę spin-off Università Cattolico del Sacro Cuore – Transcrime, przy wsparciu Checkpoint Systems, pokazuje, że pięć najczęściej kradzionych kategorii produktów spożywczych to:

  • alkohole
  • sery
  • wyroby mięsne
  • słodycze
  • ryby w puszkach

Niestety, wszystko wskazuje na to, że z uwagi na szalejące ceny w sklepach spożywczych, liczba przypadków kradzieży nie tylko drogich ryb będzie dalej rosnąć.

Źródło: portalspozywczy.pl

Jak rozpoznać dobrego łososia w sklepie? Już nigdy więcej nie kupicie nieświeżej ryby
Adobe Stock
Newsy
Jak rozpoznać dobrego łososia w sklepie? Już nigdy więcej nie kupicie nieświeżej ryby
Łosoś to jedna z popularniejszych ryb na rynku. Poza walorami zdrowotnymi jest również bardzo smaczna. Nieraz zdarzy się jednak kupić niezbyt świeży produkt w sklepie. Aby uniknąć takich przykrych sytuacji, wystarczy zastosować jeden patent.

Ryby to jeden z produktów, jaki powinien znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie. Na rynku w sprzedaży wyróżnia się kilka rodzajów, ale bez względu na kryteria, każda z nich wnosi wiele witamin oraz mikroelementów. Jedną z popularniejszych jest łosoś.  Rodzaje łososia w sklepie Łosoś to jedna z popularniejszych ryb w sprzedaży, jest chętnie kupowana przez Polaków. Na sklepowych półkach można znaleźć wiele różnych postaci tej ryby. Najczęściej występuje w formie filetów, dzwonków, tuszek bądź steków. Ponadto są również sprzedawane w wielu wersjach, na przykład mrożonej, wędzonej czy w puszce. Możliwość wyboru odpowiedniego produktu zdecydowanie ułatwia przyrządzanie dań.  Czy łosoś jest zdrowy? Łosoś należy do grupy tłustych, kalorycznych ryb. Jednak stanowi również ogromne bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są ważne dla organizmu. Z tego też powodu powinien znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie. Wśród znaczących właściwości można wyróżnić: stabilizuje ciśnienie krwi, ma działanie przeciwzakrzepowe, obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed wystąpieniem miażdżycy, zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób serca, działa przeciwnowotworowo, dobrze wpływa na stan skóry, minimalizuje możliwość wystąpienia cukrzycy typu II, a także jej rozwoju,  czy wspomaga działanie układu immunologicznego.  Ze względu na dane wartości, łosoś powinien znaleźć się w diecie każdego człowieka w rozsądnych ilościach, ze względu na wysoką kaloryczność produktu. Patent na sprawdzenie świeżości łososia W sklepie ciężko jest nieraz ocenić stan faktyczny danego produktu, a sugerowana data spożycia nie zawsze jest wiarygodna. Przy rybach...

łosoś
Pixabay
Newsy
Kupujecie łososia? Uważajcie na niebezpiecznego wirusa atakującego ryby
Łosoś to jedna z częściej kupowanych ryb sklepowych. Naukowcy jednak ostrzegają, że ten gatunek podatny jest na grasującego wirusa.

Nowa odmiana wirusa atakuje łososie hodowane w Atlantyku u wybrzeży Norwegii. Z racji na zwiększający się popyt na tę odmianę ryb, ich populacja hodowlana znacząco się zagęszcza. Z tego powodu patogen ma doskonałe warunki do rozwoju i rozprzestrzeniania się. Opanował już niemal wszystkie hodowle łososi u wybrzeży Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie. Rybi wirus atakuje łososie hodowlane Choroba, która opanowuje baseny hodowlane to rybi ortheowirus. Wirusa tego wykryli naukowcy z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej, gdzie patogen zaczął się niebezpiecznie rozprzestrzeniać. „Zarówno nasze metody genomiczne, jak i epidemiologiczne niezależnie doprowadziły nas do tego samego wniosku, że hodowle łososi działają jako źródło i wzmacniają transmisję wirusa” – poinformował główny autor badania na temat wirusa wśród łososi – dr Gideon Mordecai.  Naukowcy próbują obecnie opracować plan, który pozwoli odseparować łososie dzikie od hodowlanych, co może zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się wirusa. „Nie wiadomo skąd pochodzi wirus PRV, czy przenosi się między łososiem hodowlanym a dzikim oraz w jaki sposób różne linie wirusa powodują nasilenie choroby. Sekwencjonowanie genetyczne jasno wskazuje, że wirus PRV nie pochodzi z Brytyjskiej Kolumbii, lecz z Oceanu Atlantyckiego i rozprzestrzenił się na całym świecie poprzez hodowlę łososi” – podsumował dr Mordecai. Właściwości łososia Łosoś należy do najzdrowszych gatunków ryb .  Dobry łosoś w sklepie  to przede wszystkim ten świeży, co można łatwo rozpoznać po zapachu. Wysokiej jakości łosoś z dobrej hodowli to skarbnica cennych właściwości dla zdrowia. Bogaty jest on w zdrowe kwasy tłuszczowe, które obniżają zły cholesterol, niwelują ryzyko chorób...

