Czy z jajka kupionego w sklepie może wykluć się pisklę? Oto, czego można spodziewać się po rozbiciu jajka
Flickr
Newsy

Czy z jajka kupionego w sklepie może wykluć się pisklę? Oto, czego można spodziewać się po rozbiciu jajka

Idealne jajko kupowane w sklepie ma białą skorupkę, słomkowożółte białko i ciemnożółte żółtko. Jednak czasem coś może pójść nie tak i tak oto znajdujemy w jajku ślady życia...

Czy gdy kupujecie 10 jaj spodziewacie się, że w którymś z nich może rozwijać się pisklę? Kilka lat temu taka historia przydarzyła się klientce sklepu Netto, która to zdarzenie opisała tak oto na profilu grupy „Co dziś na obiad”:

- Mały kurczak, pisklę... O mój... Jajka kupione w Netto. Przestrzegam. Gdyby nie te nitki, co pływały w wodzie, to bym to jajko pokroiła na talerzu. Coś przykrego, wstręt pozostanie.

Sieć przeprosiła klientkę za wstrząs, który przeżyła i zajęła się wyjaśnianiem sprawy z hodowcą. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kurczak w jajku kupionym w sklepie? Na ile to możliwe?

Jajka znoszone przez kury na fermach niosek, to niezapłodnione jaja, w których nie ma szans rozwinąć się zarodek. Żeby to było możliwe, jajko najpierw trzeba zapłodnić, a na fermach kury czasem przez całe życie nie widzą nawet koguta, który mógłby to zrobić. Dlatego kupując jajka ze zwykłych hodowli, nie spodziewajcie się, że znajdziecie w nim żywy zarodek.

Teoretycznie zarodek mógłby pojawić się w jajkach pochodzących z ferm ekologicznych, z wolnego wybiegu czy z wiejskich podwórek, pod warunkiem, że miały kontakt z kogutem. Tak się jednak nie dzieje, ponieważ po pierwsze koguty w hodowlach na jaja są izolowane, a jajka są zbierane na bieżąco, zanim kura zdoła je wysiedzieć.

Żeby z jajka mogło się wykluć pisklę, musi ono przejść inkubacje w bardzo określonych warunkach: inkubacja trwa do 21 dni i w pierwszym okresie wymaga temperatury nawet 39 st. Celsjusza, a ostatnim tygodniu o 1-2 stopnie niższej, ale cały czas bardzo wysokiej. Natomiast jajka sprzedawane w sklepach po zebraniu trzymane są chłodzie, podobnie jak potem u nas w domach.

Zobacz także
Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce? To zaskoczy każdego

Macie te objawy? To może być uczulenie na jajka

Przepis na paste jajeczną Magdy Gessler. 1 składnik dodaje wyrazu i powoduje, że  jest niepowtarzalna

Przepis na pastę jajeczną Magdy Gessler. 1 nietypowy składnik doda jej wyrazu i podkręci smak

Jak prawidłowo przechowywać jajka?

Zanim jajka pokonają drogę z kurnika do waszych domów, są wcześniej magazynowane i transportowane. Wszystko powinno odbywać się w niskiej temperaturze, żeby wydłużyć czas ich świeżości  i przydatności do spożycia.

Także po przyniesieniu do domu powinny być przechowywane w lodówce. Nie wymagają bardzo niskiej temperatury, wystarczy im dla zachowania świeżości, tylko kilku stopni mniej niż wynosi temperatura pokojowa. Dlatego producenci lodówek przewidują jako miejsce przechowywania jajek, drzwi lodówki, gdzie panuje najcieplejsza temperatura w chłodziarce.

Jajka można przechowywać do miesiąca, jednak okres trwałości zależy ostatecznie od tego, jak były przechowywane:

  • W temperaturze powyżej 20°C świeże jajko wytrzyma jedynie tydzień
  • W temperaturze poniżej 20°C można je zostawić na ok. 3 tygodnie
  • W lodówce (2-8°C) wytrzymają ok. miesiąca

Źródło: Interia.pl, o-kurczaki.pl, expondo.pl, 02

jajko zarodek czerwona plamka
Flickr
Newsy
Czerwona plamka w jajku obrzydza wielu. Czy jest bezpieczne do zjedzenia?
Fuj! Ohyda! Część z nas reaguje właśnie w ten sposób, gdy po rozbiciu skorupki jajka naszym oczom ukaże się czerwona plamka pływająca w żółtku. Czy to zarodek? Czy możemy to zjeść?

