
Marynowanie mięsa na grilla z pozoru może się wydawać niezbyt istotną kwestią. W końcu przyprawy to tylko przyprawy... Można ich używać dowolnie, wedle uznania.
Powinniście jednak pamiętać, że marynowanie ma na celu nadanie mięsu bardziej wyrazistego smaku i aromatu. Właściwie przygotowana marynata sprawia, że grillowany kurczak czy karkówka rozpływa się w ustach, dostarczając niepowtarzalnych doznań smakowych.
Jak marynować na grilla mięso drobiowe?
Kto z was nie lubi grillowanego kurczaka? To jedno z najpopularniejszych mięs na grilla. Każdy w rodzinie ma zwolenników udek i piersi. Zdarzają się również miłośnicy skrzydełek.
Mięso drobiowe jest delikatne i pozbawione wyrazistego smaku, dlatego tak istotna w jego wypadku jest aromatyczna marynata. Do jej przygotowania warto wykorzystać takie przyprawy, jak m.in.:
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- paprykę słodką i ostrą
- chili, ziele angielskie
- kminek
- czosnek
Bazę marynaty do drobiu może stanowić oliwa z oliwek, olej lub jogurt naturalny. W celu wzbogacenia jej smaku dodajmy do niej miód, musztardę czy też sos sojowy. W tak przygotowanej marynacie kurczak powinien odpoczywać przez przynajmniej 2 godziny (im dłużej, tym lepiej).
Jak marynować na grilla wieprzowinę?
Aby mięso wieprzowe było miękkie i soczyste, warto podzielić je na mniejsze fragmenty. Na grilla świetnie sprawdzi się krojenie większych kawałków mięsa wieprzowego na równe plastry o grubości ok. 1 cm.
Wyrazisty smak wieprzowiny podkreśli dodatkowo prawidłowo skomponowana marynata. Do karkówki, a także żeberek i polędwiczek, najlepiej sprawdzą się marynaty bazujące na:
- tymianku
- liściu laurowym
- mielonym imbirze
- rozmarynie
- pieprzu i soli
- z dodatkiem miodu, musztardy, czosnku, a także ketchupu
Zamknijcie je szczelnie w woreczku foliowym bądź w plastikowym pojemniku i pozostawcie na minimum 12 godzin w lodówce (wieprzowina potrzebuje więcej czasu niż drób), a następnie wrzućcie na ruszt.
Jeżeli jeszcze chcielibyście kulinarnie pokombinować, to oprócz ziół możecie dodać do marynaty odrobinę soku z cytryny, ocet, a nawet alkohol. W marynacie mięsnej świetnie sprawdzi się wino białe i czerwone lub piwo. Alkohol zmiękczy mięso i pogłębi jego smak, a pod wpływem wysokiej temperatury odparuje podczas grillowania.
Źródło: o2.pl