Czy wiecie co się stanie gdy dodacie kakao do kawy? Zyska właściwości zdrowotne
Adobe Stock
Newsy

Czy wiecie co się stanie, gdy dodacie kakao do kawy? Napój zyska nowe właściwości zdrowotne

Niektórzy lubią kawę, inni wolą kakao. Sprawdźcie, jak działa zmieszanie tych dwóch naparów.

Czy wiecie, że każdego dnia ludzie na świecie wypijają prawie trzy miliardy filiżanek kawy? Najwięcej piją jej Skandynawowie: 4 do 5 kubków dziennie. Polacy piją średnio 1 do 2 kubków. Cenimy pobudzające działanie kawy, a co się stanie, gdy dodamy do niej kakao?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kawa z dodatkiem kakao poprawia koncentrację i sprzyja odchudzaniu

Kawa, poza tym, że pobudza dzięki kofeinie, ma także inne właściwości zdrowotne:

  • Zawarte w niej antyoksydanty chronią przed nowotworami
  • Picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera
  • Przyspiesza metabolizm, wpływa więc na odchudzanie
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienie cukrzycy typu 2
  • Poprawia pamięć i koncentrację
  • Zwiększa produkcję serotoniny, dzięki czemu poprawia nastrój

Z kolei, kakao pijemy nie tylko ze względu na smak. Jego wartości lecznicze znali już i cenili Majowie i Aztekowie.

Kakao także:

  • Poprawia pamięć, szczególnie u osób starszych
  • Może zapobiegać chorobom układu krążenia
  • Picie kakao wpływa łagodząco na stres
  • Podobnie jak kawa poprawia nastrój
  • Może wpływać hamująco na rozwój kamicy nerkowej
  • Dzięki występującej teobrominie działa hamująco na kaszel.
  • Jest afrodyzjakiem, także dzięki tej samej teobrominie
Zobacz także
Kawa z żołędzi wspomaga trawienie i pomaga na nadciśnienie

Kawa z żołędzi wspomaga trawienie i pomaga na nadciśnienie. Jest łagodna dla żołądka i zwalcza wrzody

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Dlaczego warto połączyć kawę i kakao?

A co się stanie, gdy połączycie lecznicze działanie kawy z korzystnym dla zdrowia działaniem kakao?

Badacze wskazują, że kawa i kakao działają synergicznie i wzmacniają szczególnie dwie z licznych, korzystnych właściwości każdego z nich.

Taki napar wyjątkowo sprzyja podniesieniu poziomu koncentracji. Dzieje się tak, bo poprawia się krążenie krwi w mózgu, to wpływa na zdolność koncentracji, a jednocześnie obniżenie poziom lęku. W efekcie kawa z kakao podnoszą umiejętność skutecznego myślenia i działania w sytuacjach niepewnych. Pijcie więc kawę z dodatkiem kakao szczególnie wtedy, gdy musicie się mocno skoncentrować i efektywne działać w trudnych, nieprzewidywalnych sytuacjach.

Kawa połączona z kakao jest też bardzo skutecznym spalaczem tłuszczu. Nie tylko dlatego, że napój redukuje poziom zmęczenia, pobudza i zachęca na przykład do aktywności i podejmowania wysiłku fizycznego. Czyli zachęca nas od ćwiczeń. Wzmocnione zostaje także działanie kawy poprawiające metabolizm.

Ale pamiętajcie o jednym. Żeby kawa z kakao działała skutecznie, kawa musi być czarna, a kakao przynajmniej 70-procentowe i gorzkie. Dodawane mleka i cukru zmniejsza korzystne działanie tego duetu.

Źródło: Gazeta.pl, Poradnikzdrowie.pl

kawa gotowana
Gotujmy.pl
Newsy
Oto bardzo zdrowa i rozgrzewająca kawa. Do jej przygotowania nie potrzeba ekspresu, tylko...
Jeżeli uwielbiacie kawę, to musicie wypróbować ten sposób na jej przygotowanie! Podpowiadamy, że nie chodzi o tradycyjne parzenie ani o kawę z ekspresu!

