Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości
Adobe Stock
Newsy

Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości

Jak dowiedli eksperci, największą rolę w procesie siwienia i starzenia mają geny, a także prawidłowa dieta i higieniczny tryb życia. Jak więc jest z tą witaminą? Czy ma związek z siwieniem?

Witamina B okazuje się nie mieć aż tak ogromnego wpływu na opóźnienie siwienia, jak twierdzą niektórzy internauci. Fałszywe teorie, które obiegły internet, zostały zdementowane przez lekarzy. Chociaż dieta bogata w zdrowe produkty, zwłaszcza te nasycone witaminą B, może nieco opóźnić proces pojawiania się siwych włosów, metoda ta na nic się nie zda, jeśli pijecie alkohol, palicie papierosy, niezdrowo się odżywiacie i prowadzicie stresujący, zbyt szybki tryb życia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

W jaki sposób siwieją włosy?

„Za siwienie włosów odpowiadają przede wszystkim geny” – twierdzi prof. Lidia Rudnicka, kierowniczka Kliniki Dermatologii CSK MSWiA i prezeska Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego.

Istotnymi czynnikami, które mogą przyspieszać ten stan rzeczy, są również: nieregularny sen,  nadmierny stres, niezdrowa dieta, częste sięganie po używki takie jak alkohol, papierosy czy kofeina. Prof. Rudnicka podkreśla jednak, że u każdej osoby tempo siwienia będzie indywidualne.

Siwienie a dieta

Badania faktycznie potwierdzają teorię, że dieta, która jest szczególnie uboga w witaminę B, może doprowadzić do przyspieszonego wypadania oraz siwienia pasm włosów. Warto więc upewnić się, że to, co spożywacie, bogate jest w biotynę (witaminę H), witaminy B3 i B5, a także selen, miedź, cynk czy żelazo. W wielu suplementach diety, które mają działać na skórę, włosy i paznokcie zawarte są duże ilości witaminy A, E czy D. Warto jednak pamiętać, aby nigdy nie stosować żadnych suplementów bez konsultacji z lekarzem. Nieodpowiednio dobrane suplementy mogą wyrządzić szkodę organizmowi, bądź po prostu nie zadziałać.

Zobacz także
Lody z maślanki mogą opóźniać starzenie się i obniżać cholesterol. Smaczny i zdrowy deser

Lody z maślanki mogą opóźniać starzenie się i obniżać cholesterol. Smaczny i zdrowy deser

Granat, starzenie się

Ten owoc jest pyszny i spowalnia procesy starzenia. Znajdziesz go w każdym supermarkecie

W czym jest najwięcej witaminy B?

Produkty bogate w witaminę B to m.in.:

  • Kurczak
  • Jaja
  • Banany
  • Pomarańcze
  • Brokuły
  • Otręby

Jak uchronić się przed siwymi włosami?

Poza odpowiednio zrównoważoną dietą należy mieć na uwadze najważniejszy czynnik, czyli zdrowe i higieniczne życie. Co więc powinniście robić?

  • Odpowiednio się wysypiać i unikać zarywania nocy. Optymalna ilość snu to 7-8 godzin dziennie.
  • Unikać stresu i stosować techniki relaksacyjne, jeśli wasza praca jest intensywna i obciążająca emocjonalnie.
  • Spędzać dużo czasu na świeżym powietrzu, a także zastąpić samochód czy autobus rowerem bądź spacerem (kiedy tylko się da).
  • Często wietrzyć pomieszczenia, aby dbać o prawidłowe dotlenienie – nawet podczas przesiadywania w domu.

Źródło: PAP

Czytaj też:

Weźcie ten produkt z lodówki i połóżcie go na włosy. Babciny trik na miękkie i nawilżone włosy
AdobeStock
Newsy
Weźcie ten produkt z lodówki i połóżcie go na włosy. Babciny trik na miękkie i nawilżone włosy
Czy słyszeliście kiedyś o korzystnym wpływie tego produktu na włosy? Przetestujcie go jeszcze dziś.

