Czy zdrowe żywienie musi dużo kosztować? Katarzyna Bosacka: "To nie jest takie drogie"
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Czy zdrowe żywienie musi dużo kosztować? Katarzyna Bosacka: "To nie jest takie drogie"

Jak jeść zdrowo i przy tym nie zbankrutować? Katarzyna Bosacka udowadnia, że oszczędne zdrowe odżywianie jest możliwe.

Lekarze regularnie przypominają, że należy się zdrowo odżywiać, by uniknąć wielu chorób. Niestety, łatwo powiedzieć, trudniej zrobić! Obecnie ceny warzyw i owoców są często tak wysokie, że dieta o wątpliwych wartościach odżywczych jest po prostu o wiele tańsza i bardziej opłacalna dla wielu osób. Czy da się w ogóle odżywiać zdrowo przy ograniczonym budżecie? Katarzyna Bosacka udowadnia, że tak!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym właściwie jest zdrowe odżywianie?

W wywiadzie na temat zdrowego żywienia Katarzyna Bosacka wyjaśniła najpierw, czym ono tak naprawdę jest:

Zdrowie odżywianie to jest odżywianie, tak jak mówi Światowa Organizacja Zdrowia i Instytut Żywności i Żywienia, oparte na przede wszystkim warzywach.

Jak jeść zdrowo i oszczędnie?

Czy dieta składająca się głównie z warzyw może być tania? Bosacka przekonuje, że tak – zwłaszcza, jeśli postawicie na warzywa sezonowe:

Więc jeśli jemy warzywa w sezonie, a każdy człowiek powinien jeść od pół kilograma, do nawet 80 dekagramów warzyw dziennie, to jest dosyć spora porcja. Ale jeśli pomyślimy o warzywach sezonowych, nie są one takie drogie. Więc to nie jest najdroższa część naszego budżetu, którą wydajemy na jedzenie. Potem powinniśmy jeść trochę owoców. Około 20 dekagramów.  Jeśli też są to owoce sezonowe, to drogie nie są.

Zobacz także
Co jeść nad polskim morzem, by nie zbankrutować? Katarzyna Bosacka ma dla was garść porad

Co jeść nad polskim morzem, by nie zbankrutować? Katarzyna Bosacka ma dla was garść porad

"Nie robię afery, gdy dzieci zjedzą czasem frytki". Katarzyna Bosacka też je uwielbia. Zaskoczeni?

„Nie robię afery, gdy dzieci zjedzą czasem frytki”. Katarzyna Bosacka też je uwielbia. Zaskoczeni?

Później Katarzyna Bosacka wyjaśniła, że poza owocami i warzywami w diecie powinny się koniecznie znaleźć produkty pełnoziarniste. Te też wcale drogie nie są – na przykład kasze i płatki owsiane:

Ja wiem, że niektóre celebrytki kulinarne sprzedają na przykład owsiankę w malusieńkich paczuszkach. Jak policzyć za kilogram, to ona kosztują 590 złotych, ale wydaje mi się, że to jest gruba przesada. Można kupić płatki owsiane za 7-8 złotych za kilogram i też będzie dobrze.

W diecie ważny jest również nabiał. Bosacka zaznacza, że osoby, które nie mają skazy białkowej lub alergii na laktozę, mogą jeść jajka i produkty mleczne. Nie są one wcale drogie, a zawierają bardzo dużo białka, które jest niezbędne dla organizmu.

Produktem, który rzeczywiście wychodzi dość drogo w zdrowej diecie, jest oczywiście mięso:

Jedyne co, to dobrej jakości mięso, ale tu WHO mówi – do pół kilograma w tygodniu i ewentualnie ryba, też 2 razy w tygodniu. Więc jeśli to wszystko złożymy do kupy, to się okazuje, że ta zdrowa dieta wcale taka droga nie jest.

Źródło: jastrzabpost.pl

Potencjalnie zdrowy, w dużych ilościach szkodzi. Dlaczego nie można przesadzać z błonnikiem?
AdobeStock
Newsy
Potencjalnie zdrowy, w dużych ilościach szkodzi. Dlaczego nie można przesadzać z błonnikiem?
Błonnik jest składnikiem każdej zdrowej diety. Jednak jedzenie go w zbyt dużych ilościach nie ma nic wspólnego ze zdrowiem. Sprawdźcie, dlaczego.