Większość osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Budzi, wspaniale smakuje i sprawia, że stajemy się gotowi do działania. Od lat trwają spory o to, która kawa jest zdrowsza – z ekspresu, parzona czy rozpuszczalna? Ta ostatnia jest szczególnie nienawidzona przez miłośników tego napoju którzy uważają, że kawa rozpuszczalna nie jest nawet godna tej nazwy. Wobec tego pozostaje nam parzyć kawę lub przygotowywać ją w ekspresie. Ale czy na pewno? Różne oblicza kawy Co kraj to obyczaj i tyczy się to nie tylko różnych sposobów przygotowywania popularnych dań, ale także parzenia kawy! W Polsce większość ludzi pije mieloną kawę, którą sypią po prostu do filiżanki lub kubka i zalewają wrzątkiem. A na przykład w Turcji i na Ukrainie bardzo popularna jest kawa… gotowana. Do specjalnego garnuszka z długą rączką zwanego dżezwą lub tyglem wsypuje się mieloną kawę i dodaje przyprawy. To może być cynamon, imbir, kardamon albo wanilia. Niektórzy nawet dodają do niej sól i pieprz! Podobno tak przygotowywana kawa naprawdę dodaje krzepy, jest smaczna, mocno rozgrzewa i do tego wzmacnia odporność. Przepis na gotowaną kawę Kawa gotowana to dobra alternatywa dla osób, które z różnych powodów powinny ograniczyć picie tego napoju. Przygotowywana w ten sposób jest łagodniejsza dla żołądka i pobudza pracę układu pokarmowego. Pomaga przy problemach z zaparciami, a także łagodzi bóle głowy – zwłaszcza migreny. Do przygotowania gęstej i aromatycznej kawy gotowanej będą wam potrzebne poniższe składniki: 2 łyżki kawy mielonej Cynamon Imbir Goździki Kardamon Cukier I oczywiście dżezwa lub zwykły garnuszek! Przygotowanie Wlać do dżezwy lub garnka pół litra wody, zagotować. Wsypać kawę i...

kakao
gotujmy.pl/kiwi
Newsy
Ten napój piliście głównie w dzieciństwie. Nie uwierzycie, na co może pomóc dorosłym
Poprawia samopoczucie, łagodzi nastrój, polepsza pamięć – to tylko niektóre z zalet kakao. Czarne ziarna to źródło zdrowia!

Europejczycy doprawdy powinni byli być wdzięczni Krzysztofowi Kolumbowi. Nie dość, że żeglarz rodem z włoskiej Genui odkrył Amerykę, to i przywiózł do Europy kakao! Napój z nasion kakaowca należał do najdroższych napitków Majów i Azteków z Ameryki Południowej. Do czasów Kolumba ziarna kakao służyły nawet jako środek płatniczy. Jak spożywać kakao, by przynosiło korzyści zdrowotne? Kakao sporo warte jest także i dziś. Jego uprawa jest podstawą gospodarki kilku afrykańskich państw, m.in. Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. Na Starym Kontynencie kakao wielką popularność zyskało dopiero pod koniec XIX wieku. Od tamtego czasu jest podstawą czekoladek, pralinek, kremów i innych słodkich przysmaków. Kakao to jednak nie tylko sama słodka przyjemność. Spożywane w bardziej czystej postaci jest źródłem wielu cennych mikroelementów, a także korzystnie wpływa na zdrowie ludzi. Zanim przejdziemy do wyliczenia zalet kakao, musimy zaznaczyć, że jedynie spożywanie czekolad z wysoką zawartością kakao (powyżej 50%) i napojów kakaowych bez dużej ilości cukru będzie korzystne dla człowieka. Jak działa więc szlachetne, nie potraktowane nadmiernie cukrem kakao na zdrowie? Na co pomaga kakao? Wspomnieliśmy już, że kakao poprawia nastrój i polepsza pamięć – stąd wziął się stary, uczniowski zwyczaj zajadania się kostkami ciemnej czekolady podczas nauki. To zasługa znajdujących się w składzie nasion kakaowca flawonoidów i kofeiny. Duża ilość antyoksydantów w kakao skutkuje zaś spowalnianiem procesów starzenia u ludzi regularnie je spożywających. Osoby starsze, często cierpiące na problemy z układem krążenia, powinny spożywać gorzką czekoladę także ze względu na jej działanie przeciwzakrzepowe i zmniejszające poziom złego cholesterolu. Oprócz...

kawa czy zdrowa
AdobeStock
Newsy
Pijecie rano kawę? W takim razie z pewnością popełniacie ten ogromny błąd
Kawa jest bardzo zdrowa, jednak trzeba wiedzieć jak ją pić. Popularny błąd sprawia, że kawa znacznie słabiej was pobudza, a do tego może być szkodliwa.