Miliony kobiet i mężczyzn wydają w drogeriach prawdziwą fortunę na to, by mieć piękne i zdrowe włosy. Chodzą na profesjonalne zabiegi i używają różnych „obiecujących cuda" produktów. Tymczasem klucz do zdrowych i pięknych włosów tak naprawdę znajduje się pod naszą ręką. Są nim zwykłe kurze jajka! Jajka sposobem na mocne i zdrowe włosy Większość kobiet przynajmniej raz w swoim życiu zainwestowała w jakiś drogi szampon, maseczkę, odżywkę lub serum, aby mieć zdrowo wyglądające włosy. Kosmetyki te nie zawsze jednak działają i mogą powodować obciążenie włosów (i naszego portfela). Czy wiecie, że jajka mogą być naturalną alternatywą, która zapobiega wypadaniu włosów i przyspiesza ich wzrost? Oto kilka powodów, dla których warto zacząć stosować je na włosy: Wspomagają wzrost włosów. Jajka są bogate w proteiny, które odżywiają włosy oraz przyspieszają ich naturalny wzrost. Większa elastyczność włosów. Żółtka jaj są bogate w luteinę, która nawilża włosy, poprawiając ich elastyczność. Składnik ten sprawia również, że włosy stają się oporne na łamanie, dzięki czemu mamy  mniej rozdwojonych końcówek. Mniejsze wypadanie włosów. Jajka są bogate w białko, które pomaga wzmocnić mieszki włosowe. Jajka stymulują skórę głowy, wzmacniając cebulki włosów.  Dodają połysku włosom. Używajcie maseczki z jajek na włosy, aby zapewnić swoim włosom silne odżywienie. Taka mikstura nada waszym matowym włosom zdrowego połysku. Jajka pomagają zachować naturalne olejki we włosach, w przeciwieństwie do szamponów, które zwykle je usuwają. Jajka regenerują zniszczone włosy. Włosy składają się głównie z...

Wmawiali wam, że to mięso jest zdrowe. Lekarze radzą unikać go jak ognia
AdobeStock
Newsy
Wmawiali wam, że to mięso jest zdrowe. Lekarze radzą unikać go jak ognia
Mięso powinno stanowić jeden z elementów zbilansowanej diety. Ale czy każdy rodzaj mięsa jest zdrowy? Nie. Jakie więc wybierać?

Czerwone mięso  w diecie i jego wpływ na zdrowie to sporna kwestia. Coraz częściej zaleca się zastępowanie czerwonego mięsa białym, które jest delikatniejsze i zdrowsze. Ale czy rzeczywiście należy całkowicie rezygnować z jedzenia czerwonego mięsa? Sprawdźcie wypowiedzi ekspertów. Właściwości czerwonego mięsa W czerwonym mięsie znajdziecie takie witaminy jak witaminę B3, B6 i B12, a także selen, cynk i przede wszystkim żelazo. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, czerwone mięso jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość. Do czerwonego mięsa zalicza się: Wołowinę Wieprzowinę Dziczyznę Baraninę Gęsinę Kaczkę Koninę Czy czerwone mięso jest zdrowe? Kwestia wpływu czerwonego mięsa na zdrowie wciąż jest przedmiotem debat wśród lekarzy i specjalistów ds. żywienia. Jedni uważają, że powinno się spożywać czerwone mięso ze względu na wymienione powyżej witaminy i minerały. Przeciwnicy twierdzą z kolei, że jedzenie czerwonego mięsa prowadzi do chorób serca i układu krążenia. Dr hab. n. med. Daniel Śliż uważa, że czerwone mięso nie ma negatywnego wpływu na zdrowie pod warunkiem, że spożywa się je rzadko, szczególnie ze względu na zawarte w nim tłuszcze trans: Nie ma kontrowersji co do negatywnego wpływu mięsa na układ sercowo-naczyniowy. Jest ono produktem, który powinniśmy spożywać rzadko, co udowadnia najnowsza piramida zdrowego żywienia. Mięso jest produktem bogatym głównie w białko komplementarne, zawierające komplet aminokwasów, które jednakże możemy pozyskiwać z roślin. Warto wspomnieć, że trudno jest pozyskać je tylko z jednej rośliny i trzeba komponować dietę w taki sposób, aby uzupełniać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Warto pamiętać ponadto, że mięso jest...

Domowe ogórki kiszone
Gotujmy.pl
Newsy
Kobieta przez 10 dni jadła kiszonki. Nie uwierzycie co się stało po tej kuracji
Dalibyście radę jeść kiszone warzywa codziennie przez 10 dni? Taka „dieta” ma swoje plusy – sprawdźcie, jakie!

