Czy włókna w bananach może jeść? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Flickr
Newsy

Czy włókna w bananach może jeść? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

Banany to jedne z ukochanych owoców wszystkich Polaków. Są względnie tanie, smaczne i niezwykle pożywne. Zwracaliście kiedyś uwagę na białe wiązki pod ich skórką?

Mało kto jednak wie, że z botanicznego punktu widzenia rosnące w tropikach słodkie, mączyste i kremowe banany to… jagody.

Żeby było jeszcze ciekawiej, zdradzimy wam, że ich międzynarodowa nazwa pochodzi z języka arabskiego, w którym określenie „banan” oznacza po prostu palec.

W czasach zamierzchłego PRL-u były synonimem dobrobytu, dzisiaj na nikim nie robią już większego wrażenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

W jaki sposób jeść banany?

Banany stały się elementem codziennego krajobrazu. Bezrefleksyjnie jemy je na śniadanie, na podwieczorek, dodajemy je do wielu ciast i deserów.

Jednak na pewno zdarzyło się wam kiedyś pomyśleć o tym, po co te owoce mają pod skórką białe, podłużne włókna.

Wielu z obrzydzeniem wyrzuca je do kosza, inni nawet nie zwracają na nie uwagę. Jeśli zastanawialiście się, czy te nietypowe nitki można jeść, to dobrze trafiliście.

Zanim odpowiemy wam na to pytanie, postaramy się jednak odpowiedzieć, czym są wspomniane włókna.

Zobacz także
banany

Dieta bananowa to nawet 3 kg mniej w 3 dni. To najszybszy sposób na płaski brzuch?

Czy czarna końcówka banana jest trująca czy można ją zjeść?

Czarna końcówka banana jest trująca czy można ją zjeść? Wyjaśniamy, dlaczego niektórzy się jej boją

Czy można jeść białe włókna wokół banana?

Białe nitki pod skórką banana to nic innego jak wiązki przewodzące. Pod tą dość tajemniczą nazwą kryje się część banana, która ma za zadanie rozprowadzać po owocu substancje odżywcze.

Same w sobie wiązki przewodzące, czy jak kto woli białe włókna, są niezwykle cennym źródłem jakże potrzebnego ludzkiemu organizmowi błonnika.

Co więcej, jedzenie białych nitek absolutnie niczym nie grozi. Wnioski? Można, a nawet trzeba je jeść razem z owocem! Nie zaprzątajcie sobie głowy ich odrywaniem następnym razem.

Jedząc banany należy pamiętać jednak o umiarze. Niektórzy dietetycy uważają, że nie powinno się przekraczać dawki 3 bananów dziennie, choć znane są przypadki osób, które korzystają z radykalnej diety bananowej.

Więcej przeczytacie o niej w artykule, do którego link znajdziecie poniżej.

Czytaj także:

Czy ze sklepów znikną już wkrótce banany? Powód może szokować!
AdobeStock
Newsy
Czy ze sklepów znikną już wkrótce banany? Powód może szokować!
Jeżeli lubicie banany, to ta informacja może was zmartwić. Staną się zagrożonym gatunkiem?

Dziś raczej nikt nie wyobraża sobie braku bananów w sklepach. Kiedyś były luksusem, a dziś można je kupić w bardzo atrakcyjnych cenach i mimo, że w Polsce są egzotycznymi owocami , to wielu Polaków regularnie zajada się bananami. Są smaczne, pasują do wielu deserów, owsianki i ciast , a do tego zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Niestety, może się okazać, że niebawem zabraknie ich w sklepach! Sprawdźcie, dlaczego. Wymarłe banany Niewielu z was pewnie interesuje się odmianami bananów hodowanymi na sprzedaż. Jeszcze 60 lat temu najbardziej popularną odmianą tych owoców był Gros Michel. Te banany były wprost idealne – miały bardzo grubą skórę, dzięki czemu nie uszkadzały się w trakcie transportu, a ich kiście były gęste, dzięki czemu łatwiej było je pakować i przewozić. Niestety, w latach 50. XX wieku bananowce odmiany Gros Michel zostały zaatakowane przez chorobę panamską, czyli grzyby Fusarium oxysporum f. sp. Cubense. Nikt w tamtym czasie nie był w stanie zatrzymać epidemii, w wyniku czego praktycznie wszystkie drzewa obumarły, a odmiana Gros Michel wymarła. O tym, jak sobie z tym poradzono, mówi dr hab. Joanna Puławska, profesor IO, kierownik Zakładu Fitopatologii Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach: Poradzono sobie z tym problemem, tworząc nowe nasadzenia bananowców odmiany Cavendish odpornej na chorobę. Jednak przyroda nie zna pustki. Jest roślina, a za jakiś czas znajdzie się szczep lub rasa patogenu, który będzie w stanie porażać odmiany dotychczas uważane za odporne. I tak się stało z odmianą Cavendish. Już w latach 80. XX wieku pojawiała się tzw. rasa TR4, która obecnie się rozprzestrzenia coraz bardziej i stąd nowe larum. Jest to obecnie jedna z najpoważniejszych chorób bananowców i sprawia dużo problemów. Czy odmiana Cavendish...

