Czy zdrowe żywienie musi dużo kosztować? Katarzyna Bosacka: "To nie jest takie drogie"
ONS.pl, AdobeStock
Newsy

Czy zdrowe żywienie musi dużo kosztować? Katarzyna Bosacka: "To nie jest takie drogie"

Jak jeść zdrowo i przy tym nie zbankrutować? Katarzyna Bosacka udowadnia, że oszczędne zdrowe odżywianie jest możliwe.

Lekarze regularnie przypominają, że należy się zdrowo odżywiać, by uniknąć wielu chorób. Niestety, łatwo powiedzieć, trudniej zrobić! Obecnie ceny warzyw i owoców są często tak wysokie, że dieta o wątpliwych wartościach odżywczych jest po prostu o wiele tańsza i bardziej opłacalna dla wielu osób. Czy da się w ogóle odżywiać zdrowo przy ograniczonym budżecie? Katarzyna Bosacka udowadnia, że tak!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym właściwie jest zdrowe odżywianie?

W wywiadzie na temat zdrowego żywienia Katarzyna Bosacka wyjaśniła najpierw, czym ono tak naprawdę jest:

Zdrowie odżywianie to jest odżywianie, tak jak mówi Światowa Organizacja Zdrowia i Instytut Żywności i Żywienia, oparte na przede wszystkim warzywach.

Jak jeść zdrowo i oszczędnie?

Czy dieta składająca się głównie z warzyw może być tania? Bosacka przekonuje, że tak – zwłaszcza, jeśli postawicie na warzywa sezonowe:

Więc jeśli jemy warzywa w sezonie, a każdy człowiek powinien jeść od pół kilograma, do nawet 80 dekagramów warzyw dziennie, to jest dosyć spora porcja. Ale jeśli pomyślimy o warzywach sezonowych, nie są one takie drogie. Więc to nie jest najdroższa część naszego budżetu, którą wydajemy na jedzenie. Potem powinniśmy jeść trochę owoców. Około 20 dekagramów.  Jeśli też są to owoce sezonowe, to drogie nie są.

Zobacz także
Co jeść nad polskim morzem, by nie zbankrutować? Katarzyna Bosacka ma dla was garść porad

Co jeść nad polskim morzem, by nie zbankrutować? Katarzyna Bosacka ma dla was garść porad

"Nie robię afery, gdy dzieci zjedzą czasem frytki". Katarzyna Bosacka też je uwielbia. Zaskoczeni?

„Nie robię afery, gdy dzieci zjedzą czasem frytki”. Katarzyna Bosacka też je uwielbia. Zaskoczeni?

Później Katarzyna Bosacka wyjaśniła, że poza owocami i warzywami w diecie powinny się koniecznie znaleźć produkty pełnoziarniste. Te też wcale drogie nie są – na przykład kasze i płatki owsiane:

Ja wiem, że niektóre celebrytki kulinarne sprzedają na przykład owsiankę w malusieńkich paczuszkach. Jak policzyć za kilogram, to ona kosztują 590 złotych, ale wydaje mi się, że to jest gruba przesada. Można kupić płatki owsiane za 7-8 złotych za kilogram i też będzie dobrze.

W diecie ważny jest również nabiał. Bosacka zaznacza, że osoby, które nie mają skazy białkowej lub alergii na laktozę, mogą jeść jajka i produkty mleczne. Nie są one wcale drogie, a zawierają bardzo dużo białka, które jest niezbędne dla organizmu.

Produktem, który rzeczywiście wychodzi dość drogo w zdrowej diecie, jest oczywiście mięso:

Jedyne co, to dobrej jakości mięso, ale tu WHO mówi – do pół kilograma w tygodniu i ewentualnie ryba, też 2 razy w tygodniu. Więc jeśli to wszystko złożymy do kupy, to się okazuje, że ta zdrowa dieta wcale taka droga nie jest.

Źródło: jastrzabpost.pl

ONS
Newsy
Kasia Cichopek wygląda szczuplej niż kiedykolwiek. Okazuje się, że wcale nie dzięki diecie
Kasia Cichopek wygląda ostatnio lepiej niż kiedykolwiek. Czy to zasługa jakiejś nowej diety? Okazuje się, że nie tylko.

