Marynowanie mięsa na grilla z pozoru może się wydawać niezbyt istotną kwestią. W końcu przyprawy to tylko przyprawy... Można ich używać dowolnie, wedle uznania.

Powinniście jednak pamiętać, że marynowanie ma na celu nadanie mięsu bardziej wyrazistego smaku i aromatu. Właściwie przygotowana marynata sprawia, że grillowany kurczak czy karkówka rozpływa się w ustach, dostarczając niepowtarzalnych doznań smakowych.   

Jak marynować na grilla mięso drobiowe? 

Kto z was nie lubi grillowanego kurczaka? To jedno z najpopularniejszych mięs na grilla. Każdy w rodzinie ma zwolenników udek i piersi. Zdarzają się również miłośnicy skrzydełek.  

Zobacz także:

Mięso drobiowe jest delikatne i pozbawione wyrazistego smaku, dlatego tak istotna w jego wypadku jest aromatyczna marynata. Do jej przygotowania warto wykorzystać takie przyprawy, jak m.in.:

  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • paprykę słodką i ostrą
  • chili, ziele angielskie
  • kminek
  • czosnek

Bazę marynaty do drobiu może stanowić oliwa z oliwek, olej lub jogurt naturalny. W celu wzbogacenia jej smaku dodajmy do niej miód, musztardę czy też sos sojowy. W tak przygotowanej marynacie kurczak powinien odpoczywać przez przynajmniej 2 godziny (im dłużej, tym lepiej). 

Jak marynować na grilla wieprzowinę? 

Aby mięso wieprzowe było miękkie i soczyste, warto podzielić je na mniejsze fragmenty. Na grilla świetnie sprawdzi się krojenie większych kawałków mięsa wieprzowego na równe plastry o grubości ok. 1 cm. 

Wyrazisty smak wieprzowiny podkreśli dodatkowo prawidłowo skomponowana marynata. Do karkówki, a także żeberek i polędwiczek, najlepiej sprawdzą się marynaty bazujące na:

  • tymianku
  • liściu laurowym
  • mielonym imbirze
  • rozmarynie
  • pieprzu i soli
  • z dodatkiem miodu, musztardy, czosnku, a także ketchupu

Zamknijcie je szczelnie w woreczku foliowym bądź w plastikowym pojemniku i pozostawcie na minimum 12 godzin w lodówce (wieprzowina potrzebuje więcej czasu niż drób), a następnie wrzućcie na ruszt. 

Jeżeli jeszcze chcielibyście kulinarnie pokombinować, to oprócz ziół możecie dodać do marynaty odrobinę soku z cytryny, ocet, a nawet alkohol. W marynacie mięsnej świetnie sprawdzi się wino białe i czerwone lub piwo. Alkohol zmiękczy mięso i pogłębi jego smak, a pod wpływem wysokiej temperatury odparuje podczas grillowania. 

Źródło: o2.pl