Każdy, kto rozpoczyna dietę odchudzającą lub kto chce po prostu zacząć odżywiać się zdrowo słyszy, że w jego diecie koniecznie powinno znaleźć się więcej błonnika. I rzeczywiście tak jest, ponieważ większość ludzi nie uwzględnia prawidłowej ilości tego składnika w swoim codziennym sposobie żywienia. Ale czy wiecie, że nie tylko niedobór, ale i nadmiar błonnika w diecie jest zły dla organizmu? Sprawdźcie, dlaczego. W jakich produktach znajduje się błonnik pokarmowy? Błonnik możecie znaleźć w produktach, które są podstawą każdej zbilansowanej diety, czyli w warzywach, owocach, produktach zbożowych, roślinach zielonolistnych, orzechach oraz w roślinach strączkowych (takich, jak fasola czy groch).  Przyjmuje się, że dziennie powinno się spożywać 25 g błonnika dziennie (w przypadku osób dorosłych). Niestety, wielu ludzi je zdecydowanie za mało błonnika, ponieważ ich dieta jest uboga w warzywa i owoce.  Objawy nadmiaru błonnika w diecie Z błonnikiem można jednak przesadzić - o to wcale nietrudno! Częstym winowajcą są różnego rodzaju suplementy i produkty zawierające bardzo dużo błonnika, które mają pomóc uzupełnić jego niedobór w codziennej diecie. Jeżeli jednak spożywa się go za dużo, konsekwencje można odczuć bardzo szybko. Objawy nadmiaru błonnika to: zaparcia - jeśli codziennie zjadacie dużo produktów bogatych w błonnik, musicie koniecznie pić dużo wody, ponieważ w przeciwnym wypadku przemieszczanie się w jelicie produktów przemiany materii jest utrudnione. biegunki - w przypadku nadmiaru błonnika może również wystąpić objaw odwrotny do zaparć, czyli biegunka. Dzieje się tak przy spożywaniu dużych ilości błonnika nierozpuszczalnego, który przyśpiesza trawienie. wzdęcia - to objaw występujący często u...

ONS
Newsy
Kasia Cichopek wygląda szczuplej niż kiedykolwiek. Okazuje się, że wcale nie dzięki diecie
Kasia Cichopek wygląda ostatnio lepiej niż kiedykolwiek. Czy to zasługa jakiejś nowej diety? Okazuje się, że nie tylko.

Katarzyna Cichopek jest jedną z czołowych polskich celebrytek. Na co dzień zajmuje się prowadzeniem szkoły tańca, byciem prezenterką telewizyjną oraz oczywiście grą w serialu „M jak miłość". Jakiś czas temu aktorka wyraźnie schudła. Celebrytka jest wąska w talii, jak osa. Nadal jednak słynie z ponętnych kobiecych kształtów – obfitego biustu i zaokrąglonych bioder. Jak się udaje utrzymać tak zmysłowe kształty, będąc jednocześnie szczupłą? Sekret Kasi tkwi nie tylko w jej diecie, ale też w czymś jeszcze. Sekret diety Kasi Cichopek Jakiś czas temu aktorka wyznała w rozmowie z dziennikarzami „Super Expressu", że na co dzień stara się bardzo zdrowo odżywiać i nie wkładać do ust śmieciowego jedzenia. Dzień zaczynam od śniadania, które składa się z naturalnego jogurtu z muesli i owocami. Na drugie śniadanie jem zupę warzywną, np. z dyni. Na obiad albo kurczaka, albo rybę, do wyboru ryż lub kasza. No i oczywiście dużo warzyw. Uwielbiam podwieczorek. Wtedy mogę zjeść galaretkę, kisiel lub budyń. A na kolację jem dwie małe kanapeczki z ciemnego pieczywa, pasty z makreli lub jajek i warzywa – poinformowała Kasia Cichopek.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Cichopek (@katarzynacichopek) Aktorka korzysta od roku z tak zwanej diety pudełkowej . Każdego dnia prosto pod jej drzwi trafia zdrowy i smaczny posiłek. Koszt takiego sposobu żywienia to ok. 1500 złotych miesięcznie.         Wyświetl ten post na Instagramie.  ...

Katarzyna Bosacka demaskuje producenta chleba kukurydzianego. Skład woła o pomstę do nieba
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Katarzyna Bosacka demaskuje producenta chleba kukurydzianego. Skład woła o pomstę do nieba
Nikt nie spodziewałby się, że produkt podpisany jako „chleb kukurydziany” będzie zawierał coś takiego.