Nie jedzcie takich bananów. Mogą zaszkodzić
Adobe Stosk
Newsy
Nie jedzcie bananów z czarnym nalotem w środku. Mogą wam zaszkodzić
Wyjaśniamy jak rozpoznać nalot wewnątrz banana, który może świadczyć o tym, że owoc został zaatakowany przez pleśń. I jak nie pomylić pleśni z kolorem dojrzałego banana.

Banany mogą być jedzone na różnym etapie dojrzałości. Niektórzy wolą twarde, mniej słodkie i jeszcze niemal zielone, inni przepadają za zdecydowanie dojrzałymi, z brązowymi plamkami na skórce. Wszystkie banany są zdrowe, choć te najbardziej dojrzałe, z dużą ilością cukru, nie są polecane cukrzykom. A kiedy banany stają się szkodliwe? Jak odróżnić banany z pleśnią od mocno dojrzałych? Zdarza się, że w bananach rozwija się pleśń. Można ją rozpoznać po czerwonych lub brązowych plamkach w środku, które z czasem przeradzają się w jednolitą linię, wypełniającą dużą część wnętrza owocu. Takich bananów nie należy jeść, ponieważ zostały zaatakowane przez pleśń. Pleśń z gatunku nigrospora może być zwłaszcza niebezpieczna dla osób uczulonych na ten rodzaj grzybów. Banany zawierające taką pleśń są rzadko spotykane w sklepach, ponieważ zwykle są wycofywane ze sprzedaży. Jeśli jednak na nie traficie, zrezygnujcie ze zjedzenia ich.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Λ V Λ K Λ (@avaka.67) Bananów zaatakowanych pleśnią nie mylcie jednak z brązowymi plamkami, jakie mogą znajdować się na dojrzałych bananach. Brązowe kropki, cętki czy pokrycie brązowym kolorem niemal całej skórki, nie dyskwalifikuje bananów. Zmiany z reguły znajdują się na skórce. Po jej zdjęciu, wewnątrz miąższ nadal powinien być biały. Dopiero bardzo mocno dojrzałe banany, na których skórka w całości staje się brązowa mogą być miękkie i lekko brązowe w środku. Takie banany...

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...

banany
Pixabay
Newsy
Zielone banany od tych mocno dojrzałych różnią się nie tylko smakiem. Które są zdrowsze?
Dojrzałe, czy nie? Które wybrać? Które można jeść? Odpowiadamy na najpopularniejsze pytania dotyczące bananów - odpowiedzi mogą was naprawdę zdziwić!

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców. Smaczny, nieprzesadnie słodki i bardzo sycący – doskonale nadaje się do zjedzenia w ramach podwieczorku lub drugiego śniadania, ale także jako dodatek do owsianki czy koktajlu owocowego. Można też z niego zrobić pyszną babkę bananową! W sklepach najczęściej możemy znaleźć lekko zielone i niedojrzałe banany i zwykle po zakupieniu czekamy dzień lub dwa, by owoce dojrzały. Czy można jeść niedojrzałe banany? Jaka jest różnica między bananem zielonym, a tym w głęboko żółtym kolorze? Właściwości bananów Wiedzieliście, że spośród wszystkich owoców banany zawierają najwięcej węglowodanów? Dzięki temu są bardzo polecane osobom uprawiającym sport – jeden banan zjedzony od razu po treningu pozwala szybko uzupełnić cenne składniki odżywcze i dodaje energii. Do tego są bogate w potas, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu i pomaga w leczeniu nadciśnienia. Wysoką zawartość witaminy C docenią wszyscy, którzy dbają o zachowanie odporności swojego organizmu. Zielone czy dojrzałe? Na podstawowe pytanie „Czy można zjeść zielonego banana” odpowiemy od razu – można! Co więcej, zarówno zielone jak i mocno dojrzałe banany są zdrowe. Po prostu poza różnicą w smaku mają inne właściwości. Niedojrzały banan – twardy, zielony i wręcz lekko kwaśny. Na tym etapie dojrzałości jest najbardziej ciężkostrawny i sycący. Zielone banany mają najniższy indeks glikemiczny co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego powodu cukrzycy powinni wybierać tylko niedojrzałe i lekko dojrzałe banany. W dodatku zielone banany bardzo dobrze działają na układ trawienny ze względu na dużą zawartość prebiotyków. Lekko dojrzały banan – na tym etapie owoce zawierają najwięcej błonnika....