Czy włókna w bananach może jeść? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Flickr
Newsy

Czy włókna w bananach może jeść? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Banany to jedne z ukochanych owoców wszystkich Polaków. Są względnie tanie, smaczne i niezwykle pożywne. Zwracaliście kiedyś uwagę na białe wiązki pod ich skórką?

Mało kto jednak wie, że z botanicznego punktu widzenia rosnące w tropikach słodkie, mączyste i kremowe banany to… jagody.

Żeby było jeszcze ciekawiej, zdradzimy wam, że ich międzynarodowa nazwa pochodzi z języka arabskiego, w którym określenie „banan” oznacza po prostu palec.

W czasach zamierzchłego PRL-u były synonimem dobrobytu, dzisiaj na nikim nie robią już większego wrażenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

W jaki sposób jeść banany?

Banany stały się elementem codziennego krajobrazu. Bezrefleksyjnie jemy je na śniadanie, na podwieczorek, dodajemy je do wielu ciast i deserów.

Jednak na pewno zdarzyło się wam kiedyś pomyśleć o tym, po co te owoce mają pod skórką białe, podłużne włókna.

Wielu z obrzydzeniem wyrzuca je do kosza, inni nawet nie zwracają na nie uwagę. Jeśli zastanawialiście się, czy te nietypowe nitki można jeść, to dobrze trafiliście.

Zanim odpowiemy wam na to pytanie, postaramy się jednak odpowiedzieć, czym są wspomniane włókna.

Zobacz także
banany

Dieta bananowa to nawet 3 kg mniej w 3 dni. To najszybszy sposób na płaski brzuch?

czarna końcówka banana

Czy czarna końcówka banana jest trująca czy można ją zjeść?

Czy można jeść białe włókna wokół banana?

Białe nitki pod skórką banana to nic innego jak wiązki przewodzące. Pod tą dość tajemniczą nazwą kryje się część banana, która ma za zadanie rozprowadzać po owocu substancje odżywcze.

Same w sobie wiązki przewodzące, czy jak kto woli białe włókna, są niezwykle cennym źródłem jakże potrzebnego ludzkiemu organizmowi błonnika.

Co więcej, jedzenie białych nitek absolutnie niczym nie grozi. Wnioski? Można, a nawet trzeba je jeść razem z owocem! Nie zaprzątajcie sobie głowy ich odrywaniem następnym razem.

Jedząc banany należy pamiętać jednak o umiarze. Niektórzy dietetycy uważają, że nie powinno się przekraczać dawki 3 bananów dziennie, choć znane są przypadki osób, które korzystają z radykalnej diety bananowej.

Więcej przeczytacie o niej w artykule, do którego link znajdziecie poniżej.

Czytaj także:

Jak przechowywać banany? Nie ma dziwniejszej metody niż ta. Przetestujecie?
Pixabay
Newsy
Jak przechowywać banany? Nie ma dziwniejszej metody niż ta. Przetestujecie?
Banany, choć zawierają dużo cukru, pomagają walczyć z otyłością, anemią, a także niedoborami pierwiastków. Często jednak nieodpowiednio je przechowujemy, przez co szybko się psują i zmieniają kolor na czarny.

Banany pochodzą z ciepłych krajów, dlatego pokonują długą drogę zanim trafią do sklepów, a potem do naszych domów. Najczęściej zrywane są jeszcze zielone banany, które dojrzewają dopiero w transporcie. Od momentu trafienia na sklepowe półki są już dojrzałe i żółte, dlatego należy je odpowiednio przechowywać, aby jak najdłużej zachowały świeżość. Kto powinien jeść banany? Pomimo dość wysokiej zawartości cukru, banany bogate są w: witaminę A witaminę B witaminę C witaminę E witaminę K potas,  wapń magnez żelazo. To niezwykle odżywczy owoc, który świetnie syci na długie godziny – dlatego właśnie tak często proponowany jest do śniadań. Owoce te poprawiają samopoczucie, a także wspomagają walkę z anemią, niedoborami witamin, a nawet bólami miesiączkowymi. Jak przechowywać banany? Banany najczęściej trzymamy na wierzchu, w miskach na owoce. Okazuje się jednak, że znacząco skraca to ich okres przydatności. Przetestowano więc... podwieszanie owoców. Można to robić na wieszaku czy na sznurku. Dlaczego? Ponieważ banany naturalnie rosną na drzewach, gdzie wiszą. Leżenie czy opieranie się na krzewach, wcale im nie służy, dlatego natura wymyśliła najkorzystniejszy dla nich sposób. Ma to jednak sens, jeśli podwieszony banan jest mniej podatny na promieniowanie słoneczne, które znacząco przyspiesza dojrzewanie (a także przejrzewanie) owoców. Powinien być przechowywany przede wszystkim w dość ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli lubicie bardzo miękkie w środku banany – możecie nadal trzymać je w misce koło okna, gdzie szybko dojrzeją. Jeśli jednak kupiliście dużą kiść owoców i zależy wam na tym, aby były jak najdłużej świeże – wypróbujcie trik z podwieszaniem...