Jajka to codzienny pokarm większości z nas. Jemy je na śniadanie w postaci jajecznicy, czasem smażymy jajka sadzone na obiad, niekiedy jemy gotowane na twardo jaja na kanapkach w czasie podwieczorku. Jajka je się na całym świecie. Produkcja w fermach na całym świecie liczona jest w tysiącach miliardów! Suche liczby mogą robić wrażenie. W samej Polsce rocznie kury wysiadują około 10 miliardów jaj. Sklepowe wytłaczanki już dawno wyparły w większości polskich domów tradycyjne jajka od zielononóżek. Te wciąż możemy kupić na targowiskach i jarmarkach. Często niestety jaja z marketu pozostawiają wiele do życzenia. Głównie w kontekście ich świeżości. Gdy tylko rozbijemy jajko o kant blatu, zaraz sprawdzamy czy wszystko z nim w porządku. I słusznie. Jaja czasem mogą wydzielać nieprzyjemny zapach – wtedy są zepsute i nie nadają się do spożycia pod żadną postacią. Nieapetyczna niespodzianka Część z nas jest nieufna także wobec czerwonych plamek w jajkach. Osoby o delikatnym usposobieniu ciężko znoszą nieco makabryczny widok dziwnego elementu na żółtku. Zobaczcie sami:         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Danesa Robles_Brisbin (@danesabris) O co chodzi? Utarło się wytłumaczenie, że jest to zarodek kury, który po prostu nie zdążył się rozwinąć. Nic bardziej mylnego. Kury znoszą jajka w fermach bez zapłodnienia przez koguta. Czym jest więc wspomniana, niezbyt apetyczna, czerwona plamka? Jest to niewielka ilość kurzej krwi, która znalazła się w jajniku lub w jajowodach kury po pęknięciu naczyń...

gdzie trzymać jajka
AdobeStock
Newsy
Przechowujecie jajka na drzwiach lodówki? Nie róbcie tak nigdy więcej
Dopiero co kupiliście jajka, a one już są zepsute? Prawdopodobnie mamy odpowiedź na to, dlaczego tak się stało.

Jajka to obok chleba i mleka, jeden z podstawowych artykułów żywnościowych, których nigdy nie może zabraknąć w naszym domu. Ciasta, kluski, kopytka czy zwykła jajecznica po prostu wymagają użycia jajek i to nie podlega dyskusji. Każdy z nas, o ile nie cierpi na alergię, jajka kupuje. A czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak je przechowywać? Idealne miejsce do przechowywania jajek Wydawałoby się, że kwestia tego jak i gdzie przechowywać jajka to żadna filozofia. Kto tak myśli, jest w dużym błędzie. Część osób trzyma je po prostu w kuchni na blacie lub schowane w szafce. W końcu w sklepie też są ustawione na półkach, daleko od lodówek, więc co może im się stać w kuchni? Otóż mogą się szybko zepsuć! Dlaczego? Zwykle w domu panuje nieco wyższa temperatura niż w sklepie. Do tego jajka do supermarketów przyjeżdżają świeże, jednak jeśli nie sprawdzimy daty ważności na opakowaniu, to może się okazać, że nasze leżą już na sklepowej półce dobry tydzień. Trzymając je w cieple, doprowadzimy tylko do tego, że szybko się zepsują. Nigdy nie trzymajcie jajek na drzwiach lodówki Wobec tego wniosek nasuwa się jeden – jajka należy trzymać w lodówce. I tu jest kolejny haczyk, bowiem nie każde miejsce w lodówce się do tego nadaje. Zanim zdążycie się zdenerwować na dziwne zasady dotyczące przechowywania jajek, uspokajamy – to nie jest nasz pomysł, tylko fakt udowodniony badaniami. Jajka trzymane na drzwiach lodówki psują się szybciej, a wynika to z częstych zmian temperatur. W lodówce temperatura wynosi od 0 do 3 stopni Celsjusza, natomiast w naszych kuchniach są to około 22 stopnie. Korzystamy z lodówki bardzo często, więc otwierając i zamykając drzwiczki wielokrotnie w ciągu dnia, narażamy znajdujące się tam produkty na...

Zauważyliście to? W sklepach jajka niemal zawsze przechowuje się poza lodówką. Wiecie dlaczego?
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego w sklepach jajka są zawsze przechowywane poza lodówką? Ma na to wpływ 1 rzecz
Jajka to jeden z bardziej specyficznych produktów spożywczych dostępnych w sklepach. I tak samo specyficzne są zasady ich przechowania.