Katarzyna Cichopek jest jedną z czołowych polskich celebrytek. Na co dzień zajmuje się prowadzeniem szkoły tańca, byciem prezenterką telewizyjną oraz oczywiście grą w serialu „M jak miłość". Jakiś czas temu aktorka wyraźnie schudła. Celebrytka jest wąska w talii, jak osa. Nadal jednak słynie z ponętnych kobiecych kształtów – obfitego biustu i zaokrąglonych bioder. Jak się udaje utrzymać tak zmysłowe kształty, będąc jednocześnie szczupłą? Sekret Kasi tkwi nie tylko w jej diecie, ale też w czymś jeszcze. Sekret diety Kasi Cichopek Jakiś czas temu aktorka wyznała w rozmowie z dziennikarzami „Super Expressu", że na co dzień stara się bardzo zdrowo odżywiać i nie wkładać do ust śmieciowego jedzenia. Dzień zaczynam od śniadania, które składa się z naturalnego jogurtu z muesli i owocami. Na drugie śniadanie jem zupę warzywną, np. z dyni. Na obiad albo kurczaka, albo rybę, do wyboru ryż lub kasza. No i oczywiście dużo warzyw. Uwielbiam podwieczorek. Wtedy mogę zjeść galaretkę, kisiel lub budyń. A na kolację jem dwie małe kanapeczki z ciemnego pieczywa, pasty z makreli lub jajek i warzywa – poinformowała Kasia Cichopek.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Cichopek (@katarzynacichopek) Aktorka korzysta od roku z tak zwanej diety pudełkowej . Każdego dnia prosto pod jej drzwi trafia zdrowy i smaczny posiłek. Koszt takiego sposobu żywienia to ok. 1500 złotych miesięcznie.         Wyświetl ten post na Instagramie.  ...

Dieta owsiankowa jest prosta i skuteczna. Wskoczycie w sukienkę rozmiar mniejszą
Pixabay
Newsy
Dieta owsiankowa jest prosta i skuteczna. Wskoczycie w sukienkę rozmiar mniejszą
Owsianka na diecie to absolutnie niezastąpiony produkt. Pobudza trawienie, zapewnia długotrwałą sytość i oczyszcza organizm. 

Planujecie imprezę, a sukienka lekko się nie dopina? Zastosujcie dietę owsiankową, która pozwoli wam szybko zrzucić 1-2 kilogramy!  Dieta owsiankowa trwa zaledwie dzień i polega na błyskawicznym oczyszczeniu organizmu, które może poskutkować utratą nawet 1 kilograma. Przez jeden dzień detoksu należy jeść jedynie zupę owsianą. Jak ona wygląda? Przepis na zupę owsiankową Przygotowuje się ją nieco inaczej niż klasyczną owsiankę. Istotne jest także, żeby nie zawierała ona żadnych dodatków. Składniki: 7-8 łyżek stołowych płatków owsianych (bez soli, cukru ani innych dodatków) 2 litry chudego mleka (bądź mleka sojowego light) Przygotowanie: Oba składniki gotujcie na wolnym ogniu, do czasu aż płatki owsiane będą miękkie. Tak przyrządzoną owsiankę podzielcie na 5 porcji. Aby urozmaicić smak potrawy, można dodać do każdej porcji otrąb owsianych lub odrobinę słodziku (najlepiej ksylitolu, erytrytolu lub miodu).  Dieta owsiankowa – zasady Pierwszą porcję zupy owsiankowej należy spożyć na śniadanie ok. 8 rano. Pozostałe porcje jedzcie w odstępach 2,5 godziny od poprzednich posiłków. Między posiłkami absolutnie wolno podjadać niczego. Można spożywać jedynie niesłodzone napoje takie jak czarna kawa, herbata czy woda mineralna (niegazowana). Tego typu detoks owsiankowy można powtarzać raz w tygodniu lub raz w miesiącu w celu oczyszczenia organizmu i pozbycia się zbędnego kilograma wagi (np. po świętach, weselu czy wszelkich imprezach okolicznościowych połączonych z biesiadowaniem).  Owsianka – właściwości Płatki owsiane to niezwykle zdrowa propozycja – nie tylko na śniadania. Bogate są w białko, błonnik, zdrowe aminokwasy, witaminy z grupy B, magnez czy żelazo. Ponadto: Obniżają ciśnienie krwi Obniżają poziom cholesterolu...

"Nie robię afery, gdy dzieci zjedzą czasem frytki". Katarzyna Bosacka też je uwielbia. Zaskoczeni?
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
„Nie robię afery, gdy dzieci zjedzą czasem frytki”. Katarzyna Bosacka też je uwielbia. Zaskoczeni?
Katarzyna Bosacka i frytki? Okazuje się, że znana dziennikarka i wyznawczyni zdrowego odżywiania wcale nie stroni od kochanego przez wszystkich słonego i tłustego dania.