Jecie te ryby? Przestańcie jak najszybciej. Zawierają duże ilości rtęci (2 źródła)
Adobe Stock
Newsy
Jecie te ryby? Przestańcie jak najszybciej. Zawierają duże ilości rtęci
Nie dość, że Polacy jedzą bardzo mało zdrowych ryb, kiedy już po nie sięgają, wybierają te najmniej wartościowe, a nawet… trujące! Jak je rozpoznać?

Ryby bogate są w zdrowe tłuszcze omega-3, które znane są z właściwości obniżających cholesterol. Wspomagają walkę z chorobami serca i nadciśnieniem, a także zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Ryby są także źródłem pełnowartościowego białka. Polacy jednak wciąż sięgają po nie znacznie rzadziej niż ich europejscy sąsiedzi. Przeciętny mieszkaniec Polski zjada zaledwie 13 kg ryb rocznie. Dla porównania, w Portugalii wynik ten wynosi 55,3 kg, w Hiszpanii 46,2 kg, a na Litwie – 44,7 kg. Na naszych talerzach najczęściej lądują mintaje, śledzie, makrele, dorsze i łososie, a także paluszki krabowe surimi. Te ostatnie są bardzo częstym składnikiem sałatek. Niestety ich skład ma niewiele wspólnego z prawdziwym krabem – zawiera zmielone mięso rybne, wodę, skrobię, sól, cukier, konserwanty oraz… ekstrakt z kraba. Które ryby mogą być niebezpieczne dla zdrowia? W rybach, po które często sięgają Polacy znajdują się spore ilości rtęci. Wśród tych najbardziej niebezpiecznych znajdziemy rybę maślaną, okonia, węgorza, płotki oraz dorsza. Najmniejszą ilość rtęci posiadają krewetki, małże, ostrygi, śledzie, mintaj, sardynki i świeży łosoś – jednak na pewno nie ten z zanieczyszczonego Bałtyku! Metale ciężkie, takie jak rtęć, najczęściej atakują organy odpowiedzialne właśnie za eliminację toksyn, czyli wątrobę czy nerki. Nierzadko zdarza się też, że mają one wpływ na mózg, kości czy mięśnie utrudniając syntezę białek. Eksperci twierdzą, że najbezpieczniej jest sięgać po ryby z Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego (Pacyfiku) lub z Morza Północnego. Najwięcej rtęci znajdziemy w długowiecznych dużych rybach oraz w rybach drapieżnych, które pożerają duże ilości mniejszych ryb.  Czy wszystkie ryby są zdrowe? Nie, chociaż nie jest to kwestia...

Ryby
Flickr/magro_kr
Zdrowie
Tych ryb nie kupuj na święta Bożego Narodzenia. Są szkodliwe
Myślisz, że wszystkie ryby są zdrowe? Jesteś w błędzie. 5 gatunków najlepiej omijać szerokim łukiem.

Jeśli należycie do sympatyków ryb, musicie wiedzieć, że nie wszystkie z nich służą naszemu zdrowiu.  Apel lekarzy Zwiększone spożycie mięsa wiąże się z zaleceniami ze strony lekarzy i dietetyków. Jednym głosem, od lat, proszą o rezygnację z czerwonego mięsa na rzecz ryb. Są pyszne i niskokaloryczne. Łatwo się do nich przekonać. Są bogate w witaminę A oraz E i kwasy omega. Możemy zaleźć w ich składzie fosfor, magnez, żelazo, cynk itd. Czy aby na pewno we wszystkich? Zanieczyszczenia mórz i oceanów wpływają w bezpośredni sposób na jakość ryb. Czyli hodowlane? Niekoniecznie. Nie każda bowiem ryba hodowana jest etycznie. Nie wszystkie są odpowiednio karmione. Lista szkodliwych ryb Zanim sięgniemy po rybę w sklepie, warto zapoznać się z listą tych, które powinny pójść w odstawkę w pierwszej kolejności.  Panga Jakiś czas temu święciła tryumfy na polskich stołach. Miała być pyszna. Była niezdrowa i tania. Cena była jej jedynym atutem. To słodkowodna ryba występująca w mocno zanieczyszczonej rzece – Mekongu. W Polsce sprzedawana głównie z hodowli, które nie napawają konsumenckim optymizmem. Wietnamskie hodowle są brudne i przerybione. Ryby nie mogą w nich naturalnie rosnąć. Oszukany wzrost jest zasługą faszerowania ich antybiotykami i hormonami.  Mięso pangi ma minimalne wartości odżywcze. W celu zwiększenia objętości jest także zazwyczaj nastrzykiwane wodą.  Łosoś hodowlany Niektórzy nadal uważają go za rybę najsmaczniejszą i najzdrowszą. Nie tak dawno polecano go dosłownie wszystkim, młodszym, starym, kobietom w ciąży. Szybko stał się rybą modną. Norwescy lekarze dziś nie są już tacy pewni. Lawinowo odradzają spożywanie łososia hodowlanego. Głównie z...