Czy ze sklepów znikną już wkrótce banany? Powód może szokować!
AdobeStock
Newsy
Czy ze sklepów znikną już wkrótce banany? Powód może szokować!
Jeżeli lubicie banany, to ta informacja może was zmartwić. Staną się zagrożonym gatunkiem?

Dziś raczej nikt nie wyobraża sobie braku bananów w sklepach. Kiedyś były luksusem, a dziś można je kupić w bardzo atrakcyjnych cenach i mimo, że w Polsce są egzotycznymi owocami , to wielu Polaków regularnie zajada się bananami. Są smaczne, pasują do wielu deserów, owsianki i ciast , a do tego zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Niestety, może się okazać, że niebawem zabraknie ich w sklepach! Sprawdźcie, dlaczego. Wymarłe banany Niewielu z was pewnie interesuje się odmianami bananów hodowanymi na sprzedaż. Jeszcze 60 lat temu najbardziej popularną odmianą tych owoców był Gros Michel. Te banany były wprost idealne – miały bardzo grubą skórę, dzięki czemu nie uszkadzały się w trakcie transportu, a ich kiście były gęste, dzięki czemu łatwiej było je pakować i przewozić. Niestety, w latach 50. XX wieku bananowce odmiany Gros Michel zostały zaatakowane przez chorobę panamską, czyli grzyby Fusarium oxysporum f. sp. Cubense. Nikt w tamtym czasie nie był w stanie zatrzymać epidemii, w wyniku czego praktycznie wszystkie drzewa obumarły, a odmiana Gros Michel wymarła. O tym, jak sobie z tym poradzono, mówi dr hab. Joanna Puławska, profesor IO, kierownik Zakładu Fitopatologii Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach: Poradzono sobie z tym problemem, tworząc nowe nasadzenia bananowców odmiany Cavendish odpornej na chorobę. Jednak przyroda nie zna pustki. Jest roślina, a za jakiś czas znajdzie się szczep lub rasa patogenu, który będzie w stanie porażać odmiany dotychczas uważane za odporne. I tak się stało z odmianą Cavendish. Już w latach 80. XX wieku pojawiała się tzw. rasa TR4, która obecnie się rozprzestrzenia coraz bardziej i stąd nowe larum. Jest to obecnie jedna z najpoważniejszych chorób bananowców i sprawia dużo problemów. Czy odmiana Cavendish...

czarna końcówka banana
AdobeStock
Newsy
Czy czarna końcówka banana jest trująca czy można ją zjeść?
Odcinacie czarne końcówki bananów? Dowiedzcie się, czy rzeczywiście są niebezpieczne.

Choć banany w Polsce nie rosną, to owoce te są niezwykle popularne w naszym kraju. Nie kosztują bardzo dużo, są smaczne i zdrowe, więc ludzie chętnie je kupują. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów banan jest doskonałą przekąską między posiłkami, gdy nie ma czasu na zjedzenie czegoś bardziej konkretnego. Świetnie sprawdza się także przy robieniu owsianek i koktajli owocowych, ponieważ jest doskonałym zagęszczaczem. I oczywiście pysznie smakuje! Miękka struktura sprawia, że banany mogą jeść już malutkie dzieci, ponieważ nie trzeba tych owoców praktycznie gryźć. Ale czasami banany wzbudzają wątpliwości – na przykład gdy pojawiają się na nich ciemne plamy albo gdy końcówka banana jest czarna. Czy można ją bezpiecznie zjeść? Fakty i mity o bananach Wokół czarnych końcówek bananów krążą już takie legendy, że po przeczytaniu ich wszystkich od razu odechciewa się jeść banany i każdy ma ochotę omijać je w sklepie szerokim łukiem. Znaliście poniższe teorie? Lamblie Kiedyś głośno było o „trujących” końcówkach bananów. Niektórzy twierdzili, że w czarnej skórce na końcu banana roi się aż od pasożytów Giardia lambia, które wywołują niebezpieczne choroby. Rzeczywiście, pasożyty te odpowiedzialne są za rozwój giardiozy – choroba ta objawia się silnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, w tym biegunkami, wymiotami, bólami brzucha, a także gorączką. Jeśli takie objawy się utrzymują, to lekarz zleca odpowiednie badania na obecność pasożytów i przepisuje antybiotyk, który trzeba przyjmować przez dwa tygodnie. Czy rzeczywiście jednak znajdują się one w bananach? Okazuje się, że… nie! By zarazić się lambliami, trzeba mieć bezpośredni kontakt z odchodami zwierząt lub ludzi, w których znajdują się...

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...