Kto z was od razu po zakupie świeżych jajek wkłada je prosto do lodówki? Dla większości osób takie zachowania są wręcz czymś automatycznym. Część osób kładzie jajka także w chłodnych spiżarniach czy w piwnicach. Tak czy inaczej – raczej nikomu nie zdarza się zostawiać na dłuższy czas wytłaczanki choćby na blacie kuchni. Racja, nic w tym odkrywczego. Ale czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, dlaczego jajka niemal nigdy nie leżą w sklepowych lodówkach? Przyjrzeliście się temu, gdzie leżą jajka w sklepach największych sieci spożywczych w Polsce? Biedronka, Lidl, Kaufland, Auchan – gdziekolwiek nie spojrzycie i gdziekolwiek się nie udacie, wszędzie tam jajka stoją zwykle na półkach lub na paletach w temperaturze pokojowej. Dlaczego zatem jajka po zakupie zwykle trzyma się w chłodniczych warunkach? Dlaczego w sklepach jajka przechowuje się poza lodówkami? To pytanie jest szczególnie żywe w okresie letnim, kiedy za oknem panują nieznośne tropikalne skwary. Tutaj dochodzimy do kluczowego punktu całego wywodu – ile stopni Celsjusza jest zwykle w sklepach wielkopowierzchniowych? Temperatura w takich placówkach zazwyczaj oscyluje wokół 19-20 stopni Celsjusza. Szczególnie odczuwalne jest to latem, kiedy przyjście do sklepu wprost z saharyjskich upałów panujących na ulicy dla niektórych kończy się prawie że szokiem termicznym. Stosunkowo niska temperatura panująca w supermarketach sprawia, że jajka w nich sprzedawane nie muszą być przechowywane w lodówkach. Wspomniana temperatura chroni jaja przed pleśnią i atakiem niechcianych mikroorganizmów. Jak długo można przechowywać jajka ? Naturalna osłona przeciwbakteryjna niemytych jaj spokojnie wystarcza im na takie „leżakowanie” przez ok. 3 tygodnie od zniesienia przez kurę. Czy...

Jajka gotowane
Flickr/vanessa lollipop
Triki kulinarne
Większość z nas źle gotuje jajka. Jeden błąd wywołuje w nich niepożądane zmiany
Czy z pozoru łatwe gotowanie jajek kryje w sobie jakieś zagadki? Inny kolor, nieprzyjemny zapach, znacie te problemy? Mamy odpowiedź czemu tak się dzieje.

Zdarza się, że jajko na twardo żółtko ma siną obwódkę i nieładny zapach? Powodem jest jeden błąd popełniany podczas gotowania. Podpowiadamy wam co robić w takim przypadku.  Dlaczego jajko wygląda dziwnie po ugotowaniu? Pierwsza myśl, jaka przychodzi nam do głowy po tym, że z jajkiem jest coś nie tak, to wina hodowców. Pierwsze podejrzenia co do świeżości jajka lub jego pochodzenia mogą jednak okazać się błędne. Najczęściej winowajcą jesteśmy my sami.  Wiemy, że jajko gotowane to takie z dobrze ściętym żółtkiem. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same, ewentualnie z dodatkami, takimi jak majonez, chrzan, czy musztarda. Równie dobrze mogą stanowić część innych potraw. Można je dodawać do sałatek, kanapek, czy zup. Ile można przechowywać jajka na twardo? Jedno kurze jajko na twardo zawiera około 78 kilokalorii. To bogate źródło białka i odpowiedni produkt dla wszystkich, którzy przebywają na różnego rodzaju dietach. Dostępnych jest wiele technik gotowania jaj na twardo. Jedna sugeruje powolne gotowanie we wrzątku, inna wrzucenie jajek do wrzącej wody. Jaja ugotowane na twardo mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni. Po tym czasie należy je wyrzucić. Jajko jest również tradycyjnym elementem kultury związanej ze świętami. Dekorowane jajka, nazywane potocznie pisankami, stanowią ważną część Wielkanocy. Ile powinno gotować się jajka? Jeśli lubicie gotowane jajka, powinniście wiedzieć, że czas ich gotowania ma ogromne znaczenie. Niezależenie od metody, którą wybierzecie, liczy się każda minuta. Zbyt długo gotowane jajko, ponad 10 minut, traci smak, przybiera sinawy kolor , a na żółtku może powstać zielonkawy nalot. Zbyt długi czas gotowania wywołuje w jajku niepożądane zmiany. Jajko...