Frytki to danie, które jest odsądzane od czci i wiary przez niemal wszystkich dietetyków. Wielu je kocha, ale jeszcze więcej nie ma zielonego pojęcia o fatalnym skutku smażonych w głębokim tłuszczu ziemniaków na zdrowie. Zwłaszcza najmłodszych. Uważa się, że jedzone regularnie frytki to zwiększenie możliwości zachorowania na raka wątroby aż o 60%! Szczególnie groźny jest akrylamid , czyli niebezpieczny związek wydzielający się podczas smażenia pokrajanych w słupki ziemniaków. Co Katarzyna Bosacka uważa o jedzeniu frytek? Kto jak kto, ale ekspertka w dziedzinie żywienia, diety i składu wszystkich produktów dostępnych w sklepach i nie tylko, czyli Katarzyna Bosacka, wie o frytkach niemal wszystko. Będziecie jednak zaskoczeni, co sama zainteresowana sądzi o smażonych frytkach: – Ja bardzo lubię frytki. Naprawdę, bardzo, niestety. Wydaje mi się, że ludzie dzielą się na tych, co kochają makarony i tych, co kochają wszystko co z ziemniaka. Ja należę do „pyrlandii” – bez ogródek wyznała kilka lat temu w jednym z programów telewizyjnych. To jednak tylko jedna strona medalu, jeśli chodzi o stosunek Bosackiej do frytek. Dziennikarka doskonale zdaje sobie sprawę z negatywnych skutków jedzenia tego delikatesu. Jednak 49-letnia mama czworga dzieci dobrze wie, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić niemal na wszystko. I na frytki, i na inne kaloryczne dania, takie jak na przykład gofry .         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Bosacka (@katarzynabosacka) Jak często je się frytki w domu Katarzyny...

Niektórzy głodzą się, by później jeść to, na co mają ochotę i schudnąć. Czy to zdrowe?
AdobeStock
Newsy
Niektórzy głodzą się, by później jeść to, na co mają ochotę i schudnąć. Czy to zdrowe?
Skusilibyście się na dietę, na której można jeść wszystko? Jest tylko jeden warunek – później trzeba głodować przez parę godzin, a nawet dni!

W pogoni za zgrabną sylwetką niektórzy ludzie są w stanie spróbować wszystkiego . Coraz popularniejsza staje się dieta „Intermittent fasting”, czyli post przerywany. Wbrew pozorom, bardzo często stosują ją sportowcy, którzy przecież szczególnie dbają o swoje zdrowie i odpowiednie odżywianie. Na czym polega ta dieta? Na czym polega Intermittent fasting? Post przerywany to, zgodnie z nazwą, okresowe głodówki stosowane naprzemiennie ze zdrową dietą. W trakcie głodówek nie należy jeść zupełnie nic lub bardzo małą ilość kalorii, które powinny stanowić maksymalnie 30 procent dziennego zapotrzebowania. Plany żywieniowe w diecie Intermittent fasting Okresy postu różnią się długością w zależności od tego, jaki wariant żywienia się wybierze: 16/8 lub 14/10 – w tym wariancie należy nie jeść nic przez 16 lub 14 godzin w ciągu doby, a jedzenie jest dozwolone tylko podczas okna żywieniowego, które trwa 8 lub 10 godzin, w zależności od tego, ile trwa post. Ważne jest, by nie przerywać tych 16 lub 14 godzin głodówki. Natomiast podczas okna żywieniowego należy zjeść tyle kalorii, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie energetyczne. W efekcie zjada się o znacznie mniej, ponieważ wiele osób nie jest w stanie zjeść np. 2000 kalorii w ciągu 8 godzin. 20/4 – ten rodzaj postu jest już nieco bardziej wymagający. Wstrzymywać się od jedzenia należy bowiem przez 20 godzin w ciągu doby, a jeść można tylko przez 4 godziny (ciągiem!). W trakcie postu można jedynie pić wodę i ewentualnie jeść surowe warzywa. Eat-stop-eat – to najbardziej drastyczna forma postu przerywanego. Zakłada, że w ciągu tygodnia przez 5 dni można odżywiać się w sposób zdrowy i zbilansowany, przyjmując ilość kalorii potrzebną do utrzymania wagi. Natomiast przez 2 dni w tygodniu nie należy...