Uczulenie na gluten do dolegliwość, która dotyka coraz więcej osób. Białko to występuje w wielu zbożach, dlatego osoby uczulone na gluten muszą całkowicie wykluczyć produkty zawierające poszczególne zboża ze swojej diety. To w praktyce oznacza zaś, że nie mogą w ogóle jeść większości pieczywa. Dawniej osoby z celiakią musiały całkowicie wykluczyć chleb ze swojej diety, jednak dziś na szczęście wybór mąk bezglutenowych jest na tyle szeroki, że można samodzielnie wypiekać takie pieczywo w domu albo kupić je w większości sklepów. Najbardziej popularny dla „bezglutenowców” jest chleb kukurydziany, wypiekany z mąki kukurydzianej i całkowicie pozbawiony glutenu. Niestety, etykiety takich produktów trzeba czytać bardzo dokładnie, o czym przekonała się jedna z obserwatorek Katarzyny Bosackiej.  Chleb bezglutenowy z glutenem Katarzyna Bosacka regularnie dzieli się na swoim profilu na Instagramie zdjęciami różnych kontrowersyjnych produktów (a nawet paragonów) podsyłanych jej przez osoby, które ją obserwują w mediach społecznościowych. Ostatnio dziennikarka podjęła temat bezglutenowego pieczywa, które okazało się takie tylko w teorii. Opublikowała zdjęcie etykiety chleba „kukurydzianego”. Jego skład okazał się szokujący: – W tym chlebie nie ma ani grama kukurydzy, jest za to: mąka żytnia, mąka pszenna, płatki żytnie, płatki owsiane, płatki pszenne, płatki sojowe, gluten pszenny, mąka sojowa, drożdże, woda i sól. Mąki kukurydzianej brak – pisze Katarzyna Bosacka na Instagramie. Wprowadzanie w błąd konsumentów Trudno powiedzieć, czy sprzedawanie zwykłego, mieszanego pieczywa pod nazwą „chleb kukurydziany” to niedopatrzenie, czy celowe wprowadzanie konsumentów w błąd. W przypadku osób, które są uczulone na gluten, zjedzenie takiego pieczywa mogłoby się bardzo źle...

Dieta owsiankowa jest prosta i skuteczna. Wskoczycie w sukienkę rozmiar mniejszą
Pixabay
Newsy
Dieta owsiankowa jest prosta i skuteczna. Wskoczycie w sukienkę rozmiar mniejszą
Owsianka na diecie to absolutnie niezastąpiony produkt. Pobudza trawienie, zapewnia długotrwałą sytość i oczyszcza organizm. 

Planujecie imprezę, a sukienka lekko się nie dopina? Zastosujcie dietę owsiankową, która pozwoli wam szybko zrzucić 1-2 kilogramy!  Dieta owsiankowa trwa zaledwie dzień i polega na błyskawicznym oczyszczeniu organizmu, które może poskutkować utratą nawet 1 kilograma. Przez jeden dzień detoksu należy jeść jedynie zupę owsianą. Jak ona wygląda? Przepis na zupę owsiankową Przygotowuje się ją nieco inaczej niż klasyczną owsiankę. Istotne jest także, żeby nie zawierała ona żadnych dodatków. Składniki: 7-8 łyżek stołowych płatków owsianych (bez soli, cukru ani innych dodatków) 2 litry chudego mleka (bądź mleka sojowego light) Przygotowanie: Oba składniki gotujcie na wolnym ogniu, do czasu aż płatki owsiane będą miękkie. Tak przyrządzoną owsiankę podzielcie na 5 porcji. Aby urozmaicić smak potrawy, można dodać do każdej porcji otrąb owsianych lub odrobinę słodziku (najlepiej ksylitolu, erytrytolu lub miodu).  Dieta owsiankowa – zasady Pierwszą porcję zupy owsiankowej należy spożyć na śniadanie ok. 8 rano. Pozostałe porcje jedzcie w odstępach 2,5 godziny od poprzednich posiłków. Między posiłkami absolutnie wolno podjadać niczego. Można spożywać jedynie niesłodzone napoje takie jak czarna kawa, herbata czy woda mineralna (niegazowana). Tego typu detoks owsiankowy można powtarzać raz w tygodniu lub raz w miesiącu w celu oczyszczenia organizmu i pozbycia się zbędnego kilograma wagi (np. po świętach, weselu czy wszelkich imprezach okolicznościowych połączonych z biesiadowaniem).  Owsianka – właściwości Płatki owsiane to niezwykle zdrowa propozycja – nie tylko na śniadania. Bogate są w białko, błonnik, zdrowe aminokwasy, witaminy z grupy B, magnez czy żelazo. Ponadto: Obniżają ciśnienie krwi Obniżają poziom cholesterolu...