Coraz popularniejsze stają się różne dziwne diety. Niektórzy jedzą przez jakiś czas tylko mięso albo banany wierząc, że pozwoli im to oczyścić organizm i szybciej schudnąć. Jedną z takich „diet” jest kuracja kiszonkowa, która polega na jedzeniu kiszonych warzyw przez 10 dni. Sprawdźcie, jakie są potencjalne efekty takiego sposobu odżywiania. Witaminy w kiszonkach Jedząc w ten sposób na pewno dostarczycie organizmowi wiele witamin. W kiszonkach znajdziecie między innymi: Witaminę A Witaminy z grupy B Witaminę C Witaminę E Witaminę K Najwięcej w kiszonkach znajduje się oczywiście kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Wzmacnia naczynia krwionośne i podnosi odporność, dlatego warto włączyć kiszonki do swojej diety zwłaszcza wtedy, gdy nadchodzi sezon na grypę, przeziębienie i różne inne infekcje. Regularne jedzenie kiszonek polepszy także wchłanianie żelaza do waszego organizmu, a do tego wzmocni włosy i paznokcie. Kiszonki na lepsze trawienie Kobieta stosująca kurację kiszonkową szybko zauważyła, że zdecydowanie poprawiło się jej trawienie. Sfermentowane produkty świetne wpływają na zwiększenie ilości enzymów trawiennych oraz kwasu żołądkowego, dzięki czemu spożywane jedzenie jest trawione o wiele sprawniej. Jeśli często dokucza wam uczucie pełności po posiłku, warto chwilę wcześniej zjeść nieco kiszonych warzyw albo wypić z nich sok – np. z kiszonej kapusty albo wodę z kiszonych ogórków. Kiszonki na odchudzanie Kiszone warzywa są doskonałą przekąską na diecie odchudzającej! Dzięki temu, że są bogate w błonnik, na długo zapewniają uczucie sytości – nie będziecie więc podjadać między posiłkami! Pomagają też na zaparcia i poprawiają przemianę materii. A do tego mają śmiesznie mało kalorii! Jedząc kiszonki możecie łatwo...

Wszyscy myślą, że to połączenie jest trujące. To bzdura, jedzcie tak na zdrowie
Pixabay
Newsy
Wszyscy myślą, że to połączenie jest trujące. To bzdura, jedzcie tak na zdrowie
Na pewno ktoś kiedyś namawiał was do rezygnacji z tego połączenia. To bez sensu!

Produkty spożywcze mogą stawać się przez łączenie ich z innymi produktami zdrowe i bardziej wartościowe, lub tracić dużo na wartości . Niestety, wokół szkodliwości połączeń produktów krąży bardzo wiele mitów. Wiele z nich słyszeliście pewnie podczas spotkań rodzinnych, a może natknęliście się też na nieprawdziwe porady w internecie. Przedstawiamy wam dziś jeden bardzo popularny mit na temat połączenia produktów spożywczych. Jeśli faktycznie stosujecie się do tej zasady, naprawdę dużo tracicie! Mit na temat szkodliwości produktów Chodzi o połączenie pomidora z ogórkiem. Wiele osób głosi, że przez zawartość askorbinazy, takie połączenie jest szkodliwe. To nieprawda! Skąd wziął się mit o szkodliwości połączenia ogórka z pomidorem? Propagatorzy tego mitu opierają się na tym, że świeże ogórki zawierają enzym askorbinazę. To enzym rozkładający kwas askorbinowy, czyli czynną formę witaminy C. Przez to łączenie ogórka (z askorbinazą) z pomidorem (źródłem witaminy C) ma być szkodliwe. Niektórzy idą nawet dalej i mówią, że wytwarzają się tam wtedy toksyny. Czy można łączyć ogórka z pomidorem? Świeże surowe ogórki faktycznie zawierają askorbinazę, czyli enzym rozkładający witaminę C. Dzieje się to jednak naprawdę w minimalnym stopniu. Poza tym, pomidory nie są wcale specjalnie znaczącym źródłem witaminy C w diecie. Jeśli chcielibyście stosować się do tej zasady, musielibyście unikać połączenia ogórków z każdym innym warzywem i owocem, bo prawie wszystkie zawierają witaminę C. Jedzcie ogórki z pomidorami na zdrowie. Łączcie je w: Sałatce greckiej Różnorodnych wiosennych sałatkach Sałatce szopskiej popularnej w Bułgarii Tradycyjnej gruzińskiej sałatce z...