Wielu z was pewnie zaczyna każdy poranek od filiżanki kawy. Czarna, z mlekiem, rozpuszczalna czy parzona – każdy ma na nią swój sposób! Można się spierać co do tego która jest smaczniejsza lub zdrowsza, jednak z pewnością większość Polaków bez kawy po prostu nie może żyć. Towarzyszy nam codziennie, zarówno rano, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi. Może naprawdę zaszkodzić, zwłaszcza wtedy, gdy pijecie ją o poranku! Dowiedzcie się, kiedy kawa jest szkodliwa i co robić, by zminimalizować jej negatywne oddziaływanie na organizm. Zaraz po tym, gdy się obudzicie, w waszym ciele jest bardzo wysoki poziom hormonu stresu – kortyzolu. Motywuje on nas do działania i dodaje energii. Dlatego jeżeli zaraz po pobudce sięgacie po filiżankę kawy, bardzo szybko możecie się uodpornić na działanie kofeiny! Dzieje się tak z bardzo prostej przyczyny. Chwilę po wstaniu z łóżka jesteście pobudzeni dzięki działaniu kortyzolu. Jeżeli dołożycie do tego kofeinę, to praktycznie nie odczujecie jej działania. Za to szybko się od niej uzależnicie i z czasem będziecie potrzebowali mocniejszej kawy, by się obudzić. Kiedy więc należy pić kawę? Najlepiej w godzinach 9 – 11 rano, ponieważ właśnie wtedy spada poziom kortyzolu. Gdy poczujecie, że robicie się senni to znak, że czas na filiżankę kawy! Jak i kiedy pić kawę? Każdy, kto choć raz wypił za dużo kawy na raz dobrze wie, jak bardzo nieprzyjemne jest takie doświadczenie. Mdłości, kołatanie serca i pocenie się nie brzmi zbyt zachęcająco. Jeśli bardzo lubicie kawę i nie chcecie sobie odmawiać tej przyjemności kilka razy w ciągu dnia, to róbcie sobie słabszą wersję tego napoju. Jest to również zdrowsze – o wiele lepsze dla organizmu jest powolne picie słabszej kawy niż wlanie w siebie filiżanki bardzo mocnego espresso. Nie dość, że nie odczujecie wtedy...

kawa czy zdrowa
AdobeStock
Newsy
Pijesz w ten sposób kawę? Ten błąd może cię naprawdę sporo kosztować
Choć udowodniono, że kawa ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, to bardzo ważne jest też to, w jaki sposób ją pijemy - a nie każdy jest prawidłowy!

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki lub kubka pachnącej kawy. Stawia na nogi, dodaje energii i po prostu dobrze smakuje. Jednak okazuje się, że codzienna kawa może wcale nie być taka zdrowa, jak się nam wydawało! Wszystko zależy od tego, w jaki sposób ją pijemy. Sprawdźcie, czy wy też popełniacie te błędy – mogą mieć one naprawdę zły wpływ na wasze zdrowie! Jak pić kawę? Sporo osób przyznaje się do tego, że nie jedzą śniadań. Śpieszą się do pracy, mają dużo do zrobienia i nie wystarcza im czasu na przygotowanie porannego posiłku. Trudno sobie wyobrazić, jak można pracować z burczącym brzuchem – jednak kto pije kawę ten dobrze wie, że jest to jak najbardziej możliwe! Poranny zastrzyk kofeiny hamuje uczucie głodu i dodaje energii, dzięki czemu łatwiej jest zapomnieć o śniadaniu. Niestety, taki zwyczaj picia kawy jest bardzo niezdrowy! Badania wykazują, że jeśli codziennie robimy sobie filiżankę kawy tuż po wstaniu z łóżka, to szybko się uodpornimy na jej działanie, które z czasem będzie coraz słabsze. Dlaczego? Otóż zaraz po obudzeniu poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu, jest wysoki. Dodatkowe podnoszenie ciśnienia za pomocą kawy niewiele daje, ponieważ i tak jesteśmy wtedy pobudzeni. Dlatego zaleca się, aby pierwszą kawę wypić dopiero około godziny 10 (zakładając, że wstajemy o 6-7 rano). Właśnie wtedy poziom kortyzolu obniża się, a my stajemy się lekko senni. Wpływ kawy na zdrowie Zwyczaj picia kawy na czczo jest niezdrowy z jeszcze jednego powodu – po całej nocy żołądek jest wypełniony jedynie sokami żołądkowymi. Wlewając w niego kawę dodatkowo podrażniamy ten delikatny organ, a wieloletnie picie kawy w ten sposób może doprowadzić do bólów żołądka, wrzodów i innych problemów. Jeszcze gorzej, jeżeli dodajemy do tego napoju cukier –...